Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til boligformål i form af tæt-lav helårsbeboelse.

1.2 at varetage klimahensyn og vandhåndtering.

1.3 at sikre, at anvendelsen af lokalplanens område ikke forurener områdets grundvandsressourcer og det omkringliggende vandmiljø.

1.4 at give lokalplanen bonusvirkning jf. Planlovens § 15, stk. 4, så udbygning i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser kan ske, uden forudgående tilladelse efter planlovens § 35 (landzonetilladelse).

Redegørelse

Lokalplanens formål er at muliggøre et projekt med ca. 30 tæt-lav boliger, evt. som et boligfællesskab, samt et fælleshus til områdets beboere på en unik, naturrig placering. Der er fokus på at skabe boliger i samspil med klimahensyn og den omkringliggende natur.

Derudover er det lokalplanens formål, at sikre, at der bliver taget de fornødne klimahensyn og forebyggelse af forurening i forbindelse med anvendelsen af området. Her menes bl.a., at selektiv materialevalg er med til at forhindre forurening af grundvandsressourcer og klimarobuste løsninger til eksempelvis regnvandshåndtering er med til at sikre, at anvendelsen af lokalplanområdet ikke forårsager gener fra regnvand særligt nedstrøms fra lokalplanområdet, hvor der er kendskab til oversvømmelser. 

Lokalplanen får bonusvirkning for delområde 3. Det betyder, at anvendelse af området i overensstemmelse med lokalplanen kan finde sted uden forudgående landzonetilladelse. Lokalplanen giver mulighed for, at der inden for delområde 3 kan etableres tekniske anlæg i form af lavninger, grøfter/trug i de grønne kiler og lign. LAR-løsninger til håndtering og forsinkelse af regnvand. Derudover kan der i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser etableres legeplads med dertilhørende opholdsarealer, bålplads og bålhytte eller shelters.

2.1 Lokalplanen afgrænses som vist på 'Kortbilag 1 - Lokalplanafgrænsning', og omfatter matr. nr. 17a, Gedved By, Tolstrup. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 28.06.2023 udstykkes inden for lokalplanområdet.

2.2 Lokalplanområdet opdeles i følgende delområder; 1, 2 og 3 som vist på 'Kortbilag 1.A - Lokalplandelområder'.

2.3 Lokalplanområdet ligger delvist i landzone. Ved Byrådets offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan, overføres landzonearealet i delområde 2, vist med skravering på 'Kortbilag 1.A - Lokalplandelområder', til byzone.

Delområde 1

2.4 Området skal forblive i byzone.

Delområde 2

2.5 Området ligger i landzone, og overføres til byzone ved Byrådets offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

Delområde 3

2.6 Området skal forblive i landzone.

2.7 Lokalplanen får bonusvirkning jf. Planlovens §15, stk. 4, så anvendelse og udbygning af delområdet i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser kan ske uden forudgående tilladelse efter Planlovens §35 (landzonetilladelse). 

Redegørelse

Lokalplanområdet ligger fordelt i hhv. byzone, planlagt byzone og landzone. Af hensyn til zonestatus, kommuneplanens rammer og placering af forskellige anvendelser inden for området, deles lokalplanområdet op i tre delområder.

Delområde 1 ligger i eksisterende byzone. Med lokalplanens endelige vedtagelse ændres der ikke på delområdets zonestatus.

Delområde 2 ligger før planlægningen i landzone, men har status af planlagt byzone. Derfor overføres delområdet til byzone med lokalplanens endelige vedtagelse.

Delområde 3 ligger i landzone og er i kommuneplanen udlagt som en rekreativ ramme med skov som formål. Lokalplanen fastholder delområdet i landzonen. Derfor udformes lokalplanen med "Bonusvirkning" jf. Planloven §15, stk. 4. Det betyder, at anvendelse og evt. anlæg i landzonen i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser, kan ske uden forudgående landzonetilladelse.

Delområde 1

3.1 Inden for området kan der opføres transformerstation og tekniske anlæg til områdets forsyning.

3.2 Området skal anvendes til tekniske anvendelser, i form af parkeringsanlæg til områdets beboere. Yderligere, kan området rumme overdækket cykelparkering samt udhuse jf. §8.6.

Delområde 2

3.3 Området skal anvendes til boligformål i form af tæt-lav helårsbeboelse, opført som dobbelt-, række- el. kædehuse. Yderligere kan der opføres sekundær bebyggelse til boliger jf. §8.10.

