Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Formålet med lokalplanen er:

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til boligformål.

1.2 at sikre at vejadgangen til lokalplanområdet sker fra Rolighedsvej via Strandgade.

1.3 at der varetages klimahensyn gennem bestemmelser om befæstelsesgrader. 

Redegørelse

2.1 Lokalplanområdet består af matr.nr. 118 b og 118 d Horsens Markjorder. Området ligger i byzone og forbliver i byzone.

Redegørelse

Delområde 1

3.1 Delområde 1 skal anvendes til boligformål med begrænset boligareal, som studie- eller ungsdomsboliger. 

3.2 Der skal etableres udendørs opholdsarealer til boligernes brugere. Opholdsarealerne kan etableres på terræn, som udnyttede tagarealer og / eller som individuelle altaner.  

Delområde 2

3.3 Delområde skal anvendes til tæt-lav boliger med tilhørende individuelle udendørs opholdsareal på terræn / altan. 

Redegørelse

Delområde 1

Ingen bestemmelser.

Delområde 2

4.1 Tæt-lav boliger skal kunne udstykkes selvstændigt med en grundstørrelse på mindst 150 m2.

Redegørelse

4.1 Bestemmelsen tager udgangspunkt i Byggelovens § 10 A. Når der opføres mere end eet enfamilieshus til helårsbeboelse på en ejendom, skal bebyggelsen opføres og anbringes således, at hver boligenhed med tilhørende grundareal kan udstykkes til en selvstændig ejendom med lovlig vejadgang. Grundstørrelsen er ikke til hinder for at bebyggelsesprocenten overstiger 90, idet denne regnes ud fra det samlede lokalplanområde, se § 8.1.

 

5.1 Vejadgang til lokalplanområdet skal ske fra Rolighedsvej, som vist på Kortbilag 3, fremtidige forhold.

5.2 Der skal anlægges stiforbindelse fra Strandpromenaden til Lokalplanområdet. Stiforbindelsen anlægges gennem en  portåbning i etagebygningen langs Strandpromenaden i delområde 1. Se § 9.? Stien udlægges i mindst 5 meters bredde og anlægges med i en bredde på mindst 3 meter.

 

Redegørelse

6.1 Der skal etableres parkering indenfor lokalplanområdet svarende til :

Personbiler

  • 0,5 P-plads / ungdomsbolig (etagebygning, delområde 1)
  • 1,5 P-plads / town-house (tæt-lav, delområde 2)
  • mindst 2 P-pladser skal anlægges som handicapparkering (3,5 x 5,0 meter) og heraf skal mindst 1 P-plads være anlagt til "kassebil" (4,5 x 8,0 meter).

Cykler

  • 1,5 pladser pr. bolig

 

Redegørelse

6.1 Horsens Kommunes parkeringsnorm er anvendt for fastlæggelse af antallet af parkeringspladser indenfor lokalplanområdet. Parkeringspladserne skal etableres indenfor lokalplanområdet, eller sikres i umiddelbar nærhed heraf. Tinglysning foretages i forbindelse med byggesagsbehandlingen jf. byggelovens § 27.

Det anbefales at mindst 5 P-pladser til personbiler etableres med el ladestander.

§7 Lokalplanområdet er forsynet med kollektiv varmeforsyning.

Redegørelse

8.1 Bebyggelsesprocenten må højst være 90 og skal beregnes ud fra det samlede lokalplanområde.

8.2 Gulv i stueplan skal placeres i mindst kote 2.60 DVR 90.

8.3 Bebyggelsen skal placeres efter strukturerne som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Delområde 1

8.4 Boligerne skal opføres som etagebyggeri i højst 3 etager og med en maksimum højde på 12 meter.

8.5 Der skal ovenpå 3. etage etableres en tagterrasse for at tilvejebringe tilstrækkeligt udendørs opholdsareal i lokalplanområdet. 

Delområde 2

8.6 Boligerne skal opføres som tæt-lav boliger i højst 2 etager og med en maksimum højde på 9,0 meter.

Redegørelse

8.2 Lokalplanområdet ligger indenfor udpeget risikoområde i forhold til stormflod. Der etableres stormflodsbeskyttelse op til 2.60 DVR 90 i takt med omdannelse af Nordhavnen og Ringvej Syd, men indtil denne stormflodsbeskyttelse er tilvejebragt bør gulvkoter i stueetager etableres i den angivne minimumskote.

