Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til centerformål og blandede byfunktioner.

1.2 at fastlægge områdets anvendelse til boligformål, som etagebebyggelse.

1.3 at fastlægge bebyggelsens højde, placering, materialer og taghældning.

1.4 at sikre, at der kommer udadvendte funktioner som nævnt i § 8.

1.5 at varetage klimahensyn, herunder at lokalplanen kan håndtere regnvand på terræn ved kraftige regnhændelser.

1.6 at sikre opholdsarealer, byliv og spændende byrum.

1.7 at sikre vejadgang fra Emilies Plads.

1.8 at sikre stiforbindelse gennem området.

1.9 at udpege det bevaringsværdige træ nævnt i §10.

Redegørelse

Lokalplanens formål er at muliggøre et projekt med etageboliger der indeholder lejligheder, fælles faciliteter, opholdsarealer, udvalgsvarebutikker, café med mere.

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter matr. nr. 1139, Horsens Bygrunde og en mindre del af matr. nr. 731b, Horsens Bygrunde. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 04.12.2023 udstykkes inden for lokalplanområdet.

2.2 Lokalplanområdet opdeles som vist på kortbilag 1a i følgende delområder: 1 og 2.

2.3 Området skal forblive i byzone.

Redegørelse

3.1 Områdets anvendelse fastlægges til centerformål med blandede byfunktioner, som butikker, boliger, liberale erhverv, fælles funktioner for beboerne og udadvendte funktioner.

3.2 Området kan anvendes til udvalgsvarebutikker med et maksimalt butiksareal på 300 m2.

3.3 Stueetagen markeret som "Udadvendte funktioner", på kortbilag 3, Fremtidige forhold, mod "Emilies Plads" kan kun anvendes til udvalgsvarebutikker, fællesfunktioner for boliger som spisesal/fælleslokale, samt café og restauranter.

3.4 Inden for lokalplanområdet kan der etableres anlæg til at varetage klimahensyn, i form af regnvandsbassiner, LAR-løsninger, regnbede, nedsivning, forsinkelsesbassiner, pumper med mere.

3.5 Alene virksomheder inden for miljøklasse 1 - 3 kan etablere sig inden for området.

Redegørelse

Områdets anvendelse faslægges til centerformål, som boliger, liberale erhverv, udvalgsvarebutikker, café, restaurant, spisesal/fælleslokale, behandlerrum, gæsteværelser og fælles faciliteter for boligerne.

4.1 Området må udstykkes til sokkelgrunde.

4.2 Området må udstykkes til veje, stier, pladser og tekniske anlæg.

Redegørelse

5.1 Stierne i området skal forbindes med eksisterende stier/fortove i tilgrænsende områder.

5.2 Der skal anlægges stiforbindelse gennem området mellem C-D og sti/fortov på min. 1,5 m mellem F-G, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.3 Det skal sikres at lastbiler, herunder også renovationsvogn og biler med varelevering mv., kan komme sikkert ind, rundt og ud af området, herunder at de kan standse og parkere sikkert og uden væsentlig gene for fremkommeligheden, i forbindelse med servicering af området ved varelevering, pumpestation mv. Såfremt det bliver nødvendigt at bakke med lastbiler skal der etableres vendeplads i henhold til vejreglerne.

5.4 Der skal sikres vejadgang mellem A-E, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.5 Vej A-B, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal udlægges som en privat fællesvej i en bredde på minimum 13 m:

  • Kantzone: min. 1,5 m.
  • Sti/fortov: min. 1,5 m.
  • Flexzone til parkering, træer, beplantning og nedgravede affaldsstationer. min, 3 m.
  • Ensrettet vej på min. 4,5 m.
  • Sti/fortov: min 1,5 m, undtaget "Emilies plads", jf. kortbilag 4, Illustrationsplanen.
  • Kantzone: min. 1 m, undtaget "Emilies plads", jf. kortbilag 4, Illustrationsplanen.

