Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Lokalplanens formål er,

1.1 at fastlægge områdets anvendelse til landsbybebyggelse, boligområde og erhverv,

1.2 at fastlægge byggefelter hvor at ny bebyggelse kan opføres,

1.3 at eksisterende bebyggelse bevares / kan nedrives,

1.4 at bebyggelse indenfor byggefelter, på den enkelte matrikel i videst muligt omfang tager udgangspunkt i den eksisterende eller oprindelige bebyggelse på grunden,

1.5 at ny bebyggelse i fremtræden tilpasses landsbykarakteren,

1.6 at vedligeholdelse og ombygning af eksisterende bebyggelse sker under hensyntagen til den til lokalplanen hørende bevaringsbestemmelser,

1.7 at bebyggelse, beplantning, terrænforhold, hegning og stensætninger, samt vej- og stisystemer, der er karakteristiske for landsbymiljøet, bevares,

Redegørelse

Formålet med lokalplanen er at sikre den eksisterende bebyggelse og struktur i Elling, samt at fastsætte bestemmelser for fremtidig bebyggelse. 

Landsbymiljøet i Elling er særligt da der er flere enkelte bevaringsværdige bygninger, som ikke alle for sig er særlige, men i det at mange bevaringsværdige bygninger er samlet på et sted, efter en særlig historiske struktur, giver det et bevaringsværdigt landsby- og kulturmiljø. 

Før udskiftningerne, omkring slutningen af 1700-tallet, lå landbrugsejendomme tæt samlet, mens de omkringliggende marker var opdelt i strimler. Ved udskiftningen lå gårdene fortsat sammen, men inddeling af jord blev opdelt efter en stjernestruktur. Ellings marker ligger fortsat i den karakteristiske stjerneform.

Elling og landsbymiljøet er særlig og værd at bevare på baggrund af dens stjernestruktur og bevaringsværdige bygninger i form af blandt andet mange firelængede og trelængede gårde.

2.1 Hele området er i landzone, og denne zonestatus opretholdes.

2.2 Lokalplanen ligger i landzone, og tildeles bonusvirkning efter Planlovens § 15 stk. 4, hvormed der ikke skal indhentes landzonetilladelse til de forhold som lokalplanen regulerer. I henhold til Lov om planlægning, §15, stk. 4, erstatter lokalplanen ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan, tilladelser efter §35, stk.1, for så vidt angår: Opførsel af bebyggelse, ændringer af bebyggelse, placering af bebyggelse, ændret anvendelse af bestående og bevaring og ubebyggede arealer.

 

Redegørelse

Lokalplanområdet fastholdes i landzone, og lokalplanen tildeles ”bonusvirkning”. Det betyder, at lokalplanens bestemmelser erstatter landzonetilladelser, der efter Planlovens § 35, stk. 1 skal søges i forbindelse med anvendelse og bebyggelse i landzone.

3.1 Områdets anvendelse fastlægges til landsbybebyggelse, bolig- og erhvervsformål.

3.2 Området skal primært anvendes til boligformål til helårsbeboelse. Derudover er det muligt at etablere erhverv i form af liberalt erhverv, landbrug, håndværk, mindre butikker og kontor- og serviceerhverv.

3.3 Der må laves foreningslokaler i lokalplanområdet.

3.4 Byggefelt 1 med sort skravering, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, kan anvendes til erhverv, åben-lav boligbebyggelse og tæt-lav boligbebyggelse til helårsbeboelse.

3.5 Byggefelt 4 med rød skravering, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold, kan anvendes til erhverv og åben-lav boligbebyggelse til helårsbeboelse.

3.6 Bygninger skal placeres ortogonalt i forhold til hinanden inden for byggefelter. Tæt-lav må ikke være kædehuse.

Redegørelse

Inden for lokalplanområdet må der også etableres fælles- og foreningslokaler. Lokalplan E-74 som ophæves ved lokalplanens vedtagelse, giver mulighed for eksisterende foreningsaktiviteter. Bestemmelserne der tillader dette inkorporeres i denne lokalplan.  

Tæt lav-byggeri skal holde sig til eksisterende bygningsstruktur, og kan både være omdannelse af eksisterende bygningsmasse eller nybyggeri hvor at arkitekturen indpasser sig i Elling, ala referencer under "Lokalplanens Indhold". Tæt-lav byggeris udformning skal følge eksisterende struktur af byggeri, og kan være i form af rækkehuse, dobbelthuse og klyngehuse omkring en gårdsplads eller lignende som referencer under lokalplanens indhold. Tæt-lav må ikke være kædehuse da forskudte bygninger af denne type vil virke fremmede i landsbymiljøet.

