Kommuneplanen

Kommuneplanen er en samlet plan for den fysiske udvikling i Horsens Kommune - både i byerne og i det åbne land. Kommuneplanen gælder som udgangspunkt i 12 år, men skal revideres hvert fjerde år.

Kommuneplanen indeholder rammer for udarbejdelsen af lokalplaner. En lokalplan skal være i overensstemmelse med kommuneplanen. Hvis der er uoverensstemmelse, kan lokalplanen kun gennemføres efter byrådets vedtagelse af et tillæg til kommuneplanen.
Der sker med Lokalplantillægget ikke ændringer, som ikke er i overensstemmelse med Horsens Kommuneplans Hovedstruktur og Retningslinjer.

Rammer

Lokalplanområdet berører tre rammer i Kommuneplan 2021-2033. Lokalplanområdet er inddelt i delområder, som svarer til de tre berørte kommuneplanrammer.

  • Delområde 1 ligger i rammen 33BO01.
    Rammen fastsætter områdets anvendelse til boligområde med mulighed for både åben- og tæt-lav bebyggelse, samt nærrekreative arealer og kollektive anlæg til områdets forsyning.
    Ved tæt-lav bebyggelse er der en bebyggelsesprocent på 40%.
    Bebyggelsen inden for denne ramme skal tilpasses, f.eks. i skala, typologi og materialitet, det kulturmiljøet Gedved - Landsby, Urbane miljøer.
    Der planlægges for et fælles parkeringsanlæg inden for delområde 1, hvorfor planlægningen er i overensstemmelse med kommuneplanrammen.
  • Delområde 2 ligger i rammen 33BO08.
    Rammen fastsætter områdets anvendelse til boligområde med tæt-lav bebyggelse, samt nærrekreative arealer og kollektive anlæg til områdets forsyning.
    Ved tæt-lav bebyggelse er der en bebyggelsesprocent på 40%.
    Der planlægges for tæt-lav boligbebyggelse, samt et fælleshus til området beboer og rekreative grønne kiler inden for delområde 2, hvorfor planlægningen er i overensstemmelse med kommuneplanrammen.
  • Delområde 3 ligger i rammen 33RE01
    Rammen fastsætter områdets anvendelse til rekreative formål og skovrejsning, samt mindre faciliteter til områdets forsyning.
    Når der lokalplanlægges for byudvikling, skal der vurderes om der er behov for afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse eller erosion, ærlige tekniske anlæg eller ændret anvendelse m.v. inden for rammen.
    Der planlægges for en rekreativ anvendelse af delområdet med aktivitets-, lege- og opholdsmuligheder der udføres så disse er forenelige med en evt. senere skovrejsning. Planlægningen er i overensstemmelse med kommuneplanrammen.

Retningslinjer

Lokalplanen er i overensstemmelse med Kommuneplanens Hovedstruktur og rammerne for det pågældende område, dog vil følgende retningslinjer være opmærksomhedspunkter igennem den videre planlægning: Naturbeskyttelse, Skovrejsning, Større geologisk rammeområde, Værdifulde kulturmiljøer, Risikoområder og kendte oversvømmelser og Støjbelastede arealer.

3.1 Naturbeskyttelse
Det er det overordnede mål for retningslinjen at sikre biodiversitet i Horsens Kommune. Den sydlige del af matriklen er udpeget som et potentielt naturbeskyttelsesområde. Disse udpegninger skal forbedre sammenhængen mellem eksisterende naturarealer og dermed forbedre vilkårene for det vilde dyre- og planteliv, herunder de sjældne og truede arter. Som udgangspunkt skal disse arealer friholdes for byggeri, anlæg og arealanvendelse, der forringer mulighederne for fremtidig etablering af nye naturområder. Undtaget er områder, som efter en konkret vurdering ikke vurderes at have potentiale til at kunne udvikle væsentlige naturværdier.

Lokalplanen tager højde for dette ved at friholde det sydlige areal, som er udpeget til potentiel naturbeskyttelsesområde, for helårs-bebyggelse og lade området været grønt samt giver mulighed for at etablere elementer til håndtering af regnvand på arealet. Dermed er lokalplanen i overensstemmelse med retningslinjen.

3.6 Skovrejsning
Den sydlige del af lokalplanområdet er i Kommuneplan 2021-2033 udpeget, som et areal til mulig skovrejsning. Udpegningerne til skovrejsning skal primært understøtte beskyttelsen af strategisk vigtige og sårbare grundvandsressourcer. Samtidigt skal der bygges videre på de eksisterende skove, så der skabes større og bedre skove med højere grad af biodiversitet. 

Dette er der i lokalplanforslaget taget højde for jævnfør den stiplede linje på illustrationsplanen (se Kortbilag 4), hvor grænsen for skovrejsningsområdet ligger. Al helårs-byggeri skal ligge nord for denne linje. Lokalplanen fastsætter anvendelse af den sydlige del af lokalplanområdet til rekreative formål i form af grønt friareal, med mulighed for rejsning af skovlignende beplantning, samt legepladser, bålpladser og shelters. De mulige anvendelser ses som værende forenelige med de rekreative interesser i skovrejsning. Dermed er lokalplanen i overensstemmelse med retningslinjen. 