Redegørelse

Indretning af færdselsarealer skal ske i overensstemmelse med vejreglerne, herunder nødvendige oversigtsforhold ved vejkryds og overkørsler, særligt ved portåbninger, hvor der skal sikres tilfredsstillende oversigt til arealer hvor der kan være gående og andre bløde trafikanter.

Vejudlæg skal etableres jf. vejprofilet, så de fremstår grønne og at der kan etableres træer, beplantning, kantparkering og nedgravede affaldsstationer.

For at undgå for meget gennemkørende trafik, arbejdes der med ensrettede veje og vejudtrykket nedtones i området ved, at vælge en anden type belægning end asfalt.

Kort over at vejene skal være ensrettet i fremtiden.

6.1 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af personbils-parkeringspladser svarende til:

  • Boliger 0,5 p-plads pr. bolig
  • Udvalgsvareforretning eller lignende: 1 pl. pr. 100 m2.
  • Restauranter og café 1 pl. pr. 20 siddepladser.

6.2 Der kan etableres delebilsparkeringspladser inden for området. 1 delebilsparkeringsplads, kan i opgørelsen af parkeringspladser gøre det ud for 4 almindelige parkeringspladser. Opgørelsen af parkering gælder maksimalt for 3 delebilspladser.

6.3 Parkering af biler skal ske i nærhed til lokalplanområdet, men kan etableres uden for lokalplanområdet. 

6.4 Parkering må kun placeres som kantparkering langs A-B og E-F markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

6.5 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af handicap-parkeringspladser svarende til 1 handicapbil.

6.6 Der skal sikres et minimum af cykel-parkeringspladser svarende til:

  • Boliger 1,5-2 pl. pr. bolig
  • Udvalgsvareforretning eller lignende 1-4 pl. pr. 100 m2.

6.7 Der skal etableres overdækket cykelparkering som en del af parkeringen.

Redegørelse

Parkering af cykler, skal ske efter en vurdering af det konkrete behov. Cykelparkering skal ske i nærhed til indgange.

Krav til antal parkeringspladser tager udgangspunkt i Horsens Kommunes gældende parkeringsnorm.

Parkering af biler kan ske uden for området, i nærhed til lokalplanområdet. Alt parkering uden for området skal tinglyses. For at fremme delebiler og grøn mobilitet er det muligt at etablere 1 parkeringsplads til delebilsordning, frem for 4 almindelige parkeringspladser. Opgørelsen af parkering gælder maksimalt for 3 delebilspladser. Delebilsordningen skal tinglyses inden for området.

7.1 Området kan forsynes med kollektiv varmeforsyning.

7.2 Der skal etableres afskærmning af affald, tekniske installationer og lignende. Afskærmning skal ske med beplantning, hegn, skure eller lignende.

Redegørelse

 

Vandhåndtering

8.1 Den maksimale befæstelsesgrad for området er 0,5. Overskrides den maksimale befæstelsesgrad skal der etableres intern forsinkelse af regnvandet, før det tilsluttes kloak.

8.2 Den maksimale befæstelsesgrad for området er 0,6 når det er muligt at lede vand til et fuldt udbygget kanalloop jf. Udviklingsplanen for Åkvarteret. Overskrides den maksimale befæstelsesgrad, skal der etableres intern forsinkelse af regnvandet, før det tilsluttes kloak.

8.3 Vejarealet skal hæves op til kote 1,7 DVR90, for at sikre vandhåndtering i området, som vist på kortbilag 7, Vandhåndteringsplan.

8.4 Der skal reserveres areal til en pumpestation i det sydøstlige hjørne af pladsen.

Byggeri

8.5 Bebyggelsesprocenten for området må ikke overstige 135 %.

8.6 Der må etableres byggeri i skel mod nord, som vist som "rids på nyt byggeri", på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.7 Gulvkoten fastsættes til minimum kote 1,8 DVR90. Gulvkoten i stueplan må maksimalt være kote 2,1 DVR90.

