Kystnærhedszone

Kystnærhedszone og strandbeskyttelseslinje

Planlovens § 16, stk. 4, stiller krav til redegørelsen til lokalplanforslag, som muliggør anlæg i kystnærhedszonen. Der skal i lokalplanen redegøres for den visuelle påvirkning på omgivelserne, og der skal ved bygningshøjder over 8,5 m anføres en begrundelse for den større højde. Herudover skal redegørelsen omfatte eventuelle andre forhold, der er væsentlige for varetagelsen af natur- og friluftsinteresser.

Efter Planlovens § 5 b må der kun planlægges for anlæg i landzone, såfremt der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering.

Lokalplanens bebyggelse skal understøtte aktiviteter og funktioner, som relaterer sig til rekreativ brug af kysten og af havet. Bygningen skal tilbyde faciliteter til brugerne af området. Brugerne er i dag både vinterbadere, surfmiljø og generelt foreninger og borgere med aktiviteter, som relaterer sig til havet og kysten.

Multihuset på Husodde strand opføres foran Horsens City Campings hovedbygning og delvist som erstatning for midlertidigt opsatte containere til opbevaring af grej. Bebyggelsen opføres overfor eksisterende parkeringsarealer, således at parkeringsarealerne også kan benyttes af brugerne af multihuset.

Planområdet får adgang fra den private fællesvej Husoddevej, således at redningsbåden nemt kan benyttes i forbindelse med brugen af bygningen. Derudover ligger multihuset i en rimelig afstand til en nyopført badebro, som vinterbaderne bruger hyppigt.

Bebyggelsen bliver maks. 4 meter høj. Et dæk binder bygningerne sammen og er hævet ca. 45 cm. over terræn. Bebyggelsen er dermed fremtidssikret mod oversvømmelser fra havet og overfladevand fra ekstrem regn, som kommer fra baglandet. Den smalleste facade er orienteret mod strandarealerne, og anlægget er omkranset af eksisterende beplantning. Bygningerne opføres i træ enten i sort som f.eks. brændt træ eller i farverne dodenkop eller mørk umbra. Samlet set tilpasser multihuset sig dermed et udtryk og en skala, som er typisk for anlæg langs kysten. Kystlandskabet er fysisk og visuelt holdt fri for bebyggelse og offentligheden får fri passage, da bebyggelsen er trukket tilbage fra kysten. 

Langs kysten findes to beskyttede naturarealer med strandeng. Planområdet ligger inden for at en afstand af ca. 17 meter til de beskyttede strandenge, mens der henholdsvis 189 m og 200 m mellem planområdet og henholdsvis bebyggelse og overdrevsareal. Bebyggelse og anlæg inden for lokalplanens afgrænsning opføres i en afstand af minimum 63 meter fra de beskyttede naturarealer. Planområdet ligger ikke inden for udpegede bevaringsværdige eller større sammenhængende landskaber, og planen påvirker heller ikke særligt geologiske interesseområder.

Det planlagte har derudover en neutral påvirkning på de miljømål, som gennem lov om vandplanlægning er fastlagt for overfladevand og grundvand. Det er derudover vurderet, at projektet kan realiseres uden at indskrænke eller forringe egnede yngle- eller rastesteder for bilag IV-arter i området

Kystnærhedszonen er inden for planområdet sammenfaldende med strandbeskyttelseslinjen, som er en forbudszone. Redegørelsen i dette afsnit forholder sig derfor også til en beliggenhed inden for strandbeskyttelseslinjen. Muligheder for at søge dispensation er beskrevet i afsnittet "Tilladelser fra andre myndigheder". 

Visuel påvirkning af kystlandskabet

Multihuset har et omfang på 255 m2, opføres i maks. 1 etage og en højde på 4 meter. Den visuelle påvirkning af kystlandskabet er undersøgt gennem visualiseringer. Fotostandpunkter er fastlagt i et samarbejde mellem Horsens Kommune, Ginnerup Arkitekter og landinspektørfirmaet LandPlan. Der er lagt vægt på at visualisere fra de steder, hvor borgerne opholder sig. Fra græsarealet vest for planområdet, fra badebroen, fra den forlagte høfde og fra naturstien øst for planområdet.

Det er vurderet, at den visuelle påvirkning er ubetydelig set fra den sydlige side af Horsens Fjord, som har en afstand på ca. 2 km fra planområdet. 

Følgende krav er stillet til visualiseringer:

  • Fotos skal tages i klart vejr med god sigtbarhed.
  • Kommende bygninger skal vises med anvendt beklædning i farver.
  • Hvor vejrforhold, afstand eller beplantning hindrer, at bebyggelsen kan ses, skal den optegnes med rød streg i omrids.
  • Fotostandpunkt skal være GPS opmålt.
  • Der skal anvendes 50 mm objektiv, som svarer til menneskets synsoplevelse.
  • Der må ikke anvendes zoom.

