Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til centerformål.

1.2 at sikre at vejadgangen til lokalplanområdet sker fra Høegh Guldbergs gade via  Alrøvej efter strukturerne som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

1.3 at sikre at bræmmen mellem Vårsøvej og Bygholm Å får en grøn og rekreativ udformning, som sikrer udlæg / anlæg af offentlig gangsti langs åen.

1.4 at der varetages klimahensyn gennem bestemmelse om afløbstal samt ved klimatilpasning af området, så området er robust overfor oversvømmelse fra ekstremregn og ikke forøger oversvømmelsesrisikoen opstrøms- og nedstrøms lokalplanen.

Redegørelse

1.1 Se  de specifikke anvendelsesbestemmelser i § 3.1

1.3 Bestemmelsen er i overensstemmelse med retningslinje 5.4 i Kommuneplan 2021. Princip for ny rekreativ sti vist med rødt nedenfor. I forhold til udformningen af bræmmen se § 10, Ubebyggede arealer. 

2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på Kortbilag 1, Lokalplanafgrænsning og omfatter matr. nr. 812, 831 og 832 Horsens markjorder samt dele af litra arealer 7000 eh og 7000 ii. 

2.2 Lokalplanområdet ligger i byzone og fastholdes i byzone.

Redegørelse

3.1 Der må indenfor lokalplanområdet etableres udvalgsvarebutikker, butikker til Særligt Pladskrævende Varegrupper (SPV), restauranter, cafeer, kulturelle aktiviteter, offentlige formål, privat service, herunder foreningsaktiviteter og træningscentre samt liberale erhverv (indenfor virksomhedsklasse 1-2).

3.2 Udvalgsvarebutikker og butikker til Særligt Pladskrævende Varegrupper må have et bruttoetageareal på højst 5.000 m2.

 

 

Redegørelse

4.1 Ingen bestemmelser

Redegørelse

Vej

5.1 Lokalplanområdet skal vejbetjenes fra Høegh Guldbergs Gade via Alrøvej efter strukturerne på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.2 Der må ikke etableres vej adgang for kørende trafik til lokalplanområdet via Vårsøvej.

5.3 Det skal sikres at renovations- og varevogne og lignende kan komme sikkert rundt i lokalplanområdet uden at skulle bakke. Såfremt det bliver nødvendigt at bakke med denne form for køretøjer skal der etableres vendeplads. (opdateres med mål / placering og eller andet)

Sti

5.4 Der skal udlægges / anlægges sti for gående gennem området mellem A og B, som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Stien skal mod nord, Bygholm Å bugtes som det ligeledes ses på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Generelt

5.5 Der skal være adskillelse mellem lokalplanområdets trafikanter. Adskillelsen kan for eksempel ske i tydelige belægningsskift, beplantning eller forskellige former for gadeinventar.

Redegørelse

5.4 Der henvises til retningslinje 5.4.3 i Kommuneplan 2021, der anviser at nye rekreative stier så vidt muligt etableres, så de kommer til at ligge i grønne kiler, så brugerne kan få en oplevelse af at færdes i naturen. Se også formålsbestemmelsen i § 1.3

6.1 Der skal etableres parkeringsarealer i området i overensstemmelse med strukturerne vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

6.2 Der skal for erhverv anlægges parkeringsarealer for personbiler indenfor lokalplanområdet svarende til 1 p-plads pr. 75 m2. En del af disse skal indrettes som handicap parkering. Se redegørelse til denne paragraf. 

6.3 Der skal for øvrig anvendelse anlægges parkeringsarealer for personbiler indenfor lokalplanområdet svarende til 1 p-plads pr. 50 m2. En del af disse skal indrettes som handicap parkering. Se redegørelse til denne paragraf.

6.4 Der skal udlægges areal til cykelparkering indenfor lokalplanområdet. For byggefelt A svarende til 2 pladser pr. 100 m2 etageareal. For byggefelt B og C svarende til mindst 1 Plads pr. 100 m2 etageareal. Mindst 1 pladser pr. 100 m2 etageareal skal være etableret i forbindelse med ibrugtagning af byggeri. Arealerne til cykelparkering kan helt eller delvist overdækkes.

6.5 Der skal anlægges p-pladser med el-ladestander svarende til 1 pr. 15 ordinære p-pladser. Derudover skal hver femte p-plads være forberedt for el-ladestandere.

Redegørelse

6.2 Med erhverv menes liberale erhverv, udvalgsvarebutikker herunder Særligt Pladskrævende Varegrupper (SPV), restauranter, cafeer. 

6.3 Med øvrige anvendelser menes  kulturelle aktiviteter, offentlige formål, privat service herunder foreningsaktiviteter og træningscentre.

Generelt:

I forhold til antallet af handicap parkeringspladser henvises til Horsens kommunes parkeringsnorm herfor:

 

 

 

7.1 Lokalplanområdet er forsynet med kollektiv varmeforsyning.

Redegørelse

8.1 Bebyggelse skal opføres i byggefelterne A, B og C, som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Sekundær bebyggelse som for eksempel overdækkede arealer til cykelparkering eller andre småbygninger eller  overdækninger kan placeres udenfor byggefelterne. De enkelte overdækninger må ikke overstige 50 m2.

