Lokalplanens indhold

Lokalplanen er anden fase af realiseringen af udviklingsplanen Nørrestrand - Bæredygtig natur- og byudvikling. Intentionen er at skabe et attraktivt byområde med fokus på bæredygtighed bl.a. i form af åben regnvandshåndtering, gode rekreative forbindelser, bæredygtigt byggeri og styrket biodiversitet.

Synergi

Der er ikke blot tale om planlægning for et spejderhus og et naturcenter, planlægningen handler om aktivere og understøtte naturen med tilgængelighed, formidling og bevidst stillingtagen til, hvor der kan bygges og hvor der er natur.

Bebyggelse

Lokalplanen giver mulighed for en begrænset mængde bebyggelse. Lokalplanområdet er omkring 130.000 m2 og der gives mulighed for 1300 m2 byggeri inden området. Byggeri kobler sig på Nordre Strandvej, men er disponeret så parkering ligger tættest på vejen, så byggeri kan henvende sig ud i mod landskabet.

Der vil være visuel påvirkning ved at bygge i landskabet, som i dag står som naturarealer og rekreative omdannede landbrugsarealer. Byggefelter og placering af byggeri er derfor placeret så det påvirker landskabet mindst muligt, samtidig med at der tages hensyn til flest mulige naboers udsigt og indblik.

Bebyggelsen opføres som lavt byggeri i naturmaterialer som træ og begrønnede tage. Bebyggelsen placeres tæt på et eksisterende beplantningsbælte og rykkes et stykke tilbage fra vejen, mod syd, så den trækker sig væk fra eksisterende naboer, hvor den visuelle påvirkning i landskabet bliver mindst mulig, og at der samtidig er forbindelse til den eksisterende bebyggelse. 

Planlægningen sikrer at store sammenhængende arealer forbliver natur mellem bebyggelsen.

Vej og trafik

Et spejderhus vil ikke generere væsentlig øget trafik. Der bør sikres krydsningsmuligheder på tværs, for den nye bebyggelse fra Nørrestrand, samt stiforbindelser til de eksisterende stier syd for Nørrestrand.

Landskab

Landskabet er sårbart overfor bebyggelse og store dele af landskabet omkring Nørrestrand af omfattet af en landskabsfredning. Fredningen har primært til formål at bevare arealernes landskabelige kvaliteter, men byggeri ligger uden for fredningen. Naturarealer og de rekreative omdannede landbrugsområder skal udvide offentlighedens adgang til området. Bebyggelsens skal inkluderes og integreres i naturen og landskabet, så natur og bebyggelse flettes sammen og påvirkningen af landskabet er lille.

Vand

I forbindelse med byggemodning af lokalplanområdet skal der etableres et system der kan transportere, forsinke, nedsive og fordampe overfladevand samt lede kraftig regnvand og skybrud til Nørrestrand. Regnvandsløsningen udarbejdes ud fra en række formål, der både tilgodeser kapacitet og afledning, men også bidrager til at skabe spændende og rekreative forløb i naturen med landskabelige lavninger, render og beplantninger. Vandhåndteringen i lokalplanområdet skal følge den blå struktur i udviklingsplanen for Nørrestrand.

https://helhedsplaner.horsens.dk/noerrestrand/natur-og-byudviklingsplan/den-blaa-struktur/

Visualiseringer

Visualiseringer fra forskellige afstande til lokalplanområdet skal understøtte og vise at den visuelle påvirkning og påvirkning af landskabet er minimal. Visualiseringerne viser et før- og efterscenarie af lokalplanens muligheder og et scenarie fra i dag.

Visualiseringspunkterne er valgt ud fra hvor projekterne ville være synlige, både på nært hold, men også fra den sydlige side af Nørrestrand, hvor lokalplanområdet også er synligt fra. Visualiseringspunkterne og byggeriets påvirkning af landskabet, er beskrevet i miljørapporten.

Oversigtskort med visualiseringspunkter.

