Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til centerformål og blandede byformål,

1.2 at sikre vejadgang og stiforbindelser,

1.3 at en del af det tidligere rådhus, som vist på kortbilag 3, på en del af matr. 746g, Horsens Bygrunde kan nedrives.

1.4 at varetage klimahensyn, herunder at lokalplanen kan håndtere regnvand på terræn ved kraftige regnhændelser og at oversvømmelsesrisici ikke forøges i områderne omkring lokalplanen.

 

Redegørelse

Lokalplanens formål er at give mulighed for nedrivning af en del af det tidligere Rådhus, og sikre fremtidige funktioner i det eksisterende hus, som kan renoveres og transformeres med lokalplanen.

Lokalplanen skal give mulighed for, at det eksisterende byggeri kan anvendes til alt fra borgerservice til bibliotek, hotel, café, udsalgsvarebutikker, liberale erhverv med mere. 

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter en del af matr. nr. 746g, nr. 746h, nr. 746i og nr. 7000br Horsens Bygrunde. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 01.11.2023 udstykkes inden for lokalplanområdet.

2.2 Lokalplanområdet opdeles som vist på Kortbilag 1a, Delområder i følgende delområder: 1, 2 og 3.

2.3 Området skal forblive i byzone.

Redegørelse

3.1 Inden for lokalplanområdet kan der opføres transformerstation, tekniske anlæg, LAR-løsninger, regnbede, nedsivning, forsinkelsesbassiner og lignende til områdets forsyning.

Delområde 1

3.2 Områdets anvendelse fastlægges til centerformål, som udsalgsvarebutikker, liberale erhverv, hotel, privat og offentlig service, institutioner og park.

3.3 Området kan anvendes til udvalgsvarebutikker med et maksimalt butiksareal på 750 m2 inden for området.

3.4 Alene virksomheder inden for miljøklasse 1 - 3 kan etablere sig inden for delområdet.

Delområde 2

3.5 Områdets anvendelse fastlægges til rekreative formål, som park/bypark, samt parkering.

Delområde 3

3.6 Områdets anvendelse fastlægges til parkering og affaldshåndtering.

Redegørelse

Områdets anvendelse faslægges til centerformål, som butikker, liberale erhverv, hotel, privat og offentlig service, institutioner og park. 

Delområde 2 udlægges til rekreative formål i form af park, klimahåndtering og parkering. Delområdet kan aflyses når en lokalplan for åen og en byggeretsgivende lokalplan for et parkeringshus jf. Udviklingsplanens placering af byggemuligheder, skal realiseres.

Delområde 3 udlægges til parkering, som i dag, men der gives også mulighed for at etablere et affaldskur og en vendeplads. Delområdet kan aflyses når en lokalplan for åen og en byggeretsgivende lokalplan for et byggefelt jf. Udviklingsplanens placering af byggemuligheder, skal realiseres.

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

5.1 Der skal anlægges stiforbindelse gennem området mellem D og E, E og H, F og G, G og I som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.2 Stierne i området skal forbindes med eksisterende stier i tilgrænsende områder.

5.3 Adgang til lokalplanområdet skal ske fra J. Chr. Juliussens Vej (A, C, J og K) og Ribersgade (B), principielt som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.4 Det skal sikres, at lastbiltrafik, herunder renovationsvogne og biler med varelevering, til, fra og i området, kan ske sikkert og uden at det er nødvendigt, at der skal bakkes på arealer, hvor der færdes bløde trafikanter. Arealer hvor det er nødvendigt at bakke med lastbiler skal sikres med fysisk afskærmning, for eksempel fast hegn eller halvmur, så bløde trafikanter sikres mod at færdes på arealet.

5.5 Der skal reserveres et areal til vendemulighed for lastbiler ved Vejadgang A, vist som Hegn 1 på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

Det skal sikres, at lastbiltrafik, herunder renovationsvogne kan komme rundt i området sikkert og uden at skal bakke. Såfremt det bliver nødvendigt at bakke med renovationsvognen skal der etableres vendeplads.

Der skal i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse redegøres for at trafikken til, fra og internt i området kan ske sikkert og at området indrettes i overensstemmelse med Vejdirektoratets til enhver tid gældende vejregler og håndbøger, herunder indretning af parkeringsarealer, veje, stier og vejtilslutninger.