8.2 I byggefelt A kan byggeri opføres i 4 etager med en maksimum højde på 20 meter. Trappe- / elevatortårne og eller bygninger for teknik- og / eller ventilationsanlæg kan opføres i en højde på 3 meter over sternoverkant såfremt placeringen sker mindst 4 meter fra facader.

8.3 I byggefelt B kan byggeri opføres i 2 - 4 etager med maksimum højder på henholdsvis 12 og 20 meter. Byggeri i 4 etager skal placeres i byggefeltets vestligste del nærmest Høegh Guldbergs Gade. På bygninger i 2 eller 3 etager kan derudover etableres tagterrasse. Trappe- / elevatortårne og / eller bygninger for teknik- og  / eller ventilationsanlæg kan opføres i en højde på 3 meter over sternoverkant såfremt placeringen sker mindst 4 meter fra facader.

8.4 I byggefelt C kan byggeri opføres i 2-3 etager med maksimum højder på henholdsvis 12 og 15 meter. På bygninger i 2 eller 3 etager kan derudover etableres tagterrasse. Trappe- / elevatortårne og / eller bygninger for teknik- og / eller ventilationsanlæg kan opføres i en højde på 3 meter over sternoverkant såfremt placeringen sker mindst 4 meter fra facader.

8.5 Bebyggelsesprocenten indenfor lokalplanområdet må være højst 150.

 

Redegørelse

8.2, 8.3 og 8.4 Tilbagerykningen af trappe- / elevatortårne og / eller bygninger for teknik- og / eller ventilationsanlæg skal medvirke til mindre synlighed fra gade- / terrænniveau. Højde måles fra sternoverkant.

8.3 - 8.4 Tagterrasser medregnes ikke som en etage. Bestemmelserne sikrer, at der inden for lokalplanområdet kan etableres tagterrasser i byggefelterne B og C udover det fastsatte etageantal. Kommuneplanrammen bestemmer et maksimum etageantal på 4 gældende for hele rammen. 

8.3 Bestemmelsen om at 4 etagers byggeri skal placeres i den vestligste del af byggefelt B skal medvirke til en markant synlig- og ensartethed af centerområdet set fra Høegh Guldbergs Gade.

9.1 I byggefelt A og den vestligste del af byggefelt B skal vestvendte facader (mod Høegh Guldbergs Gade ) udføres med vinduespartier i transparent glas. 

9.2 I byggefelt A skal mindst 1/2 delen af facade længden i bygningernes stueetage udføres med vinduespartier i transparent glas. Der kan monteres solafskærmning som screens, lameller eller persienner.

9.3 I byggefelterne B og C skal mindst 1/2 af facade længden i bygningernes stueetage udføres med vinduespartier i transparent glas. Der kan monteres solafskærmning som screens, lameller eller persienner.

9.4 Mindst 1 facade i stuetager i byggefelt A og den vestligste del af byggefelt B, der ikke udføres med vinduespartier i glas, skal begrønnes. 

9.5  Facader i byggefelterne B og C, der ikke udføres med vinduespartier i glas, skal begrønnes i mindst 1/4 delen af den samlede facade længde. Begrønningen skal bestå af en eller flere af følgende arter/sorter : vildvin, rådhusvin og vedbend. Begrønningen skal varieres så den på mindst 1 facade, i hvert byggefelt, også kan begrønne de overliggende etager.

9.6 Mindst 1/2 af tagfladerne på nye bygninger i 1, 2 og 3 etager, i byggefelterne B og C, skal udføres som grønne sedum tage. Såfremt der etableres udendørs ophold på op til 1/2 af tagfladen kan der på 1/4 af den resterende tagflade etableres solceller mens den resterende 1/4 del udføres som grøn sedum tag.

9.7 Der kan i byggerierne indenfor lokalplanområdet anvendes genbrugte byggematerialer.

9.8 Solceller skal integreres i selve tagfladen eller facaden, så solcellerne er en del af byggeriets arkitektur.

9.9 Bygninger skal generelt inden for lokalplanområdet fremstå med ydervægge af natursten, metal (stål, zink, cortenstål, aluminium, kobber), skærmtegl, skifer, glas eller pudsede facader. Sekundært byggeri, som nævnt i § 8.1 kan dog opføres i i træ og / eller med glat betonoverflade.

9.10 I byggefelt A og den vestligste del af byggefelt B skal stuetager fremstå med ydervægge af natursten, metal (stål, zink, cortenstål, aluminium, kobber), skærmtegl, skifer, glas eller pudsede facader. Stueetager kan dog også fremstå i træ og / eller med glat betonoveflade.

9.11 I byggefelt C skal ydervægge af natursten, metal (stål, zink, cortenstål, aluminium, kobber), skærmtegl, skifer, glas eller pudsede facader.

