Lokalplanens indhold

Multihuset

Lokalplanen muliggør opførelse af et multihus på Husodde Strand. Multihuset skal understøtte aktiviteter, som relaterer sig til kysten og havet. Projektet integrerer derfor både faciliteter til surfere og vinterbadere, foreninger, institutioner og til brugere af strandarealerne. Bygningen skal således anvendes til grej, redningsbåd, toiletter, omklædnings- og baderum samt sauna. Opbevaringsrum kan ligeledes anvendes til undervisning.

Bebyggelsen erstatter to eksisterende containere og trækkes tilbage fra de kystnære strandarealer og får en funktionel sammenhæng med Husoddevej og det nyindrettede parkeringsareal.

Udover at bygningen skal understøtte aktiviteter, der relaterer sig til havet, er det også et primært fokus, at den placerer sig nænsomt i landskabet som  en bygning med en autentisk og stedsspecifik identitet. Visuelt og skalamæssigt er arkitekturen udformet, så den tilpasser sig strandlandskabets bløde formationer og den konkrete beliggenhed ved kysten, men alligevel tilbagetrukket fra fjorden, således at kystlandskabet fortsat opleves som et åbent landskab.

Bebyggelsen er opført i den eksisterende beplantning og vil derfor også være delvis skjult fra kysten. Bygningen har en klar nord-syd orientering, som yderligere mindsker facadens areal ud mod kysten.

Bebyggelsen er forberedt til klimaudfordringer ved at være let hævet over terrænet.  Et let hævet dæk og multimøbel aktiverer bygningen mod kystlandskabet og indbyder og inspirerer brugerne og offentligheden til at interagere med bygningen. Bebyggelsen  opføres i en etage og i en højde på op til 3.55 meter, mens dækket opføres i en maks. højde på 0.45 meter over terræn. Den samlede maksimale bygningshøjde er på 4 meter.

Adgangsforhold

Vejadgang sker fra Husoddevej, som også giver adgang til offentlig parkering overfor Multihuset og til Horsens City Camping.

Over sommerperioden og når vejret er til badning, er p-arealerne fyldt op. P-pladsen er derfor optimeret gennem omlægning til skråparkering, og Husoddevej er suppleret med parallelparkering. Derudover findes der i sommerperioden ledige pladser på Elbæk Skovvej. Yderligere p-pladser findes ved vendepladserne på Husoddevej og øst for Elbæksskovvej.

Husoddevej vest for Horsens City Camping er planlagt opgraderet, således at den blive tryg at færdes på for bløde trafikanter. Derudover er der adgang fra rekreative stier fra de to vendepladser.

En cykelforbindelse - Husoddestien - er opgraderet med grus og belysning fra Strandparken i Horsens. Flere får derfor mulighed for at cykle trygt til Husodde strand på en tryg og trafiksikker måde. 

Lokalplanens delområder

Lokalplanen er delt i delområderne 1, 2 og 3. Formålet med delområderne er dels at præcisere anvendelsen og at fastlægge areal reserveret til vejadgang, men også at sikre, at kystlandskabet friholdes for bebyggelse. 

Planområdet kan alene anvendes til offentlige rekreative formål, som knytter sig til kysten og havet.

Delområde 1, som ligger nærmest kysten, må således ikke bebygges eller indeholde anlæg, som hindrer oplevelsen af en åben kyststrækning.

Delområde 2, som ligger i umiddelbar forlængelse af campingpladsens hovedbygning, er reserveret til opførelse af et multihus. Delområdet er begrænset til kun at omfatte det mest nødvendige areal og byggemuligheder.

Delområde 3 er reserveret til campingformål og vejadgang til campingplads og til planens delområde 2.

Bygningsprincipper

Placering i beplantning

Bebyggelsens form afspejler funktionen og er inspireret af typologier for sekundære bebyggelser, som findes langs kysten. Den er trukket tilbage og opføres i en eksisterende lund med træer og buske.

Multihuset er sammensat af flere små bygningselementer. Elementerne disponeres således, at beplantning slutter sig tæt om bygningskroppen. At integrere bebyggelsen i den eksisterende beplantning er grundlaget for et nænsom indgreb i den stedlige natur og for at fastholde en åben kyststrækning. Og netop naturen betinger den måde multihusets volumener forrykker sig i forhold til hinanden.

