Trafikplanlægning
I vejplan 2012 står der om Virkelyst i afsnit 7.4
Virkelyst er jf. lokalplan nr. 14.27 planmæssigt beskrevet som en del af forbindelsesvejen mellem Silkeborgvej, vest om Brædstrup og frem til Tønningvej.
Vejadgang til området sker primært via Silkeborgvej til Virkelyst og Øskovvej, og sekundært fra Tønningvej til Øskovvej og Virkelyst.
Skolevej - Virklyst / Øskovvej / Tønningvej.
Skoleelever der bor nord for Virkelyst, og har skolegang i Brædstrup, skal efter Ny Virkelyst anlæggelse, følge den samme vej som i dag, og køre via Virkelyst og ind på Øskovvej, og derfra til Tønningvej og skolen.
På ny Virkelyst forberedes et rabatareal på 4 meter, så der på sigt kan etableres en cykelsti. Der er med lokalplanen ikke påtænkt nye tiltag på Øskovvej og Tønningvej.
Tønningvej er udpeget til at være trafik farlig skolevej for 0-10 klasserne. Beslutning i Børne og Skoleudvalget d. 6/6 2016 medfører, at kategorierne "Trafikfarlig når der ligger sne og is på vejen og i vejkanten" og "Trafikfarlig i lygtetændingstiden og når der ligger is og sne" ændres til "Trafikfarlig hele året".
Vejnavn:
Virkelyst og Øskovvej beholder eksisterende vejnavne, men begge bliver fysisk flyttet.
Følgende vejkategorier anvendes i lokalplanlægningen:
- Trafikveje (gennemfartsvej)
- Sekundære trafikveje (fordelingsvej)
- Primær lokalvej (stamvej)
- Sekundær lokalvej (boligvej)
Vandområde- & Natura 2000 planer
Natura 2000
Lokalplanområdet ligger ca. 4,5 km fra nærmeste Natura 2000 område, som er Natura 2000 område nr. 53 (Habitatområde H49, Sepstrup Sande, Vrads Sande, Velling Skov og Palsgård Skov og fuglebeskyttelsesområde F 34, (Skovområde syd for Silkeborg).
Udpegningsgrundlaget for området fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside:
https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/udpegningsgrundlag/
Alene på baggrund af den store afstand til det internationale naturbeskyttelsesområde og projektets beskedne omfang er det Horsens Kommunes vurdering, at det kan udelukkes, at projektet kan skade arter eller naturtyper, som udgør udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området.
Der er vedtaget en Natura 2000-plan for det internationale naturbeskyttelsesområde og projektet vurderes at være foreneligt med planens bevaringsmålsætninger.
Bilag IV-arter
En række arter af planter og dyr, de såkaldte bilag IV-arter, er omfattet af en særlig streng beskyttelse i alle EU-medlemsstater herunder Danmark. Det gælder for dyrearterne, at der er et generelt forbud mod at beskadige eller ødelægge yngle- og rasteområder i deres naturlige udbredelsesområde, mens der for plantearterne er forbud mod at ødelægge dem. Forbuddet gælder uanset om disse dyr og planter findes indenfor eller udenfor beskyttede naturområder.
Indenfor lokalplansområdet kan vandhullet udgøre et egnet yngle- og rasteområde for stor vandsalamander og spidssnudet frø, som begge lever i den østjyske region. Idet vandhullet er under tilgroning og i en ringe tilstand vurderer Horsens Kommune, at vandhullet har en ringe værdi som yngle- og rasteområde for disse bilag IV arter. Lokalplansområdet består i øvrigt af dyrkede marker og vurderes derfor ikke at udgøre et egnet yngle- eller rasteområde for nogen af de øvrige bilag IV arter, der forekommer i den østjyske region.
Samlet vurdering vedr. udpegningsgrundlag og bilag IV-arter
Horsens Kommune vurderer således samlet, at projektet kan realiseres uden at:
skade arter eller naturtyper som indgår i udpegningsgrundlaget for Natura 2000-områder Indskrænke eller forringe egnede yngle- eller rastepladser for bilag IV-arter i området
Naturbeskyttelsesloven
Det planlagte vejtrace anlægges oven i et vandhul beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. Vandhullet indeholder et plante- og dyreliv karakteristisk for vandhuller. Vandhullet, er besigtiget i 2008 og fremstod da i forholdsvis ringe forfatning, med et lavt naturindhold. Naturtilstanden var 4 på en skala fra 1 til 5, hvor 1 er højeste kvalitet.
