I henhold til lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 af Lov om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.
Lokalplanens formål er,
1.1 at fastlægge områdets anvendelse til offentlige formål,
1.2 at sikre at vejadgangen for kørende trafik sker fra Ørridslevvej,
1.3 at sikre stiforbindelser,
1.4 at varetage klimahensyn, ved at klimatilpasse området, så det er robust overfor hverdagsregn, oversvømmelse fra ekstremregn samt stormflod og ikke forøge oversvømmelsesrisikoen opstrøms og nedstrøms lokalplanen,
1.5 at udstikke retningslinjer og bestemmelser for bebyggelsens og fællesarealernes udformning og anvendelse.
Formålet med planlægningen er, at udlægge området til offentlige formål, og at give mulighed for, at området kan anvendes til et sognehus og andre offentlige formål, samt at sikre de grønne områder. Faciliteterne integreres i naturområdet og forbedrer naturoplevelsen og naturformidlingen. Med planlægningen udlægges også arealer der ikke må bebygges, hvor der fortsat skal sikres kig til landskabet mod syd og muligheder for at komme ud i naturen. Lokalplanen skal desuden sikre vej- og stiforbindelser til og i området. Lokalplanen skal sikre håndtering af regnvand på overfladen både ved hverdagsregn og skybrud.
Området skal betjenes via én overkørsel til Ørridslevvej. Der kan sikres en midlertidig overkørsel der nedlægges ved videre udbygning.
2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter matr. nr. 3d og del af matr. nr. 3e Ørridslev By, Ørridslev. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 29.04.2024 udstykkes inden for lokalplanområdet.
2.2 Lokalplanområdet opdeles som vist på kortbilag 1A delområdekort i følgende delområder: 1, 2 og 3.
2.3 Området ligger delvist i landzone. Ved Byrådets offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan, overføres landzonearealet, som er vist med skravering på kortbilag 2, til byzone.
Området er i dag allerede udlagt til offentlige formål i kommuneplanramme 34OF03.
3.1 Området skal anvendes til offentlige formål.
3.2 Inden for området kan der etableres offentlige formål i form af daginstitutioner herunder børneinstitutioner, sundhedsinstitutioner, kulturelle institutioner, uddannelsesinstitutioner, administrative formål og foreningsaktiviteter, herunder sognehus.
3.3 Inden for lokalplanområdet kan der etableres anlæg til at varetage klimahensyn, i form af regnvandsbassiner, LAR-løsninger, regnbede, nedsivning, forsinkelsesbassiner.
For delområde 1 gælder
3.4 Området skal anvendes til offentlige formål såsom daginstitution, sports- og idrætsanlæg og andre uddannelses-, sundheds-, sociale-, kulturelle-, administrative formål og foreningsaktiviteter, herunder sognehus med dertil hørende faciliteter.
3.5 Området kan anvendes til regnvands- og klimaanlæg.
For delområde 2 gælder
3.6 Området skal anvendes til offentlige formål såsom daginstitution, sports- og idrætsanlæg og andre uddannelses-, sundheds-, sociale-, kulturelle-, administrative formål og foreningsaktiviteter.
3.7 Der skal etableres bassiner til forsinkelse og opmagasinering af regnvand i forbindelse med håndtering af regnvand fra de bebyggede delområder 1 og 2. Der skal reserveres areal til servicevej.
3.8 Der skal sikres arealer til håndtering af skybrudshændelser.
For delområde 3 gælder
3.9 Området kan anvendes til offentligt rekreativt område og skal friholdes for bebyggelse.
3.10 Der skal etableres karaktergivende beplantning langs stamvejen, der understøtter biodiversitet, samt de landskabelige og rekreative værdier set for området i sin helhed.
4.1 Området må udstykkes.
4.2 Der kan på matr.nr. 3d og 3e Ørridslev By, Ørridslev, foretages matrikulære ændringer således at dele af arealet overføres til vejareal.
På tidspunktet for lokalplanens udarbejdelse foreligger der endnu ikke et endeligt vejprojekt. Der bliver udarbejdet en matrikulær sag når vejprojektet foreligger.
5.1 Adgang til sognehuset skal ske via en overkørsel fra Ørridslevvej. Ved udbygning af hele lokalplanområdet skal den midlertidige overkørsel nedlægges og erstattes af en permanent vejadgang fra Ørridslevvej, som vist på kortbilag 3, fremtidige forhold.
