Miljøscreening

Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.

Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene:

  • Visuel påvirkning
  • Skygge
  • Vindforhold
  • Trafiksikkerhed
  • Å-beskyttelseslinjer
  • Vandstigninger
  • Nedbør i forhold til klima, samt oversvømmelsesrisiko
  • Støjbelastet areal

Faglig begrundelse i forhold til hovedhensyn:

Visuel påvirkning

Det omkringliggende byggeri er 5 etager og op til 6,5 etager ud mod Lichtenbergsgade. Mod syd er et højt byggeri i 9 etager ud mod Bygholm Parkvej.

Det nye projekt skal forholde sig til det omkringliggende byggeri, og det skal derfor via skyggediagrammer bevises at udearealer, sammenhæng med eksisterende bygninger og visuel påvirkning er tilstrækkelig og tilfredsstillende, ellers skal bygningshøjden sænkes eller byggeriet nedtrappes.

Skygge

7 etager kan påvirke nærmiljøet med skyggegener. Det er hovedsageligt parkeringsarealer som vil blive påvirket af skygge, og det er kun i meget begrænset omgang at naboer mod nord og øst, vil blive påvirket. Skyggediagrammer er vedhæftet, og giver grundlag for vurderingen.

Vindforhold

Ved byggeri over 7 etager skal der fremvises vindstudier, som viser, at der ikke skabes turbulens på friarealer. Der er i forbindelse med planlægningen udarbejdet en undersøgelse af vindforhold, som giver grundlag for vurderingen.

Trafiksikkerhed

Der skal sikres vendeplads til renovationskøretøjer. Det bør sikres, at der er en sikker overgang til p-arealerne. Derudover skal der ses på indretningen af p-arealerne, så de indrettes således der opnås den største mulige sikkerhed ved frakørsel fra pladserne. Der skal indarbejdes fortov og stier for bløde trafikanter. Alle disse forhold ses mulige at indarbejde i det aktuelle projekt.

Å-beskyttelseslinjer

Inden for området der ønskes bebygget er åbeskyttelseslinjen ophævet. Inden for en del af lokalplanområdet er åbeskyttelseslinje gældende, og der må ikke ske væsentlige ændringer af terræn, bebyggelse, tilplantning osv.

Vandstigninger

Lokalplanområdet ligger inden for udpeget risikoområde for oversvømmelser (Risikoområde 3 – Prioritet A) samt inden for udpeget område med kendte oversvømmelser (J – Horsens Midtby - Bygholm Å) jf. Kommuneplan 2021. Lokalplanen ligger i risiko med hensyn til stormflod og vandløb indtil der etableres et samlet system for beskyttelse.

Terræn i lokalplanområdet er for nuværende beliggende i kote 1,5-1,75 m. Der skal etableres terrænhævning/dige i kote 1,8 mod Bygholm Å (OBS diget har ikke funktionsværdi førend der etableres tilsvarende på nabomatrikler!). Gulvkote på byggeri skal etableres i minimum kote 2,6 m.

Der er desuden høj grundvandsstand i området. Screeningskort indikerer grundvandsstand mellem 0,75-1 meter under terræn.

Nedbør i forhold til klima, samt oversvømmelsesrisiko

Bygherre skal udarbejde en vandhåndteringsplan jf. KP2021 retningslinje 8.1.2-8.1.5. I vandhåndteringsplanen skal der tages højde for afvanding fra ekstremregn og sammenspil med terrænhævning langs Bygholm Å. Bygherre skal sikre at der er plads til ekstremregn på terræn.

Støjbelastet areal

En mindre del af området ligger inden for ”støjbelastede arealer” i retningslinjerne for KP2021. Der gøres opmærksom på, at støjbelastede områder ikke må udlægges til støjfølsom anvendelse før det er dokumenteret, at det samlede støjniveau er acceptabelt. Ved planlægning indenfor det kortlagte støjbelastede område skal det dokumenteres, at det kan håndteres, så støjniveauet kommer ned på et acceptabelt niveau.

Afværgeforanstaltninger for støj, kan sikres i bestemmelserne i lokalplanen.

Konklusion

Horsens Kommune har vurderet, at kommuneplantillægget ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i lovens § 10.