Kommuneplan 2021 - 2033
Kommuneplanen er en samlet plan for den fysiske udvikling i Horsens Kommune - både i byerne og i det åbne land. Kommuneplanen gælder som udgangspunkt i 12 år, men skal revideres hvert fjerde år. Kommuneplanen indeholder rammer for udarbejdelsen af lokalplaner. Lokalplanen er i overensstemmelse med Horsens Kommuneplans Hovedstruktur, Rammer og Retningslinjer.
Lokalplanen er omfattet af rammeområderne 12RE17 og 12ER19 og af kommuneplanens generelle rammer.
Ramme 12RE17
Ramme 12ER17 bestemmer anvendelsen inden for rammen til rekreativt formål i form af campingplads. Rammeområdet ligger i landzone og har følgende rammebestemmelser:
Maxs. bebyggelsesprocen for området: | 10 % beregnet ud fra den enkelte ejendom |
Max. antal etager | 1 |
Max. højde (m) | 8.5 |
Min. tilladte miljøklasse | 1 |
Max. tilladte miljøklasse | 4 |
Udstykningsforbud | Udstykning er tilladt inden for rammeområdet |
Generelle anvendelsesbestemmelser:
Rammeområdet kan anvendes til rekreativt formål i form af campingplads med tilhørende servicefaciliteter. Der må opføres eller indrettes bebyggelse itl informationskontor, kiosk, toilet- og baderum, fælles køkken og lignende i forbindelse med campingpladsens drift.
Notat: Miljøforhold
Det skal vurderes, om der er behov for afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse eller erosion, når der lokalplanlægges for byudvikling, særlige tekniske anlæg eller ændret anvendelse mv. inden for rammen. Oversvømmelse: Havvand, Nedbør.
Ramme 12RE19
Ramme 12ER19 bestemmer anvendelsen inden for rammen til rekreativt område i landzone og har følgende rammebestemmelser:
Maxs. bebyggelsesprocent: | 20 |
Max. antal etager | 1 |
Max. højde (m) | 5 |
Min. tilladte miljøklasse | 1 |
Max. tilladte miljøklasse | 3 |
Udstykningsforbud | Udstykning er tilladt inden for rammeområdet |
Generelle anvendelsesbestemmelser:
Rammeområdet kan anvendes til rekreative formål i form af et multihus. Der må opføres og indrettes bebyggelse til brug for foreninger og brugergrupper, der har kystnære aktiviteter og behov for kystnære faciliteter, herunder opbevaringsrum til grej, omklædningsrum og sauna.
Bebyggelsens omfang og udformning
Ny bebyggelse skal tilpasse og underordne sig kystlandskabet.
Notat: Miljøforhold
Det skal vurderes, om der er behov for afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse eller erosion, når der lokalplanlægges for byudvikling, særlige tekniske anlæg eller ændret anvendelse mv. inden for rammen. Oversvømmelse: Havvand
Kort over vedtagne kommuneplanrammer
Kort over vedtagne kommuneplanrammer
Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens rammer for området. I forhold til afværgeforanstaltninger mod oversvømmelse eller erosion er det vurderet, at planområdet er trukket tilbage fra kysten. Erosion og kystens robusthed er imødegået med høfder langs kysten. Derudover opføres multihuset hævet og på et terræn, som ligger højere end strandarealerne. Bebyggelsen er derfor teknisk robust overfor klimaforandringer. Der sker ingen terrænmæssige reguleringer.
Kommuneplan 2021 - 2033 - Hovedstruktur
Som kommunens hovedby skal Horsens fortsat udvikles som kommunens center for bosætning, detailhandel, erhverv, kulturtilbud og offentlig og privat service. Byudviklingen ses i et langsigtet perspektiv frem mod 2050 med fokus på kvalitet og robuste og langtidsholdbare løsninger.
Lokalplanen er i overensstemmelse med Horsens Kommuneplan 2021 - 2033's hovedstruktur for området.
Kommuneplan 2021 - 2033 - Retningslinjer
Rammeområderne 17RE19 er omfattet af følgende retningslinjer:
1.7 Byudvikling og kystnærhedszone
Kystlandskaber skal i videst muligt omfang beskyttes mod uhensigtsmæssig udnyttelse, i særdeleshed byggeri og tekniske anlæg. Befolkningens adgang til og brug af de rekreativt værdifulde dele af kystlandskaberne skal fremmes gennem planlægning og konkrete tiltag.
Nyt multihus på Husodde Strand understøtter den rekreative anvendelse af kystlandskabet og havet. Det er derudover vurderet, at den nye bebyggelse ikke ændrer væsentligt på det visuelle påvirkning af kysten.
3.1 Naturbeskyttelse
Potentielle naturbeskyttelsesområder skal forbedre sammenhængen mellem eksisterende naturarealer og dermed forbedre vilkårene for det vilde dyre- og planteliv, herunder de sjældne og truede arter. Udvikling af ny natur indgår sammen med bevarelse af eksisterende naturværdier som en central del af kommunens indsats for at bevare og styrke den biologiske mangfoldighed.
Lokalplanen muliggør et multihus på arealer, hvor der dels er opstillet en container til opbevaring og delvist på et græsareal uden stor naturværdi, og er derfor ikke i strid med retningslinjen. Planområdet er i dag forbeholdt rekreative formål.
3.3 Grønt Danmarkskort
Målet med Grønt Danmarkskort er at bidrage til et sammenhængende naturnetværk i Danmark og at planlægge for naturbeskyttelsesinteresser. Inden for Grønt Danmarkskort skal biodiversiteten sikres i Horsens Kommune, og spredningsmuligheder for det vilde dyre- og planteliv skal sikres og forbedres.
