Kommuneplanen

Kommuneplanen er en samlet plan for den fysiske udvikling i Horsens Kommune - både i byerne og i det åbne land. Kommuneplanen gælder som udgangspunkt i 12 år, men skal revideres hvert fjerde år.

Kommuneplanen indeholder rammer for udarbejdelsen af lokalplaner. En lokalplan skal være i overensstemmelse med kommuneplanen. Hvis der er uoverensstemmelse, kan lokalplanen kun gennemføres efter byrådets vedtagelse af et tillæg til kommuneplanen.

Der er i forslag til Kommuneplan 2021-2033 oprettet et nyt rammeområde 14RE15 med samme udstrækning som lokalplanområdet. Rammeændringen skaber grundlaget for, at denne lokalplan kan udarbejdes. Rammebestemmelserne skal overholdes. Denne lokalplan kan først vedtages endeligt, efter at Kommuneplan 2021-33 er endeligt vedtaget. 

Kommunerammens generelle anvendelsesbestemmelser fastlægger området til rekreative formål.

Indenfor den nye rammeplan 14RE15 er der følgende bestemmelser:

  • Max. bebyggelsesprocent: 20%, beregnet ud fra rammeområdet som helhed
  • Max. etageantal: 2 
  • Max. bygningshøjde: 8,5 meter
  • Miljøklasse 1-3

 

Hovedstruktur

Det vurderes, at et udlæg til rekreative formål ikke vil være i strid med hovedstrukturen.

Retningslinjer

Kulturhistorie 

Fredede og bevaringsværdige bygninger

Indenfor lokalplanområdet ligger der 3 bygninger, som har en middel bevaringsværdi ift. SAVE, se nedenstående kort, fredede og bevaringsværdige bygninger. De bevaringsværdige bygninger er bygninger, som i kraft er deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er eksempler inden for deres bygningstype.

To af disse bygninger, hhv. bygning nr. 2 og 3 jf. afsnittet Eksisterende forhold, er i meget dårlig stand, som derfor ønskes at blive nedrevet i forbindelse med denne lokalplan.

 

Erhverv og landbrug

Virksomheder med særlige beliggenhedskrav

Den sydlige del af lokalplanområdet ligger i konsekvensområde for virksomhed med særlige beliggenhedskrav og konsekvensområde for produktionserhverv.

For virksomheder med særlig beliggenhedskrav gælder følgende retningslinje: 7.3.3. Udenom de udpegede områder til virksomheder med særlig beliggenhedskrav er der udlagt et konsekvensområde på 500 meter. Konsekvensområdet indebærer, at der ikke kan etableres nye boliger indenfor konsekvensområdet. Anvendelse til rideskole er derfor acceptabelt. 

 

For produktionserhverv gælder følgende retningslinje: 7.4.3. Indenfor konsekvensområderne på 500 meter kan der ikke planlægges for forureningsfølsom anvendelse (kontorer, boliger o.lign). Inden for konsekvensområder for virksomheder med særlige beliggenhedskrav er der særlige støjhensyn ift. rekreative formål, jf. Miljøstyrelsens grænseværdier for virksomheder, som skal overholdes.

Mod syd fra Thorsgårdsvej er der i dag etableret en høj støjvold, og da størstedelen af arealet indenfor konsekvensområdet forsat skal benyttes til græsningsarealer for Horsens Sportsrideklubs heste, vurderes det derfor, at det planlagte ikke kommer til at påvirke virksomhederne negativt.

Klima og miljø

Støjbelastede arealer 

Den sydlige del af lokalplanområdet ligger i støjbelastet område ift. Vestvejen. Indenfor de støjbelastede arealer kan der ikke udlægges områder til støjfølsom anvendelse (som f.eks. boliger), før det er dokumenteret, at det samlede støjniveau er acceptabelt.

Mod syd fra Thorsgårdsvej er der i dag etableret en høj støjvold, se overstående billede, og da størstedelen af arealet indenfor konsekvensområdet for støjfølsom areal forsat skal benyttes til græsningsarealer for Horsens Sportsrideklubs heste, vurderes det derfor, at det ikke vil have nogen væsentlig påvirkning for det planlagte.

 

Drikkevandsinteresser

En mindre del af lokalplanområdet (den vestlige del) ligger i OSD (områder med særlige drikkevandsinteresser). Den østlige del af arealet ligger i indvindingsopland til Torsted Vandværk.

Områder med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande til almene vandforsyninger, skal i planlægningen og sagsbehandlingen friholdes for virksomhedstyper eller anlæg, der medfører en væsentlig fare for forurening af grundvandet.

Ved planlægning indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser, indvindingsoplande og BNBO, skal det præciseres, hvilke tekniske tiltag der skal bidrage til at sikre beskyttelsen af grundvandet. Dette skal ske i forbindelse med lokalplanlægningen.

Da der planlægges for et rekreativt område med en udvidelse af Horsens Sportsrideklubs eksisterende aktiviteter samt at skabe et nyt rekreativt fristed indenfor delområde 1, jf. kortbilag 1a, så bliver der derfor ikke lagt op til aktiviteter, som ville kunne medføre en væsentlig fare for forurening af grundvandet eller Torsted Vandværks indvindingsopland. 

 

Risiko for oversvømmelse

Indenfor lokalplanområdet er der udpeget flere områder, hvor der kan være risiko for oversvømmelse, se nedenstående kort. Ny bebyggelse placeres derfor mht. dette jf. byggefelt A og B, kortbilag 3. 

 

Strømningslinjer

Der er indenfor delområde 1 jf. kortbilag 1A risiko for højtstående grundvand i 40-50 meter ud til begge sider af den vestlige og sydlige delområdegrænse. Fremtidige aktiviteter i området bør placeres mht. dette.

Indenfor delområde 2 jf. kortbilag 1A er der i dag en hovedstrømningslinje der afvander 4,6 ha. opland fra det østlige naboområde, som går gennem placeringen for byggefelt B jf. kortbilag 3. Der kan desuden være risiko for at regnvand samler sig i betydelige lavninger øst for og omkring den nye planlagte bygning. Der kan være risiko for oversvømmelse ved kraftig nedbør både under og efter etableringen.

Ny bebyggelse i dette byggefelt skal derfor især klimasikres mod indtrængning af vand, jf. §10.7.