Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til boligformål, som etagebebyggelse,

1.2 at sikre vejadgang og stiforbindelser,

1.3 at sikre parkering og adgang hertil,

1.4 at fastlægge bebyggelsens højde/ omfang/ placering/ facaderytme/ materialer og farver,

1.5 at ny bebyggelse gives en udformning der gør, at den er i harmoni med det omkringliggende område,

1.6 at sikre etableringen af attraktive fælles opholdsarealer og byrum, der understøtter et mangfoldigt byliv,

1.7 at sikre beplantning i lokalplanområdet for at skabe attraktive opholdsarealer og byrum,

1.8 at alle planter sikres gode vækstbetingelser.

1.9 at sikre offentlighedens adgang til området, herunder til gående langs åen,

1.10 at terræn, veje og bebyggelse hæves som led i klimatilpasning og beskyttelse mod oversvømmelse,

1.11 at varetage klimahensyn, herunder lokalplanen kan håndtere regnvand på terræn ved kraftige regnhændelser og at oversvømmelsesrisici ikke forøges i områderne omkring lokalplanen,

1.12 at varetage hensyn til klimatilpasning, gennem bestemmelser om befæstelsesgrader,

Redegørelse

Formålet med lokalplanen er at sikre at den fremtidige bydel opføres som et blandet bykvarter arkitektur af høj kvalitet, og et attraktive udearealer for beboerne på jorden, med mulighed for offentlig adgang langs Bygholm Å.

Lokalplanen skal endvidere sikre, at ny bebyggelse opføres med klimaændringer for øje, således at boligbebyggelsen ved udformning af veje, anlæg og rekreative arealer m.v. sikres mod stormflod og ekstremregn.

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter matr. nr. 1109b og en mindre del af matr. nr 1111, Horsens Bygrunde.

2.2 Området skal forblive i byzone.

Redegørelse

Ingen yderligere bemærkninger.

3.1 Området skal anvendes til boligformål til helårsbeboelse med etagebebyggelse

3.2 Området skal anvendes til rekreative og grønne fælles friarealer.

3.3 Området skal anvendes til passage for offentligheden.

Redegørelse

Området skal anvendes til to etageejendomme til henholdsvis et seniorbofællesskab i byggefelt 1 (b) og til almindelige boliger, byggefelt 1 (a). 

Derudover skal området anvendes til fælles friarealer, med mulighed for passage for offentligheden langs Bygholm Å.

Ingen bestemmelser.

5.1 Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra Blumersgade til Claus Cortens Gade, hvorfra der er adgang til parkerings, affaldsstation mv. inden for området.

5.2 Vejforbindelse C-D og C-E som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal sikres.

5.3 Der skal være offentligt tilgængelige gangforbindelse, der forbinder punkterne A-B, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Højdeforskelle skal udlignes med ramper.   

5.4 Den offentlige tilgængelige sti fra A-B, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal have et stiudlæg på 3 meter med en stibredde på minimum 1,5 meter. 

5.5 Nedgravede eller delvis nedgravede affaldsbeholdere skal kunne serviceres og tømmes fra de udlagte veje og således at de stillede krav jf. kommunens regulativ for husholdningsaffald overholdes.

5.6 Vejen skal anlægges som en boligvej med mindst 6 meter kørebane og fortov i den ene side.

5.7 Der skal sikres de fornødne vendemuligheder for renovationsvogne.

5.8 Ved evt. vejtilslutninger og overkørsler skal sikres de fornødne oversigtsforhold jf. Vejdirektoratets anbefalinger.

5.9 Kørebaner belægges med asfalt.

Redegørelse

Det skal sikres at det fortsat er muligt uhindret at komme til og fra Åparken. 

Der skal være en offentlig tilgængelig sti langs Bygholm å. Stiens dimensioner er afklaret efter en konkret vurdering, af den bymæssige karakter. 

Der skal sikres den fornødne adgang til broen til ejendommene Blumersgade 3 og 5.

6.1 Indenfor lokalplanområdet skal der anlægges parkering, herunder også handicapparkering og cykelparkering, i henhold til Horsens Kommunes gældende Parkeringsstrategi, med de ændringer angående personbiler, der fremgår nedenfor.

6.2 Parkering på terræn må kun placeres inden for byggefelt c, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Der må gerne etableres parkering i parkeringskælder eller plint.

6.3 Cykelparkering skal placeres i tilknytning til opgange.

6.4 Der skal etableres delvis overdækket cykelparkering med plads til minimum 2 cykler pr. 100 m2 boligareal for etageboliger.

