Miljøscreening

Planforslaget/planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering. Loven medfører, at der skal foretages miljøvurdering af planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

Forvaltningsmæssig afgørelse:

Horsens Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i lovens § 10.

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.

1. Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene:

  • Afgrænsning mellem byen og det åbne land
  • Udledning til vandmiljøet
  • Eksisterende støjbelastet areal
  • Trafikbelastning
  • Lugt-, støj-, vibrations- eller støvgener fra eksisterende eller nye virksomheder + emissioner
  • Nedbør, i forhold til klima samt oversvømmelsesvurdering.

2. Faglig begrundelse i forhold til hovedhensyn

Afgrænsning mellem byen og det åbne land

Området er i dag kommuneplanlagt erhvervsområde i landzone. De omkringliggende områder er er både erhvervsområder og centerområdet beliggende i byzone. Det vurderes derfor at lokalplanlægningen, som giver mulighed for erhvervsbyggeri ikke vil have indflydelse på afgrænsningen mellem byen og det åbne land og oplevelsen heraf. Byggeriet begrænser sig gennem bestemmelser i lokalplanen til en maksimum højde på 8,5 meter og et materialevalg, som ikke visuelt vil påvirke indblikket fra det åbne land i forhold til de eksisterende forhold.

Udledning til vandmiljøet

Området er planlagt til separatkloakering, der skal derfor reserveres plads indenfor lokalplanområdet til rensning og forsinkelse af regnvand.

Før udledning til recipient skal regnvand fra lokalplanområdet renses og forsinkes i et vådt regnvandsbassin. Regnvandsbassinet skal have et vådt volumen på 250 m3/befæstet ha opland, samt et forsinkelsesvolumen der sikrer forsinkelse af regnvandet til naturlig afstrømning fra oplandet, i dette tilfælde 0,70 l/s/ha.

Placering og udformning af bassin til rensning og forsinkelse af regnvand samt øvrige ledningsanlæg skal udarbejdes i samarbejde med Samn Forsyning. Bassinerne bør indpasses så naturligt som muligt i naturlige lavninger i landskabet for mest mulig rekreativ værd. Nord for området findes i dag et eksisterende regnvandsbassin hvortil overfaldevandet fra det aktuelle lokalplanområde vil blive ledt til.

Eksisterende støjbelastet areal

Hele lokalplanområdet er i Kommuneplan 2017 udlagt til støjbelastet areal. Der planlægges ikke for støjfølsom anvendelse indenfor lokalplan området og der vurderes derfor ikke konflikt med udpegningen i kommuneplanen.

Trafikbelastning

Der er tale om et relativt lille erhvervsområde – sandsynligvis 3- 4 erhvervsvirksomheder. Det vurderes ikke at planlægningen for erhverv i denne målestok vil afstedkomme nævneværdigt mere trafik. Dertil kommer at størstedelen af trafikken sandsynligvis vil ske fra motorvejen via rundkørslen. 

Lugt-, støj-, vibrations- eller støvgener fra eksisterende eller nye virksomheder + emissioner

Lokalplanområdet grænser op til rekreativt område og der ligger en børnehave relativt tæt på også, samt et centerområde med blandet bolig / erhverv. Erhvervsvirksomhederne, der kan etablere sig inden for lokalplan området skal ligge i miljøklasse 2-4 der ikke forventes at give anledning til emissionsproblemer i forhold til gældende lovgivning. Lokalplanen sikrer at der mod vest nord sikres et beplantningsbælte samt reserverer et areal til eventuel støjafskæmning.

Nedbør, i forhold til klima samt oversvømmelssrisiko

Begrænset risiko for oversvømmelse internt i området, der er i henhold til screeningskort ingen bluespots inden for området.

Området mellem lokalplanområdet og Lund Børnehus er et markant bluespot, en del af lokalplanområdet afvander hertil, så længe dette område ikke bebygges er dette bluespot ikke et problem.