Politikker og strategier

Rum for mennesker - Arkitekturpolitik

Horsens Kommune er inde i en rivende udvikling. Både i sin fysiske udstrækning og det mentale billede af Horsens. Der renoveres og bygges nyt i form af byfortætning og nye kvarterer og boligområder samt byen og beboerens opfattelse af den ændre sig fra provinsby til stor by. Det er en udvikling som kræver, at man kan favne bredt og hvor vi i Horsens Kommune ikke må miste blik for den røde tråd og udvikling som vi skal stå på skulderne af. Til at understøtte denne udvikling, og til at hjælpe med at sikre, at vores byer fortsat bliver udviklet med arkitektonisk kvalitet, harmoniske sammenhænge mellem bygninger og uderum i byen og byen i sammenhæng med det omkringliggende landskab for øje, er der blevet formuleret en arkitekturpolitik.

Arkitekturpolitikken skal ses som et dialog-skabende værktøj, der kan bruges til at fremme en bred række af projekter, være med til at styrke dialogen mellem bygherrer, rådgivere, arkitekter og de ansatte ved Horsens Kommune fra start til slut. Arkitekturpolitikken hedder "Rum for Mennesker", da god arkitektur for os handler om, hvordan vi bygger og anlægger de fysiske rum, hvor vi bor, lever og færdes. De gode rum er med til at skabe sociale rum, hvor mennesker mødes og skaber nye relationer i deres færden igennem det gode liv.

For at arkitekturpolitikken kan rumme de mange forskellige lag, som udviklingen af Horsens Kommune befinder sig i, er den blevet formuleret i tre overordnede temaer, der repræsenterer Horsens Kommune i tre forskellige skalaer af udvikling. "Styrk hele Horsens" omfatter den store skala og kigger på, hvordan et projekt kan styrke hele kommunen. "Vær en god nabo" omfatter den mere bynære skala, og kigger på hvordan et projekt er en god nabo, både for den omkringliggende bebyggelse, men også hvordan det bidrager med identitet til en bydel. "Byg til Hverdagslivet" er den sidste skala og går helt tæt på både den enkelte bygning og borgernes relation til og brug af denne.

Du kan downloade og læse Arkitekturpolitikken i sin helhed på følgende link - 'Rum for Mennesker' - Arkitekturpolitik i Horsens Kommune.

Styrk hele Horsens

I projektet er der arbejdet med at omsætte Gedved Landsbys karaktergivende historie om landboby og stjerneudstykning til en ny afslutning på byen, der kan være med til at skrive et nyt kapitel i historien om Gedved. Bygherre siger om projektet at "Byggeriet centrerer sig omkring et fælleshus, hvorfra boligerne strækker sig ud i landskabet og skaber udsigtskiler, der samtidigt lader naturen flyde ind, og give området sin særlige grønne karakter." Derigennem skabes der en reference til byens historie med stjernemønstret, men det fortolkes på ny til at have centrum omkring fælleshuset og fællesskabet i stedet for vejforløbet. Boligerne kan derfor rykkes ud, tættere på naturen, hvor de tilpasses i skala til omkringliggende boliger og materialerne til de naturlige omgivelser.

Alt i alt er projektet med til at sikre kvalitet i bosætningsmulighederne og byen Gedved. Dette styrker den samlede tiltrækningskraft til Horsens Kommune, især for dem, der ikke ønsker at flytte helt ind til byen, men stadigvæk gerne vil have byens tilbud tæt på.

Vær en god nabo

Helt centralt for projektet er fællesskabet og, at bebyggelsen kommer til at understøtte og skabe nye fællesskaber i Gedved.

Bygherre har uddybet, at ”projektet ønsker at understøtte fællesskaber, hvor særligt fælleshuset spiller en central rolle med mulighed for fællesspisning, værkstedsfaciliteter og hobbyrum samt gæsteværelser.” For at hjælpe dette fællesskab på vej, er det hensigten at der bliver én, der er ansvarlig for, at der bliver stablet sociale arrangementer og fælles aktiviteter på benene.

Derudover er der andre tiltag, der er med til at gøre projektet til en god nabo for lokalområdet i Gedved. Det grønne præg for området er med til at bevare og styrke de rekreative værdier og yderligere er planerne for regnvandshåndteringen med til at bidrage med biodiversitet i området og har potentiale til at kunne mindske uønskede oversvømmelser nedenstrøms i forbindelse med ekstreme regnhændelser.

