Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at sikre principperne fra rammelokalplan 2016-01.

1.2 at fastlægge områdets anvendelse til rekreative formål, som klubfaciliteter, ophold for offentligheden og mindre butikker og lignende funktioner der hører til en marina.

1.3 at beskytte kulturmiljøet i Byggefelt 4, Kulturmiljø (e), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

1.4 at fastlægge bebyggelsens højde/omfang/placering/facader/materialer/farve og taghældning.

1.5 at varetage klimahensyn, herunder at lokalplanen kan håndtere regnvand på terræn ved kraftige regnhændelser og at oversvømmelsesrisici ikke forøges i områderne omkring lokalplanen.

1.6 at sikre udlæg af fælles grønne rekreative arealer/kiler, samt sikre tilgængelighed til dem.

1.7 at sikre mulighed for opholdsarealer, byliv, spændende byrum og lignende.

1.8 at sikre stiforbindelse gennem området mellem A-B, C-D, E-F, G-B, L-M og H-D.

1.9 at sikre en kanal og adgang til vandet for alle.

Redegørelse

Formålet med lokalplanen er at sikre Horsens Marinas fysiske forhold, og skabe gode muligheder for at både foreninger og offentligheden kan få glæde af området. 

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter matr. nr. 1023z,1023u, 1023t, 1023v Horsens Bygrund. Samt dele af matr. nr. 1023h, 1023s, 1023i, 1023o, 1023g, 1023aa, 1023n, 7000ea og 1023ø Horsens Bygrunde. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 29.03.2022 udstykkes inden for lokalplanområdet.

2.2 Området skal forblive i byzone.

Redegørelse

3.1 Området skal anvendes til rekreative formål, herunder som foreninger, kanal, marina, friarealer, klubfaciliteter, mindre butikker og restauration.

3.2 Inden for lokalplanområdet kan der etableres anlæg til at varetage klimahensyn, i form af regnvandsbassiner, LAR-løsninger og forsinkelsesbassiner.

3.3 Byggefelt 1, Bygninger (a og d), må ikke anvendes til café/restauration eller butik.

Redegørelse

Området skal anvendes til rekreative formål der understøtter en marina. På Horsens Marina skal der være plads til uformelle aktiviteter og småbygninger der understøtter det. Dette vil være attraktivt for byens borgere, men også gæstesejlere eller autocampere der kommer forbi marinaen. Dette kunne blandt andet være legepladser, adgang til vandet, gadekøkken om sommeren og meget mere. Aktiviteterne skal have forbindelse til marinaen og vandet, da Langelinie der ligger i umiddelbar nærhed kan benyttes til diverse andre aktiviteter som sport, musik eller noget helt tredje der vil nyde godt at de brede vidder og store fleksible arealer på Langelinie.

Ingen bestemmelser.

 

Redegørelse

5.1 Området skal vejbetjenes i overensstemmelse med strukturerne på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.2 Veje skal udføres i asfalt/permeabel asfalt/beton/granit.

5.3 Veje, stier og pladser mellem byggefelt f og g, skal udføres i en belægning så de virker sammenhængende, men opdelte mellem bløde og hårde trafikanter, i princippet som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

5.4 Der skal etableres en vej-, cykel- og stibro fra N-O. Broen kan få en særlig arkitektonisk bearbejdning.

5.5 Det skal sikres at renovationsvognen kan komme rundt i området sikkert og uden at skulle bakke. Der skal sikres plads til varelevering og andet med vendeplads og af- og pålæsningsmulighed i princippet som kortbilag 4, Illustrationsplanen. 

5.6 Der skal anlægges stiforbindelse i form af en promenade gennem området mellem A og B, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Promenaden A-B, skal udlægges i en bredde på 7 m. Promenaden skal anlægges med fast belægning i enten fliser, beton eller asfalt. Promenaden befæstes og indrettes, så den er egnet til ophold, gang og cykling.

5.7 Sekundær promenade H-C, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal udlægges i en bredde på minimum 5 m med en stibanebredde på minimum 3 m. Stier skal anlægges med fast belægning i enten fliser, beton eller asfalt.

5.8 Stibroen B-C, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal have en bredde på minimum 5 m. Den endelige placering af stibroen B-C kan justeres ud til udmundingen af kanalen mod øst.

5.9 Promenaden C-D (fra stibroen til Langelinie), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal udlægges i en bredde på minimum 5 m.

5.10 Der skal sikres stiforbindelse fra B-G, E-F, E-G, E-I, E-J, E-K, L-M og H-D som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Stier skal anlægges med fast belægning i enten fliser, beton eller asfalt. Stier befæstes og indrettes, så den er egnet til ophold og gang.

