Baggrund & formål

Hvad er en lokalplan?

Lokalplanens formål

Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens overordnede planlægning - Kommuneplanen.

En lokalplan er en detaljeret fysisk plan, som fastlægger et områdes anvendelse, bebyggelsens omfang og placering, samt veje, stier, friarealer mv. inden for lokalplanens område. Ifølge Lov om planlægning kan Byrådet altid beslutte at tilvejebringe en lokalplan. Desuden siger loven, at Byrådet skal udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder. Hensigten hermed er at sikre en sammenhæng i planlægningen. Inden Byrådet vedtager en lokalplan endeligt, offentliggøres et forslag til lokalplan i minimum 4 uger. Formålet med offentliggørelsen er, at offentligheden skal kunne forholde sig til lokalplanen og eventuelt fremkomme med bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser.

Når Byrådet har behandlet offentlighedens synspunkter, kan lokalplanen vedtages endeligt, hvorefter den kan ses på plansystemdk.dk og får bindende virkning for grundejere og brugere i området.
En lokalplan hindrer ikke, at eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen består af bestemmelser, redegørelser og geografiske udpegninger.
Bestemmelserne udgør den lovmæssige del af planen, mens redegørelsen beskriver baggrund, formål med planen og uddyber hvad der menes med de enkelte bestemmelser.

Formålet med planlægningen er, at muliggøre en privat bygherres projekt med ca. 55 seniorboliger med fælles faciliteter for beboerne og udadvendte funktioner for offentligheden.

Lokalplanen skal sikre at området kommer til at indeholde blandede byfunktioner, med mulighed for boliger, fællesfaciliteter, udvalgsvarebutikker, caféer, behandlerfaciliteter med mere. Området udlægges til centerområde i overensstemmelse med rammerne i Kommuneplan 2021-2033.

Lokalplanen skal sikre gode forbindelser og gaderum, beplantning og kantzoner, samt opholdsarealer med en grøn struktur, der blandt andet også skal varetage klimahensyn.

For at kunne sikre areal til bedst muligt gaderum og opholdsarealer, giver lokalplanen ikke mulighed for parkering på terræn, jf. udviklingsplanen, udover enkelte kantparkeringspladser, til blandt andet delebiler. I henhold til parkeringsstrategien skal parkeringsarealer, jf. parkeringsnormen, som ikke kan findes på eget areal, tilvejebringes og tinglyses på et andet areal, eksempelvis i et eksisterende p-hus i nærhed til området.

Lokalplanen er i overensstemmelse med Udviklingsplanen for Åkvarterets intentioner, blandt andet følges bebyggelsesstrukturen og varierende etagehøjder på 2-4 etager, så byggeriet tilpasses området eksisterende skala. I udviklingsplanen er områdets to bygninger indrettet til henholdsvis boliger og erhverv, mens det i projektet foreslås, at fordele boliger og erhverv mellem de to bygninger, så der skabes mere liv i stueetagen omkring et fremtidigt torv.

Kort over lokalplanområdet.