Politikker og strategier

Rum for mennesker - Arkitekturpolitik

Horsens Kommune er inde i en rivende udvikling. Både i sin fysiske udstrækning og det mentale billede af Horsens. Der renoveres og bygges nyt, både som byfortætning og i nye kvarterer og boligområder, og byen i sig selv og beboerens opfattelse ændre sig fra provinsby til stor by. Det er en udvikling som kræver, at man kan favne bredt og hvor vi i Horsens Kommune ikke må miste blik for den røde tråd og udvikling som vi skal stå på skulderne af. Til at understøtte denne udvikling, og til at hjælpe med at sikre, at vores byer fortsat bliver udviklet med arkitektonisk kvalitet, harmoniske sammenhænge mellem bygninger og uderum i byen og byen i sammenhæng med det omkringliggende landskab for øje, er der blevet formuleret en arkitekturpolitik.

Arkitekturpolitikken skal ses som et dialog-skabende værktøj, der kan bruges til at fremme en bred række af projekter, være med til at styrke dialogen mellem bygherrer, rådgivere, arkitekter og de ansatte ved Horsens Kommune fra start til slut. Arkitekturpolitikken hedder "Rum for Mennesker", da god arkitektur for os handler om, hvordan vi bygger og anlægger de fysiske rum, hvor vi bor, lever og færdes. De gode rum er med til at skabe sociale rum, hvor mennesker mødes og skaber nye relationer i deres færden igennem det gode liv.

For at arkitekturpolitikken kan rumme de mange forskellige lag, som udviklingen af Horsens Kommune befinder sig, er den blevet formuleret i tre overordnede temaer, der repræsenterer Horsens Kommune i tre forskellige skalaer af udvikling. "Styrk hele Horsens" der omfatter den store skala og kigger på, hvordan et projekt kan styrke hele kommunen. "Vær en god nabo" der omfatter den mere bynære skala, og kigger på hvordan et projekt er en god nabo, både for den omkringliggende bebyggelse, men også hvordan der bidrager med identitet til en bydel. "Byg til Hverdagslivet" er den sidste skala og går helt tæt på både den enkelte bygning og borgernes relation til og brug af denne.

Styrk hele Horsens

Tidligt i processen med udarbejdelse af lokalplanen inviterede kommunen Nebels borgere  til et møde, der dels havde til formål at ridse baggrunden for beslutningen om udarbejdelse af en bevarende lokalplan op og dels forklare, hvad lokalplanlægning kan og hvad den aktuelle lokalplan kommer til at betyde. Det kan ikke undgås, at en bevarende lokalplan vil være begrænsende i forhold til den bevaringsværdige bebyggelses udseende og vedligeholdelse. Omvendt kan lokalplanen sikre udvidede anvendelsesmuligheder og give mulighed for en udvikling til eksempelvis ny bebyggelse, som ikke i dag er mulig efter planlovens landzonebestemmelser. Det aftaltes på mødet, at borgerne igen får en invitation til dialog og mulighed for at stille opklarende spørgsmål når lokalplanforslaget sendes i offentlig høring.

Lokalplanens hovedformål er bevaring af Nebels eksisterende og bevaringsværdige bygningsmasse for at understøtte landsbyens udpegning som kulturmiljø. Derudover at bevare landsbyens karakteristika, herunder gadeforløb, som netop er defineret af bebyggelsen. Derudover sikrer lokalplanen bevarelse af anlæg og beplantning herunder stendigerne og de mange gamle og store træer samt i øvrigt afgrænsende beplantninger.

Ny bebyggelse og erstatningsbyggeri skal opføres i respekt for og tilpasses ovenstående, så 'fremmede' bygningstypologier og -skalaer, konstruktioner og ikke mindst materialer undgås. Derved kan Nebel bedst fastholde sin værdi som bevaringsværdigt kulturmiljø.

Vær en god nabo

Det er vigtigt at der tænkes i helheder når der bygges nyt og eller eksisterende byggeri ombygges, tilbygges eller vedligeholdes. Byggeri giver mere værdi hvis det tilpasses omgivelserne til glæde for den enkelte ejer men også for naboen.