6.5 For personbiler gælder, at der for hver bolig skal etableres mindst 0,8 og højst 1,5 parkeringspladser pr. bolig. 

6.6 Der skal etableres minimum 1 handicapplads til kassebiler.

6.7 Der skal etableres minimum 2 handicappladser til almindelige biler.

6.8 Der kan etableres 1 delebilsparkeringsplads inden for området, frem for 4 almindelige parkeringspladser. 

6.9 Fællesparkering skal anlægges som P-pladser og ikke langs boligveje.

Redegørelse

Horsens Kommunes Parkeringsstrategi 2015 angiver 0.5 p-pladser pr. bolig inden for zone 1, som omfatter lokalplanområdet. Parkeringen er fastsat til 0,8 for det konkrete projekt.

Der fastsættes en maksimumsgrænse for antal parkeringspladser på 1,5 pr bolig for at tilskynde til at gå, cykle eller benytte kollektiv trafik og fordi boligerne har begrænset størrelse.

Der er fastsat konkrete bestemmelser for handicapparkering inden for området. 

For at fremme delebiler og grønmobilitet er det muligt at etablere 1 parkeringsplads til delebilsordning, frem for 4 almindelige parkeringspladser.

Ved fælles parkering skal p-pladserne overholde gældende vejregler. Og der skal sikres de fornødne oversigtforhold ved udkørsel jf. vejreglerne.

7.1 Der skal etableres vej-/ stibelysning på vejene/stierne i området.

7.2 Belysningen må ikke være generende eller blændende for trafikanter eller beboere i området. Belysningen skal være nedadrettet.

7.3 Lokalplanområdet kan forsynes med kollektiv varmeforsyning.

7.4 Belysningsarmaturer skal være i overensstemmelse med Horsens Kommunes belysningsmanual.

Redegørelse

Belysningsprojektet skal overholde kravene i vejreglerne. Vejmyndigheden overtager kun gadelys på private fællesveje og ikke på private veje eller områder. Overtagelsen sker først når der foreligger et godkendt belysningsprojekt, og der har været overdragelse.

Der skal indsendes og godkendes et belysningsprojekt til Kommunen. Belysningsprojektet skal indsendes sammen med vejprojektet.

8.1 Byggeri skal trappe ned i skala, så det tilpasses den eksisterende bebyggelse ved at trappe ned fra 7 til 6 til 5 etager mod den eksisterende bebyggelse, som vist på kortbilag 7, snit og facader.

8.2 Bebyggelse i byggefelt 1 (a), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, må opføres i maksimum 6 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade inkl. elevatortårne, trapperum, værn, teknikrum og murkrone, må været hævet mere end 21 meter over naturligt terræn/niveauplan. 

8.3 Bebyggelse i byggefelt 1 (b), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, må opføres i maksimum 7 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade inkl. elevatortårne, trapperum, værn, teknikrum og murkrone, må været hævet mere end 24 meter over naturligt terræn/niveauplan. 

8.4 For bebyggelse fastsættes en minimumkote på stuegulv til 2,60 m DVR90. Undtaget er et mindre fællesareal i byggefelt 1 (b), som ikke er beboelse, hvor der fastsættes en minimumkote til 1,8 m DVR90.

8.5 Der skal sikres sol- og læforhold omkring bebyggelserne, i form af opholdsarealer og siddemuligheder.

8.6 Disponeringen af ny bebyggelse og anlæg skal være i principiel overensstemmelse med, rids på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen.

8.7 Byggeri skal placeres inden for byggefelt 1 (a og b) markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

8.8 Der tillades sekundær bebyggelse i form af cykelskure og lignende uden for byggefelter, som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

8.9 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 140%.

8.10 Den maksimale befæstelsesgrad for området er 0,60.

8.11 Arealet til stien mellem byggefelt 1 (a og b) og plantezone skal være minimum 3 m bred, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

Bebyggelsen skal overordnet udformes som det fremgår af lokalplanens illustrationer.

Der er i forbindelse med planlægningen udført en vindanalyse, en støjrapport og en vandhåndteringsplan. Rapporterne viser at planlægningen kan levere tilfredsstillende udearealer i forhold til vind, at boliger kan sikres mod støj, og at vand kan håndteres inden for lokalplanområdet. 

Der fastsættes en gulvkorte til 2,60 m DVR90, for at sikre klimahensyn. Undtaget er et mindre fællesareal i byggefelt 1 (b), som ikke er beboelse, hvor der fastsættes en minimumkote til 1,8 m DVR90, for at sikre kontakt og adgang ud til fællesarealer på terræn.

9.1 Facader skal være i blødstrøgne tegl i røde nuancer, efter princippet på kortbilag 6, Materialer og kortbilag 7, Snit og facader. Undtaget er mindre partier og de øverste etager som skal udføres i metalplader i en rød nuance, samt vinduesrammer, altaner og værn, efter princippet på kortbilag 6, Materialer og kortbilag 7, Snit og facader.