Nedlægning af vandhullet kræver, at der meddeles dispensation fra NBL § 3. I en dispensation vil der blive stillet vilkår om, at ansøger skal etablere erstatningsnatur i forholdet minimum 1:2. De fundne erstatningsnatur vandhuller skal godkendes af Horsens kommune.
Grundvand
Området ligger indenfor område med særlige drikkevandsinteresser og indenfor et område hvor grundvandsressourcen vurderes som sårbar, på grund af et begrænset lerdække over grundvandsmagasinet.
Erhvervsområdet Virkelyst er et ældre erhvervsområde, og med flytning af Virkelyst, kommer hele det eksisterende erhvervsområdet nu i anvendelse. Det betyder, at anlæg og byggeri rykker 100 meter tættere på Brædstrup Vandværks boringer, men inden for eksisterende planlagte lokalplanområde.
Ifølge eksisterende lokalplanen må det nye erhvervsområde kun anvendes til større industri, herunder virksomheder med særlige beliggenhedskrav samt virksomheder med betydeligt transportbehov (klasse 4-7).
Det primære formål med Virkelyst er, at vejbetjene de eksisterende samt nye virksomheder i erhvervsområdet, som følge af den nye arealfordeling i erhvervsområdet.
For at sikre en tilstrækkelig beskyttelse af områdets grundvandsressourcer, skal der blandt andet indføjes bestemmelser i lokalplanen om, at al overfladevand fra vejene, parkeringsområder og øvrige arealer, hvor der håndteres materialer eller stoffer, som kan udgøre en risiko for grundvandet, skal samles op, og at vandet derfor ikke må nedsive i området.
Dette krav er i overensstemmelse med de generelle kommuneplanrammer, som netop skal sikre en tilstrækkelig beskyttelse af kommunens grundvandsressourcer.
Indvindingsoplande
Den nye placering af Virkelyst ligger indenfor indvindingsoplandet til Brædstrup Vandværk, samt indenfor nitratfølsomt indvindingsområde (NFI), hvor grundvandsressourcen vurderes som sårbar på grund af et begrænset lerdække over grundvandsmagasinet. Brædstrup Vandværks boringer ligger ca. 600 meter nord for området.
Brædstrup Vandværk er et af kommunens områdevandværker, som er blandt de vigtigste vandværker i kommunen. Vi forventer, at Brædstrup Vandværk skal kunne levere rent drikkevand til borgerne i Brædstrup by i rigtig mange år fremover, men de skal også virke som nødforsyning for flere af deres nabovandværker og de forventes også på sigt at overtage forsyningsforpligtelserne for nogle af deres nabovandværker. Det er derfor vigtigt, at man ikke øger risikoen for forurening af vandværkets boringer, gennem planlægning og etablering af nye anlæg.
Der stilles som krav, at vejen skal udføres med kantopsamling, således at risikoen for nedsivning af miljøfremmede stoffer fra vejen til grundvandet er minimal. Særligt i tilfælde af uheld på vejen, hvor der kan ske udslip af miljøfarlige væsker o.lign., har kantopsamlingen sin berettigelse.
Da regnvandsbassinet placeres i et område hvor grundvandsressourcen er sårbar (nitratfølsom), vil der være krav om, at regnvandsbassinet skal udføres med tæt bund og sider, således at der ikke kommer til at foregå nedsivning af vejvand fra bassinet.
Spildevandsplan 2012 - 2015
Lokalplan 343, Virkelyst – Brædstrup er omfattet af Horsens Kommunes gældende Spildevandsplan 2012 – 2015. Lokalplanen omfatter således kloakoplandene B18, B23, B24, B25 og B69.
Kloakoplandene indenfor lokalplanområdet er separatkloakerede eller planlagt separatkloakerede. Sanitært spildevand ledes til rensning på Brædstrup Renseanlæg.
Regnvand fra kloakopland B18 afledes i dag mod syd. Dette forhold ændres ikke. Den maksimale befæstelsesgrad for kloakopland B18 er 0,65. Oplandsgrænsen imellem kloakopland B18 og B69 tilrettes således, at matr. nr. 5bh Troelstrup By, Tønning kun er omfattet af kloakopland B18.
