Miljøvurdering

Planforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering. Loven medfører, at der skal foretages miljøvurdering af planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.

Horsens Kommune har foretaget en screening af områderne efter kriterierne i loven og vurderet, at planforslaget ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvorfor det ikke er nødvendigt at foretage en miljøvurdering af lokalplanen. Vurderingen af, at planforslaget ikke er omfattet af lovens krav om, at der skal foretages en miljøvurdering er en endelig afgørelse, der kan påklages til Planklagenævnet.

Afgørelse og begrundelse

Horsens Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) gennemført en screening for, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering.

Planen er screenet i forhold til den biologiske mangfoldighed, befolkning, menneskers sundhed, fauna, flora, jordbund, vand, luft, klimatiske faktorer, materielle goder, landskab, kulturarv, herunder kirker og arkitektonisk og arkæologisk arv.

Forvaltningsmæssig afgørelse:

Hvilke hovedhensyn har Horsens Kommune lagt til grund for afgørelsen

Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene:

  • Specifikke geologiske bevaringsværdier
  • Område med særlige drikkevandsinteresser
  • Spildevand
  • Arkæologi
  1. Faglig begrundelse i forhold til hovedhensyn

Specifikke geologiske bevaringsværdier Søhøjlandet Hovedgård-Vedslet området

Det er en national interesse, at de nationale interesseområder udpeget i kommuneplanen beskyttes mod tiltag, som kan ændre eller udviske de geologiske spor. Hensigten er at bevare de spor af geologiske processer, der rækker flere millioner af år tilbage. Det kan f.eks. ske ved at beskytte overgange mellem forskellige geologiske landskabsformer, så deres indbyrdes sammenhæng kan ses, eller det kan være ved at beskyttes smeltevandsaflejringer, så de ikke graves væk. Lokaliteten er et dødispræget landskab med store ler-fladbakker, beliggende øst for den Østjyske Israndslinje. Fladbakkerne består af smeltevandsler, der blev afsat i issøer omgivet af dødis. Der er også flere erosionskløfter i området, hvoraf mindst én af kløfterne menes at være opstået i forbindelse med tapning af en issø. Planlægningen sikrer gennem lav bebyggelse og fastholdelse af det naturlige terræn, at de geologiske landskabsformer, der indbyrdes overgange og sammenhænge ikke forringes.

Område med særlige drikkevandsinteresser og vandindvinding

Planområdet ligger inden for område med særlige drikkevandsinteresser. Grundvandsressourcen vurderes ikke som sårbar på grund af et tykt lerdække over grundvandsmagasinet. Planlægningen vurderes ikke at medføre en væsentlig risiko for negativ påvirkning af drikkevandsinteresser. Planområdet er beliggende inden for indvindingsoplandet til den almene vandforsyning Højballegårdværket. Afstanden til vandværkets boringer er stor, ca. 4 km.

Afstanden til nærmeste private drikkevandsboring er større end 300 meter.

På denne baggrund vurderes planlægningen ikke at medføre en væsentlig risiko for negativ påvirkning af vandindvinding.

Spildevand

Lokalplanområdet er omfattet af Horsens Kommunes Spildevandsplan 2012 – 2015, og udgør det planlagt separatkloakerede opland L31_1.

Afløbskoefficienten for kloakopland L31_1 er fastsat til 0,55. Overskrides afløbskoefficienten på en matrikel, skal regnvandet forsinkes internt før det tilsluttes regnvandsledning.

Regnvand fra bebyggede områder skal renses og forsinkes i et vådt regnvandsbassin, der skal etableres inden for lokalplanens område. Regnvandsbassinet skal have et vådt volumen på 250 m3/bef.ha., samt et forsinkelsesvolumen, der sikrer, at afløbet fra regnvandsbassinet neddrosles til 1 l/sek/ha. oplandsareal.

Arkæologi - Fortidsminder

Horsens Museum har tidligere gennemført en arkæologiske forundersøgelse af lokalplanområdet. På dele af matr. 3d Ørridslev By, Ørridslev er der påvist væsentlige fortidsminder. Der er udpeget et areal på ca. 4360 m2 i planområdets sydvestlige del med bebyggelsesspor fra oldtid. Inden anlægsarbejdernes opstart skal Museum Horsens kontaktes med henblik på bestemmelse af, om fortidsminderne bliver berørt af arbejdet. Der skal gennemføres en arkæologisk undersøgelse inden fortidsminder kan fjernes og området frigives.

En del af planområdet, der ligger på matrikel 3e, er endnu ikke er forundersøgt. Museum Horsens anbefaler, at arealet forundersøges i god tid inden anlægsstart, så eventuelle udgravninger kan være afsluttet inden anlægsarbejdet begynder.

Fortidsminder er beskyttet af museumsloven. Museumsloven er gældende for hele lokalplanområdet. Gøres der fund af fortidsminder skal anlægsarbejdet standses og Museum Horsens tilkaldes jf. museumslovens § 27 stk. 2.

Afgørelse med henvisning til, hvilken § afgørelsen træffes efter:

Horsens Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10.