Der er mulighed for mange typer af erhverv i området, så den eksisterende bygningsmasse kan udnyttes og omdannes fra tidligere landbrug til alt fra gårdbutik til mikrobryggeri, håndværk eller kontorer. 

4.1 Udstykninger til nye boliger må kun ske, så bebyggelse placeres i byggefelter markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

4.2 Grunde til tæt-lav boliger må kun udstykkes med en mindstegrundstørrelse på 250 m2.

Redegørelse

Der gives mulighed for nyt byggeri få steder inden for lokalplanens område, inden for eksisterende bygrænse. 

Tæt-lav boliger må kun udstykkes med en mindstegrundstørrelse på 250 m2, for at sikre at der er plads til at udstykke og placere boliger inden for byggefelterne.

5.1 Eksisterende vejforbindelser fastholdes. Vejene kan udvides og der fastlægges plads til vejtræer.

5.2 Der må til ejendomme med bolig kun etableres én overkørsel pr. bolig.

5.3 Ved etablering af nye boliger skal vejmyndigheden give tilladelse til overkørsel/vejtilslutninger til boligerne.

5.4 Ved nye overkørsler skal der sikres den fornødne oversigt jf. vejreglerne. 

5.5 Der skal ved nye udstykninger sikres vendemuligheder for renovationsvogne.

Redegørelse

Inden for vejtracéet er der mulighed for at etablere vejtræer, bede til vandhåndtering, fartdæmpning og andet som tillades efter vejreglerne. Vejmyndigheden skal godkende vejprojekter.

6.1 Der skal udlægges parkering på den enkelte ejendom: 2 p-pladser pr. bolig i åben-lav og 1,5 p-pladser pr. bolig i tæt-lav.

Redegørelse

Krav til parkering tager udgangspunkt i Horsens Kommunes vejledende parkeringsnorm.

Ingen bestemmelser.

8.1 Bebyggelse skal opføres i byggefelter, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, sekundær bebyggelse under 50 m2 er undtaget.

8.2 Der må maksimalt opføres 50 m2 sekundær bebyggelse uden for byggefelter, for den enkelte ejendom. 

8.3 Bebyggelsen må opføres i maksimum 2 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må være hævet mere end 8,5 meter over naturligt terræn/niveauplan.

8.4 På skrående terræn skal bygninger udformes og placeres, så grundes niveauspring optaget i bebyggelsen. Der må ikke terrænreguleres mere end +/- 0,50 meter i forhold til eksisterende terræn. Undtaget er regnvandsbassiner og vejanlæg hertil.

8.5 Der må bortledes regnvand fra den enkelte matrikel indenfor kloakopland E50 svarende til en befæstelsesgrad på 0,2. 

 

Byggefelter med sort skravering - byggefelt 1, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

8.6 Eksisterende bebyggelse giver en vigtig struktur for Elling by og fodaftrykket fra eksisterende bygninger skal fastholdes.

8.7 Ny bebyggelse skal følge eksisterende struktur, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.

8.8 Bygninger med en SAVE-værdi på 1-4, markeret på kortbilag 5, SAVE-værdier, skal bevares i deres oprindelige tilstand, undtaget er ændringer beskrevet under §§9. 

8.9 Bygninger med en SAVE-værdi på 1-4, markeret på kortbilag 5, SAVE-værdier, må ikke nedrives.

Redegørelse

Bebyggelsens struktur fastholdes, hvis der bygges nyt er det samme påvirkning af landskabet som i dag. Nyt byggeri placeres i tilknytning til eksisterende byggeri og lavt i terrænet, så terrænets afskærmende effekt udnyttes. 

Der udlægges ikke store arealer til nybyggeri, men der er fortsat udviklingsmuligheder i Elling ved at fortætte og lave tæt-lav byggeri.

Bygninger med en SAVE-værdi på 1-4 må ikke nedrives, medmindre Byrådet giver dispensation herfra, da bygningerne har høj arkitektonisk og håndværksmæssig kvalitet. 

Sekundær bebyggelse er drivhuse, orangerier, skure, garager og lignende.

Bestemmelser for bebyggelse

9.1 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl/natursten/metalplader/træ/glas/vandskuret eller pudset facade, herunder facader på carporte, garager og skure.

9.2 Bebyggelsens facader skal være i jordfarveskalaen.

9.3 Bebyggelse må ikke have signalfarver. 

9.4 Tage skal udføres som sadeltage i tegl/betontagsten/tagpap/skifer/stål/aluminium/stråtag/eternitplader og lignende bølgeplader, med en hældning på minimum taghældningen i dag, og minimum 40 grader ved nybyggeri. Sekundær bebyggelse under 50 m2 undtaget.