3.4 Inden for delområdet, kan der etableres et fælleshus til områdets beboer.

Delområde 2 og 3

3.5 Inden for området kan der etableres anlæg til at varetage klimahensyn i form af lavninger, grøfter/trug i de grønne kiler og lign. LAR-løsninger til håndtering af regnvand, jf. §8.16-8.17, og evt. tilhørende mindre pumper- el. renseanlæg. Disse skal bearbejdes således at de kan bidrage til den rekreative værdi af området, jf. §10.17.

Delområde 3

3.6 Områdets anvendelse fastsættes til rekreative formål, som fælles friareal med f.eks. legeplads, bålplads med tilhørende bålhytte jf. §§ 8.18-8.20 samt tættere beplantning.

Redegørelse

For at lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer for området, tillades der kun tæt-lav helårsbeboelse i delområde 2. Typologien kan opføres på mange forskellige måder og giver derfor mulighed for, at bebyggelsen kan tilpasses i skala og udtryk til den omkringliggende bebyggelse. Med lokalplanens §8 - 'Bebyggelsen omfang og placering' fastsættes der bestemmelser om bebyggelsens omfang og placering inden for lokalplanområdet, heriblandt at bebyggelsen kun må opføres i én etage med en maks. højde på 7m.

Delområde 3 er i Kommuneplan 2021-2033 udpeget til et skovrejsningsareal. Af hensyn til dette friholdes delområdet for helårsbeboelse. Der kan opføres mindre bebyggelser, der ikke er til hinder for fremtidig skovrejsning. Anvendelsen af delområdet skal være forenelig med skovrejsning og rekreative aktiviteter, der finder sted i skoven som f.eks. lege- og opholdspladser, bålaktiviteter og lign., som er med til at understøtte delområdets rekreative formål.

Delområde 3 ligger lavt i forhold til Vestervej, hvorfor der ikke kan afledes regn- og spildevand fra området. 

LAR er en sammentrækning af "Lokal Afledning af Regnvand". Begrebet dækker over en bred vifte af forskellige løsninger til håndtering af regnvand lokalt. Løsningerne kan inddeles i følgende principper; Nedsivning, fordampning, lokal anvendelse og forsinkelse af vandet. Særligt løsninger som nedsivning el. forsinkelse på terræn i form af regnbede, -render og -bassiner eller fordampning fra grønne tage kan være med til løfte et områdes merværdi og understøtte den lokale biodiversitet.

4.1 Sekundær bebyggelse, transformerstation og evt. tekniske anlæg i delområde 1 kan udstykkes selvstændigt.

4.2 Delområde 2 kan udstykkes. Grunde til tæt-lav boliger må kun udstykkes med en mindstegrundstørrelse på 300 m2. Andele af veje og fælles friarealer kan ikke medregnes i mindstegrundstørrelsen for parceller til tæt-lav.

4.3 Vejstrukturen jf. 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold' kan udstykkes selvstændigt.

4.4 Der kan udstykkes fælles opholdsarealer der følger strukturen på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

 

Redegørelse

Såfremt Delområde 2 ikke udstykkes, skal udstykningsmuligheden sandsynliggøres for at opfylde Byggelovens § 10A.

5.1 Adgang til lokalplanområdet skal ske fra Vestervej, ved vejadgang A som vist på 'Kortbilag 3, Fremtidige forhold'.

5.2 Stierne i området skal forbindes med såvel eksisterende som planlagte stier og trampestier i tilgrænsende områder efter strukturerne på 'Kortbilag 3, Fremtidige forhold'.

5.3 Boligvejen skal udlægges i en samlet bredde på 8,5m, hvoraf de 5,5m er kørebaneareal med fast belægning. Vejene skal udformes som opholds- og legeområder (maks. hastighed 15 km/t) efter vejlovens regler. Vejene anlægges niveaufri.

5.4 Det skal sikres, at renovationsvognen kan komme rundt i området sikkert og uden at skulle bakke. Såfremt det bliver nødvendigt at bakke med renovationsvognen skal der etableres vendeplads efter vejreglernes anbefalinger.

5.5 Vejarealer skal medvirke til at håndtere store regnhændelser, så vandet løber kontrolleret i området. Se eksempelvis figur 1 i redegørelsen til bestemmelserne til højre for.

5.6 Vejvand fra parkeringspladser og vejarealer må ikke nedsives i området.

5.7 Veje og parkeringspladser skal være befæstet med en tæt belægning, der er indrettet med fald mod afløb, så al vejvandet samles op og afledes til fælles ledingsnet.

