Baggrund & formål

Hvad er en lokalplan?

Lokalplanens formål

Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens overordnede planlægning - Kommuneplanen.

En lokalplan er en detaljeret fysisk plan, som fastlægger et områdes anvendelse, bebyggelsens omfang og placering, samt veje, stier, friarealer mv. inden for lokalplanens område. Ifølge Lov om planlægning kan Byrådet altid beslutte at tilvejebringe en lokalplan. Desuden siger loven, at Byrådet skal udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder. Hensigten hermed er at sikre en sammenhæng i planlægningen. Inden Byrådet vedtager en lokalplan endeligt, offentliggøres et forslag til lokalplan i minimum 4 uger. Formålet med offentliggørelsen er, at borgerne skal kunne forholde sig til lokalplanen og eventuelt fremkomme med bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser.

Når Byrådet har behandlet borgernes synspunkter, kan lokalplanen vedtages endeligt, hvorefter den kan ses på https://planinfo.dk/plandatadk og får bindende virkning for grundejere og brugere i området.

En lokalplan hindrer ikke, at eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen består af bestemmelser, redegørelser og geografiske udpegninger.
Bestemmelserne udgør den lovmæssige del af planen, mens redegørelsen beskriver baggrund, formål med planen og uddyber hvad der menes med de enkelte bestemmelser, kortmateriale og illustrationer.

Lokalplan 419, Centerområde, Rådhustorvet, Horsens, udarbejdes for at give mulighed for nedrivning af en del af det tidligere rådhus, og sikre fremtidige funktioner i det eksisterende hus, som kan renoveres og transformeres med lokalplanen.

Lokalplanen skal give mulighed for, at det eksisterende byggeri kan anvendes til alt fra borgerservice til bibliotek, hotel, café, udsalgsvarebutikker, liberale erhverv med mere. 

Lokalplanen er generelt i overensstemmelse med Udviklingsplanen for Åkvarteret, som peger på, at den vestlige fløj på det tidligere rådhus kan rives ned, så der skabes mulighed for en fremtidig å, og skabe forbindelser på tværs i Horsens By.

Horsens Kommunes tidligere rådhus, er indrettet med kunst af Aase og Poul Gernes. Der er udarbejdet en værdisætningsrapport over det eksisterende byggeri og dets indvendige kunst. Rapporten konkluderer at den væsentlige kunst bevares i de bygninger der bevares, og at den vestlige bygning, der kan rives ned, ikke har væsentlig værdi.

Kort over lokalplanområdet.