9.5 Bebyggelsen skal opføres som længehuse med sadeltage uden valm, sekundær bebyggelse under 50 m2 er undtaget. Halvvalm tillades.

9.6 Længehuset skal være grundformen for hovedbygningen, men der kan laves mindre arkitektoniske elementer som ikke slører længehusets form.

9.7 Der må isættes kviste og ovenlys i taget.

9.8 Ovenlysvinduer må ikke være større end 2 m i højden og 1,2 m i bredden, og skal være enkelte vinduer. Der må gerne sammensættes to enkelte vinduer horisontalt med en størrelse på maksimum 2 m i højden og 2,4 m i bredden.

9.9 Maximalt 40% af tagets længde, for hver side af taget, må være ovenlys eller kviste.

9.10 Bebyggelse skal være i byggefelter markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Sorte skraveringer er byggefelter med en vigtig struktur for Elling og bygninger bør bevares, nye bygninger skal opføres efter byggefelternes og den eksisterende byggeris struktur. 

9.11 Vinduer må ikke være i plastik. Der tillades, træ, træ/alu/ støbejern og lignende.

 

Bestemmelser for bygninger med en SAVE-værdi på 1-4, markeret på kortbilag 5:

9.12 Facader, murværk, vinduer, døre og andre lignende bygningsdetaljer på eksisterende bebyggelse skal bevares og vedligeholdes i deres oprindelige stil. Undtaget er tagmaterialer og vinduer og kviste i tag. Ved ombygninger kan dette gennemføres både ved en historisk tilbageføring og ved et moderne indgreb, der respekterer husets arkitektur.

9.13 Halvmure og lignende arkitektoniske elementer som er vigtige for bygningens udseende, skal bevares.

 

Vinduer i tag:

9.14 Maximalt 30% af tagets længde, for hver side af taget, må være ovenlys eller kviste. 

9.15 Vinduer i tag skal have samme dimensioner, og skal opsættes med symmetri og rytme, der svarer til byggeriets arkitektur

9.16 Ovenlysvinduer må være som støbejernsvinduer eller nyere modeller der ligner.

9.17 Ovenlysvinduer må ikke være større end 1,2 m i højden og 0,8 m i bredden. Der må gerne sammensættes to enkelte vinduer horisontalt med en størrelse på maksimum 1,2 m i højden og 1,6 m i bredden.

 

Kviste:

9.18 Lette kviste under 3 meter i bredden i tagets længde tillades. Kviste skal fremstå lette i udtrykket og fremstå primært i glas, men de må også bestå af zink eller lignende metal. Der tillades ikke større nye kviste som ikke allerede er en del af bygningen ved SAVE-registreringen. 

 

Tage: 

9.19 Tage skal udføres som sadeltage uden valm i tegl/ betontagsten/ stål/ aluminium/ stråtag/ eternitplader og lignende bølgeplader, med en hældning på minimum 40 grader. Halvvalm tillades.

9.20 Der må ikke opsættes solceller/solfangere på byggeriets tage og facader.

 

Vinduer og døre i facaden:

9.21 Vinduer og døre skal primært have samme dimensioner og samme sprosser som oprindelig. Ved ombygninger kan dette gennemføres både ved en historisk tilbageføring og ved et moderne indgreb, der respekterer husets arkitektur.

 

Facader:

9.22 Ombygninger af facader skal udføres med materialer, der passer til den eksisterende bygning. På ældre bygninger hører naturligt materialer som tegl, træ, kalk, granit, sandsten, glas, zink og kobber. Stål og beton kan benyttes i mindre omfang, mens plastik og lignende ikke må anvendes.

9.23 Hvis det er begrundet i energirenovering og det kan påvises, at det ikke er muligt at isolere facaden på indvendig side, kan der isoleres på udvendig side med isolerende facadepuds eller lignende. Dette må ikke ændre bygningens udseende væsentligt og må ikke dække for gesimser eller andre detaljer på facaden. Facader i blank mur kan som udgangspunkt ikke isoleres på udvendig side.

9.24 En facade i blank mur må ikke vandskures eller pudses.

9.25 Bygningsdetaljer som sålbænke, gesims og lignende skal bevares.

 

Altaner, skorstene og andre bygningsdele:

9.26 Altaner tillades ikke på eksisterende byggeri.

9.27 Udvendige skorstene skal bevares og der tillades at der genetableres skorstenspiber hvor de oprindelig var. 

Redegørelse

Tage skal være sadeltage med en bestemt hældning for at tilpasse sig den eksisterende byggeskik. Halvvalm tillades også da det er en del af kulturhistorien i byen, men klassiske valmede tage fra typehusbyggeri tillades ikke. Et moderne parcelhus, med lav taghældning eller med fladt tag vil skille sig ud og virke fjern i kulturmiljøet. 