Visualisering af de fremtidige forhold dokumenterer, at kystlandskabet fremstår åbent. Husets konturer er markeret med rødt, og kun en meget lille del af multihuset er synlig. Bebyggelsen er derudover skjult bag eksisterende beplantning. Væsentligt for oplevelsen er, at multihuset ikke ændrer på den nuværende visuelle oplevelse af den åbne kyststrækning.

Præcist på det sted, hvor bygningen kan ses, er der bagvedliggende beplantning. Visualisering af de eksisterende forhold viser, at beplantningen også her skjuler den åbne kyststrækning, hvorfor multihuset ikke ændrer på oplevelsen. 

Bebyggelsen ændrer ikke på den naturlige rytme mellem natur, camping og småbygninger, som findes langs fjordkysten. Multihuset strækker sig lavt i landskabet med konturerne fra Elbæk Skov som bagtæppe. Campingpladsens ankomstareal er fortsat synligt.

Visualiseringen viser, at kystforlandet fortsat fremstår åbent, og at den beskyttede strandeng, som ses til højre i billedet ikke berøres. 

Kyststrækningen fremstår åben. Multihuset er ikke synligt, men er skjult bag et rumskabende krat med buske og træer. 

Væsentligt for oplevelsen er, at multihuset ikke ændrer på den nuværende visuelle oplevelse af den åbne kyst, men også at beplantningen udover at bidrage til øget biodiversitet og natur også er væsentlig for kysten som rumskabende element. Strandengen ses til venstre i billedet. Multihuset holder er tilpas afstand til den beskyttede natur.

Vurderingen af dette fotostandpunkt lægger sig tæt op af det tidligere (Fotostandpunkt nr. 2). Bebyggelsen indgår som en del af naturlige rytme mellem natur, campingvogne og småbygninger, som findes langs fjordkysten.

Multihuset strækker sig lavt i landskabet med konturerne fra Elbæk Skov som bagtæppe. Campingpladsens ankomstareal er mere synligt herfra. Visualiseringen dokumenterer, at kystforlandet fortsat fremstår åbent, at multihuset fra denne vinkel syner mindre og at der er god afstand til den beskyttede strandeng, som heller ikke berøres.

Kystbetingede landskabstræk

Bakkelandskabet er mod syd afgrænset mod Horsens Fjord. Vorsø, Vorsø Kalv og Langøerne er delvist oversvømmede bakker, som er en del af kystlandskabet. Kysten er generelt præget af kort afstand til modstående kyster, især kysten på øerne men også kysten på tværs af fjorden.

Landskabsområdet er mod syd afgrænset af Horsens Fjord, der er en oversvømmet dal. Den blev dannet med afsæt i forskydninger i jordskorpen tilbage i tertiærtiden for ca. 65-2 millioner år siden og blev i sidste istid uddybet af den gletsjertunge fra den østjyske is, der strakte sig gennem Horsens Fjord mod vest.

I stenalderen var havstanden højere end i dag, men siden stenalderen er havstanden atter faldet, og landet er hævet. I dag er det derfor kun Horsens Fjord, der er vandfyldt, og fjorden er generelt kendetegnet ved lav vandstand. Langs kysten samt ved Tangmade og Sognemade er en del af tidligere havbund/fjordbund hævet over vandspejlet og fremstår i landskabet som lavbundsflader.

Fjorden er et beskyttet farvand, hvor bølgepåvirkningen af kysten er lille. Derfor er kysten tegnet af en smal strand med kystvegetation. Kysten er de fleste steder prøvet af sammenhængen mellem øerne Vorsø, Vorsø Kalv og Langøerne. Øerne er delvist oversvømmede bakker, som er en del af det kystnære landskab. Sammenhængen og den bugtede kystlinje nord og vest for øerne skaber et særligt kystlandskab.

Det kystorienterede landskab

Det kystorienterede landskab er på kortet afgrænset som kystforland. Det er den del af landskabet, der på grund af terrænet er orienteret mod kysten og indgår i oplevelsen af kystlandskabet. Inden for kystforlandet er landskabet ofte præget af vide udsigter over Horsens Fjord, hvor modstående kyster på øerne eller syd for fjorden danner baggrund i udsigterne. 

Relationen til kysten opleves især fra det høje terræn nær kystforlandets afgrænsning og fra Bjergene, samt fra det kystnære landskab. Fra kysten er afstanden til modstående kyster kort, idet afstanden til øerne er ca. 0,5-2 km, mens afstanden til modstående fjordkyst ved Boller er 3-5 km.  Landskabet på de modstående kyster indgår derfor i det samlede indtryk af landskabet nær fjorden.

Det helt kystnære landskab er især præget af dyrkede marker omkring små gårde samt strandeng langs kysten. På Vorsø og langs den sydvestlige kyst er området domineret af skov, der skaber en form for rumlig afgrænsning mod det øvrige fjordlandskab i Horsens Fjord.