Miljøvurdering

Ingen miljørapport

Planforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering. Loven medfører, at der skal foretages miljøvurdering af planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Horsens Kommune har foretaget en screening af områderne efter kriterierne i loven og vurderet, at planforslaget ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvorfor det ikke er nødvendigt at foretage en miljøvurdering af lokalplanen. Vurderingen af, at planforslaget ikke er omfattet af lovens krav om, at der skal foretages en miljøvurdering er en endelig afgørelse, der kan påklages til Planklagenævnet.

Afgørelse og begrundelse

Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.

Hvilke hovedhensyn har Horsens Kommune lagt til grund for afgørelsen

Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene:

  • Risiko for oversvømmelse eller erosion
  • Vandhåndtering
  • Støjbelastede arealer
  • Lugt-, støj-, vibrations- eller støvgener fra eksisterende eller nye virksomheder + emissioner (partikler, luftarter)

Faglig begrundelse i forhold til hovedhensyn

Risiko for oversvømmelse

Byggeriet ligger i oversvømmelsestruet areal. Der er vedtaget en udviklingsplan for området som peger på en å og sluse som sikring mod oversvømmelse. Lokalplanen fastsætter en gulvkote på minimum kote 1,8 DVR90. Desuden har Byrådet forpligtet sig til at lave en sikring i kote 2,6 DVR90, svarende til en 100 års stormflodshændelse i 2110, som vil beskytte området.

Vandhåndtering

Der er udarbejdet en vandhåndteringsrapport, der viser hvorledes hverdagsregn og ekstremregn kan håndteres. Hverdagsregn kan håndteres inden for området, og det der befæstes mere end de 0,5 som lokalplanen fastsætter som maksimal befæstelse, kan tilbageholdes, på terræn, inden for området.

Horsens Kommune har i samarbejde med SAMN Forsyning i forbindelse med arbejdet med planlægningen for Åkvarteret besluttet, at den fremtidige afløbskoefficient er 0,6 for hele området, når kanalloppet er fuldt etableret

Overskridelses den maksimale afløbskoefficient, såvel før som efter etableringen af kanalloopet, skal der etableres intern forsinkelse af regnvandet før det tilsluttes kloak.

Derudover skal der afsættes areal til pumpestation med tilhørende styreskabe samt driftsadgang i det sydøstlige hjørne af matriklen.

Ved at hæve terrænet vil man afskære en strømningsvej og lukke et areal som bruges til at opstuve ekstremregn. En del af den ekstremregn som samles i området i dag, kan tilbageholdes inden for området. Der er udarbejdet en rapport som viser at det resterende volumen som tilbageholdes inden for området i dag, kan opstuve sig på vejarealer op til lokalplanområdet, uden at skade naboejendomme i området. Vandhåndteringsrapporten peger derfor på, at en løsning ved at hæve terrænet inden for området kan lade sig gøre, uden at skade omkringliggende områder, jf. kommuneplanens retningslinjer.

Støjbelastede arealer

Dele af området er omfattet af støjbelastede arealer. Lokalplanen giver mulighed for blandede byfunktioner med boliger og erhverv, i et eksisterende støjbelastet byområde. Udviklingsplanen peger på at kilden til støj ”Niels Gyldings Gade” lukkes og omdannes til et rekreativt areal med en å. Indtil dette sker skal støj overholdes inden for området, og en støjrapport viser at det er nødvendigt med tiltag for sikre enkelte boliger mod støj. Lokalplanen skal fastsætte bestemmelser for at støjkrav skal være overholdt før ny bebyggelse må tages i brug. En støjrapport viser at dette kan lade sig gøre, ved at etablere lydruder og lignende mindre tiltag i de påvirkede boliger.

En støjrapport viser, at der kan sikres støjfrie opholdsarealer. Der kan sikres primære opholdsarealer i gårdrummet med orangeriet, uden støj. Altaner der ikke kan overholde krav, bliver sekundære opholdsarealer.

Lugt-, støj-, vibrations- eller støvgener fra eksisterende eller nye virksomheder + emissioner (partikler, luftarter)

Der ligger et enkelt autoværksted på Parallelvej 20, hvis influensradius går ind over den østlige del af lokalplanområdet. Autoværkstedet kan udlede nogen forurening via afkast og nogen støj i dagtimerne fra de aktiviteter, der udføres på værkstedet.

Afkastluften vil bestå af udstødningsluft fra test af biler indenfor på værkstedet. Det vurderes at der maksimalt kan testes 3 biler ad gangen. Derudover kan der være metalstøv fra svejsning og anden forarbejdning af metaller. Der er ikke krav til filtre for disse aktiviteter. Der foregår ikke autolakering på værkstedet. Det vurderes på baggrund heraf, at afkastluften ikke ville være en væsentlig kilde til forurening inden for det foreslåede lokalplanområde.

I forbindelse med miljøgodkendelse af virksomheder vil der blive stillet krav til, hvor meget virksomheden må bidrage med til støjniveauet i skel.

I forhold til støj vil boliger i det foreslåede lokalplanområde ikke begrænse autoværkstedet, da der allerede er boliger indenfor en radius af 20 m fra værkstedet. Det vil sige at værkstedet på nuværende tidspunkt allerede er pålagt at reducere støj ved blandt andet at skulle holde døre og porte lukkede.

Afgørelse

Horsens Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10.