Bygningerne skal opføres i farver inden for jordskalaen, så de markerer sig mindst muligt i landskabet. Bygninger er registreret og fotodokumenteret ved SAVE-registreringen, som er udgangspunktet for bestemmelser omkring kviste, farver og materialer for bygninger med en SAVE-værdi fra 1-4. Billeder og SAVE-registreringer af bygninger uploades i Slots- og Kulturstyrelsens arkiv. Link til Slots- og Kulturstyrelsen hjemmeside.

Kviste:

Eksempel på kvist i tag, hovedsageligt glas.

Eksempel på kvist i tag, hovedsageligt glas.

 

Ovenlysvinduer:

Eksempel på ovenlys, GVO Ovenlysvindue fra Velux der minder om støbejernsvindue.

Eksempel på ovenlys, fra Velux, der går i et med taget og kan sammensættes op til to parallelt ved siden af hinanden. 

Diagram der viser hvad der menes med procentdel af tagets længde og mål på ovenlysvinduer.

10.1 Eksisterende beplantning, markeret på kortbilag 3 fremtidige forhold og kortbilag 4, eksisterende beplantning skal bevares eller erstattes af lignende beplantning.

10.2 Beplantning skal være hjemmehørende arter, arealer med landbrugspligt er undtaget.

10.3 Der tillades vejtræer i princippet som markeret på kortbilag 3, fremtidige forhold. Træer skal sikres gode vækst og jordforhold, disse kan kombineres med eventuelle fartdæmpende foranstaltninger og regnbede. 

10.4 Regnbede og lokal vandhåndtering tillades inden for området, heriblandt mulighed for at lave et gadekær i byen.

10.5 Hegn i skel skal være levende hegn, undtaget er eksisterende halvmure. Her tillades også beplantningsbælter. 

10.6 Eksisterende træer markeret på kortbilag 3, fremtidige forhold, skal bevares eller erstattes af et tilsvarende træ.

10.7 Der kan plantes et træ i hvert gårdrum som vist på kortbilag 3, fremtidige forhold. Træet kan være med til at understøtte kulturhistorien omkring træer centreret på gårdspladsen ved tre- og firelængede gårde.

 

Redegørelse

En vigtig del af strukturen og oplevelsen af Elling er at det er en grøn by. Store træer og beplantningsbælter får Elling til at fremstå grøn og indpasset i det markante landskab. Beplantning og beplantingsbælter skal så vidt muligt bevares, da de er med til at fastholde byens struktur og få Elling til at fremstå grøn.

Beplantning er også benyttet til at inddele arealer og marker, som det fremgår på kortbilag 4, eksisterende beplantning. 

Markant beplantning som disse bevaringsværdige træer/beplantningsbælter i byen, giver en masse rumdannelse og får Elling til at fremstå som en grøn by.

Eksempel på træ i gårdspladsen i Landsbyen Blirup.

Der har tidligere været vejtræer langs Ellingvej i Elling. Der gives i planen mulighed for at plante vejtræer i vejkanten igen.

Byblomst står bag flere regnbede og fartdæmpende foranstaltninger i Åbyhøj og Viby.

Eksempler på hjemmehørende arter:

Udvalgte træer og buske der er naturligt hjemmehørende (eller er meget gamle kulturplanter) i Danmark, og som normalt bliver højere end ca. 1,5 meter (mistelten undtaget): Skovfyr, Ene, Taks, Storbladet Elm, Bøg, Stilkeg, Vinter-eg, Vorte-birk, Dun-birk, Rød-el, Hassel, Avnbøg, Storbladet lind, Småbladet lind, Seljepil, Femhannet Pil, Grå Pil, Bævreasp, Hunde-rose, Blågrøn rose, Æble-rose (gammel dansk kulturplante), Alm. Røn, Seljerøn, Skov-abild (= Skov-æble), Pære (gammel dansk kulturplante), Hvidtjørn (3 hjemmehørende arter), Slåen, Kræge (gammel dansk kulturplante), Mirabel (gammel dansk kulturplante), Fugle-kirsebær, Almindelig Hæg (= Majtræ), Gyvel, Havtorn, Rød kornel, Benved, Kristtorn, Vrietorn, Tørst, Spids-løn, Navr, Vedbend, Ask, Alm. Hyld, Kvalkved, Vedvindel (= Vild kaprifolie) og Dunet Gedeblad og Mistelten.

Ingen bestemmelser.

Ingen bestemmelser.

Ingen bestemmelser.

14.1 Eksisterende lokalplan E-74 ophæves ved vedtagelse af lokalplanen.

Redegørelse

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.