Beliggenhed & eksisterende forhold

Lokalplanområdet på ca. 16.500m2 udgøres af matrikelnr. 17a, Gedved By, Tolstrup og ligger i den nordvestlige udkant af Gedved. Området afgrænses af hhv. den gamle bygade Vestervej mod nord, mod vest af nyplantet skov, mod syd primært af marker og en enkelt ejendom, der har en bevaringsværdi på 5. Mod øst og selve byen, afgrænses lokalplanområdet af tre ejendomme, som er vurderet til at have bevaringsværdier mellem 4-6. Bygninger med bevaringsværdier 4-6 vurderes som værende af middel bevaringsværdi. I forbindelse med en vurdering af bygningerne kigges der på hhv. arkitektonisk, kulturhistorisk og miljømæssig værdi samt originalitet og tilstand.

Billederne viser kigget ned ad Vestervej og ind mod Gedved By samt den bebyggelse, som omgiver lokalplanområdet.  

Lokalplanområdet fremstår i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen som en byggetomt, efter at grunden blev ryddet for tidligere bebyggelse i 2019/2020.

Nærområdet omkring lokalplanafgrænsningen byder på en bebyggelse, hvor udpegningen som værdifuldt kulturmiljø bærer præg af manglende vedligehold og nedrivninger i gademiljøet. Mod vest lover det nyplantede skovareal om grønne og rekreative muligheder tæt ved byen. Dog vil der gå en længere årrække, før den udplantede skov er vokset til og udgør en egentlig skov. Der er udlagt stier igennem skoven, der kobler sig på eksisterende stier syd for lokalplanområdet. Dette skaber rekreative stiforbindelser til det omkringliggende landskab og byen.

Kulturmiljøet opleves i dag som medtaget og usammenhængende. Derfor kan der med fordel søges andre måder at tilpasse og respektere området. Det kunne f.eks. være igennem fortsat at tilpasse skala og materialer til nærområdet og karakteren heraf, eller igennem en aktiv brug af stedets historie til at danne en ny fortælling om, hvad der har været kendetegnende for Gedved.

Terrænet er let skrånende mod syd og der er gode, sunde træer inden for området, som er værd at bevare.

Helhedsplanen for Gedved kan findes på kommunes hjemmeside, eller du kan klikke her!

Helhedsplanen for Gedved

Der er i 2012 vedtaget en helhedsplan for Gedved. Helhedsplaner har ikke bindende karakter som f.eks. lokalplaner. Derimod fungerer helhedsplaner som en rettesnor for udviklingen af områder i et større perspektiv. Helhedsplanen for Gedved belyser ønsker og hensyn, der bør tages højde for i den fremadrettede planlægning. Disse hensyn og ønsker har baggrund i nogle af visionerne for Horsens Kommune, som f.eks. at skabe oplevelser i mange farver igennem et levende samfund med høj puls. At skabe spændende og kreative bymiljøer af høj arkitektonisk kvalitet. At sikre dynamiske og kreative kraftcentre igennem optimale muligheder for bosætning og vækst med fokus på bæredygtighed og kommunes natur og rekreative områder.

Derudover har Bosætningsstrategien 2011-2013 haft indflydelse på helhedsplanen, i forhold til at sikre ønsket om et differentieret boligudbud, der gør det muligt at blive boende i det samme lokalområde igennem flere forskellige livsfaser- og situationer. Derudover give et bredere udvalg af boliger og en større cirkulation i boligmassen. En anden vigtig facet af differentieret boligudbud er, at sikre og styrke eksisterende identiteter i byer og byområder, som er med til at øge attraktionsværdien og beboernes tilhørsforhold. 

Kulturmiljøet i Gedved Landsby har gennemgået en større visuel forvandling de senere år. Mange af de bevaringsværdige huse og gårdmiljøer er revet ned og er blevet erstattet af nyt byggeri, der ikke er opført efter klassiske, byggetekniske principper. På baggrund af dette må der tænkes ud af boksen, når nu bebyggelse skal tilpasses historien og byen.

Lokalplanprojektets bebyggelse tager sit afsæt i Gedved Landsbys historie. Overalt har stjerneudstykningen resulteret i, at gårdene blev samlet om et fælles gadekær, forte eller grønning og markerne strakte sig ud i et stjernemønster herfra. Det samme gælder for Gedved, hvor man stadigvæk kan se nogle af de gamle skel fra den tid. Bebyggelsen tilpasses landskabet og den omkringliggende by, ved at lade landskabet flyde ind i området og bygge i tilsvarende skala som de omkringliggende ejendomme. Derudover er der igennem bearbejdelsen af projektet arbejdet med at sikre forskellige størrelser af boliger, således at det nye bofællesskab kan understøtte en bred vifte af borgere i Gedved. Derved er der overensstemmelse mellem lokalplanforslaget og helhedsplanen for Gedved.