3.7 Større Geologisk Rammeområder
Hele arealet ligger inden for det større geologiske rammeområde Det Midtjyske Søhøjland. Inden for rammeområderne skal landskabshensyn tillægges stor vægt. Byggeri og anlæg skal derfor placeres og udformes under hensyntagen til landskabets geologiske kvaliteter. Det skal sikres, at de geologiske landskabsformer, deres indbyrdes overgange og landskabelige sammenhænge ikke forringes. Derved vil områderne beholde deres værdi for den landskabsgeologiske formidling og forskning.

Bebyggelsen i lokalplanen er disponeret så det skrånende landskab i den sydlige del af lokalplanområdet friholdes for bebyggelse og i stedet udlægges til et grønt friareal, som kan beplantes eller der gives mulighed for etablering af elementer til håndtering af regnvand. Herved bevares det naturlige terræn, hvor det er varieret og skaber interesse i nærområdet, derudover kan bebyggelsen også bearbejdes således at det skrånende terræn bliver brugt til at skabe variation i bebyggelsen. Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinje.

4.2 Værdifulde Kulturmiljøer
Den østlige del af arealet er beliggende inden for værdifuldt kulturmiljø, registret som Gedved - Landsby, Urbane miljøer, Landsby. Inden for og i umiddelbar nærhed til de udpegede værdifulde kulturmiljøer skal der tages særligt hensyn til de kulturhistoriske interesser, f.eks. i forbindelse med planlægning, byggeri, terrænreguleringer, beplantning og etablering af tekniske anlæg.

Det konkrete kulturmiljø har umiddelbart gennemgået en større visuel forvandling de senere år. Mange af de bevaringsværdige huse og gårdmiljøer er revet ned og er blevet erstattet af nyt byggeri, der ikke er opført efter klassiske, byggetekniske principper.

Lokalplanens foreslået bebyggelse tager udgangspunkt i stjerneudstykningen, som var karaktergivende for kulturmiljøet Gedved Landsby. Bebyggelsen har ladet sig inspirere af stjerneudstykningen til at skabe et forslag, hvor fællesskab og fælleshus bliver centrum for det nye boligområde. Præcis som gadekæret eller grønningen i sin tid var centrum og samlingssted for landsbyens gårde og bønder. Derudover tilpasses bebyggelsen i skala til de omkringliggende boliger og naturen bliver et bindeled mellem det nye boligområde og det omkringliggende landskab. Dermed er lokalplanen i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinje. 

8.2 Risikoområder og kendte oversvømmelser
Hele arealet ligger i et område med kendte oversvømmelser (Gedved). Af kommuneplanen fremgår det at, "...der trænger uvedkommende vand ind i spildevandsledningen. Desuden er der problemer ved tøbrud, da området ligger lavt."  Området er blevet separatkloakeret, hvorfor dette ikke fremgår af Kommuneplan 2021.

Der skal udarbejdes en plan for, hvordan eventuelle oversvømmelser kan undgås. Horsens Kommune sikrer, at der udføres en kortlægning og planlægning for området. Ved planlægning for byggeri, vejanlæg eller tekniske anlæg inden for et risikoområde, skal bygherre indgå i planlægningen med en vandhåndteringsplan, som redegør for hvordan oversvømmelsesrisikoen håndteres lokalt. Dermed er lokalplanen i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinje.

8.3 Støjbelastet arealer
En mindre del af arealet er udpeget til støjbelastet areal fra Vestervej. Inden for de støjbelastede arealer kan der ikke udlægges områder til støjfølsom anvendelse (som f.eks. boliger), før det er dokumenteret, at det samlede støjniveau er acceptabelt.

Lokalplanen tager højde for støjen fra Vestervej, ved at udlægge arealet berørt af udpegningen “Støjbelastet areal” til fælles parkering i den østlige del af matriklen. Derudover trækkes selve bebyggelsen og udendørs opholdsarealer så vidt muligt tilbage fra Vestervej. Dermed er lokalplanen i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinje.

Foruden det støjbelastet areal udpeget igennem kommuneplanens retningslinje, er der i forbindelse med udarbejdelsen af nærværende lokalplan yderligere kendskab til støj fra trafik i form af målinger fra Miljøstyrelsen samt en fremskrivning i VVM for udbygning af af E45 mellem Vejle og Skanderborg. Læs nærmere om disse forhold under "Forhold til anden planlægning - Støj fra Trafik", eller på side 48 i PDF'en.

Kort over vedtagne rammer for lokalplanområdet i Kommuneplan 2021-2033.

Kort over retningslinje for "Naturbeskyttelse" i Kommuneplan 2021-2033

Kort over retningslinje for "Skovrejsning" i Kommuneplan 2021-2033.

Kort over retningslinjen for "Større geologisk rammeområde" i Kommuneplan 2021-2033.

Kort over retningslinje "Værdifuldt kulturmiljø" i Kommuneplan 2021-2033.

Kort over retningslinjen "Risikoområder og kendte oversvømmelser" i Kommuneplan 2021-2033.

Kort over retningslinjen "Støjbelastet areal" i Kommuneplan 2021-2033.