Baggrund & formål

Hvad er en lokalplan?

Lokalplanens formål

Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens overordnede planlægning - Kommuneplanen.

En lokalplan er en detaljeret fysisk plan, som fastlægger et områdes anvendelse, bebyggelsens omfang og placering, samt veje, stier, friarealer mv. inden for lokalplanens område. Ifølge Lov om planlægning kan Byrådet altid beslutte at tilvejebringe en lokalplan. Desuden siger loven, at Byrådet skal udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder. Hensigten hermed er at sikre en sammenhæng i planlægningen. Inden Byrådet vedtager en lokalplan endeligt, offentliggøres et forslag til lokalplan i minimum 4 uger. Formålet med offentliggørelsen er, at borgerne skal kunne forholde sig til lokalplanen og eventuelt fremkomme med bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser.

Når Byrådet har behandlet borgernes synspunkter, kan lokalplanen vedtages endeligt, hvorefter den kan ses på plansystemdk.dk og får bindende virkning for grundejere og brugere i området.
En lokalplan hindrer ikke, at eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen består af bestemmelser, redegørelser og geografiske udpegninger.
Bestemmelserne udgør den lovmæssige del af planen, mens redegørelsen beskriver baggrund, formål med planen og uddyber hvad der menes med de enkelte bestemmelser.

Formålet med planlægningen er at give mulighed for anvendelser til offentlige formål ved Ørridslevvej i Hovedgård herunder, at der kan opføres et nyt sognehus samt give mulighed for på sigt at udvide eksisterende dagtilbud i Hovedgård.

Voer Herreds pastorat ønsker konkret at opføre et nyt sognehus ved Ørridslevvej i Hovedgård, der kan huse fællesarrangementer og aktiviteter efter sammenlægningen af 6 sogne til et pastorat.

Horsens Kommune ønsker samtidig at sikre mulighed for anvendelse til forskellige offentlige formål, som f.eks. at udvide eksisterende dagtilbud i Hovedgård.

Lokalplanen for offentlige formål i Hovedgård understøtter Horsens Kommunes mål, om at udvikle en kommune, der er attraktiv at bosætte sig i, jf. retningslinjer for byudvikling i Kommuneplan 2021.

Planlægningen vil understøtte den fysiske sammenhæng og synergien mellem nye og eksisterende offentlige funktioner og grønne strukturer i området omkring Hovedgård Skole, hallen, boldbaner og daginstitutionen Vildrosen.

I planlægningen af områdets disponering tages der udgangspunkt i stedets karakteristika med et let bølgende terræn samt udsynet til Ørridslev Kirke i horisonten mod syd.

Disponeringen af planområdet og bygningernes skala skal danne rammen om det gode liv for områdets brugere, personale, besøgende samt naboer i området. Herunder uderum med forskellig karakter, der skaber mulighed for forskellige former for forbindelser, ophold og inviterer lokalområdet ind.

Planlægningen muliggør offentlige funktioner, der bidrager med lokale aktiviteter og mødesteder, der understøtter fællesskaber og gode naboskaber i det nære miljø.

Lokalplanen skal sikre håndtering af regnvand på overfladen både ved hverdagsregn og skybrud.

Der er udarbejdet et skitseprojekt, der viser en disponering af den del af området der muliggør sognehuset. Disponeringen af den øvrige del af lokalplanområdet kan variere alt efter hvilken offentlig anvendelse der ønskes etableret.

Lokalplanen skal sikre, at de intentioner og kvaliteter der ønskes for området, kan realiseres igennem udarbejdelsen af det konkrete projekt. 

Planlægningen er i overensstemmelse med Kommuneplan 2021-2033.

 

Kort over lokalplanområdet.