Kloakopland B23, B24, B25 og B69 skal aflede regnvand til et nyt regnvandsbassin mod nord. Den maksimale befæstelsesgrad for kloakoplandene er 0,8. I forbindelse med udvidelse af de eksisterende virksomheder i kloakopland B23 og B24 udvides disse kloakoplande mod nord, og erstatter helt eller delvist kloakopland B25.
Overskrides den maksimale befæstelsesgrad, er der risiko for at regnvandssystemet overbelastes, med overløb og oversvømmelse til følge. Der skal etableres intern forsinkelse af regnvand på den enkelte matrikel, hvis den maksimale befæstelsesgrad overskrides.
Der skal etableres nyt regnvandsbassin indenfor lokalplanområdet til håndtering af regnvand fra kloakoplandene B23, B24, B25 og B69. Regnvandet skal forsinkes til naturlig oplandskorrigeret afstrømning fra området.
Regnvandet afledes til recipient
Regnvands- og spildevandsledninger skal til enhver tid opfylde den bedst tilgængelige teknologi med hensyn til tæthed, samlinger, tæthedsprøvning med videre.
Link til kort over kloakoplande Link.
Klimasikring
Jf. retningslinje 8.1.2 og 8.1.3 i Kommuneplan 2017 skal bygherre udarbejde en vandhåndteringsplan, hvor i der redegøres for hvordan hverdagsregn og kraftig regn/skybrud håndteres på forsvarlig vis. Oversvømmelsesrisikoen skal også belyses.
Området klimatilpasses ved at håndtere ekstrem regn udover en 5 års hændelse, via områdets naturlige strømningsveje, hvor terrænet giver muligheder for at håndtere regnvand kontrolleret på terræn og derved undgå skader inde i og omkring lokalplanområdet.
Ekspropriation
Kommunalbestyrelsen kan i medfør af Planlovens § 47, stk. 1 ekspropriere fast ejendom, der tilhører private eller private rettigheder over fast ejendom, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan eller byplanvedtægt for varetagelsen af almene samfundsinteresser.
Ekspropriation efter Planloven kan ske under opfyldelse af en række betingelser. Heraf kan følgende særligt fremhæves:
- Der skal foreligge en vedtaget og offentligt bekendtgjort lokalplan (eller byplanvedtægt) på det tidspunkt, hvor der træffes beslutning om ekspropriation.
- Lokalplanen skal indeholde præcise og detaljerede bestemmelser om det projekt, der ønskes gennemført.
- Ekspropriation kan kun ske inden for det område, som omfattes af lokalplanen.
- Nødvendige tilladelser og dispensationer til realisering af ekspropriationsformålet skal være meddelt på ekspropriationstidspunktet.
- Ekspropriation i planloven kan ske til offentlige formål. Ekspropriation til fordel for en privat aktør kan tillige ske, hvis ekspropriationen i øvrigt tjener almene samfundsinteresser. Der gælder i det tilfælde et skærpet nødvendighedskrav.
- Ekspropriationens formål må ikke kunne opnås ved mindre indgribende midler, for eksempel ved frivillig aftale med den berørte lodsejer. Endvidere må ekspropriationen ikke omfattet et større areal end nødvendigt.
- Der skal være et aktuelt behov for virkeliggørelse af de foranstaltninger, som lokalplanen giver de planmæssige rammer for.
- Ekspropriation skal være nødvendig og tidsmæssig aktuel, og indgrebet skal ud fra en konkret vurdering stå i et rimelig forhold til de almene samfundsinteresser, som forfølges med ekspropriationen.
Kommunalbestyrelsen skal ved ekspropriationens gennemførelse følge de processuelle regler for ekspropriation i vejlovens §§ 99-102. Dette indebærer bl.a.:
- At kommunen skal offentliggøre et tidspunkt for en åstedsforretning og indvarsle ejere m.fl. hertil med mindst 4 ugers varsel,
- At Ejere m.fl. inden for en frist på 4 uger efter åstedsforretningen kan komme med bemærkninger til den planlagte ekspropriation,
- At kommunalbestyrelsen som hovedregel først efter udløbet af 4-ugers fristen kan træffe
beslutning om ekspropriation, - At ejere m.fl. kan klage til Planklagenævnet over lovligheden af ekspropriationsbeslutningen, - At Kommunen har pligt til at sørge for, at erstatning fastsættes ved taksation, hvis ikke der kan opnås aftale om erstatning. Sagen skal i så fald indbringes til taksationsmyndigheden senest 8 uger efter ekspropriationsbeslutningen er meddelt.
