Lokalplanens indhold

Lokalplanen muliggør at der opføres en døgninstitution, hvor der kan tilbydes 15 pladser i lejligheder. Bebyggelsen opføres i hhv. to etager mod Østergade og en etage mod det eksisterende botilbud syd for området. Derudover sikrer lokalplanen, at der laves grønne rekreative arealer til den ny bebyggelse, samt at nogle af de markante træer inden for lokalplanområdet bevares.

Lokalplanen forudsætter, at eksisterende byggeri inden for området, der har huset en daginstitution, nedrives.

Bebyggelsen

Bebyggelsen opføres så der tages hensyn til de omkringliggende bebyggelser i skala og udtryk. Udgangspunktet er, at bebyggelsen skal tage inspiration i at være en "landsby i byen". Det omsættes til, at boligbebyggelserne er med til at afskærme området og skaber et gårdrum herimellem. Der opføres et fælleshus som centrum for beboernes fællesskab i gårdrummet, således at gården og fælleshuset bliver et mødested for botilbuddets kommende beboere. Derudover skal fælleshuset også rumme personalefaciliteter, til det tilknyttede plejepersonale.

Der er arbejdet bevidst med at skabe en tydelig facade-fortælling omkring offentlig- og privathed i bebyggelsen, se evt. 'Kortbilag 6 - Facader'.

Boligerne
Bebyggelsen opføres i to etager ud mod Østergade for at møde skalaen af eksisterende bebyggelse, der omkring lokalplanområdet primært er parcelhuse med 1-2 etager med høj tagrejsning. Bebyggelsen indrettes med lejligheder. Derudover er dette greb med til at skærme gårdrummet mod fra den offentlige vej. Mod syd er det eksisterende botilbud opført i én etage. De nye boliger tilpasses derfor dette, så mødet med de nuværende boliger sker i samme skala.

De nye tilpasses boliger i farver til de omkringliggende. Boligerne opføres med facader i røde blanke, blødstrøgne tegl. Der kan laves accenter og skift i facaden med tegl i maks. to andre nuancer af rødbrune eller gråbrune tegl. Facaden brydes ned i skala, ved at lave detaljer i murværket samt forsætninger heraf. Facaderne bearbejdes i projektet, så de ud af til og der, hvor der er boliger, primært komme til at fremstå som tunge eller lukkede facader af tegl, med undtagelse af vinduer og døre. I modsætningen til dette, åbnes og blødgøres facaderne ind mod gårdrummet, med åbne, lette og imødekommende materialer som f.eks. træ, glas eller grønne elementer på facaderne.

Tage på boligerne udføres som sadeltag af røde vingetegl.

Fælleshuset
Fælleshuset, skure til depot og fælles benyttelse, opføres i én etage og med åbne, lette og imødekommende facadematerialer som nævnt ovenfor. Der arbejdes med facadens tæthed, eksempelvis med en listebeklædning i træ, så indgange, semi-offentlige og fælles funktioner afspejles og kan aflæses i facadens tæthed. 

Taget på fælleshus udføres som et fladt, grønt sedumtag. Skure opføres så de fremstår i overensstemmelse med det arkitektoniske udtryk for fælles bebyggelse, dvs. med samme materialeholdning og flade tage. 

Vej og Sti

Lokalplanområdet får vejadgang fra Østergade, derudover, skal det sikres, at det er muligt at vejbetjene de eksisterende boliger syd for området, samt at køretøjer som f.eks. flyttebil, ambulancer eller handicapbusser kan komme ind og ud sikkert fra området.

Der etableres parkering på terræn. Parkeringsbehovet afstemmes efter det konkrete projekt. Parkeringspladser skal anlægges så de overholder gældende regler for længde og bredde, samt tilhørende manøvreareal. 

Der etableres et stiforløb rundt internt i gårdrummet mellem de to boligbebyggelser. Stien laves som et loop rundt i gården. Langs stien laves der forskellige nedslag og typer af beplantning, der er med til at understøtte en gåtur der vækker sanserne.

Udearealer

Stien i gårdrummet udlægges så den slynger sig igennem gårdrummet og derigennem er med til at skabe mindre rum og lommer. Stiforløbet for karaktér af et "sansestrøg", så en gåtur langs stien bringer alle sanserne i spil igennem forskellige oplevelser. 

Turen rundt kommer blandt andet til at byde på blomster og krydderurter, der pirrer lugtesansen, farverige sommerfuglebuske og dyreliv, som synssansen kan gå på opdagelse i fra en lun plet på en bænk i solen, trædesten der udfordrer balancen og en lysning i træerne, hvor man kan sætte sig og enten nyde smagen af frisk, håndplukket frugt, eller man kan læne sig tilbage og lytte til fuglenes kvidren fra træerne og insekter der summer omkring det nærmeste insekthotel. 

Derudover byder gårdrummet på mulighed for at mødes omkring fællesaktiviteter i fælleshuset eller at benytte gårdens friarealer til ophold.

Klima og biodiversitet

Lokalplanen sikrer, at udvalgte, markante løvfældende træer inden for området bevares til fordel for både plante- og dyreliv. Derudover er det også med til at sikre, at området fremstår veletableret i forbindelse med, at kommende beboer flytter ind. 

Med Sansestrøget bliver der mulighed for at skabe stor diversitet i beplantningen, hvilket kan være med til at understøtte områdets biodiversitet. Der bliver skabt et stort udvalg af fourageringsmuligheder for insekter, bier og sommerfugle i området. Derudover vil nye buske og træer være af hjemmehørende danske arter, som allerede er at finde i nærområdet omkring lokalplanen, således at der også igennem beplantningen skabes sammenhæng til det omkringliggende. 

Det skal sikres, at det inden for lokalplanområdet er muligt at håndtere regnvand inden for egen matrikel, og at oversvømmelsesrisici og gener ikke forsøges i området omkring lokalplanen. Det vil være med til at understøtte områdets biodiversitet, hvis dette udføres som regnbede, vandrender eller mindre bassiner på terræn, hvor vandet kan forsinkes, eksempelvis til fordampning. 

Ovenstående er et overordnet inspirationsboard for lokalplanens kommende bebyggelse.

Inspirationsbilleder til lokalplanens materialer og farveskala. 

Inspirationsbilleder til biodiversitet i beplantningen og regnbede til håndtering af regnvand på terræn.