 

Lunden/krattet er væsentlig for kyststrækningen og indgår som et af flere rumskabende natur-volumener, som giver kysten karakter. Beplantningen er ikke i sig selv bevaringsværdig, men vigtig for oplevelsen af kysten. Lokalplanen sikrer derfor, at lunden fastholdes som natur - volumen. For at kompensere for de vækster, som fjernes særligt ud for det sydøstlige opholdsrum og i området omkring saunaen, stiller lokalplanen krav om genplantning.

Multihusets bygningskroppe

Bebyggelsen er delt op i to volumener.

Bygningskroppen længst mod nord og tættest på campingpladsen er disponeret til surfgrej. Her er der dels rum til opbevaring af surf- og supboards, feul- og sejltilbehør. Nordligste bygningsvolumen rummer plads til en redningsbåd, som  understøtter klubaktiviteterne. Bygningen har direkte adgang fra Husoddevej. Bygningskroppen længst mod syd åbner sig op mod omgivelserne og det kystnære rekreative område. Her findes badefaciliteter, offentligt toilet, sauna og lokale til grej og undervisning.

Bygningerne orienterer sig mod omgivelserne. Facade mod syd og vest inviterer brugerne af området til ophold på en bænk, som er en del af bebyggelsens arkitektoniske udtryk.

 

Åbninger og multimøbel

Rum til opbevaring af surfgrej får adgang mod øst mellem de to bygningsvolumener. Herfra kan grej nemt transporteres til og fra kysten og fjorden. Desuden er der åbning i den nordlige ende for nem adgang til redningsbåden. Fra undervisningsrum og sauna vil der være mindre udsigtsåbninger mod kysten og vandet.

Bebyggelsen hæves over terræn. Langs den hævede bebyggelse integreres siddemuligheder og et multimøbel. Multimøblet består af kvadrater, som på udvalgte steder er delt i diagonalen, så de herfra kan bevæge sig i flere retninger og tilpasse sig kystlandskabet for til sidst af tone sig ud og forsvinde i et med den stedlige natur.

Multimøblet tilbyder rum for leg og hvil og aktiverer bygningen, så den virker indbydende og inviterer brugerne af området til at bruge den.

Klimatilpasning

Bebyggelsen klimatilpasses og hæves på pæle for at imødegå udfordringer fra stigende havvand, stormflod og ekstrem regn i fremtiden. At opføre bebyggelsen på pæle bidrager til, at vandet fra de bagvedliggende bakker og fra campingpladsen kan passere uhindret under bebyggelsen.

 

 

Arkitektur og formsprog

Bygningernes arkitektur er genkendelig og henter inspiration fra mindre bygninger, som er karakteristiske for kystområder f.eks. mindre fiskerskure.

Inspiration til materialer er hentet ud af den konkrete lokale kontekst fra sand, naturligt træ, brændt træ og asfalt. Bebyggelsen opføres i træ  behandlet i farverne mørk umbra, dodenkop eller som brændt træ. Taget er dækket med sort tagpap.

Et dæk/multimøbel i træ forbinder facade med terræn ved at lade trædækket strække sig ud i landskabet, hvor det til sidst opløses helt. Trædækket patinerer til en afdæmpet grålig nuance, som afspejler de naturlige farver langs kysten og stranden ved Husodde Strand.

Selvom multihuset er sammensat af 10 mindre skure med taghældninger, som hælder og orienterer sig i flere retninger, fremstår det som en samlet bebyggelse, som  kun er adskilt for at kunne transportere grej frem og tilbage.

Formsproget forholder sig til kvadraten som en gennemgående geometri i bygningen. Bygningens kvadrater forrykker sig for at give plads til beplantning. Dækkets kvadrater er forskudte og følger dermed landskabets former samtidig med, at de skaber et legende forløb. Inspiration til dækkets kvadrater er hentet fra surfsejl.

Dimensionerne på kvadraterne svarer til størrelsen af sekundære bygning og mindre campingvogne, som allerede findes langs kysten.