TEKNISKE ANLÆG
Elforsyning
Lokalplanområdet forsynes med kollektiv elforsyning.
Varmeforsyning
Området er forsynet med kollektiv varme.
Der kan gives tilladelse til udnyttelse af procesvarme som opvarmningsform i den enkelte virksomhed.
Vandforsyning
Området vandforsynes fra Brædstrup Vandværk.
Renovation
Det skal sikres, at der er plads til en rationel affaldssortering og opbevaring.
Renovationen skal overholde Horsens Kommunes til en hver tid gældende ”Regulativ for erhvervsaffald”.
Støj fra virksomheder
I forbindelse med miljøgodkendelse af virksomhederne i området, vil der blive stillet krav til, hvor meget virksomheden må bidrage med til støjniveauet i skel.
Hele lokalplanområde 14.27 er udlagt som støjbelastet område i kommuneplan 2017. Planlægningen strider ikke mod retningslinjen i kommunenplanen 2017 Afsnit 8.3
Nationale interesser
Produktionsvirksomheder
I lokalplanforslag skal der gøres rede for, hvordan planen tager højde for, at vilkårene for produktionsvirksomheder indenfor et erhvervsområde, ikke skærpes efter reglerne i miljøbeskyttelsesloven.
Lokalplanområdet ligger inden for et konsekvensområde for produktionsvirksomheder, som er udpeget i Kommuneplan 2017, afsnit 7.4:
7.4.1. Virksomheder, anlæg og indretninger, der kan forventes at belaste de nære omgivelser på trods af forureningsbegrænsende foranstaltninger, skal placeres i områder udpeget til produktionserhverv.
7.4.2. Omkring områderne til produktionserhverv udlægges et konsekvensområde på 500 meter fra grænsen af området. Konsekvensområdet skal sikre, at virksomhederne i områder udpeget til produktionserhverv kan opretholde deres tilladelser og aktiviteter efter bl.a. miljølovgivningen.
7.4.3. Indenfor konsekvensområderne på 500 meter kan der ikke planlægges for forureningsfølsom anvendelse (kontorer, boliger o.lign).
Virksomhedernes placering og udvidelse i området, vil derfor være i overensstemmelse med planlægningen og de nationale interesser.
Jordbalance
Inden for lokalområdet skal der så vidt muligt etableres jordbalance. Det vil sige, at overskydende jord, skal søges nyttiggjort i projektet i det omfang det er muligt. Nyttiggørelse af jorden kan kræve særskilt tilladelse.
I forbindelse med håndtering af samt bortskaffelse af overskudsjord fra det tidligere vejareal, skal der udtages og analyseres jordprøver, jf. jordflytningsbekendtgørelsen. Bortskaffelse af jord fra områdeklassificerede arealer skal anmeldes til Horsens Kommune jf. kommunens jordflytningsregulativ.
Jordforurening
Lokalplanområdet er ikke kortlagt efter jordforureningsloven. I loven anvendes ordet ”kortlægning” i betydningen ”registrering.”
Undtaget er dog det areal som overgår til vejareal. Dette areal er underlagt krav om anmeldepligt i forbindelse med jordflytning.
Såfremt der under bygge- eller jordarbejdet på et areal, der ikke er kortlagt, konstateres en forurening af jorden, skal arbejdet standses og kommunen skal underrettes
Områdeklassificeret:
Lokalplanområdet er ikke beliggende i et område, som Horsens Kommune har klassificeret som lettere forurenet. Baggrunden for klassificeringen er kommunens eksisterende kendskab til de enkelte byzoneområders bebyggelsestidspunkt, intensitet af arealanvendelse, trafikbelastning, industriel belastning, opvarmningsformer, bebyggelsestæthed, historik om byudvikling, kendskab til områder med fyldjord samt kendte forureningsdata. Aktiviteter i forbindelse med ovennævnte har generelt ikke givet anledning til diffus forurening.