Lokalplanens indhold

Bebyggelsen

Projektet indeholder to etageejendomme til henholdsvis seniorbofællesskab og almindelige boliger. Bebyggelsen er i op til 7 etager og 24 meters højde og kan rumme ca. 60 boliger. Projektet orienterer sig mod åen og vil færdiggøre udbygningen af området ved Blumersgade, som i dag fremstår som et ufærdigt areal.

Bygningerne forholder sig i skala, materialitet og udtryk til den bymæssige kontekst på stedet og skaber kontaktflader til den omkringliggende bebyggelse gennem deres karakter. 

Bygningen med boliger, i 6 etager, indeholder omkring 26 etageboliger i forskellige størrelser og alle med egen altan.

Bygningen med seniorbofællesskab, i 7 etager, kommer til at indeholde mange forskellige størrelser boliger, alle med adgang til fællesarealer. Alle boliger har egen altan eller tagterrasse. Bygningen rummer omkring 34 etageboliger.

Det nye byggeri skal være i tegl. De øverste etager skal fremstå i metalplader, i samme farve/nuance som vinduesrammer og metalværn på altaner. De to forskellige materialer har den effekt at de øverste etager kommer til at virke som et tag, og dermed nedtoner byggeriets skala.

Vej og sti

Parkering kan etableres på terræn og skal have 0,8 p-plads pr. bolig, hvilket er flere parkeringspladser end Horsens Kommunes gældende parkeringsstrategi. For at fremme delebiler og grøn mobilitet, er det muligt at etablere 1 parkeringsplads til delebilsordning, fremfor 4 almindelige parkeringspladser.

Der skal etableres en offentlig tilgængelig sti langs Bygholm å, der er mulighed at følge til Claus Cortsens Gade. Der er på nuværende tidspunkt ingen stiforbindelse langs Bygholm å, mod Lichtenbergsgade. Med planlægningen gives der mulighed for en fremtidig sammenkobling med stiforbindelse på nabogrunden, men stien fungerer bag om bygningen "Åbrinken", da byggeri ligger helt ned til åen. 

Der er mulighed for adgang til "vildtsporet", langs Lichtenbergsgade eller Claus Cortens Gade. 

Trafikken skal afvikles fra Blumersgade til Claus Cortens Gade. Krydset ved Blumersgade og Claus Cortens Gade er allerede belastet og det kan forventes at det bliver endnu mere ved byggeriet af boligenhederne – der skal derfor ses på om der kræves foranstaltninger på Blumersagde/Claus Cortens Gade ift. trafikafviklingen.

Det er angivet at der sker en ændring af adgangen til Åparken det skal sikres at det fortsat er muligt uhindret at komme til og fra Åparken. Vendeplads for renovationsvogne skal sikres, og det kan eventuelt ske på Åparkens areal, som allerede indeholder en rundkørsel.

Udearealer

Med lokalplanen sikres adgang til åen for beboerne og offentligheden i området. 

Brinkzonen langs Bygholm Å skal friholdes for anlæg, undtaget er en enkel siddetrappe/ et dæk, som fortsat skal holde sig ude af åbeskyttelseslinjen. Siddetrappen/dækket ned mod åen, skal have træbeklædning og være offentlig tilgængelig.

Der skal etableres træer og beplantning af hjemmehørende arter, som fremmer biodiversitet og udearealerne som en grøn lomme ned til Bygholm å. Op langs bygninger skal der være tæt beplantning, med højde, fylde og volumen. 

Klima

Området klimatilpasses ved at håndtere ekstremregn kontrolleret på terræn og derved undgå skader inde i og omkring lokalplanområdet. Tiltag til styring og tilbageholdelse af ekstremregn skal udformes, så de indgår naturligt i områdets grønne fællesarealer eller den etablerede infrastruktur.

Ekstremregn skal ledes kontrolleret ud af området til arealer, hvor det ikke gør skade.

Veje skal anlægges, så de kan aflede regnvand kontrolleret inde i området, så vandet ikke forvolder skader på bygninger, veje og tekniske anlæg.

Der skal etableres afværgeforanstaltninger til sikring mod oversvømmelse fra hav og å. Der skal etableres terrænhævning/dige til minimum kote 1,8 meter DVR90 mod Bygholm Å. Terrænhævningen/diget skal etableres vandtæt og skal være erosionssikret.

Bebyggelsen opføres med gulv i stueetagen i minimum kote 2,6 meter DVR90. Undtaget er indgange og et mindre fællesareal i seniorbofællesskabet.

Materialer

Bebyggelse skal opføres i rød tegl med røde fuger og i metalplader i en rød nuance ala referencerne på Æbeløen i Aarhus. Bebyggelsen vil med sit materialevalg fremstå som en samlet nedskaleret bebyggelse, der indpasser sig i den eksisterende arkitektur samtidig med at materialevalg og detaljering gør den til sin egen.

Reference på materialer, Æbeløen, Aarhus.

Visualisering af mulig udformning af byggeri set i sammenhæng med eksisterende byggeri.

Visualisering af mulig udformning af byggeri set fra sydvest.

Visualisering af mulig udformning af byggeri set fra nord.

Visualisering af mulig udformning af byggeri set mellem de to nye bygninger.

Visualisering af mulig udformning af byggeri og adgang til åen.