Redegørelse

Når en vej ønskes udlagt som et ophold– og legeområde må kørsel i området kun ske med meget lav hastighed, normalt under 15 km/t, derfor må der ikke ske adskillelse af gang og kørearealer (dog gerne i belægningsskift). Parkering må ikke ske uden for særligt afmærkede pladser (excl. cykler, motorcykler, knallerter)

Af hensyn til grund- og drikkevandsinteresser i området skal veje- og parkeringsarealer laves med en tæt belægning, således at overflade- og regnvand med forurening af partikler fra dækslid, undervognsbehandling osv. ikke nedsives til grund- og drikkevand. Med tæt belægning forstås en belægning som ikke tillader vand at nedsive igennem  belægningen til det underliggende jordlag og vandmagasiner.

Figur 1 - Illustration af princip til f.eks. håndtering af regnvand med parkeringsarealer

Ovenstående er em skitse af et principdiagram for, hvordan parkerings- og vejarealer kan være med til at håndtere og forsinke regnvand, før det afledes til kollektiv ledningsnet. Der kan f.eks. arbejdes med, at parkeringspladser indrettes med fald og "naturlige" afgrænsninger som hævet beplantning el. stier som kan være med til at opdæmme vandet.

6.1 Parkering må alene placeres inden for delområde 1, markeret på 'Kortbilag 1.A, Lokalplandelområder'

6.2 For personbiler gælder det, at der skal anlægges min. 1,5 parkeringsplads pr. tæt-lav bolig. Disse anlægges i overensstemmelse med strukturerne på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

6.3 Parkeringspladser skal anlægges så de overholder længde-breddekrav.

6.4 Der skal udlægges minimum 2 p-pladser til almindelig handicap biler i området.

6.5 Der skal anlægges minimum 1 p-plads til handicapbus i området.

6.6 Der kan etableres p-pladser til delebilsordning inden for lokalplanområdet svarende til 1 parkeringsplads i stedet for hver 4 ordinære parkeringspladser omtalt i §6.2.

6.7 Veje og parkeringspladser skal være befæstet med en tæt belægning, der er indrettet med fald mod afløb, så al vejvandet samles op og afledes til fælles ledingsnet.

Redegørelse

Inden for lokalplanområdet skal der anlægges parkering, herunder også handicapparkering og cykelparkering, i henhold til Horsens Kommunes gældende Parkeringsstrategi.

Parkeringspladsen skal have et grønt præg, hvor den omgives af levende hegn der suppleres af opstammede træer. Se yderligere om dette i §10 - Ubebyggede arealer.   

Af hensyn til grund- og drikkevandsinteresser i området skal veje- og parkeringsarealer laves med en tæt belægning, således at overflade- og regnvand med forurening af partikler fra dækslid, undervognsbehandling osv. ikke nedsives til grund- og drikkevand. Med tæt belægning forstås en belægning som ikke tillader vand at nedsive igennem  belægningen til det underliggende jordlag og vandmagasiner.

7.1 Området skal separatkloakeres, således at regn- og sanitært spildevand holdes adskilt og at al sanitært spildevand ledes ud af området.

7.2 Håndtering af regnvand fra befæstede arealer ud over den tilladelige befæstelsesgrad samt skybrudshændelser skal håndteres i lavninger, grøfter/trug i de grønne kiler og lign. LAR-strukturer til håndtering af regnvand. Alle øvrige ledninger og lignende skal fremføres under terræn og må ikke hindre beplantning og træer, vist på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

7.3 Tagvand fra tage lavet af tagpap, må ikke nedsives i faskiner, men skal nedsives gennem en vegetationsdækket jordoverflade, regnbede eller lign. 

7.4 Belysningen af vej og stiarealer må ikke være generende eller blændende for trafikanter eller beboere i området. Belysningen skal være nedadrettet.

7.5 Belysningskilder til vej- og stiarealer skal være ensartede belysningsarmaturer.

7.6 Evt. belysning af stier skal etableres som ensartet pullertbelysning.

7.7 Såfremt Horsens Kommune skal overtage driften og vedligeholdelsen af vej- og stibelysningen skal den tilgodese Horsens Kommunes belysningsplan. Der skal fremsendes et belysningsprojekt til Horsens Kommune. Horsens Kommune overtager ikke gadelyset før end der foreligger et godkendt belysningsprojekt.   