Byg til hverdagslivet

Projektet rummer mulighed for at kunne tilbyde en bred målgruppe bosætning, idet der etableres boliger i forskellige størrelser samt med varierende afstande til naturen og fællesskabet. Dette giver mulighed for at vælge bolig alt efter, hvad man har behov for.

Yderligere giver bygherre udtryk for, at der på tværs af projektet er fokus på bæredygtige valg samt at skabe de bedst mulige forhold for hverdagslivet og uddyber med ”boligerne er placeret så alle får gode dagslysforhold og udsyn til naturen, der er med til at skabe herlighedsværdier i dagligdagen. […] Der arbejdes også med mulighed for f.eks. cykel- /delebilsordning, der taler ind i den grønne omstilling. Samtidigt ønskes boligerne opført med bæredygtighed for øje.”

Link til arkitekturpolitik

Biodiversitetsstrategi

Ambitionen med Horsens Kommunes Biodiversitetsstrategi er at målrette, styrke og prioritere indsatsen for en mangfoldig natur. Dette skal gøres blandt andet igennem kommunes arbejde.  Her skal der være fokus på at øge biodiversiteten ved at sikre tilstrækkelig beskyttelse af gammel, værdifuld natur. At beskytte, forbedre og udvide den eksisterende natur samt beskytte og forbedre sjælden og sårbare arters levesteder. Dette kan gøres ved f.eks. at skabe nye levesteder for vilde planter, svampe og dyr, ved at genoprette små naturområder, som trædested og spredningskorridorer blandt større sammenhængende naturområder og sidst men ikke mindst ved at etablere flere større, selvforvaltende naturområder.

Biodiversitetsstrategien giver et bredt afsæt til arbejdet med dette igennem en kort beskrivelse af henholdsvis naturværdierne, udfordringerne og tiltag, der kan øge biodiversiteten for en række forskellige naturtyper der er grupperet på baggrund af deres placering enten i byen eller det åbne land. 

Lokalplanens forhold til Biodiversitetsstrategien

Lokalplanområdet blevet ryddet for bebyggelse i 2019/2020 og grunden har derfor henlagt som en byggetomt i et par år. Der er i forbindelse med rydningen af ejendommen bevaret nogle store ældre træer fra den tidligere have. Der kan, afhængig af vind og vejr, opleves fugtige lavninger på ejendommen, hvor tidligere bygninger og landbrugsanlæg har lagt. På baggrund af de få år, ejendommen har været ryddet og de skiftende forhold, har disse lavninger ikke nået at danne karaktér af et særpræget natur el. habitat.

Derfor forholder lokalplanen og projektet sig til biodiversitetsstrategien primært igennem tiltag vedr. bevaring og genopretning samtidigt med, at det er ambitionen, at projektet skal være med til at fremhæve værdierne ved et vildt naturpræg som derved kan være med til at gøre dette til en værdi for områdets beboer.

Lokalplanen fastsætter bestemmelser om, at eksisterende beplantning på ejendommen skal bevares. Hvis ikke træer og buske kan blive stående, ses det gerne, at de bliver omplaceret i stedet for at blive kasseret til fordel for ny ung beplantning.
Marksten og lignende fundet på ejendommen kan eksempelvis anvendes i grøfter, trug og lavninger til at skabe synlighed omkring vandets karaktér i området.

Projektet påtænker at etablere regnvandsløsninger delvist på terræn samt ny beplantning, der fortættes ned mod det sydlige skel. Beplantningens skal arter findes blandt hjemmehørende arter af træer og buske. Der kan med fordel vælges et miks af løvfældende og frugtbærende træer og buske, således at de indgår i den lokale flora og fourageringsmuligheder for fugle, insekter og andre små til mellemstore pattedyr. 

Yderligere udlægges græsarealer med et vildt naturpræg ved f.eks. at udså frøblandinger til eng eller lignende. Med frøblandinger af hjemmehørende, blomstrende urter og tue-dannende græsser sikres der pollen og nektar til områdets insekter, sommerfugle, bier og svirrefluer samt den højere beplantning og græsserne er med til at danne leve- og skjulesteder for smådyr og insekter.