Stiforbindelser kan godt gå henover pladser og promenader, med delte trafikale funktioner.

Vejadgang A er tiltænkt adgang til renovation/vareindlevering.

Vejadgang C er tiltænkt adgang for og brand- og redningskøretøjer.

Vejadgang J er tiltænkt adgang til handicapparkering og brand- og redningskøretøjer.

6.1 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af personbils-parkeringspladser svarende til:

  • Bibliotek, Borgerservice, Kontor og Liberalt erhverv 1 pl. pr. 100 m2.
  • Udsalgsvareforretning eller lignende: 1 pl. pr. 100 m2.
  • Hoteller 0,75 pl. pr. værelse.
  • Restauranter og café 1 pl. pr. 20 siddepladser.

6.2 Parkering af biler skal ske i nærhed til lokalplanområdet, men kan etableres uden for området. 

6.3 Der skal sikres et minimum af cykel-parkeringspladser svarende til 1-4 pl. pr. 100 m², inden for lokalplanområdet.

6.4 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af handicap-parkeringspladser svarende til 2-4 handicapbiler og 2 handicapbusser.

Delområde 1

6.5 Der må ikke etableres parkering af biler på terræn, undtaget er parkering til handicapbiler og -busser som vist som parkering, på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Delområde 2

6.6 Der kan etableres et parkeringsareal på terræn til maksimalt 72 p-pladser inden for området, som vist som parkering, på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Delområde 3

6.7 Der kan etableres et parkeringsareal på terræn inden for området, som vist som parkering, på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

Parkering af cykler med  1-4 pl. pr. 100 m², skal ske efter en vurdering af det konkrete behov. Cykelparkering skal ske i nærhed til indgange.

Krav til antal parkeringspladser tager udgangspunkt i Horsens Kommunes gældende parkeringsnorm.

7.1 Belysningskilder skal fremstå med ensartede belysningsarmaturer inden for lokalplanområdet.

7.2 Belysningen må ikke være generende eller blændende for trafikanter eller beboere i området. Belysningen skal være nedadrettet.

7.3 Ledninger skal føres i jord og må ikke hindre beplantning og træer, vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

7.4 Der skal etableres afskærmning af affald, tekniske installationer og lignende, hvis det er synligt fra gadeniveau.

7.5 Afskærmning af affald skal ske i et skur, så containere ikke er synlige fra gadeniveau.

7.6 Området er forsynet med kollektiv varmeforsyning.

Redegørelse

Der skal ske afskærmning af teknik og affald, så det ikke er synligt fra gadeniveau, ligesom det ikke er synligt i området i dag.

8.1 Nyt byggeri skal opføres med en gulvkote i minimum kote 2,6 DVR90. Undtaget er sekundær bebyggelse som skure og lignende.

8.2 Den maksimale afløbskoefficient for spildevandsplanens kloakopland A39 er 0,6. Overskrides den maksimale afløbskoefficient skal der etableres intern forsinkelse af regnvandet, før det tilsluttes kloak.

Delområde 1

8.3 Bebyggelsen må opføres i maksimum 3 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må være hævet mere end 16 meter over terræn eller indlagt niveauplan. Skorstene/teknik/elevatortårne er undtaget.

8.4 Bebyggelsesprocenten for området må ikke overstige 150 %.

8.5 Der kan etableres en overdækning af det eksisterende gårdrum mod øst, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.6 Der kan foretages mindre transformationer, såsom indgange, vinduer, udvendige trapper og lignende mindre bygningsdele, efter princippet som vist i lokalplanens redegørelse.

8.7 Eksisterende byggeri inden for området må ikke nedrives. Med Byrådets tilladelse kan mindre bygningsdele nedrives eller facader transformeres. 

8.8 Disponeringen af ny bebyggelse og anlæg skal være i principiel overensstemmelse med, rids på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen.

Delområde 2

8.9 Eksisterende byggeri der kan nedrives, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, kan nedrives.

8.10 Området må ikke bebygges.

Delområde 3

8.11 Området må ikke bebygges, undtaget er skur til affald, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

Lokalplanen fastlægger samme bestemmelser for bygningshøjde og antal etager som byggeriet har i dag, da der primært er tale om mindre transformationer af det eksisterende byggeri, inden for eksisterende højde og antal etager.