5.11 Alle stier og promenader er offentligt tilgængelige for færdsel og ophold.

Redegørelse

Promenaden A-B skal udlægges med en bredde på 7 meter, hvor 6 meter er beton og en zone på 1 meter er med betonsten, hvor i lamper, bænke, skraldespande og lignende kan placeres.

Veje, stier og pladser mellem byggefelt f og g, skal udføres i en belægning så de virker sammenhængende, men opdelte mellem bløde og hårde trafikanter. Ud for Nyboder skal niveau spring så vidt muligt undgås, så det fortsat er muligt at flytte både ind og ud af bådehallerne. Adskillelse af trafikanter kan derfor ske ved ændring i belægning, at samme belægningstype skifter mønster, farver eller andet. 

Veje og stier inden for lokalplanområdet skal ikke have udtryk af vejprofilet fra Nordøstpassagen. Områdets veje og stier skal have en anden karakter, det indbyder til dæmpet fart og ankomst til parkeringspladser, i princippet som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

6.1 Der skal etableres parkeringsarealer i overensstemmelse med strukturen/omfanget på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

6.2 Parkering skal placeres inden for Byggefelt 3, Parkering (f og g), markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Undtaget er eventuelle handicap- og kortidsparkeringspladser nord for kanalen.

6.3 Der skal sikres at området kan rumme minimum 300 P-pladser, som skal placeres efter princippet på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

6.4 Parkeringspladsen, markeret som Byggefelt 3, Parkering (g) på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal etableres med parkeringsbåse med bede og træer til minimum 100 p-pladser.

6.5 Parkeringspladsen, markeret som Byggefelt 3, Parkering (f), på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal etableres som en fleksibel plads uden beplantning mellem båse til  at kunne rumme minimum 200 p-pladser.

Redegørelse

Parkeringen skal reguleres, da der med byudvikling i nærhed til marinaen sker parkering til boliger og ikke kun til de besøgende med ærinde til marinaen og dens aktiviteter og tilbud, som de er tiltænkt. 

Illustrationsplanen indeholder 10 autocamperparkeringspladser, som kan omdannes til 20 almindelige p-pladser. Stævneområde A, markeret som byggefelt f på kortbilag 3, fremtidige forhold, er en fleksibel plads, som i perioder blandt andet kan rumme parkering, af op til cirka 200 p-pladser.

Parkeringspladsen, markeret som byggefelt g på kortbilag 3, fremtidige forhold, skal etableres med parkeringsbåse med bede og vejtræer til cirka 100 p-pladser.

Parkering til klubber, stævner, restauration og offentligheden skal sikres med dobbeltudnyttelse af flere pladser, da alle aktiviteter ikke er sammenfaldende.

7.1 Der må ikke etableres permanent effektbelysning.

7.2 Belysningskilder skal fremstå med ensartede belysningsarmaturer.

7.3 Valg af belysning i overensstemmelse med bymæssig sammenhæng, skal sikre harmoni i området.

7.4 Ledninger skal føres i jord og må ikke hindre beplantning og træer, vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

7.5 Området kan forsynes med kollektiv varmeforsyning.

Redegørelse

Lokalplanen skal følge designmanualen for promenader på Nordhavnen, samt følge Horsens Kommunes belysningsstrategi.

8.1 Bebyggelsen må opføres i maksimum 2 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må være hævet mere end 8,5 meter over niveauplan/terræn. Skorstene/teknik/elevatortårne er undtaget.

8.2 Bebyggelse skal opføres i Byggefelt 1, Bygninger (a, b, c, d og e), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, sekundær bebyggelse under 50 m2 er undtaget.

8.3 Ny bebyggelse i Byggefelt 1, Bygninger (d), skal placeres efter rids på nyt byggeri markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, så der minimum er 8 meters afstand til de to eksisterende klubber.

8.4 Ny bebyggelse i Byggefelt 1, Bygninger (a, b, og d) på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal have en gulvkote i minimum 1,8 DVR90.

8.5 Ny bebyggelse i Byggefelt 1, Bygninger (c) på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal have samme placering og omfang som eksisterende byggeri, Nyboder.

8.6 I byggefelt 2, Ophold/isætning i vand (h), skal der etableres opholdsmuligheder for offentligheden og isætningsmuligheder for kajakker, paddleboards mv.