Redegørelse

Området skal separatkloakeres, dvs. at regnvand og sanitært spildevand ledes adskilt i separate rør. Nyt byggeri tilsluttes eksisterende ledningsnet. Området kan håndtere regnvand op til serviceniveau i ledningsnettet.

Regnvandshåndtering på terrænet er en del af lokalplanprojektets bærende ide om at sammenflette natur og bolig, derfor giver lokalplanen mulighed for dette.

Synlig regnvandshåndtering i boligområdet er ikke blot med til at give flere facetter til den omkringliggende natur og skabe herlighedsværdier i områdets natur for beboerne. Det er også med til at synliggøre vandets vej og hvor stor indflydelse det har på vores omgivelser.

8.1 Der ligger en byggelinje 20m ud fra skovbrynet, som vist på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'. Byggeri må ikke komme nærmere skovbryn end denne byggelinje.

8.2 Bebyggelsesprocenten for hhv. delområde 1 og 2 må ikke overstige 40%.

8.3 Bebyggelsesprocenten for delområde 3 må ikke overstige 2%.

8.4 Bebyggelse må ikke opføres nærmere vejskel end 2,5 meter.

8.5 Bebyggelsen må opføres i maksimum 1 etage. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må været hævet mere end 7 meter over naturligt terræn/niveauplan.

Delområde 1

8.6 Der kan opføres sekundær bebyggelse i delområde 1 til fælles formål jf. §3.2. Bebyggelse må ikke overstige mere end 50m2 i alt inden for delområdet.

Delområde 2

8.7 Delområde 2 skal bebygges efter strukturerne på 'Kortbilag 4 - Illustrationsplan'.

8.8 Der skal opføres boliger, som viste bygningsrids inden for byggefelter benævnt a som på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

8.9 Der skal opføres et fælleshus til områdets beboer inden for byggefelt b som vist på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

8.10 Der kan opføres 20 m2 sekundær bebyggelse pr. bolig i delområde 2. Evt. sekundær bebyggelse skal opføres i sammenhæng med boliger.

8.11 Der skal ske en forskydning af bygningskroppe og facader. Der må maksimalt være to sammenhængende boligenheder uden forskydning. Forskydning skal være min. 0,5m fra facade til facade. Se figur 2 i redegørelsen.

8.12 På skrånende terræn skal bygninger udformes og placeres, så grundens niveauspring optages i bebyggelsen. Bebyggelsens gulvkote må ikke være mere end 0,35m over eksisterende terræn. Jf. §8.11 må der maks. være to sammenhængende boligenheder uden forskydning af gulvkoten.

8.13 Bebyggelsen skal orienteres så der sikres udendørs opholdsareal og siddemuligheder, med gode sol- og læforhold, i forbindelse med den enkelte bolig

8.14 Der skal etableres støjskærme, som vist på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold', ved de to boliger nærmest Vestervej.

8.15 Der kan etableres yderligere støjafskærmning, end det af §8.15 nævnte, som skærme i sammenhæng med bebyggelse ved el. mellem terrasser. 

Delområde 2 og 3

8.16 Lavninger skal etableres med inspiration i strukturerne vist på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

8.17 Eventuelle grøfter/trug i de grønne kiler og lign. LAR-løsninger til regnvandshåndtering skal indrettes med beplantning, vandrender med sten osv. således at de får en landskabelig værdi, jf. §10.17 og er med til at forsinke vandet på sin vej mod lavningerne. Se evt. figur 3 for princip-illustration af vandets forsinkelse.

Delområde 3

8.18 I delområde 3 kan der opføres aktivitets-, lege- og opholdsområder, bålhytter og lign. mindre bebyggelse, der understøtter det fælles rekreative formål, jf. §3.6. Bebyggelse må ikke være mere end 50m2, og aktivitets- og legeområdet må være op til 125m2 jf. §§8.19.

8.19 Aktivitets- og legeområder kan etableres som ét samlet område på 75-100 m2, eller som to mindre områder af hver 50-75m2. Disse er vist som område 1 og 2 på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'.

8.20 Aktivitets-, lege- og opholdsmuligheder anlægges blandt den sydlige beplantning således, at de kommer til at fremstå som placeret i en lysning eller en integreret del af skovbrynet, som vist for aktivitets-, lege- og opholdsområde 1 på 'Kortbilag 4 - Illustrationsplan'.

8.21 Der kan etableres bålplads og bålhytte el. pavillon til ophold på maks. 50m2 i fodaftryk og 3,5m i højden, i tilknytning til område 1 eller 2 på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'. Hvis der etableres to aktivitets-, lege-, og opholdsområder, må hver af de tilhørende bålhytter el. pavillon til ophold maks. være 25m2 og 3,5m i højden. 