Der er reserveret areal, jf. kortbilag 4, illustrationsplanen, til intern forsinkelse af regnvandet før det tilsluttes kloak, i det det forventes at befæstelsesgraden overskrides.

9.1 Bebyggelsens facader skal opføres i røde/brunlige tegl, træ eller i en kombination af de nævnte materialer. Åbninger, vinduer, glaspartier, døre og andre transformationer kan være i glas, metal eller lignende materialer, som princippet vist på kortbilag 5, Facader og materialer og illustrationer vist i lokalplanens redegørelse. 

9.2 Eksisterende døre og vinduer og døre, som er hvide i dag, som udskiftes, skal igen have hvide vindues-/dørrammer. Nye transformationer, såsom nye åbninger i facaden, kan have andre farver.

9.3 Facader på sekundær bebyggelse, som skure, skal være i træ og have grønne sedumtage. 

9.4 Tage skal udføres i tagpap, metal i sort eller som grønne sedumtage.

9.5 Der må opsættes solceller på tage.

9.6 Der må ikke anvendes kompositmaterialer.

9.7 Tegl fra det nedrevne byggeri, skal om muligt, det er i en stand, det kan genanvendes, benyttes til den nye facade, hvor byggeri nedrives, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

Der fastsættes bestemmelser for materialer, for at sikre transformationen af bygningens eksisterende facader og etablering af nye, indordner sig i form og materialevalg. Bygningens meget robuste og tunge udtryk går igen i de nye facader, så bygningen står som en samlet helhed. 

Nye elementer som vinduer, døre, indgange med mere, skal tilpasses til det eksisterende byggeri i dimensioner og materialevalg, og skal være i principiel overensstemmelse med illustrationer vist i lokalplanens redegørelse.

Tegl fra det nedrevne byggeri skal om muligt, at teglen er i en stand, det kan genanvendes, genbruges til den nye facade og resterende tegl til andre projekter.

10.1 Håndtering af ekstremregn skal ske i henhold til vandhåndteringsplanens princip jf. kortbilag 7, Vandhåndtering.

10.2 Eksisterende træer markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal bevares. Beplantning må ved almindeligt vedligehold beskæres og forynges. Er det ved sygdom nødvendig at fælde træer, skal disse erstattes med nye træer af samme art. Træets placering kan justeres, for at sikre bedre vækstbetingelser. Træernes stamme skal som minimum ved plantning være 14-16 cm i omkreds, målt en meter over terræn. 

10.3 Der skal som minimum plantes nye træer som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Træets placering kan justeres, for at sikre bedre vækstbetingelser. 

10.4 Beplantning skal være hjemmehørende arter fra den Østjyske Region. Undtaget er eksisterende arter i området i dag, som platantræer. Se eksempelliste på hjemmehørende træer og buske under redegørelse.

10.5 Stier kan udføres i asfalt med OB, granit, tegl, betonsten eller lignende belægningssten. 

10.6 Vej/forplads ved vejadgang J, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal etableres i tegl eller granit, så det tydeligt fremgår at det ikke primært er et vejareal. 

10.7 Veje må ikke etableres i asfalt, undtaget er en vendeplads ved vejadgang A, og vejadgang B til p-pladsen, som vist på Kortbilag 3, samt på rampeanlæg.

10.8 Beplantning, belægning og byrumsinventar skal være efter princippet på kortbilag 6, Udearealer.

10.9 Der skal etableres hegn, med en højde på minimum 70 cm og maksimalt 140 cm, omkring vareindlevering/vendeplads enten som hegn 1 eller hegn 2 på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Hegnet skal udføres som halvmur i tegl, eller som værn i metal som princippet som vist på kortbilag 6c, Byrumsinventar. 

Delområde 1

10.10 På eksisterende facader skal eksisterende facadebeplantning i form af vildvin bevares. Er det ved sygdom eller etablering af nye åbninger eller transformationer nødvendig at fjerne mindre dele af vildvinen, skal der etableres ny vildvin.