8.7 Der skal sikres minimum 6000 m2 til stævneområde A og 5100 m2 til Stævneområde B, markeret på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

8.8 Der må ikke etableres mere end 250 m2 sekundær bebyggelse i alt uden for byggefelter.  Der må etableres op til 5 mindre bygninger, såsom miljøstationer, skure, mindre madboder og lignende.

8.9 Der må ikke etableres mere end 400 m2 butik/café eller restauration inden for Byggefelt 1, Bygninger (b), på kortbilag 3, Fremtidige forhold.  

8.10 Den maksimale befæstelsesgrad for matrikler inden for spildevandsplanens kloakopland A68, A70 og A75 er 0,5 (50 % af matriklens areal).

Byggefelt 4, Kulturmiljø (e)

8.11 Bebyggelsen må opføres i maksimum 1 etage. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må være hævet mere end 5 meter over niveauplan/terræn. 

8.12 Bebyggelse må maksimum have et areal på 25 m2 pr. bygning. 

8.13 Bebyggelse skal placeres i nærhed til eksisterende bebyggelse.

Redegørelse

Der gives mulighed for ny bebyggelse i byggefelter for at sikre at bebyggelsens visuelle påvirkninger og disponering af området. Dette for at give plads til kommende klubber, samt Horsens Marinas mulige fremtidige udvikling og byliv.

Der må etableres op til 5 mindre bygninger, såsom miljøstationer, skure, mindre madboder og lignende uden for byggefelter.

Derudover kan midlertidige sæsonbetonede stadepladser med tilknytning til marinaens funktioner, såsom foodtrucks, isboder og lignende, placeres inden for lokalplanområdet.

Der sættes begrænsninger på andelen af butik/café eller restauration inden for Byggefelt 1, Bygninger (b), for at det sikres at det primært er klubber og maritime formål byggefeltet benyttes til. 

I byggefelt 2, Ophold/isætning i vand (h) skal der etableres opholdsmuligheder i form af trædæk/-trapper, samt isætningsmuligheder i form af dæk og ramper til af få adgang til vandet. 

Ved etablering eller ændring af udløb for regnvand til Horsens Fjord, skal der etableres forstørrede sandfang, der sikrer en opholdstid på 2 minutter, før regnvandet ledes ud i Horsens Fjord.

9.1 Byggeri i byggefelt a, skal opføres som længehuse med sadeltage uden valm, som gavlhuse med sadeltage eller byggeri med fladt tag.

9.2 Byggeri i byggefelt b, c og d, skal opføres som længehuse med sadeltage uden valm eller som gavlhuse med sadeltage.

9.3 Bebyggelsens facader skal opføres i træ/glas, herunder facader på carporte, garager og skure, som princippet på kortbilag 5, Materialer og facader. 

9.4 Tage skal være sort/gråt tagpap/ eller grønne-sedum tage. På sadeltage skal tagpap have listedækning. 

9.5 Farver på facader skal være sorte, røde eller træ i sin naturlige farve, som princippet på kortbilag 5, Materialer og facader.

9.6 Farver på vinduer og døre skal være røde, hvide eller sorte eller træ i sin naturlige farve.

9.7 Der skal etableres en legeplads ved en af placeringerne som markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Byggefelt 1, Bygninger (c)

9.8 Bebyggelse i byggefelt 1, Bygninger (c) skal så vidt muligt bevares eller erstattes af lignende byggeri.

9.9 Der må etableres åbninger i den eksisterende bygning, i form af vinduer i glas.

9.10 Ny bebyggelse skal være gavlhuse med sadeltage.

9.11 Farver på facader skal være røde.

Byggefelt 4, Kulturmiljø (e)

9.12 Bebyggelsen skal opføres som skurbebyggelse på maksimum 25 m2 pr. bygning.

9.13 Bebyggelsen skal opføres i samme skala og arkitektur som eksisterende traditionelt byggeri.

9.14 Bebyggelsens facader skal primært opføres i træ/glas, som princippet på kortbilag 5, Materialer og facader.

9.15 Farver på facader skal være sorte eller røde.

Skilte

9.16 Butikker/restauration må have ét facadeskilt i form af navn eller logo.

9.17 Baldakiner må højest stikke 2 m ud fra facaden. Farven på baldakiner skal være ensfarvet uden grafik.

Tekniske installationer

9.18 Solceller skal integreres i selve tagfladen eller facaden, så solcellerne er en del af byggeriets arkitektur.

9.19 Elskabe og andre tekniske anlæg skal placeres så de ikke er til gene for opholdsarealer og stiforbindelser.

9.20 Tekniske installationer skal integreres i byggeri, eller skjules bag beplantning.

Redegørelse

Bebyggelsens facaders udtryk skal følge princippet på kortbilag 5, Materialer og Facader. 