8.22 Der kan opstilles 2-4 shelters på hver maks. 10m2 i fodaftryk og maks. 2m i højden.

Redegørelse

Den nyplantede 'Bryggerskov' afkaster en skovbyggelinje. Der skal gives en dispensation fra denne i forbindelse med nyt byggeri. Nærheden til skoven er en del af lokalplanprojektets bærende ide, hvor boliger og naturen sammenflettes for skabe unikke og attraktive bosætningsmuligheder. Af hensyn til skovens interesser er der indlagt en byggelinje i en afsted på 20m meter fra skovbrynet, se 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'. Der må ikke opføres bebyggelse nærmere skovbrynet end denne linje. Byggelinjen skal overholdes, for at der kan gives dispensation til bebyggelsen. 

For at den nye helårsbeboelse kan tilpasses de omkringliggende ejendommes skala, må byggeriet ikke være højere end 7m, målt fra terrænet og derudover fastsættes der en bebyggelsesprocent på 40% for delområde 1 og 2.

For at skabe et varieret udtryk og nicher i bebyggelsen, der kan bruges til ophold og er med til at bryde skalaen ned, skal der laves forskydninger i bebyggelse opført som række- eller kædehuse. Som resultat af forskydningen, vil den enkelte bolig fremtræde tydeligere blandt de omkringliggende boliger. Forskydningen af facader og bygningskrop, skal ske så der maksimalt er to sammenhængende boligenheder uden forskydninger.

Figur 2 - Illustration af princip for forskydning i facader

LAR er en sammentrækning af "Lokal Afledning af Regnvand". Begrebet dækker over en bred vifte af forskellige løsninger til håndtering af regnvand lokalt. Løsningerne kan inddeles i følgende principper; Nedsivning, fordampning, lokal anvendelse og forsinkelse af vandet. Særligt løsninger som nedsivning el. forsinkelse på terræn i form af regnbede, -render og -bassiner eller fordampning fra grønne tage kan være med til løfte et områdes merværdi og understøtte den lokale biodiversitet.

Figur 3 - Illustration af princip for forsinkelse af regnvand

Ophold og legearealet vist på 'Kortbilag 4 - Illustrationsplan' kan opdeles, så der kan anlægges to aktivitets- og legeområder med hver deres tilhørende opholdsareal. Hvis der gøres brug af denne mulighed skal aktivitets-, lege- og opholdsområder placeres efter samme princip som den viste legeplads på kortbilaget. Med princip menes her, at aktivitets-, lege- og opholdsområde placeres i beplantningen således, at det kommer til at fremstå som placeret i en lysning af beplantningen eller som en integreret del af skovbrynet, hvor det delvist afskærmes op mod boliger af beplantningen.

Foruden aktivitets-, lege- og opholdsområde benævnes der også mulighed for en bålplads med bålhytte samt shelters. Disse placeres ligeledes efter ovenstående princip.  

9.1 Der må ikke anvendes bly, zink og kobber på bebyggelsens tage, facader og mindre bygningsdele.

9.2 Der må ikke anvendes fibercementplader eller kompositmaterialer til facader.

9.3 Tag- og facadematerialer må ikke være reflekterende eller blændende. Vinduer, drivhuse og lign. er undtaget.

9.4 Tage må ikke være valmede.

9.5 Tage skal udføres som sadeltage med en minimumshældning på 25°. Taghældningen kan opføres som asymmetriske sadeltage. 

9.6 Til tage skal der anvendes ikke-reflekterende metalplader, tagpap med listedækning eller grønne sedumtage. Undtaget er sekundær bebyggelse som f.eks. udestuer el. drivhuse. 

Delområde 1

9.7 Eventuel sekundær bebyggelse i delområde 1 skal opføres så det fremstår med samme arkitektoniskeudtryk som helårsbeboelsen i delområde 2. Dvs. at skala, materialer og formsprog er genkendeligt på tværs af de to delområders bebyggelse. 