8.8 Bebyggelse skal etableres inden for byggefelter vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, undtaget er en pumpestation.

8.9 Bebyggelse skal placeres i overensstemmelse med "rids på nyt byggeri", som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.10 Det maksimale etageareal for udvalgsvarebutikker er 300 m2.

8.11 Der skal etableres udadvendte funktioner med minimum 50% åbninger i facaden, markeret som "udadvendt funktion", på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.12 Der skal etableres hovedindgange fra gadeside. Der skal også etableres adgange på bagsiden af huset mod gårdrummet, til fællesarealer, cykelparkering og orangeri, som princippet vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

8.13 Der skal etableres nedgravede affaldsstationer til husholdningsaffald, i flexzonen som beskrevet i §5. De nedgravede affaldsstationer skal være i metal, og må ikke være delvist nedgravet. 

8.14 Erhvervsaffald skal indhegnes, integreres i byggeri, eller skjules bag beplantning, så det ikke er synligt fra gadeniveau.

Støj

8.15 Ved etablering af boliger skal Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj overholdes.

Delområde 1 - Karréhuset

8.16 Bebyggelsen skal opføres i en variation af højde fra 2,5 etager til maksimum 4 etager, med en fordeling som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 8, Højder. Bygningshøjden må ikke overstige 18 meter fra eksisterende terræn.

8.17 Bebyggelsens facader må maksimalt have en længde på 21 m, før at der sker en forskydning af facaden, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.18 Der kan etableres et orangeri og cykelskur i 1 etage, som markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Delområde 2 - Kvartershuset

8.19 Bebyggelsen skal opføres i en variation af højde fra 2 etager til maksimum 3 etager, med en fordeling som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 8, Højder. Bygningshøjden må ikke overstige 13 meter fra eksisterende terræn.

Redegørelse

For at sikre en variation i bebyggelsens højder, ønskes halve etager. Et eksempel er, at hvor der skal bygges 3,5 etage betyder det at man har et byggeri med 3 hele etager og en udnyttet tagetage med trempel og tagkvist, hvilket jf. bygningsreglementet er 4 etager. 

I opholdsrum med facader, hvor støjniveauet er over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, skal byggetekniske løsninger sikre at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj overholdes.

Indtil Niels Gyldings Gade lukkes, er de primære opholdsarealer for boligerne i hele området i gårdrummet ved Karréhuset. Hvis altaner og tagterrassen ikke kan indrettes til at være støjfrie er det sekundære opholdsarealer, indtil Niels Gyldings Gade lukkes. Det er eftervist at der indtil Niels Gyldings Gade lukkes, kan etableres 30% støjfrie friarealer jf. rammerne i kommuneplan 2021-2023.

 

9.1 Altaner skal have balustre i metal i samme farve som vinduesrammer og døre, og må maksimalt have en dybde på 1,5 m og en længde på 3 m. Undersider af altaner skal være i samme nuance som altaner, vinduesrammer og døre. Hvis der er behov for støjafskærmning på altaner, skal værn udføres, som glasværn bag ved balustre. 

9.2 Der må ikke etableres altangange/svalegange.

9.3 Der må ikke anvendes kompositmaterialer.

Delområde 1 - Karréhuset

9.4 Tage skal være røde eller sorte. Undtaget er sekundær bebyggelse, som skure, drivhuse og lignende, som eksempelvis orangerier.

9.5 Tage skal udføres som sadeltage i metal. Undtaget er sekundær bebyggelse, som skure, drivhuse og lignende som eksempelvis orangerier.

9.6 Der må isættes kviste.

9.7 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl eller i en kombination med metal og/eller træ, i princippet som kortbilag 6, facader og materialer.

9.8 Bebyggelsens facader på sekundær bebyggelse, som skure, drivhuse, og lignende som eksempelvis, må udføres i træ, glas og metal.

9.9 Dele af bebyggelsens facader skal have klatreplanter så bebyggelsen fremstår med felter af beplantning. Der skal etableres minimum 4 felter af facadeplanter, på den primære bygnings facader mod gadesiden/pladsen, inden for delområde 1.