1. Før- og efterscenarie, set fra den sydlige parkeringsplads.

2. Før- og efterscenarie, set fra den nordlige parkeringsplads.

3. Før- og efterscenarie, set fra udsigtspunktet.

4. Før- og efterscenarie, set fra Loddentot.

5. Før- og efterscenarie, set fra Rønnevej.

6. Før- og efterscenarie, set syd for boldbanerne.

7. Før- og efterscenarie, set fra Enggade.

8. Før- og efterscenarie, set fra den sydgående sti omkring Nørrestrand.

9. Før- og efterscenarie, set fra Egebjergvej mod Nordre Strandvej.

10. Før- og efterscenarie, set fra Højbovej mod Nordre Strandvej.

Delområde 1 - Spejderhus og naturfaciliter

Delområdet giver mulighed for at bygge et spejderhus og tilhørende naturfaciliteter. Delområdet er omkring 5000 m2 og vil have mulighed for op til 1000 m2 bebyggelse.

Arkitektur

Et hovedhus og en bålhytte med overdækning, skal fremstå enkel i sin krop og indskrive sig med robuste og naturlige materialer i det dramatiske landskab på kanten af Nørrestrand. Byggeriet opføres i materialer som ubehandlet træ, genbrugstræ, brændt træ og genbrugstegl - bæredygtige, robuste materialer, der falder ind i naturen i området. På taget udlægges sedum eller græs så bygningerne næsten går i et med terrænet set fra de højereliggende områder. Inde opføres spejderhuset i robuste og oplevelsesrige materialer – med en kombination af markante limtræs- eller tømmerrammer, plankeklædte vægge og skydeporte og robuste betongulve. Store glaspartier opløser overgangen til de overdækkede arealer mod øst og syd og giver mulighed for en fantastisk udsigt til Nørrestrand, hvilket også kommer offentligheden til glæde med et offentligt tilgængeligt udkigstårn. Den nye bålhytte og lageret opføres i samme materialer som spejderhuset med ubehandlede planker, brændt træ, genbrugstræ og græs på taget.

Udearealerne belægges ikke, men udlægges så de kan gavne naturen og biodiversiteten. Mod Nordre Strandvej vil spejderne etablere lav beplantning der kan afgrænse grunden mod vejen og skabe sikkerhed for brugerne af spejderhuset og bålhytten. Der vil fortsat være forbindelse på tværs af grunden, med låger eller lignende.

Samarbejde med andre

Med placeringen er der mulighed for at udvide samarbejdet med andre brugere end Karen Jeppes Gruppes egne Spejdere. Samarbejdspartnerne skal kunne bruge spejderhusets inde- og udefaciliteter i hverdagen som turdestination eller eller at skabe mere rolige rammer for det pædagogiske arbejde. Her vil "udekøkkenet", ”udetoilettet” og udedepotfaciliteterne være en forudsætning for et velfungerende samarbejde. Placeringen og rammerne kan indgå i Kommunens vedtagne strategi for området. Det gælder strategien for flere grønne oaser, Bevæg dig for livet og ikke mindst visioner for Bydelen Nørrestrand.

Daginstitution

Det er intentionen at "basen"/bålhytten med depot, udekøkken, toilet, kan bruges i samarbejde med en kommende daginstitution ved Nørrestrand, nord for Nordre Strandvej. Ved at dele faciliteter, kan hinandens kvaliteter udnyttes, da de to grupper er brugere på vidt forskellige tidspunkter af døgnet.

Det er hovedsageligt tiltænkt at storbørnsgruppen kan bruge spejdernes faciliteter som aktivitetsarealer. Udetoilettet giver mulighed for børn at være på tur væk fra daginstitutionen. 

Offentligheden

Ønsket fra spejdergruppen er at skabe et hus og et område som fungerer som et naturcenter, som kommer flere end bare spejderne til gode. Med bord og bænke, overdækning og et tårn med udsigt, er det også tanken at offentligheden kan få glæde af faciliteterne. Her er det muligt at få et kig udover Nørrestrand, eller drikke en kop kaffe under overdække, når spejderne ikke har deres ugentlige møder eller weekendarrangementer. Ved at fastholde stien syd om grunden, vil der fortsat være offentlig adgang og mulighed for at komme ud i naturen fra den sydlige parkeringsplads.