Delområde 2

9.8 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl, træ eller en kombination af disse. 'Kortbilag 5 - Facader og Materialer' er inspirations illustrationer for hvordan materialer eksempelvis kan kombineres. Tegl skal holdes i en jordfarveskala, som f.eks. grålige el. brunlige nuancer og fremstå blødstrøgne. Der kan skabes variation og patina i facade ved at bruge et miks af nye og genbrugstegl. Træværk skal holdes i naturlige farver, som f.eks. rødlige, gullige el. brunlige træfarver. Grålig patinering er forventeligt ved eksempelvis termobehandlet træ. Træværker kan alternativt males i neutrale sorte eller grålige farver. Undtaget er carporte, garager, skure, drivhuse og lign. mindre sekundær bebyggelse.

9.9 Til mindre bygningsdetaljer, mindre end eller lig med 15% af den enkelte boligs facade foruden vinduer og døre, må der anvendes andre materialer, som for eksempel glas, skiffer, beton og lign.

9.10 Sekundær bebyggelse i delområde 2 skal jf. §8.10 opføres i sammenhæng med boliger. Taghældning for sekundær bebyggelse skal være en forlængelse af boligens taghældning.

9.11 Støjskærme, jf. §§8.14-8.15, skal opføres i min. 1,8m højde som lydabsorberende, tætte støjskærme med beplantning af hjemmehørende arter. Skærmene skal bearbejdes så de fremstår som en del af den arkitektoniske helhed.

9.12 Eventuelle solceller skal sættes op på tagfladen eller facaden, så solcellerne fremstår som en del af byggeriets arkitektur. Solceller på tage og facader skal være anti-refleksbehandlede, samt rammer og solceller skal have samme farve/sorte. På tage skal de opsættes i en firkant med samme hældning som taget, på facader i hele firkanter/i en hel firkant.

Delområde 3

9.13 Etableres der aktivitets-, lege- og opholdsområder jf. §§8.18-8.20, skal disse udføres i naturmaterialer og uden brug af stærke signalfarver. 

9.14 Etableres der bålhytter el. pavillon jf. §8.21, skal disse opføres i ubehandlet træ eller andre naturmaterialer.

Redegørelse

Sekundær bebyggelse kan kun opføres som fritstående bebyggelse i delområde 1. Det er hensigten at sekundær bebyggelse i delområde 2 kun kan opføres i sammenhæng med boliger og/eller fælleshus af hensyn til at friholde de grønne kiler i lokalplanområdet således, at naturen her bliver første prioritet. 

Det er hensigten, at boligerne skal opføres med bæredygtighed for øje. Det betyder, at der igennem materialevalget skal arbejdes med både robuste materialer, som sikre at bebyggelsen holder i mange år, men også materialer der f.eks. er genbrugt og dermed bringer patina og karaktér ind i bebyggelsen, eller materialer der er lavet af fornybare ressourcer. 

Inspirationsbilleder til materiale sammensætningen

Foruden at vælge materialer med ovenstående for øje, ønskes der også med lokalplanen at opfordre til at området bliver etableret i sammenspil med naturen og de værdier dette kan bringe til områdets beboer. Af hensyn til områdets grund- og drikkevandsinteresser, skal tagvand fra tage med tagpap nedsives igennem et vegetationsdækket jordlag, vandrender, grøfter eller lignende, da dette er med til at filtrere vandet før det når ned til vandmagasinerne. Det er på baggrund af samme hensyn, at der ikke må anvendes bly, zink og kobber på tage, facade og til mindre bygningsdele el. bygninger i bebyggelsen.

Støjskærme skal være tætte uden åbninger og sprækker og de skal have en fladevægt på min. 15 kg/m2.

Generelle bestemmelser

10.1 Den eksisterende beplantning vist på 'Kortbilag 2 - Eksisterende forhold' må ikke fjernes. Beplantningen må ved almindeligt vedligehold beskæres, forynges og suppleres med nye træer og buske.

10.2 Vej- og stiarealerne skal med belægning, anlæg og beplantning etableres som opholds- og legeområder. Arealerne må kun anvendes til boligvej, sti, parkering, beplantning, græsarealer, redskabshus, legeplads og fælles opholdsareal.

10.3 Der må ikke terrænreguleres mere end +/- 0,5m i forhold til eksisterende terræn. Undtaget er overkørsler, vejanlæg og LAR-strukturer som f.eks. lavninger, grøfter/trug i de grønne kiler og lign. 

10.4 De ubebyggede arealer på den enkelte grund, samt områdets ubebyggede fællesarealer, må ikke anvendes til oplag og henstilling af campingvogne, ikke-indregistrerede køretøjer med en totalvægt over 3.500 kg samt både.

10.5 Der skal etableres udendørs opholdsarealer til alle boliger jf. §8.13. Opholdsarealerne må ikke være belastet med støj og skal være egnede til ophold.