10.11 Der kan etableres ny facadebeplantning i form af vildvin.

Delområde 2

10.12 Parkeringsarealet skal udlægges i grus eller som græsarmering.

10.13 Eksisterende beplantning i form af træer, stauder samt belægning, der kan bevares, skal forsøges flyttet og udnyttet inden for lokalplanområdet, eller i andre projekter. 

Delområde 3

10.14 Der kan etableres asfalt på parkeringsarealer.

Redegørelse

Ved ekstremregn skal oversvømmelsesrisikoen håndteres lokalt og oversvømmelsesrisikoen må ikke forøges eller medføre oversvømmelse andre steder, jf. retningslinje 8.1.5 i kommuneplan 2021-2033. 

For at bevare lokalplanområdets karakter skal beplantning bestå af hjemmehørende arter. Herved understøttes og styrkes områdets biodiversitet. Hjemmehørende arter agerer som både spisekammer og skjulesteder for områdets naturligt forekommende dyreliv.

For at udnytte de eksisterende ressourcer i området, skal den eksisterende beplantning i form af træer og stauder, samt belægning, der kan bevares, forsøges udnyttet inden for området, eller i andre projekter.

De eksisterende platantræer er ikke en art, der er hjemmehørende i den Østjyske Region, men de tillades med lokalplanen da de er i området i dag.

Af hjemmehørende træer og buske kan f.eks. nævnes:

  • Alm. Hvidtjørn (Crataegus laevigata)
    Busk/træ, op til 15 m. Blomstre i hvide halvskærme i det sene efterår. Gyldne høstfarver og sætter orangerøde. Hjemmehørende i DK. Vær opmærksom på torne.
  • Alm. Røn (Sorbus aucuparia)
    Træ, 5-15m. Blomstrer i det sene forår med store gullig-hvide halvskærme. Gul til røde høstfarver og sætter klare, orange bær i sensommeren. Hjemmehørende i DK.
  • Fjeldribs (Ribes alpinum)
    Busk, 1-1,5 m. Mørke grønt løv der kommer frem tidligt. Afhængig af sorten kan busken sætte mange røde bær i efteråret. Hjemmehørende i DK. 
  • Fugle-kirsebær (Prunus avium)
    Træ, 7-25 m. Blomstrer med mange hvide blomster i det sene forår. Afhængig af sorten sættes der bær i efteråret. Hjemmehørende i DK
  • Hassel (Corylus avellana)
    Busk, op til 12 m. Blomstre tidligt med gullige til røde farver. Har gulbrune høstfarver og kan give nødder i det sene efterår. Hjemmehørende i DK
  • Hyld (Sambucus nigra)
    Busk/træ, 3-5 m. Sætter store hvide blomsterskærme i det sene forår/tidlig sommer. Bær modnes i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Skov-abild/æble (Malus sylvestris)
    Træ/busk, op til 7 m. Rosa-hvide blomster i det sene forår. Sætter små æbler i efteråret. Hjemmehørende i DK.
  • Slåen (Prunus spinosa)
    Busk, 2-4 m. Sætter et væld af hvide blomster i april-maj. Gullig og rødlige høstfarver og sætter i efteråret sorte bær med blålig dug. Eftertragtet af vildt. Hjemmehørende i DK. Vær opmærksom på torne.
  • Småbladet lind (Tilia cordata)
    Træ, 20-30 m.  Blomstrer hen på sommeren og tiltrækker mange bier. Gule efterårsfarver. En af de ældste træsorter i DK.
  • Stilkeg (Quercus robur)
    Træ, 20-25 m. Producerer agern hen på efteråret og har et gulligt-brunt efterårsløv. Hjemmehørende i DK.

11.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug, før der er etableret veje og stiforbindelser, og at det er sikret at lastbiler kan komme rundt i området uden at bakke, hvor der er bløde trafikanter, som nævnt i § 5.

11.2 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før der er sikret kontrolleret afledning af vand, som nævnt i §§ 8 og 10.

11.3 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før at træer, som nævnt i § 10.3 er etableret.

Redegørelse

Byggeriet er et eksisterende byggeri som transformeres/ombygges, og der laves derfor ikke særlige betingelser for at tage ny bebyggelse i brug, udover trafikale forhold, nye træer og håndtering af vand.

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

Ingen bestemmelser. 

Redegørelse

14.1 Den del af lokalplan 10.1 og lokalplan 82, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.