9.12 Solceller på tage og facader skal være antirefleksbehandlede, og rammer og solceller skal have samme farve / sorte. På tage skal de opsættes i en firkant med samme hældning som taget, på facader i hele firkanter eller i en samlet hel firkant.

9.13 Trappe- / elevatortårne og eller bygninger for teknik- og / eller ventilationsanlæg som nævnt i § 8 skal fremstå i materialer som nævnt i § 9.10.

9.14 Eksisterende Lokalplan 150 er gældende inden for lokalplanområdet i forhold til facadeskiltning, bannere, pyloner, flagstænger med videre.

 

 

Redegørelse

9.1, 9.2 og 9.3 Bestemmelserne skal medvirke til at aktiviteterne i bygningerne bidrager til at skabe liv til gaden og området samt medvirke til at skabe tryghed.

9.4, 9.5 og 9.6 Bestemmelserne skal bidrage til at området dels fremstår grønt og indbydende og dels bidrage til mere biodiversitet i området og byen som sådan. Bestemmelserne "peger ind i" henholdsvis Biodiversitesstrategi 2020 Klimaplan 2022-2026.

9.7 og 9.8 Bestemmelser "peger ind i" Klimaplan 2022-2026.

9.9, 9.10 og 9.11 Materialevalget skal sikre et byggeri af høj arkitektonisk og materialemæssig kvalitet, hvor der både sikres harmoni og variation mellem de forskellig bygningsvolumener. Bygningerne mod vest i op til 4 etager skal fremstå med et let udtryk i de øvre etager, som "svæver" over stueetagen  / basen.

10.1 Der skal anlægges udendørs opholdsarealer svarende til mindst 15 % af lokalplanområdes erhvervsareal. Dele af de udendørs opholdsarealer kan etableres på de enkelte bygningers tagflader. 

10.2 Lokalplanområdet skal anlægges med beplantning i overensstemmelse med strukturen på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Eksisterende poppeltræer langs med Bygholm Å kan bevares  eller erstattes af ny beplantning i forbindelse med etablering af parkering, Se Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

10.3 Parkering skal anlægges med beplantning i form af træer, buske og / eller hække. Beplantningen skal i omfang og struktur være i overensstemmelse med Kortbilag 3, Fremtidige forhold.  

10.4 Belægninger / uderum skal i den del af lokalplanområdet omkring byggefelt A og vest for byggefelt B og C og i øvrigt efter Kortbilag 3, Fremtidige forhold, udføres i granit, tegl og / eller beton. Beplantning skal bestå af robuste græsser, buske og træer der tåler miljøet. Plantekummer og eventuelt trin og markerede niveauspring med videre kan udføres i samme materialer som belægninger eller i cortenstål.

10.5 Stien A - B, som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal udføres i beton, slotsgrus, stenmel el. lign. 

10.6 Eksisterende Lokalplan 150 er gældende inden for lokalplanområdet i forhold til facadeskiltning, bannere, pyloner, flagstænger med videre. 

10.7 Det samlede afløbstal fra lokalplanområdet er 148 l/s.

 

Redegørelse

10.1 med lokalplanområdets erhvervsareal menes det bebyggede erhvervsarealareal - fodaftrykket.

10.4 Belægninger skal i den del af lokalplanområdet (se Kortbilag 3, Fremtidige forhold, belægning 2) udføres i høj arkitektonisk kvalitet i design og ved valg af materialer og beplantning, der skaber et veldefineret og urbant byrum med gode opholds muligheder for områdets ansatte og brugere samt for offentligheden, der færdes i gaderummet.

10.5 Gadebelysning, byrumsinventar og lignende skal sammentænkes og underbygge byrumskvaliteten i det offentligt tilgængelige miljø på pladsen og omkring bygningerne. Beplantningen i overganszonerne mod Bygholm Å kan med fordel bestå af hjemmehørende blomstrende urter tilknyttet strandeng eller tør sandet bund i et forsøg på at bringe den tæt ved liggende natur ind i byen for at øge biodiversiteten i byrummet også.

10.7 Hvis størrelsen af de befæstede arealer indenfor lokalplanområdet medfører at det tilladelige afløbstal ikke kan overholdes, skal regnvand forsinkes indenfor lokalplanområdet.

Der skal reserveres et areal på terræn på 100 m2 indenfor lokalplanområdet til etablering af en renseløsning for regnvandet fra lokalplanområdet, samt for driftsadgang til anlægget. Arealet skal som minimum have en bredde på 7 meter. Arealet må ikke bebygges eller befæstes.

11.1 Bestemmelser i §§ 5.4, 5.5, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5, og 10.1 skal være opfyldt før ibrugtagning.

Redegørelse

 

12.1 Ingen bestemmelser.

 

Redegørelse

13.1 Ingen bestemmelser.

Redegørelse

14.1 Lokalplan 150 er fortsat gældende efter vedtagelse af nærværende lokalplan. Skiltning, herunder ophængning af bannere, opsætning af flagstænger med videre reguleres efter Lokalplan 150.

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.