10.6 Den maksimale befæstelsesgrad for lokalplanens delområde 1 og 2, må samlet set ikke overstige 0.28.

10.7 Befæstelsesgraden for delområde 3 må ikke overstige 0,00.

Beplantning og regnvandshåndtering

10.8 Beplantning skal være hjemmehørende arter fra den Østjyske Region. Se eksempel-liste i redegørelsen til højre for.

10.9 Der skal som minimum etableres træer som vist med beplantningsstrukturer på 'Kortbilag 3 - Fremtidige Forhold'. Træernes stamme skal ved plantning være minimum 14-16cm i omkreds, målt en meter over terræn. 

10.10 På fælles friarealer og i de grønne kiler mellem boligerne skal biodiversitet fremmes og begrønning bør få et vildt præg.

10.11 Alle planter, træer og buske, skal sikres gode vækstbetingelser.

10.12 Alle hegn i skel skal etableres som levende hegn i form af hække/buske. Hegn mod vej, sti og fællesarealer skal placeres min. 0,5m fra skel på egen grund.

10.13 Parkeringspladsen skal anlægges med beplantning i overensstemmelse med strukturen for opstammede træer på 'Kortbilag 3 - Fremtidige forhold'. Disse suppleres med levende hegn el. lignende beplantning til at afgrænse og indramme parkeringsarealet.

10.14 Håndtering af ekstrem regn skal ske i henhold til vandhåndteringsplanens princip jf. 'Kortbilag 6 - Vandhåndtering'.

10.15 Ved etablering af eventuelle regnvandsbassin el. lavninger inden for indvindingsoplandet til Gedved Vandværk til håndtering af regn/overfladevand fra vej- og parkeringsarealer, skal disse udføres med en tæt membran. Ved tæt membran forstås en membran udført af plast eller ler.

10.16 Lavninger, grøfter/trug i de grønne kiler og lign. LAR-løsninger til håndtering af regnvand jf. §8.16-17 skal udformes med en landskabelig bearbejdning, så de fremstår som en naturlig del af områdets natur.

10.17 Der kan opstilles ét bord-bænke sæt per aktivitets- og legeområde samt 2-5 sveller til ophold af f.eks. egetræ.

Redegørelse

Generelle bestemmelser

For områdets ubebyggede arealer gælder det generelt, at der ikke må terrænreguleres med mere end +/- 0,5m. Dette er for at tage hensyn til og bevare så vidt muligt, det terræn på ejendommen, som skråner let mod syd. Denne skråning kan være med til at give bebyggelsen inden for delområde 2 variation i sit udtryk. Da der eksempelvis skal laves lavninger til forsinkelse af regnvand på terræn, tages der hensyn til dette, ved at terrænregulering med formål at etablere dette er undtaget begrænsningen på +/- 0,5m. 

Det eksisterende, levende hegn ud mod Vestervej bevares af hensyn til herlighedsværdierne i de gamle træer samt de dyr og planter der er knyttet til disse træer. Derudover vil det, at bevare træerne og fastsætte stammediameteren for de træer der skal plantes jf. 'Kortbilag 3 - Fremtidige Forhold', være med til at området hurtigere fremstår som en veletableret og integreret boligområde i Gedved.
For at få mest mulig værdi ud af de eksisterende træer og de ubebyggede, grønne arealer i området, skal det sikres igennem lokalplanen, at der kan etableres udendørs opholdsarealer til alle boliger og til fælles benyttelse. 

Inden for hele lokalplanområdet må der ikke henstilles campingvogne, både og ikke-indregistrerede køretøjer med en totalvægt over 3.500 kg af hensyn til områdets samlede visuelle fremtræden.

Beplantning og regnvandshåndtering

Det er på områdets ubebyggede arealer, at naturen kan komme til sin ret som en af de bærende ideer i lokalplanprojektet. Det er hensigten at naturen fremstår med et vildt præg, hvor skoven gradvist møder den mere åbne og sporadiske beplantning der findes i boligområdet. Sammenfletning mellem bolig og natur er med til at bringe herligheds- og oplevelsesværdier helt tæt på beboernes hverdag. Det vilde præg ønskes frembragt ved at bruge træer og buske af hjemmehørende arter til beplantningen, men også i forhold til tilsåning af de grønne kiler med f.eks. engblandinger med hjemmehørende urter og græsser. Dette er også med til at understøtte og styrke områdets biodiversitet ved at agere som både et spisekammer og skjulesteder for det naturligt forekommende dyreliv.