Link til Biodiversitetsstrategien

Klimaplanen 2022-2026

Vi står overfor en omstilling til et mere bæredygtigt og klimarobust samfund - Det er en stor opgave, og en opgave, som vi kun kan løse, hvis vi løfter den i samlet flok. Både inden for Horsens Kommunes egne grænser, men også på tværs af hele civilsamfundet.

Klimaplan 2022-2026 samler kommunens forskellige planer og strategier, der på hver sin måde taler ind i klimaløsninger, og fastsætter at Horsens Kommune og Byrådet ønsker at arbejde mod at bliver klimaneutral allerede i 2030. Det er et ambitiøst mål, som vi kun når ved en bred og kontinuerlig indsats fra alle; Kommunen, Byrådet, virksomheder, borgerne og byens uddannelser. Det er vigtigt, at der i det fremadrettede arbejde tænkes i løsninger som kan være med til at skabe merværdi på flere forskellige fronter, som f.eks. sundhed, livskvalitet, biodiversitet og by-kvalitet for alle. Derfor er den stærke sammenhængs- og samarbejdskraft helt essentielt fortsat at have med som hjertet i klimaarbejdet i Horsens Kommune.

Klimaplanen beskriver de lokale klimaudfordringer, -mål og -løsninger og fungerer både som et strategisk værktøj og en handleplan i forhold til, hvordan vi alle kan arbejde med klimaforebyggelse og klimatilpasninger. Arbejdsgruppen bag Klimaplanen har samlet erfaringer og anbefalinger til dette i seks overordnede temaer med hver deres delmål. Temaerne er: Klimatilpasning, Energi, Transport, Landbrug og Arealanvendelse, Bæredygtig Levevis og Kommunen som Koncern.

Klimaplanen kan som værktøj være med til at sikre, at både klimaforebyggelse og -tilpasning tænkes sammen med, og ind i, kommunens udvikling igennem kommuneplanen og lokalplaner. Klimaforebyggelse handler om at reducere udledningen af CO2, og kan f.eks. gøres relevant i forhold til arbejdet med lokalplaner igennem emner som klimavenligt byggeri, fremme cyklisme, grønnere mobilitet og mere skov. Klimatilpasning handler om at sikre et robust og modstandsdygtig samfund overfor klimaforandringerne, så blandt andet de kritiske funktioner kan beskyttes mod tørke, ekstremregn og stormfloder. Dette er allerede i dag fremtrædende i arbejdet med vores lokalplaner, hvor der arbejdes med at klimasikre lokalplanområderne igennem f.eks. en vandhåndteringsplan. Disse arbejder med at forebygge og reducere oversvømmelsesrisiko og skybrudshændelser. Igennem dette tiltag skabes der større bevidsthed om klimaforandringernes indvirkning på vores samfund, men der kan også arbejdes yderligere med, at implementere løsninger der skaber merværdi. F.eks. kan vandhåndtering på terræn skabe mere bevidsthed om vandets vej og rolle i byudviklingen, men samtidigt også give rekreative værdier til et område og være med til at øge områdets biodiversitet.

Lokalplanens forhold til Klimaplanen

Lokalplanprojektet er et eksempel på ovenstående, hvor natur og vand er blevet indtænkt som en værdi i projektet for kommende beboer men samtidigt med også bruges aktivt i håndteringen af ekstremregn. Foruden en rekreativ og synlig implementering af regnvand, er der i projektet også lagt op til, at der kan arbejdes med grønne tage som yderligere kan være med til at forsinke regnvandet.

I forhold til de mere immaterielle aspekter af lokalplanprojektet, så har den private bygherre givet udtryk for, at der bl.a. arbejdes ud fra en vision om at “Der arbejdes også med mulighed for f.eks. cykel- /delebilsordning, der taler ind i den grønne omstilling. Samtidigt ønskes boligerne opført med bæredygtighed for øje.” Derfor er der lagt op til facader i enten træ, tegl eller en kombination heraf. Begge materialer har sine fordele i forhold til bæredygtighed. Træ er en fornybar ressource, som kan gøres betydeligt mere modstandsdygtig over for vind og vejr ved f.eks. varmebehandling. Dette er med til at minimere behov for kontinuerlig efterbehandling og vedligehold. Alternativt kan genanvendte tegl tale positivt ind i både patinering og oplevelsen af området. Tegl er et robust materiale, der sikre at byggeriet er bestandigt mange år ud i fremtiden,

Link til Klimaplan 2022-2026