9.2 Fuger mellem tegl skal være i en rød nuance som tegl, efter princippet på kortbilag 6, Materialer.

9.3 Facader skal have metalplader i samme nuance, som vinduer, altaner og værn på altaner på 6 og 7 etage, og metalpladerne skal trækkes med ned på 5 etage på minimum en af bygningerne, som vist på kortbilag 6, Materialer og kortbilag 7, Snit og facader. Facader må ikke fremstå i galvaniseret stål.

9.4 Rammer på vinduer og døre, tagrender og nedløbsrør skal have samme farvenuance som metalplader på 6 og 7 etage.

9.5 Sekundær bebyggelse, som cykelskure og lignende, skal være i træ eller malet metal. Sekundær bebyggelse må ikke fremstå i galvaniseret stål.

9.6 Altaners værn skal være i metal i samme farvenuance som vinduesrammer, og minimum 50% af hver enkel altan skal have værn med balustre, som vist på kortbilag 6, Materialer. Altaner og terrasser må ikke fremstå i galvaniseret stål. 

9.7 Værn på terrasser skal være i enten glas eller i metal i samme farvenuance som vinduesrammer, og minimum 50% af hver enkel terrasse skal have værn med balustre, som vist på kortbilag 6, Materialer. Altaner og terrasser må ikke fremstå i galvaniseret stål. 

9.8 Bebyggelsen skal arkitektonisk og materialemæssigt fremstå i principiel overensstemmelse med kortbilag 6, Materialer og kortbilag 7, Snit og facader.

9.9 Tag- og facadematerialer må ikke være reflekterende eller blændende.

9.10 Tagflader skal være flade og skal være i tagpap eller grønne sedum-tage. Der kan etableres tagterrasser i andre materialer.

9.11 Der må ikke etableres vindueshuller med blindpartier.

9.12 Tekniske anlæg og installationer, herunder bl.a. udluftninger, skal placeres inden for bygningens volumen, fx. i kælder og/eller inden for tagprofil, så de fremtræder som integrerede dele af bygningens arkitektur.

Redegørelse

Det er hensigten, at den enkelte bygning skal være med til at sikre, at der skabes et attraktivt bykvarter. Derfor skal bebyggelse gives et højt arkitektonisk niveau, også når det kommer til detaljering og materialevalg. Samtidig ønskes facader som er robuste og patinerer smukt.
Hver enkelt bygning skal igennem sin udformning være med til at sikre den arkitektoniske kvalitet i bydelen. Derfor lægges der vægt på den enkelte bygnings facademæssige komposition i forhold til variation, rytme og materialevalg. Ligesom der overordnet vil blive lagt vægt bebyggelsernes indbyrdes samspil.

Teglstenen, fugen og samspillet med metalplader i samme nuance, vil sikre en enkel og sammenhængende bygning. Bebyggelsen vil med sit materialevalg fremstå som en samlet nedskaleret bebyggelse, der indpasser sig i den eksisterende arkitektur samtidig med at materialevalg og detaljering gør den til sin egen.

Under lokalplanens indhold er referencer på materialer og belægninger. Bebyggelsen skal overordnet udformes som det fremgår af lokalplanens illustrationer.

10.1 Håndtering af ekstremregn skal ske i henhold til vandhåndteringsplanens princip jf. kortbilag 8, Vandhåndtering.

10.2 Som et led i en fremtidig sikring af byen mod oversvømmelse fra højvande i fjorden skal terrænet mellem punkt A-B anlægges i minimum kote 1,8 DVR90. Terrænhævningen skal have en vandstandsende funktion og være geoteknisk stabilt, så det kan modstå vandtrykket.

10.3 Fra ophør af kote 1,8 DVR90 i punkt A og frem til punkt F, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, beliggende på nabomatriklen, skal der efter behov suppleres med mobil barriere.

10.4 Der skal reserveres areal til etablering af forstørret sandfang eller areal til etablering af et regnvandsbassin med et rensevolumen på 250 m3/bef. ha. Det skal lige ledes sikres, at Horsens Vand A/S har mulighed for at tilgå sandfang eller regnvandsbassin for tømning eller oprensning.

10.5 Der skal som minimum etableres opholdsarealer og beplantning efter strukturen, som vist kortbilag 4, illlustrationsplanen inden for området.

10.6 Der skal som minimum etableres træer som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen. Undtaget er skråningsanlæg, markeret som Plantezone på kortbilag 3, Fremtidige forhold, dette reguleres med §10.13.

10.7 At alle planter sikres gode vækstbetingelser.

10.8 Områdets helhedsindtryk skal være koordineret mht. belægning, belysning og byinventar. Faste belægninger skal udføres i asfalt, beton, granit, stål og træ eller i en kombination af disse. Områder der ikke anvendes til færdsel kan afsluttes med andre overflader.

