Beliggenhed & eksisterende forhold

Lokalplanområdet ligger i den nordlige udkant af Horsens Midtby, ca. 1,5km fra centrum og omfatter matriklen 599b, samt delvist 599a, Horsens Markjorder. Området udgør et areal på ca. 3.810 m2. Arealet afgrænses af Østergade mod nord og derudover af Lunden mod øst, eksisterende botilbud mod syd og parcelhuse mod vest.

Af kendte pejlemærker i nærområdet omkring lokalplanområdet kan eksempelvis nævnes parken Caroline Amalielund, som i daglig tale og fremadrettet vil blive kaldt "Lunden", Learnmark Horsens, Horsens Kunstmuseum, Nordre Kirkegård og lidt længere væk, Forum Horsens og Nordstern Arena.  

Billederne viser pejlemærker i byen omkring lokalplanområdet.

Den omkringliggende bebyggelse

Området ligger i overgangszonen mellem et parcelhuskvarter og Lunden. Boligerne i parcelhuskvarteret spænder bredt i udtryk fra enkelte række-/byhuse af ældre dato til murermestervillaer i mange forskellige variationer. Som nogle af de gennemgående karaktertræk i bebyggelsen kan nævnes facader og tage i røde tegl og en del hvide vinduesrammer og dørpartier. Derudover er flere af boligerne opført med pudsede facader og detaljer enten på facader eller i murværket. 

Det eksisterende botilbud, syd for lokalplanområdet, er ligeledes opført med facader og tage i rødlige tegl. Bygningerne er detaljeret med hvide vinduesrammer og dørpartier. Derudover er der lavet detaljer på begge langsider af de fire bygninger, der er malet lyseblåt. Bebyggelsen orienterer sig mod et lille, privat gårdrum der ligger ned til Lunden. 

Boliger og parcelhuse omkring lokalplanområdet er primært præget af røde tegl tage og facader, mens der enkelte steder også er huse med pudsede facader.

​Eksisterende bebyggelse inden for lokalplanområdet

Lokalplanområdet kan opdeles i tre områder; Et forareal ud mod Østergade, selve bebyggelsen i midten og et bagareal ned mod eksisterende botilbud.

Forarealet har været henlagt til parkering og er derved med til at rykke selve bebyggelsen tilbage fra Østergade. Parkeringsarealet afskærmes ud mod Østergade af beplantning, der er hævet på en kampestensmur og over mod naboen vest for af et skur. 

Bebyggelsen, der forud for planlægningen rummer en vuggestue, fremstår som en stor bygning tilbagetrukket fra Østergade. Bygningen er brudt ned i skala ved at arbejde med forsætninger i facaden ud mod Østergade, derudover er taget udformet som flere små nord-syd gående sadeltage. Facaden ud mod Østergade er åbnet op med mange, store vinduespartier.

Bagarealet har primært været udlagt til legeplads. Der er stier og legeredskaber fordelt i området. Den primære karaktér af området er dog den markante beplantning, af store, men spinkle, løvfældende træer. Beplantningen er tættest i den sydlige spids af lokalplanområdet, ned mod det eksisterende botilbud, og spredes gradvist op Østergade indtil det mødte den tidligere bebyggelse. 

Lokalplanen sikrer, at noget af den markante beplantning inden for lokalplanområdet bevares. Træer der er bevaringsværdige er udpeget på planens 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

Arkitekturen af den eksisterende daginstitution i lokalplanområdet er atypisk i sammenlignende med det omkringliggende. Lokalplanens realisering forudsætter en nedrivning.

Lunden

Lunden er et af byens grønne åndehuller og omkranser lokalplanområdet og eksisterende botilbud mod syd og øst. Parken ligger gemt under trækronerne af de mange store, gamle træer, hvor der åbner sig en verden af oplevelser for alle aldersgrupper. I Lunden findes alt fra legepladser til de mindste, friluftsscenen hvor der afholdes Rock i Lunden, der er et kæmpe tilløbsstykke for mange koncert glade mennesker, til historisk arkitektur og museumsoplevelser, der spreder sig ud i parken, hvor der ligeledes er mange skulpturer og kunstværker at finde og gå på opdagelse i blandt.

Lunden er et grønt mødested og åndehul i byen. Her er plads til aktiviteter lige fra museums- og legepladsbesøg, motion og hundeluftning til koncerter og festlige, glade sommeraftner.