8.4 Højden er inklusive støjafskærmningen mod Strandpromenaden, se § 9.  

 

Delområde 1

9.1 Facader skal, fra stueplan til og med 1. sal, fremstå i murværk. Der skal anvendes tegl i gråbrunlige / gullige nuancer eventuet som et miks af genbrugstegl og nye tegl. Murværket skal fremstå varieret eksempelvis med murstik, relieffer, vindues- /gesimsbånd eller lignende.

9.2 Facader i 2.sals højde og støjafskærmningen for opholdsarealet på taget (se § 8.5) skal fremstå i en form for metalbeklædning i rødlig eller brunlig nuance. 2. sals facade udføres i en vinkel på cirka 80 grader fra vandret. Fra 3 sal udføres støjafskæmningen i en vinkel på cirka 50 grader.

9.3 Vinduer og døre skal fremstå i træ og / eller aluminium i dæmpede farver. Tagrender / -nedløb skal udføres i zink eller i tilsvarende materiale som anvendt til 2. sals facade og støjafskæmningen.

9.4 Altangange skal integreres /skjules i byggeriet og skal vende mod gårdarealet. Altangangene skal delvist sikres mod vejrlig i form af afskærmninger udført som lamelvægge i træ eller lignende og i kombination med altanværnet. Altangangene skal begrønnes med "klatrebeplantning" og / eller "hængende beplantning" , som vokser fra plantekummer. Eventuel udgået beplantning skal erstattes af ny beplantning.

9.5 Trappe- og elevatortårne skal fremstå i samme materiale som anvendes til 2.sals facade og støjafskæmningen. Tagkonstruktionen skal udføres som en kombination af vandret og skrå tagflade. Den skrå tagflade skal udføres i en vinkel mellem 35 - 50 grader.

9.6 Eventuelle solceller / solvarmeanlæg skal integreres i facadekonstruktioner mod gården. Solcelle- / solvarmestativer må ikke forekomme. Eventuelle varmepumper skal ligeledes integreres i byggeriet og / eller placeres på terræn.

Delområde 2

9.7 Facader skal fremstå i murværk. Der skal anvendes tegl i gråbrunlige / gullige nuancer eventuet som et miks af genbrugstegl og nye tegl. Murværket skal fremstå varieret eksempelvis med murstik, relieffer, vindues- /gesimsbånd eller lignende.

9.8 Tagbeklædningen skal fremstå i en form for metalbeklædning i rødlig eller brunlig nuance. Tagkonstruktionen skal udføres som tagkonstruktion med ensidig taghældning på mindst 35 grader. Den lave del af tagkonstruktionen skal vende mod vest. Solceller som nævnt i § 9.9 kan udgøre hele tagflader.   

9.9 Solceller / solvarmeanlæg skal integreres i bebyggelsens tag- eller facadekonstruktioner. På tage skal anlæggene ligge parallelt med tagfladen eller skjules på anden måde. Solcelle- / solvarmestativer må ikke forekomme. Eventuelle varmepumper skal ligeledes integreres i byggeriet og / eller placeres på terræn.

Redegørelse

9.2 Bestemmelsen skal sikre at 2. sal sammen med støjafskærmningen indikerer en traditionel mansard konstruktion, som er kendetegnende for en del af områdets eksisterende bebyggelse. Der henvises til lokalplanens redegørelsesdel, "Arkitekturpolitik i Horsens".

9.8 Bestemmelsen skal sikre at områdets eksisterende bebyggelser med saddeltagkonstruktioner bliver genkendeligt. Der henvises til lokalplanens redegørelsesdel, "Arkitekturpolitik i Horsens". Metalbeklædningen kan for eksempel være være stål, zink, kobber, tombak. Derudover henvises til muligheden for solceller som beskrevet.

10.1 Udendørs opholdsarealer skal indenfor lokalplanområdet udgøre mindst 40 % af det bebyggede areal.

10.2 Den maksimale befæstelsesgrad for lokalplanområdet er 0,50. Overskrides den maksimale befæstelsesgrad skal regnvand håndteres på egen grund eller der skal etableres intern forsinkelse, således der ikke afledes mere regnvand end hvad der svarer til maksimale befæstelsesgrad på 0,50.

10.3 Lokalplanområdes ubebyggede arealer skal anlægges efter strukturerne, som er angivet på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

10.4 Parkeringspladser og øvrige befæstede arealer inden for lokalplanområdet skal anlægges i permeable belægninger. Køre- og parkeringsarealer skal anlægges i græsarmeringssten. Befæstede arealer, som anlægges for områdets bløde trafikanter skal anlægges i slotsgrus.