Af hjemmehørende træer og buske som også er at finde i nærområdet kan f.eks. nævnes:

  • Småbladet lind (Tilia cordata)
    Træ, 20-30 m.  Blomstrer hen på sommeren og tiltrækker mange bier. Gule efterårsfarver. En af de ældste træsorter i DK.
  • Navr (Acer campestre)
    Træ, 15-20 m. Blomstrer i det sene forår. Gule høstfarver. Hjemmehørende i DK.
  • Alm. Røn (Sorbus aucuparia)
    Træ, 5-15m. Blomstrer i det sene forår med store gullig-hvide halvskærme. Gul til røde høstfarver og sætter klare, orange bær i sensommeren. Hjemmehørende i DK.
  • Skov-abild/æble (Malus sylvestris)
    Træ/busk, op til 7m. Rosa-hvide blomster i det sene forår. Sætter små æbler i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Mirabel (Prunus cerasifera)
    Busk, 5-7m. Sortrød løv og blomstrer i rosa farver i foråret. Sætter bær der modner i sensommeren. Hjemmehørende i DK.
  • Fugle-kirsebær (Prunus avium)
    Træ, 7-25m. Blomstrer med mange hvide blomster i det sene forår. Afhængig af sorten sættes der bær i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Hyld (Sambucus nigra)
    Busk/træ, 3-5m. Sætter store hvide blomsterskærme i det sene forår/tidlig sommer. Bær modnes i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Stilkeg (Quercus robur)
    Træ, 20-25m. Producerer agern hen på efteråret og har et gulligt-brunt efterårsløv. Hjemmehørende i DK.
  • Fjeldribs (Ribes alpinum)
    Busk, 1-1,5m. Mørke grønt løv der kommer frem tidligt. Afhængig af sorten kan busken sætte mange røde bær i efteråret. Hjemmehørende i DK. 

Rekreativ anvendelse af Delområde 3

Delområdet forbliver i landzone. Der er med lokalplanen samt projektet taget højde for, at dette område i Kommuneplan 2021-2033 er udpeget til skovrejsningsareal. Derfor skal området holdes fri for helårsbeboelse. Lokalplanen får bonusvirkning, således at området kan anvendes til rekreative formål som f.eks. legeplads og opholdsarealer, så længe at disse tilpasses den naturnære placering og fremstår som en integreret del af områdets landskab og beplantning.

Foruden de rekreative formål, kan der også etableres LAR-strukturer i delområdet. LAR er en sammentrækning af "Lokal Afledning af Regnvand". Begrebet dækker over en bred vifte af forskellige løsninger til håndtering af regnvand lokalt. Løsningerne kan inddeles i følgende principper; Nedsivning, fordampning, lokal anvendelse og forsinkelse af vandet. Særligt løsninger som nedsivning el. forsinkelse på terræn i form af regnbede, -render og -bassiner eller fordampning fra grønne tage kan være med til løfte et områdes merværdi og understøtte den lokale biodiversitet. 

11.1 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før bebyggelsen er tilsluttet kloakanlæg.

11.2 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før der er etableret et fælleshus og tilhørende faciliteter, som beskrevet i lokalplanens formål, samt fælles opholdsarealer, veje, stier og parkeringspladser, som nævnt i §§ 5 og 10.

11.3 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug for de i §8.14 nævnte støjskærme er etableret efter §9.11.

11.4 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før beplantningerne som nævnt i § §10.8-9 er etableret.

11.5 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før der er sikret kontrolleret afledning af regnvand ved skybrudshændelser. jf. §§8.16 og 10.14.

Redegørelse

Før bebyggelsen kan tages i brug af beboere skal de forhold, der er henvist til i disse paragraffer være etableret. Dette er med til at sikre, at området tages i brug som et veletableret og imødekommende område for de nye beboere.

Ingen bestemmelser.

Ingen yderligere bemærkninger.

Ingen bestemmelser.

Ingen yderligere bemærkninger.

Ingen bestemmelser.

Ingen yderligere bemærkninger.

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge Planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med denne plans bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Lokalplanen har bonusvirkning jf. Planlovens § 15, stk. 4. Byggeri, ændret anvendelse af eksisterende bygninger og arealer samt eventuelle udstykninger, som er i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelser og øvrige bestemmelser kan ske uden forudgående tilladelse efter Planlovens § 35, stk. 1 (landzonetilladelse).

15.4 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

Ingen yderligere bemærkninger.