Beliggenhed & eksisterende forhold

Udviklingsplanen for Nørrestrand

Nørrestrand er et af Danmarks pt. største natur- og byudviklingsområder med et samlet areal på 6,8 km², hvoraf 2,5 km² udgør fredningen omkring Nørrestrand. Projektet er stort både på det nationale, regionale og lokale plan. 

Natur - og Byudviklingsplanen for Nørrestrand skaber rammerne for planlægningen af en ny bydel for op til 9000 indbyggere på Nørrestrand. Det er en ambitiøs og langsigtet udvikling, der er sat i gang med udviklingsplanen og det forventes at udviklingen af naturen og bydelen vil spænde over flere årtier.

Længst mod syd åbnes det fredede område op med lettere adgang, og op mod den nye bydel omdannes en større del af området, der i dag er udlagt til landbrug, til fri natur og grønne områder. Herfra vil grønne kiler følge det bakkede landskabs former og skabe åbninger op i de kommende bebyggelser.

Udviklingsplanen tegner et samlet billede af visionen og de bærende værdier for bydelen og de vigtigste styrende greb for den fysiske udvikling samt principper for den videre planlægning og en identifikation af de afgørende første skridt i udviklingen. Udviklingsplanen fungere både som et styringsredskab i en langsigtet byudvikling og danner grundlag for anden fase af byudviklingen med nærværende lokalplan.

Landskabet

Lokalplanen understøtter udviklingsplanens intentioner omkring natur og landskab. Link til udviklingsplanen. 

Princippet er at der fra naturområdet Nørrestrand i syd trækkes en række grønne landskabskiler med afsæt i landskabet og naturens forudsætninger for afledning af regnvand, udsigt, spredningskorridorer op gennem bydelen mod nord. Landskabskilerne fletter naturen ind mellem bebyggelsen, opdeler bydelen i mindre områder og giver mulighed for frie kig mellem den eksisterende by og den nye bydel. Landskabskilerne vil rumme naturområder, engarealer, rekreativt ophold, frilivsaktiviteter og dyrkede arealer.

Som princip fremstår landskabskilerne som åbne engarealer. Der kan etables grupperinger af træer, enkelte skovholme samt punktbeplantninger i sammenhæng med forskellige bebyggelsestypologier.  Ny beplantning skal samordnes med landskabskilerne og den blå infrastruktur i en markant grøn struktur.

Landskabskilerne, der fletter sig ind mellem bebyggelsesenklaverne, rummer engarealer, regnvandsbassiner, der er udformet, så de falder naturligt ind i landskabet, mindre grupperinger af træer og levende hegn. I større sammenhængende områder i projektområdet skal der afgræsses af kvæg, heste og får. Afgræsning kan finde sted i flere af landskabskiler og nær bebyggelse.

Nordre Strandvej kommer til at fungere som en kulturhistorisk rygrad og blød forbindelse for cykelister, fodgængere og offentlig transport fra vest til øst. Herfra flettes eksisterende natur sammen med kommende byfunktioner.

Fra Nordre Strandvej etableres grønne landskabskiler for at sikre spredningskorridorer for områdets dyre- og planteliv, arealer til håndtering af hverdagsregn og skybrud, samt gode rekreative forbindelser til og fra boligområderne.

Landskabskilerne forbinder området på kryds og tværs. Landskabskilerne rummer lokale faciliteter til ophold, leg og forbinder de enkelte bebyggelser til landskabet og naturområdet Nørrestrand.

Mergelgrave

Der er to mergelgrave inden for lokalplanområdet, den ene er inde i skoven øst for delområde 1 og den anden er i slugten med beplantning i delområde 3. Mergelgrave er et bredt udtryk, der dækker områder, hvor man i gammel tid har hentet ler. De er ikke beskyttet af naturbeskyttelsesloven, men de er med til at skabe variation i området, som er gavnlig for naturen. Planlægningen friholder mergelgravene for bebyggelse.

Landskabsanalysen

I Horsens Kommunes landskabsanalyse er lokalplanområdet omfattet af landskabsområdet for Hansted Ådal. Landskabsanalysen har en specifik målsætning for delområdet omkring Nørrestrand, og for dette landskab er følgende beskrivelse:

I hele den centrale del af dalen er landskabet vurderet særligt karakteristisk og har derfor fået målsætningen beskyt. Målsætningen betyder, at der kun bør ske ændringer i landskabet, der understøtter landskabets naturprægede landskabsmosaik og bevarer eller styrker landskabets visuelle karakter.
Landskabet omkring Nørrestrand er et meget karakteristisk landskab, der på grund af sin karakter er vurderet at have landskabelig oplevelsesværdi. Landskabet her derfor fået målsætningen beskyt.
Målsætningen betyder, at der kun bør ske ændringer, der opretholder eller forstærker landskabets lysåbne karakter, hvor søer og enge i dalbunden er bærende landskabstræk, og den lysåbne karakter understreger landskabets terræn og giver en åben landskabskarakter præget af udsigter. 

Læs mere om landskabsanalysens beskrivelse, målsætning og anbefalinger til landskabet omkring Hansted Ådal og Nørrestrand: Link til landskabsanalysen. 

Lokalplanområdet

Lokalplanområdet er 130.000 m2 og ligger i den sydvestlige del af udviklingsplanen i tilknytning til mindre boligbebyggelse langs Nordre Strandvej, samt en offentlig parkeringsplads. Området er kuperet og faldende mod Nørrestrand i syd og Egebjergvej i sydvest. Området består i dag af flere forskellige typer af natur i form af eng og overdrev umiddelbart syd og vest for lokalplan afgrænsningen. Der skal jfr. kommuneplansretningslinjen om særlige naturbeskyttelsesinteresser holdes en afstand mellem byggeri og beskyttet natur på minimum 25 meter.

En del af området er i dag afgræsset af kreaturer og heste. I området er eksisterende trampestier og mulighed for offentlig passage. I forbindelse med udviklingsplanen har Horsens Kommune opkøbt landbrugsarealer og omdannet dem til naturarealer med naturpleje. Indhegningen med dyr vil ikke blive indskrænket. I budgetaftalen for 2020 er der desuden afsat midler til at udsætte flere dyr ved Nørrestrand, hvilket højest sandsynligt vil kræve at flere landbrugsarealer omdannes til naturarealer med naturpleje.

Lokalplanområdet gennemskæres af to højspændingsledninger med en konsekvenszone på 50 m. 

Landskabsfredning

Lokalplanområdet grænser mod syd og øst op til en stor landskabsfredning omkring Nørrestrand. Fredningens formål er primært at bevare arealernes landskabelige kvaliteter og udvide offentlighedens adgang til området. Lokalplanen sikrer gennem bestemmelser om udformning og placering af bebyggelse, beplantning og terræn, at der tages hensyn nærheden til landskabsfredningen.

Billeder fra området.

Illustration fra udviklingsplanen for Nørrestrand.

Naturpleje med kreaturer.

Naturpleje med heste.

Billede fra Nørrestrand.