Områdets blandede karakter er med til at gøre det til et spændende og oplevelsesrigt sted at færdes og opholde sig. Forskellige kulturer mødes og lever sammen i området. Folk der sejler kapsejlads, folk der fisker og arbejder i deres skure er med til at skabe en særlig maritim karakter i området. 

10.1 De fælles friarealer, som ses på kortbilag 4, Illustrationsplanen skal udlægges i græs, urter eller anden bevoksning.

10.2 Der skal etableres beplantning i området efter strukturen på kortbilag 4, Illustrationsplanen.

10.3 Parkeringspladser inden for Byggefelt 3, Parkering (g) skal anlægges med beplantning i form af træer, buske eller hække, svarende til minimum 0,5 m² grønt pr. 5 parkeringspladser.

10.4 At alle planter skal sikres gode vækstbetingelser.

10.5 Håndtering af ekstrem regn skal ske i henhold til vandhåndteringsplanens princip jf. kortbilag 6, Vandhåndtering.

10.6 Højvandsikring op til kote 1,8 DVR90, kan både etableres som faste indretninger, som volde/hævede gangarealer/vægge, eller som en blanding mellem faste og en mobil løsning der kan lukkes ved stormflodsvarsel.

10.7 Beplantning skal være hjemmehørende arter fra den Østjyske Region.

10.8 På grønne arealer der ikke skal bruges til stævneplads, skal biodiversitet fremmes.

10.9 Der skal etableres træer efter strukturen som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen. 

10.10 Eksisterende træer markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal bevares.

10.11 Pladsdannelse som markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal anlægges med fast belægning i enten fliser, beton eller asfalt. Undtaget er bede og beplantning.

Kanalen

10.12 Opfyldninger og udgravninger afgrænses med bolværker.

10.13 Den generelle terrænkote for arealer langs kanalen skal være 1,8 DVR90. Ved lystbådehavnen kan den være lavere.

10.14 Kajanlæg, bådebroer og pontonudlæg skal udformes således, at det sikres at skibe og både kan anløbe disse.

10.15 Kanalen skal udføres med lodrette kajsider afsluttet med et hammerhoved i hårdt træ. Desuden skal der etableres belysning, redningstiger og redningsposter ol., så brugen af området kan foregå på forsvarlig vis.

10.16 Den synlige del af kajsiderne i kanalen skal beklædes med træ i form af afviserværk med dimensioner efter Horsens Kommunes Designmanual, og kortbilag 7, Afviserværk og inddækning af spuns.

10.17 Kajanlægget skal anlægges med fast belægning.

10.18 Havnekanalen skal have en bredde på minimum 24 m.

10.19 Der skal sikres en bredde til passage under broer på minimum 10 m bredde.

10.20 Vanddybden i havnekanalen skal være mindst 1,5 meter ved normal vandstand 0,0 DVR90.

Redegørelse

Horsens marina har i dag en grøn fremtræden når man ankommer fra havet, eller går på promenader langs vandet, og dette ønskes fastholdt.

På fælles friarealer der ikke benyttes til fleksible græsarealer til klub- og offentlige rekreative formål, skal biodiversitet fremmes. Dette kan eksempelvis være i bede ved træer på parkeringsplads, samt langs de grønne bælter ud mod promenaden.

Kanalen skal have en bredde der gør det muligt at bruge kanalen aktivt til nogle typer vandsport, og der skal derfor være frihøjde under broer, så broens frie spænd er bred nok til at der tilstrækkeligt med passage til roende.

11.1 Ny bebyggelse/området må ikke tages i brug før der er sikret kontrolleret afledning af regnvand ved skybrudshændelser.

11.2 Ny bebyggelse i Byggefelt 1, Bebyggelse (a), må ikke tages i brug før der er etableret opholds- og isætningsmuligheder som nævnt i § 8.6.

11.3 Ny bebyggelse i Byggefelt 1, Bebyggelse (a, b, c, d og e) må ikke tages i brug før der er etableret p-pladser iht. parkeringsnormen i Byggefelt 3, Parkering (f eller g), der svarer til anvendelsen.

11.4 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før bebyggelsen er tilsluttet kloakanlæg, undtaget byggeri i Byggefelt 1, Bebyggelse (e).

Redegørelse

Udbygningen af Horsens Marina vil ske over en lang periode, efter prioritering og behov.

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

14.1 Lokalplan nr. 208 ophæves/aflyses ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

14.2 Den del af lokalplan 148, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.