9.10 Der kan etableres solceller på taget. Solceller skal placeres på tagfladen i samme vinkel som tagene.

Delområde 2 - Kvartershuset

9.11 Tage skal udføres som flade tage som sedum tage. Undtaget er eventuelle felter af solceller, tagterrasser og tag på en pumpestation.

9.12 Værn på tagterrasser skal være i klart glas.

9.13 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl, træ, eller i en kombination med metal og/eller træ, i princippet som kortbilag 6, facader og materialer.

9.14 Bebyggelsens facader på sekundær bebyggelse, som skure, drivhuse, og lignende, kan udføres i træ, glas og metal.

9.15 Dele af bebyggelsens facader skal have klatreplanter så bebyggelsen fremstår med felter af grøn beplantning. Der skal etableres minimum 2 felter af facadeplanter, på den primære bygnings facader mod gadesiden/pladsen, inden for delområde 2.

Redegørelse

Byggeriet i området består primært af røde tegl, så for at indpasse det i området, er det den nye bebyggelses primære facadematerialer. Der skal etableres forskydninger i byggeriet jf kortbilag 3, Fremtidige forhold. Der kan også ske en opdeling af facader, ved at lave nuancer af røde tegl, fugefarver med mere, men det er ikke et krav, da det eksisterende byggeri i karrébebyggelsen ikke har så stor en variation i facaderne. 

Der gives mulighed for bebyggelsen i delområde 2 kan opføres både i tegl og træ. Visualiseringer viser bebyggelsen i tegl, men træ tillades også for at muliggøre et mere CO2 besparende materiale. Inden for delområde 1 skal bebyggelsen opføres i tegl, men der gives mulighed for, at det kan kombineres med dele i træ og metal.

Nabobebyggelse har primært røde vingetegl på tagene, men med lokalplanen tillades det at facader og tag på øverste etage udføres i metal, så byggeriet nedskaleres, da facadehøjden visuelt vil virke lavere.

10.1 Beplantningen i området skal etableres i overensstemmelse med lokalplanens §10 og følge strukturen på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen.

10.2 Der skal etableres klatreplanter med wire eller lignende der hjælper planterne i højden, som beskrevet i §9.9 og §9.15.

10.3 Der skal etableres regnbede med beplantning der periodevist kan tåle et vådt miljø.

10.4 Der skal som minimum etableres træer som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Træernes stamme skal som minimum ved plantning være 14-16 cm i omkreds, målt en meter over terræn. Træets placering kan justeres, for at sikre bedre vækstbetingelser. 

10.5 Regnbede, træer og evt. øvrig beplantning etableres med planter, der er naturligt hjemmehørende i den Østjyske Region. Se eksempelliste på hjemmehørende træer og buske under redegørelse.

10.6 Eksisterende træer der bevares, som markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal bevares. Er det ved sygdom, stormskade eller lignende, nødvendigt at fælde træet, skal det erstattes af et nyt. Træernes stamme skal som minimum ved plantning være 14-16 cm i omkreds, målt en meter over terræn.

10.7 Der skal etableres kantzoner i varierede bredder, fra min. 1 m bredde, foran bebyggelse mod veje i princippet som vist på kortbilag 9, Kantzoner.

10.8 Der skal sikres opholdsmuligheder for beboerne, samt beplantning i gårdrummet inden for lokalplanområdet.

10.9 Der kan etableres orangeri og cykelskur i gårdrummet.

10.10 Veje skal etableres i beton, tegl eller som asfalt med OB-behandling.

10.11 Der skal etableres en plads, "Emilies Plads", som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen. Pladsen skal etableres i beton, granit, tegl eller lignende, og må ikke være i asfalt. Pladsens omfang skal være som princippet vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

10.12 Stier skal fremstå som belægning med åbne fuger, i beton, tegl, granit eller lignende.

10.13 Parkeringspladser skal etableres med græsarmering.

Redegørelse

Der skal etableres kantzoner foran bebyggelse, for at sikre afstand og gode overgange mellem det private og offentlige rum.