10.9 For at skabe et grønt område skal der etableres beplantning i varierende højde og med en tæt struktur. 

10.10 Beplantning skal være hjemmehørende arter fra den Østjyske Region.

10.11 På fælles friarealer skal biodiversitet fremmes og begrønning bør få et vildt præg, som forbinder området med den eksisterende beplantning langs Bygholm Å.

10.12 Private opholdsarealer skal etableres som terrasser, altaner, tagterrasser o.lign. Opholdsarealerne skal etableres således, at beboerne sikres kvalitetsfyldte opholdsmuligheder i forhold til sol, vind og støj.

10.13 Eksisterende beplantning på skråningsanlæg, markeret som Plantezone på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal så vidt muligt bevares eller erstattes af lignende beplantning.

10.14 Der må etableres et dæk/ en siddetrappe med træbeklædning efter princippet som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Dækket/trappen må placeres inden for plantezone, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

10.15 Brandveje som placeres inden for Fælles friareal markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal etableres i græsarmering.

Redegørelse

De ubebyggede arealer skal overordnet udformes, som det fremgår af lokalplanens illustrationer. For at fremme biodiversitet bør begrønning have et vildt præg, der også forbinder og tilpasser lokalplanområdets arealer med Bygholm Å.

For at sikre træer og planter gode vækstbetingelser, fastsættes der bestemmelser omkring vækst, omfang og placering.

Ubebyggede arealer skal disponeres således, at der ved deres udformning tages højde for oversvømmelse i forbindelse med stormflod samt håndtering af ekstremregn med henblik på at undgå skader.

Eksempel på udearealer med vildt præg der fremmer biodiversitet.

Eksempler på hjemmehørende arter

Udvalgte træer og buske der er naturligt hjemmehørende (eller er meget gamle kulturplanter) i Danmark, og som normalt bliver højere end ca. 1,5 meter (mistelten undtaget): Skovfyr, Ene, Taks, Storbladet Elm, Bøg, Stilkeg, Vinter-eg, Vorte-birk, Dun-birk, Rød-el, Hassel, Avnbøg, Storbladet lind, Småbladet lind, Seljepil, Femhannet Pil, Grå Pil, Bævreasp, Hunde-rose, Blågrøn rose, Æble-rose (gammel dansk kulturplante), Alm. Røn, Seljerøn, Skov-abild (= Skov-æble), Pære (gammel dansk kulturplante), Hvidtjørn (3 hjemmehørende arter), Slåen, Kræge (gammel dansk kulturplante), Mirabel (gammel dansk kulturplante), Fugle-kirsebær, Almindelig Hæg (= Majtræ), Havtorn, Rød kornel, Benved, Kristtorn, Vrietorn, Tørst, Spids-løn, Navr, Vedbend, Ask, Alm. Hyld, Kvalkved, Vedvindel (= Vild kaprifolie) og Dunet Gedeblad og Mistelten.

11.1 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før bebyggelsen er tilsluttet kloakanlæg.

11.2 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før der er etableret fælles opholdsarealer, veje, stier og parkeringspladser, som nævnt i §§ 5 og 6.

11.3 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før beplantning og klimahensyn som nævnt i §§ 10,1-10,6 er etableret.

11.4 Afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse skal være funktionsdygtige inden ibrugtagning af bebyggelsen.

Redegørelse

Ingen yderligere bemærkninger.

Ingen bestemmelser.

13.1 Der skal udarbejdes og af Horsens Kommune godkendes en deklaration der forpligter ejer  til selv at etablere, drifte og vedligeholde de nødvendige afværgeforanstaltninger som følge af evt. højere oversvømmelse end 1,4 m DVR90, der kan beskytte ejers ejendom mod oversvømmelser og dermed evt. skader.

14.1 En del af lokalplanområdet er også omfattet af lokalplan 150-2013 'Skilte- og facaderegulering' i midtbyen og langs indfaldsvejene i Horsens. Lokalplanen fastholdes.

14.2 En del af lokalplanområdet er også omfattet af lokalplan 106, Mellem Løvenørnsgade og Bygholm Å i Horsens.
Ved den endelige vedtagelse af lokalplan 355 ophæves lokalplan 106 inden for det område, der omfattes af nærværende lokalplan.

14.3 En mindre del af lokalplanområdet er også omfattet af lokalplan 118, for et område vest for Lichtenbergsgade. 
Ved den endelige vedtagelse af lokalplan 355 ophæves lokalplan 118 inden for det område, der omfattes af nærværende lokalplan.

Redegørelse

Lokalplan 150-2013 fastholdes.

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

Redegørelse

Ingen yderligere bemærkninger.