Lokalplanens indhold

Lokalplanen gælder for de 2 ejendomme, Strandpromenaden 13 og 15 har til formål at sikre, at der kan etableres et blandet boligbyggeri bestående af etageboliger og mindre byhuse "townhouses" i henholdsvis 3 og 2 etager. Der er tale om ungdomsboliger samt mindre boliger til små familier, enlige eller singler.

Vejen til og fra lokalplanområdet kommer til at foregå fra Strandgade og Rolighedsvej, som allerede i dag er adgangsvej for de 2 ejendomme. Lokalplanområdet vil fremover have adresse til Rolighedsvej.

Igennem bestemmelser i lokalplanen sikres det, at byggeriet tilpasses området i dets udformning, omfang og i dets udseende. Der er lagt stor vægt på, at det nye byggeri kan afspejles i det eksisterende ældre byggeri, der er kendetegnende for den del af Horsens by. Dette er blandt andet sikret gennem krav til placering, højder, etageantal, tagform, materialer og farver.

Lokalplanområdet passeres dagligt af mange trafikanter bestående af både byens og områdets borgere,  turister, pendlere med flere. Lokalplanen sikrer derfor også at de udendørs arealer beplantes og udformes, så de får et indbydende udtryk, der kan højne stedets værdi.

Arkitekturpolitik i Horsens

Styrk hele Horsens Kommune

Byg med stedets kvaliteter

I såvel skala som i materialer har det gennem hele dialogen med bygherre været vigtigt, at stedets eksisterende identitet (udpeget som bevaringsværdigt kulturmiljø) skal kunne afspejles i det kommende boligprojekt. Således afspejles skalaen og bygningsudformningen af etagebyggeriet langs Strandpromenaden de eksisterende etageejendomme på hjørnerne af henholdsvis Strandgade / Strandpromenaden. Tagkonstruktionen, som rummer både 2.sals boliger og som også anvendes til opholdsareal afskærmes dels for læ og dels for at udgøre en støjdæmpende foranstaltning. Tagkonstruktionen og afskærmningen tilsammen udføres med inspiration fra en traditionel mansard konstruktion, men er i sin udformning og i materialevalget mere nutidig med lidt "strammere /skarpere" linier. 

De bagvedliggende tæt-lav boliger som projektet også rummer er, som typologi, ligeledes ikke ukendte for området. Her er der lagt vægt på, at der bygges med skrå tagflader – dog ikke traditionelle saddeltage, men tagene fremstår alligevel som sådan , fordi de relativt smalle huse sammen bygges.

Ens for både etageboligerne og de tæt lave boliger er, at der bygges i traditionelle danske materialer, som er afstemt i gråbrunlige / gullige farver og nuancer og som harmonerer med  og til dels karakteriserer en stor del af områdets eksisterende bebyggelse.

Vær en god nabo

Skab fælles opholdsrum

Mellem fortovet og etagebygningen langs med Strandpromenaden etableres en grøn beplantning i en bredde af 4-5 meter. Beplantningen markerer en tydelig afgrænsning mellem det offentlige rum (fortov og vej) og boligerne og gør beboerne i stueetagen mindre eksponerede for forbipasserende trafikanter. Samtidig bidrager beplantningen positivt til Strandpromenaden.

Beplantningen og bygningen brydes af henholdsvis en sti og en port, så bløde trafikanter får adgang denne vej. Sti og port vil kunne anvendes af andre end lokalplanområdets beboere – det er nærliggende, som en mulighed for Rolighedsvejs beboere, at skyde genvej ad denne passage. 

 

Medvirk i de lokale klimatiltag

Der anvendes i projektet i videst muligt omfang permeable belægninger. Rolighedsvej, som bliver adgangsvej til lokalplanområdet udføres i en form for grøn belægning, der kan bidrage til at forsinke og eller evt. nedsive regnvandet i området.

Byg til hverdagslivet

Forstå brugerne

Der bygges til en blandet beboergruppe, som giver mulighed for at generationer kan mødes og danne fællesskaber og samhørighed. Der er lagt vægt på, at der skabes udendørs opholdsarealer til de enkelte boligtyper – for ungdomsboligernes vedkommende som et stort fælles opholdsareal - en tagterrasse som kan bruges af de unge selv, men som også eventuelt ville kunne bruges af områdets øvrige beboere.

Understøt grønne vaner

De udendørs arealer begrønnes. Befæstede arealer udføres i videst muligt omfang permeable og der plantes træer og buske og udlægges græsarealer. Bebyggelsen skal ligeledes begrønnes, således der opnås visuelt attraktive rum, som samtidig indbyder til udendørs ophold.