Lokalplanen muliggør et multihus på arealer, hvor der dels er opstillet containere til opbevaring og delvist på et græsareal uden stor naturværdi og er derfor ikke i strid med retningslinjen. Planområdet berører ikke arealer med naturbeskyttelsesinteresser. Planområdet er i dag forbeholdt rekreative formål.
3.4 Lavbundsarealer
Lavbundsarealer skal friholdes ofr anden planlægning, så de bevares eller kan genskabes som lavbundsarealer med naturlige vandstands- og afstrømningsforhold.
3.4.2 Nye anlæg
Nye anlæg, som placeres inden for de udpegede lavbundsarealer, skal udformes, så muligheden for at genskabe naturlige hydrologiske forhold, herunder nye natur-, klimaprojekter og vådområder til fjernelse af kvælstof eller fosfor ikke går tabt.
Lokalplanen muliggør et multihus på arealer, hvor der dels er opstillet container til opbevaring og delvist på et græsareal, hvor bebyggelsen ikke er i konflikt med eksisterende og naturlige strømningsveje og er derfor ikke i strid med retningslinjen.
3.6.2 Skovrejsning (uønsket)
De områder, der er udpeget til uønsket skovrejsning, skal i videst muligt omfang friholdes for tilplantning med skov.
Lokalplanen muliggør ikke skovrejsning og er ikke i strid med retningslinjen.
5.10 Anvendelse af vandløb, søer og kystvande
Husodde Strand er Horsens Kommunes eneste Blå Flag Strand. Denne status sikres bibeholdt i forbindelse med den planlagte udvidelse af aktiviteter på stranden. Badevandskvaliteten skal fastholdes som udmærket.
Lokalplanen understøtter den eksisterende rekreative anvendelse af kysten og vandet, som ikke medfører ændring i badevandskvaliteten.
8.1 Klimatilpasning
Skader som følge af oversvømmelse skal forebygges og mindskes ved klimatilpasning i byområder og i de åbne land. Klimatilpasning skal tænkes sammen med andre anlægsprojekter og have flere funktioner.
Skader som følge af oversvømmelse skal forebygges og mindskes ved klimatilpasning i kystnære områder. Naturlige kyster skal bevares og de frie dynamiske og naturlige kystprocesser skal opretholdes.
Når der bygges i oversvømmelsestruede områder, skal bygherre redegøre for, hvordan oversvømmelsesrisikoen håndteres lokalt, og at oversvømmelsesrisikoen ikke forøges eller medfører oversvømmelse andre steder.
Husodde er udpeget som oversvømmelsestruede område og hovedstrømningslinjer passerer tæt forbi det nye multihus. Bebyggelsen er tilpasset fremtidens klimaudfordringer og opføres i en minimums gulvkote er på 2.6 meter DVR90.
Arkitekturpolitik - Rum for mennesker
Arkitekturpolitikken sætter rammen for den gode dialog om, hvordan udviklingen kan ske med fokus på sundhed, bæredygtighed og kvalitet. Målet er, at dialogen skal skabe projekter, der forbedrer byen eller et konkret sted. Stedet skal opleves bedre for de mennesker, der lever deres hverdagsliv her og i det hele taget styrke hele Horsens.
Arkitekturpolitikken realiseres ved at arbejde i følgende tre skalatrin:
- Styrk hele Horsens.
- Vær en god nabo.
- Byg til hverdagslivet.
Projektet ved Husodde taler direkte ind i arkitekturpolitikkens tre trin. Dels tager den udgangspunkt i stedets identitet, klimatilpasser projektet, understøtter lokale fællesskaber og understøtter borgernes hverdagsliv. Samtidig medfører projektet ikke unødigt indgreb i naturen og hindrer ikke udsyn fra bebyggelsen på campingpladsen og for campinggæsterne. Kyststrækningen opleves fortsat som åben.
Biodiversitetsstrategi
Mere end 2000 plante- og dyrearter er i fare for at forsvinde fra Danmark. Horsens Kommune vil være med til at vende den negative udvikling, så også fremtidige generationer kan opleve en spændende og artsrig natur.
De beskyttede naturtyper udgør 8,7 % af kommunens areal. Landsgennemsnittet er 10,3%. De beskyttede naturtyper er mose, fersk eng, strandeng, overdrev, hede, sø og vandhuller samt visse vandløb. De fleste beskyttede naturarealer er vandhuller, moser og enge. Overdrev, heder og strandenge er der langt færre af i Horsens kommune - såvel som på landsplan. Det er i de beskyttede naturområder at man finder den største rigdom at plante- og dyrearter – og det er ofte her, de sjældne og truede arter lever.
Multihuset ved Husodde opføres uden at berøre beskyttet natur og mellem eksisterende træer. Funktionen understøtter oplysning om og brug af kysten og naturen, og flere vil dermed rette opmærksomheden mod behovet for at passe på naturen og styrke både den og biodiversiteten.
Cirkulær økonomi
Horsens Kommunes strategi for cirkulær økonomi indebærer at bevare ressourcer i omløb så længe som muligt. Det sker typisk ved at fastholde og om muligt, opgradere ressourcernes værdi gennem reparationer, services og digitale løsninger.
Multihuset ved Husodde kan med fordel opføres i genbrugstræ med brændt overflade som konstruktiv træbeskyttelse. Det giver et natuligt og roligt udtryk, som passer ind i landskabet, men som også er bæredygtigt. Alle træstørrelser og stumper kan bruges, da de kan samles i elementer for derved at opnå mindre spild. Lokalplanen kan ikke stille krav om anvendelse af genbrugsmaterialer.