Der skal etableres nye træer, for at sikre gode grønne byrum. 

Der skal etableres facadebeplantning på facader, for at give et grønt præg til området.

Beplantning skal etableres så der ikke opstår konflikt med trafikken. Herunder skal beplantning etableres i respekt for oversigtsforhold til veje og overkørsler mv.

Ved at etablere beplantning med plantearter, der er naturligt forekommende i den østjyske region sikres, at planterne udgør et levested for de smådyr og fugle, der naturligt forekommer i området, hvilket fremmer områdets biodiversitet. Af hjemmehørende træer og buske kan f.eks. nævnes:

  • Alm. Hvidtjørn (Crataegus laevigata)
    Busk/træ, op til 15 m. Blomstre i hvide halvskærme i det sene efterår. Gyldne høstfarver og sætter orangerøde. Hjemmehørende i DK. Vær opmærksom på torne.
  • Alm. Røn (Sorbus aucuparia)
    Træ, 5-15m. Blomstrer i det sene forår med store gullig-hvide halvskærme. Gul til røde høstfarver og sætter klare, orange bær i sensommeren. Hjemmehørende i DK.
  • Fjeldribs (Ribes alpinum)
    Busk, 1-1,5 m. Mørke grønt løv der kommer frem tidligt. Afhængig af sorten kan busken sætte mange røde bær i efteråret. Hjemmehørende i DK. 
  • Fugle-kirsebær (Prunus avium)
    Træ, 7-25 m. Blomstrer med mange hvide blomster i det sene forår. Afhængig af sorten sættes der bær i efteråret. Hjemmehørende i DK
  • Hassel (Corylus avellana)
    Busk, op til 12 m. Blomstre tidligt med gullige til røde farver. Har gulbrune høstfarver og kan give nødder i det sene efterår. Hjemmehørende i DK
  • Hyld (Sambucus nigra)
    Busk/træ, 3-5 m. Sætter store hvide blomsterskærme i det sene forår/tidlig sommer. Bær modnes i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Skov-abild/æble (Malus sylvestris)
    Træ/busk, op til 7 m. Rosa-hvide blomster i det sene forår. Sætter små æbler i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Slåen (Prunus spinosa)
    Busk, 2-4 m. Sætter et væld af hvide blomster i april-maj. Gullig og rødlige høstfarver og sætter i efteråret sorte bær med blålig dug. Eftertragtet af vildt. Hjemmehørende i DK. Vær opmærksom på torne.
  • Småbladet lind (Tilia cordata)
    Træ, 20-30 m.  Blomstrer hen på sommeren og tiltrækker mange bier. Gule efterårsfarver. En af de ældste træsorter i DK.
  • Stilkeg (Quercus robur)
    Træ, 20-25 m. Producerer agern hen på efteråret og har et gulligt-brunt efterårsløv. Hjemmehørende i DK.

11.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at beplantning, kantzoner og belægninger som nævnt i § 10 er etableret.

11.2 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at der er sikret kontrolleret afledning af regnvand.

11.3 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at boliger er udformet og indrettet så de overholder Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, for indendørs og udendørs opholdsarealer.

Redegørelse

Idet dele af området ligger i et støjbelastet areal, skal det sikres at byggetekniske løsninger kan sikre at boliger overholder Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, inden boliger må tages i brug. Det er eftervist i en støjrapport at de vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj kan overholdes.

12.1 Der skal oprettes en grundejerforening med medlemspligt for alle ejere af ejendomme indenfor lokalplanens område.

12.2 Grundejerforeningen skal forestå drift, vedligeholdelse, renholdelse af de fællesarealer og fællesanlæg nævnt i §§ 5, 6 og 10.

Redegørelse

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

14.1 Den del af lokalplan 26 og 2015-12, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.