10.5 Mellem bebyggelsen langs Strandpromenaden og det offentlige fortov skal der anlægges et beplantningsbed i en bredde på mindst 3 meter. Der  plantes 10 løvfældende træer størrelse 14-16 i en blanding af følgende sorter; navr (acer campestre), tjørn (crataegus prunifolia), kirsebærkornel (cornus mas), paradisæble (malus "red sentinel). Plantebedets bunddække skal bestå af en blanding af græs og blomstrende stauder i følgende sorter; rølike (achillea millefolium), løvefod (alchemilla), lavendel (lavandula augustifolia), oregano (oreganum laevigatum) og småbuske som blåskæg (caryopteris), hortensia (hydrangea), kvalkved (viburnum opulus) og perikon (hypericum). Træerne må ikke stå på linje, men skal forskydes i bedet. Der skal stå ét træ for hver ende af grunden (øst og vest) og ét træ på hver side af af stien, som skal markere stiadgangen gennem porten, se Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

10.6 I skel mellem parkeringsarealet og naboejendommene mod øst skal der etableres et fast hegn i en højde på mindst 1,80. For hver 3. P-båse skal der etableres plantebede, der beplantes med en blanding af bunddække som beskrevet i § 10.5. I bedet plantes en blanding af blomstrende buske og træer i følgende sorter; blåskæg (caryopteris), perikon (hyperikon), akacie (robinia pseudoacacia), navr (acer campestre), tjørn (crataegus prunifolia) og tyrkisk hassel (corylus colurna).

10.7 Syd for hver af de 2 rækker tæt-lav boliger anlægges grønne arealer som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Arealerne anlægges i græs, klippet eller uklippet, og beplantes med æbletræer af varierende sorter og blomstrende buske i følgende sorter; sommerfuglebuske (buddleja), syren (syringa vulgaris), uægte jasmin (philadelphus) og kvalkved (viburnum opulus).

10.8 Omkring vendeplads skal der etableres grønne bede efter samme princip som i § 10.7.

10.9 Mellem fortov og den nordligste række tæt-lav boliger (langs Rolighedsvej) skal der anlægges små forhaver , der anlægges i græs, klippet eller uklippet, og beplantes med løvfældende buske og småtræer i en blanding af følgende sorter; hortensia (hydrangea), kvalkved (viburnum opulus), vinget benved (eunymus alatus), ildløn (acer ginnala), bærmispel (amelanchier laevis) og hjortetaktræ (rhus typhina).

10.10 De østvendte gavle af de 2 rækker tæt-lav boliger skal begrønnes med klatrevildvin (parthenucissus quinquefolia) og klatrehortensia (hydrangea petiolaris).

10.11 Der skal indenfor lokalplanområdet sikres et mindre areal til ophold og leg på terræn.

Redegørelse

10.1 Det er vurderet at 40 % udendørs opholdsareal opfylder kommuneplanens rammebestemmelser. Ved bebyggelsesprocenter på mellem 60 og 110 skal opholdsarealer i det fri skal jf. Kommuneplan 2017´s rammebestemmelser mindst udgøre følgende procenter af det bebyggede areal:

  • Beboelsesbygninger 50%
  • Ungdomsboliger 25%

10.2 Den maksimale befæstelsesgrad skal beregnes efter det samlede lokalplanområde. 

10.5 - 10.10 Det er formålet med de detaljerede bestemmelser vedr. beplantning at sikre at området kommer til at fremstå grønt og attraktivt. Bestemmelserne er med til at sikre, at der skabes attraktive uderum til glæde for lokalplanområdets beboere, og for borgere, beboere og andre, der færdes og opholder sig i bydelen. Der henvises til lokalplanens redegørelsesdel, "Arkitekturpolitik i Horsens". Eventuel udgået beplantning skal erstattes af ny beplantning.

11.1 Bebyggelsen må ikke tages i brug før bestemmelserne i nedennævnte §§ er opfyldt:

§5 - Vej og sti

5.1, 5.2,

§6 - Parkeringsforhold

6.1

§10 - Ubebyggede arealer

10.3, 10.4, 10.5, 10.6, 10.7, 10.8, 10.9 og 10.10 

Redegørelse

Ingen bestemmelser.

Redegørelse

13.1 Nedenstående servitutter ophæves ved endelig vedtagelse af lokalplanen:

Servitut tinglyst den 18.05.1897 - er i strid med lokalplanen.

Servitut tinglyst den 29.09.1933 - bør aflyses da den er utidssvarende.

 

Redegørelse

Der bør tages kontakt til ledningsejer vedr. servitut tinglyst den 03.09.1993 - vedr. anlæggelse af P-pladser oven på ledninger.

14.1 Gældende Partiel Byplanvedtægt nr. 5 aflyses ved endelig vedtagelse af nærværende lokalplan. 

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.