Risikovirksomheder

I henhold til BEK. nr. 371 af 21/04/2016, om planlægning omkring risikovirksomheder inden for en afstand af 500 meter fra risikovirksomhed skal kommunalbestyrelsen inddrager risikovurderinger i forbindelse med kommune- og lokalplanlægningen.

Mange risikoanlæg er ikke i kommuneplanen forsynet med udlæg af sikkerhedszoner, som angiver begrænsninger i naboarealernes anvendelse. Det er derfor vigtigt, at kommunerne i forbindelse med ændringer af kommuneplanen og ved udarbejdelse af lokalplaner altid inddrager spørgsmålet om risikoforholdene i planovervejelserne.

Bekendtgørelsen giver kommunalbestyrelsen pligt til at inddrage hensynet til risikoen for større uheld i planlægningen, før der i en kommune- eller lokalplan fastlægges bestemmelser for arealer, der ligger nærmere end 500 meter fra en risikovirksomhed.

Det fremgår af bekendtgørelse nr 372 af 25/04/2016 om kontrol med risikoen for større uheld med farlige stoffer, hvilke virksomheder der er tale om.

Det følger af bekendtgørelse nr. 371, §2, at kommunerne i deres kommune- og lokalplanlægning omkring de pågældende virksomheder, herunder ved revision af planer, skal tage hensyn til behov for passende afstand mellem virksomheden og anden arealudnyttelse, herunder fx offentlige bygninger og arealer, rekreative områder, områder, som på grund af deres natur er af særlig interesse eller særligt følsomme, ligeledes boligområder, veje og andre transportanlæg, bygninger med lokaliteter, der er omfattet af Beredskabsstyrelsens driftsmæssige forskrifter, og bygninger og områder, som er svært evakuerbare.

Det gælder også for fysisk planlægning omkring bestående virksomheder, der efterfølgende bliver omfattet af bekendtgørelsen, og for fysisk planlægning omkring bestående virksomheder, der er omfattet af bekendtgørelsen, og hvor ny viden eller nye oplysninger medfører, at virksomheden må antages at udgøre en øget risiko for større uheld med farlige stoffer i forhold til, hvad der tidligere har været vurderet.

Der planlægges for risikovirksomhed, og anlægget udpeges derfor i sideløbende kommuneplantillæg til virksomhed med særlige beliggenhedskrav, og der udlægges et konsekvensområde og planlægningszone på 500 meter fra grænsen af området. Konsekvensområdet og planlægningszonen skal friholdes for forureningsfølsom anvendelse, indtil der er foretaget undersøgelser, som dokumenterer, at miljøforholdene er acceptable i området. Konsekvensområdet og planlægningszonen indebærer, at der ikke kan etableres nye boliger inden for konsekvensområdet.

I forbindelse med planlægningen, er der gennemført høring hos risikomyndighederne efter §3 I BEK. nr. 371 af 21/04/2016, om planlægning omkring risikovirksomheder.  

Risikomyndighederne der er blevet hørt er:

Politi, Brandvæsen, Arbejdstilsyn og Miljømyndigheden. 

Se øvrigt materiale ang. risikovirksomhed her.