Lokalplanen sikrer gennem sine bestemmelser for både bevaring, men også for nybyggeri, at landsbymiljøet fastholdes og også fremadrettet er attraktivt. Der gives mulighed for at der kan etableres fælles faciliteter både inden- og udendørs.

Byg til hverdagslivet

Nebel rummer allerede og i sig selv mange af de kriterier, der skal til for at skabe kvalitet i hverdagen. Her er udsigt til gademiljøer, grønne rum og landskaber. Bebyggelsen skaber gode udendørs opholdsrum dels for dem, som bor i / på de respektive ejendomme, men også til glæde for øvrige indbyggere og alle der passerer igennem Nebel.

Lokalplanen sikrer bevarelse af bestående byggerier og ny bebyggelse. Det er vigtigt at der anvendes byggemetoder og bygningsmaterialer, der i sig selv udgør en kvalitet men også æstetisk udgør en visuel kvalitet.

Bevaring af bebyggelse og anvendelse af kvalitetsmaterialer og byggemetoder er man med til at klimabelaste mindre - ting holder længere og bliver, ved almindelig og ofte minimal vedligeholdelse smukkere som i årene går.

Link til arkitekturpolitik

Biodiversitetsstrategi

Ambitionen med Horsens Kommunes Biodiversitetsstrategi er at målrette, styrke og prioritere indsatsen for en mangfoldig natur. Dette skal gøres blandt andet igennem kommunes arbejde, hvor der skal være fokus på at øge biodiversiteten ved at sikre tilstrækkelig beskyttelse af gammel, værdifuld natur. At beskytte, forbedre og udvide den eksisterende natur samt beskytte og forbedre sjælden og sårbare arters levesteder. Ved at skabe nye levesteder for vilde planter, svampe og dyr. Ved at genoprette små naturområder, som trædested og spredningskorridorer blandt større sammenhængende naturområder og sidst men ikke mindst ved at etablere flere større, selvforvaltende naturområder.

Biodiversitetsstrategien giver en bredt afsæt til arbejdet med dette igennem en kort beskrivelse af henholdsvis naturværdierne, udfordringerne og tiltag, der kan øge biodiversiteten for en række forskellige naturtyper der er grupperet på baggrund af deres placering enten i byen eller det åbne land.

Lokalplanens forhold til Biodiversitetsstrategien

Bevarer planen eksisterende beplantning?

Lokalplanen, som er en bevarende lokalplan, udpeger både store enkeltstående træer og træbevoksninger samt vigtige læhegn, som skal bevares eller erstattes såfremt beplantningen går ud. Reetablereing af udgået beplantning skal bestå af samme arter og sorter som de skal erstatte og / eller af naturligt hjemmehørende arter.

Kirkegården der rummer mange store gamle træer samt Nebels karakteristiske stendiger er sikret bevarelse gennem både naturbeskyttelsesloven og museumsloven.

Både de eksisterende træ- og læbeplantninger samt kirkegård og stendiger udgør potentielle levesteder for et varieret liv af  flora og fauna.

Lokalplanen udlægger ikke fælles grønne friarealer - landsbyen består af typisk af traditionel landhuse og -ejendomme, der oftest udgør bolig og udearealer for de enkelte beboere.

Lokalplanen planlægger ikke for regnvandshåndtering - regnvand skal håndteres på egen grund.

Link til Biodiversitetsstrategien

Klimaplanen

Lokalplanen, som er en bevarende lokalplan, lægger i høj grad op til at eksisterende byggeri skal blive stående - renoveres, bevares og genanvendes til samme formål som byggeriet var skabt til og / eller til nye formål / aktiviteter inden for de bestående fysiske  rammer. Bygningsværdier bevares dermed og bekostelig energi og ressourcer til eksempelvis nedrivning, bortskaffelse af materialer samt produktion af nye materialer sparer klimaet for den belastning.

Lokalplanen inddrager kun i meget begrænset omfang nyt areal til bebyggelse og arealanvendelse vil i kraft af planens bevarende karakter være uændret. 

Link Klimaplanen