Beliggenhed & eksisterende forhold

Lokalplanområdet udgør ca. 17.000 m2 og indeholder det tidligere rådhus, samt dele af Rådhuspladsen og Rådhusparken. Rådhuset har tidligere fungeret som offentlig administration for Horsens Kommune, men står i dag tomt efter flytning af rådhusets funktioner til Chr M Østergaards Vej. 

Arkitektur

Lokalplanområdet indeholder det tidligere rådhus, der stod færdig i 1986, tegnet af arkitektfirmaet Weitling og Primdahl. Rådhuset består af tre kvadratiske atriumbygninger, i tre etager i rødt teglstensmurværk, med tilhørende gårdrum. Mod nord er der placeret en større glasbygning med forhal og ankomstareal. Mod nordøst er der en to etagers bygning, som tidligere har huset byrådssal, foredragssal samt kantine. Bygningen består primært af røde tegl, med hvide vindues- og dørrammer. Bygningen består primært af sorte mansard-/københavnertage, med taghældning mod torv, park og gårdrum, hvor sydvendte tagflader har fastmonteret solceller, mens lavere bygninger fremstår med flade tage. 

Kunst

Rådhuset er særegen i kraft af sin tidstypiske og toneangivende 80'er-arkitektur og den omfangsrige og bygningsintegrerede kunst. Bygningens totaludsmykning af Poul og Aase Gernes er helt unik i farvesætning og omfang.

Poul Gernes (1925-1996) var kendt for sit farvestærke udsmykningsarbejde. Efter hans død er det kommet frem, at Aase Seidler Gernes (1927-2018) har været behjælpelig med design og farvevalg.

Museum Horsens har i forbindelse med fraflytningen af Horsens Rådhus dokumenteret bygninger og kunstværker. Dokumentationen er sket i samarbejde med Horsens Kommune, arkitektfirmaet AART og Akademiraadet.

Udearealer

Udearealerne består af tre elementer; en plads, en park og tre gårdrum.

Pladsen

Pladsen består af en fast belægning, og har flere markante platantræer. Belægningen består af en blanding af modul 30 betonfliser og chaussésten.

Parken

Parken fremstår grøn med græs og forskellige træer, som eg, ask, kastanje. Stier er lavet i asfalt med overfladebehandling (OB) med gullige sten.

Gårdrum

Gårdrummene har hvert deres udtryk og har forskellige træer og belægninger, fra pigsten, til små landskabelige høje med højt græs og kunstværker i midten, samt små uderum dannet af buske og træer.   

Udover ovenstående beplantning har facader klatreplanter i form af rådhusvin. Mod øst er rampen ned til vareindlevering afgrænset med bøgepur.

Det tidligere rådhus set fra Rådhustorvet.

Interiør på det tidligere rådhus, udført af Aase og Poul Gernes.

Facader på det tidligere rådhus, mod syd.

Skråfoto fra 08.04.2023.