Andre brugere

Med gode inde- og udefaciliteter er det muligt for skoler, ungdomsskoler, orienteringsløbsklubben eller andre spejderorganisationer, at udnytte disse faciliteter. Det kunne evt. være for elever med særlige udfordringer, der får mulighed for at komme lidt væk fra skolens rammer og se sig selv i et nyt perspektiv. Det giver o-klubben mulighed for at benytte bygningerne og omgivelserne til at mødes i i forbindelse med deres træning i hverdagen og konkurrencer i weekenderne. En klatrevæg, vil motivere andre spejdergrupper fra byen i at komme på besøg for at udfordre deres fysiske kunnen. Dette kan medvirke til at understøtte og udvikle det stærke samarbejde, der er allerede er mellem spejdergrupperne i Horsens.

Alle brugergrupper vil kunne tilrettelægge aktiviteter inde og ude og året rundt, som kan tilpasses alder og antal. Og vi kan sagtens se, at vi i samarbejde med interessenterne kan udvikle og tilrettelægge friluftaktiviteter, der er lige til at gå til, så også mindre øvede og trænede kan gøre brug af området.

Visualisering med materialer der viser hvilket udtryk spejderhusets kan få.

Skitse på spejderhusets omfang set fra Nordre Strandvej.

Mulig udsigt fra et offentligt tilgængeligt udkigstårn.

 

Delområde 2 - Madpakkehus/Naturcenter

I delområdet gives der mulighed for et naturcenter/ madpakkehus eller lignende. Delområdet er omkring 11.000 m2 og vil have mulighed for op til 300 m2 bebyggelse.

I området er der i dag en offentlig parkeringsplads i grus, og en stiadgang ud til et udsigtspunkt og en rødmarkeret rute. 

Planlægningen giver mulighed for bebyggelse i form af toiletter, vandpost, borde og bænke, overdækning, formidling af området, udsigtspunkt eller lignende. Der er ingen konkrete projektplaner for området, men muligheden indtænkes og den visuelle påvirkning vurderes i følgende planlægning. 

Eventuelt byggeri skal være i træ, og have grønne tage, og må maksimalt opføres i en etage. Byggeriet kan være en åben overdækning med en læskabende side, som giver ly ala klimapavillonen i Kolding, eller en lukket bygning ala byggeriet ved Røsnæs rundt.

Placeringen ved den nordligere parkeringsplads er et oplagt sted for et start- eller udgangspunkt for at komme ud i naturen, pausested på cykelturen, eller destinationspunkt på gåturen. Et naturcenter / madpakkehus er oplagt på denne placering, med mulighed for at nyde en kop kaffe i ly og læ for vind og vejr, samt at læse om naturen eller lignende naturformidling.

Inspirationsbilleder fra klimapavillon i Kolding, Røsnæs rundt på Røsnæs og madpakkehus på Odden ved Silkeborg.

Delområde 3 - Rekreative arealer

I delområdet skal de rekreative arealer fastholdes. Delområdet er omkring 95.000 m2 og der er ikke mulighed for bebyggelse, udover mindre uopvarmede konstruktioner.

Inden for delområdet er der fortsat mulighed for naturpleje med græssende dyr og bevaring af eksisterende naturlig vegetation og grønne arealer, med hjemmehørende arter. Det er ikke hensigten at der skal tilføjes en masse ny bevoksning og, men derimod skal de eksisterende landskabskarakterer og naturværdier bevares og sikres. 

De grønne kiler fra udviklingsplanen fastholdes og der arbejdes med at fremme den offentlige adgang til naturen. Der er i dag en eksisterende trampsti, med markering af ruten. Med planlægningen gives der mulighed for at udvide ruten og lave et loop på stien, så det er muligt at gå en rundtur i området.

Størstedelen af delområdet er udpeget til potentielle naturområder og potentielle økologiske forbindelser,  som i udgangspunkt friholdes for byggeri, anlæg og arealanvendelse, der forringer mulighederne for fremtidig etablering af nye naturområder. Der tillades mindre konstruktioner som overdækning til heste, eller mulighed for en shelter eller lignende der kan indpasses i landskabet uden at påvirke landskabet eller naturværdien væsentlig. 

Inden for området er desuden en parkeringsplads mod syd i grus, som ønskes bevaret for at fremme adgang til området.

Den nordlige del af lokalplanområdet ligger i Nationale Geologiske Interesseområder. Ved tilpasning af byggeri til landskabet, og ved at udlægge arealer i delområde 3 til rekreative formål uden bebyggelse, vil områderne beholde deres værdi for den landskabsgeologiske formidling og forskning. 

Billeder fra området i dag, og noget af det som ønskes fastholdt.