5.2 Området skal vejbetjenes i overensstemmelse med strukturerne på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
5.3 Stamvejen skal udlægges i en bredde på 16 meter.
5.4 Der skal placeres en række af træer langs den vestlige side af fordelingsvejen og langs den sydlige del af stamvejen som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
5.5 Der kan anlægges stiforbindelser gennem området, der kan forbindes med fremtidige stier i tilgrænsende områder. Sti A og B udlægges parallelt med stamvejen enten mod vest eller øst. Stier udlægges i mindst 5 meters bredde og anlægges med fast belægning i mindst 3 meters bredde, se Kortbilag 3, Fremtidige forhold.
Stierne i området skal kunne forbindes med fremtidige stier i tilgrænsende områder. Stierne skal kunne kobles på Ørridslevvej, så der kan sikres gode krydsningsfaciliteter og kobling til bebyggelsen på den nordlige side af Ørridslevvej.
Der skal ved tilslutningen til Ørridslevvej sikres de fornødne oversigtsarealerne jf. gældende vejregler. Inden for oversigtsarealerne må der ikke etableres nogen form for beplantning ej heller faste eller løse genstande højere end 80 cm.
Overkørslens endelige placering og dimensionering/udseende skal aftales med vejmyndigheden.
6.1 Indenfor lokalplanområdet skal der anlægges parkering, herunder også handicapparkering og cykelparkering, i henhold til Horsens Kommunes gældende Parkeringsstrategi, der fremgår af redegørelsen.
6.2 Parkeringspladser skal udlægges i grus, græsarmering eller som asfalt med OB-behandling i en varm farve.
6.3 Cykelparkeringen kan være helt eller delvist overdækket.
6.4 Ved anlæg af parkeringspladser skal der etableres eller forberedes for ladestandere til elbiler i overensstemmelse med Bekendtgørelse om forberedelse til og etablering af ladestandere i forbindelse med bygninger (ladestanderbekendtgørelsen).
P-pladserne og tilhørende manøvreareal skal dimensioneres iht. Vejreglerne.
Angivelsen af minimum af parkeringspladser tager udgangspunkt i Horsens Kommunes Parkeringsstrategi 2015 for områder uden for zone 1 og zone 2.
P-norm personbiler
P-norm cykler
P-norm handicap parkering
7.1 Der er forbud mod at etablere el opvarmning i eksisterende og ny bebyggelse i områder, der er udlagt til kollektiv varmeforsyning. Forbuddet gælder ikke lavenergibebyggelse.
7.2 Ledninger skal føres i jord og må ikke hindre beplantning og træer, vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
7.3 Belysningskilder skal fremstå med ensartede belysningsarmaturer.
7.4 Belysning skal være nedadrettet og må ikke blænde eller medføre gene for omgivelserne.
8.1 Bebyggelsen må maks. opføres i 2 etager i op til 8,5 meter, hvis der bygges med sadeltag eller ensidig taghældning. Bebyggelse med flade tage må opføres i maks. 1 etage i maks. 6 meter. Intet punkt af en bygnings ydervæg, tagflade eller skorsten må været hævet mere end 8,5 meter over naturligt terræn/niveauplan.
8.2 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 40 %
8.3 Bebyggelse skal opføres i byggefelterne, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, sekundær bebyggelse under 50 m2 er undtaget.
8.4 På skrånende terræn skal bygninger udformes og placeres, så grundens niveauspring optages i bebyggelsen. Der må ikke terrænreguleres mere end +/- 0,50 meter i forhold til eksisterende terræn.
8.5 Optagelse af terræn ved hjælp af synlige sokler, brystninger, støttemure, terrasser o.l. må ikke overstige 0,5 meter over terræn.
8.6 Den maksimale befæstelsesgrad for delområde 1 og 2 må ikke overstige 0.55 (svarende til 55% af delområdets grundareal).
8.7 Delområde 3 må ikke bebygges.
9.1 Tage skal etableres som grønne tage, sedum, vildt græs eller beklædes med træ eller metal. Under solceller kan tage beklædes med tagpap.
9.2 Tage skal enten udføres med énsidig taghældning (10-30°) som sadeltage (25-50°) eller vandret taghældning, 0-5°. Ved vandret hældning skal tage udføres som grønt sedum tag. Sekundær bebyggelse under 50 m2 og overdækninger er undtaget.
9.3 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl (blank mur), træ eller glas og/ eller i en kombination af de nævnte materialer.
9.4 Der skal anvendes tegl i rødlige og / eller gule nuancer - eventuelt i et miks af genbrugstegl i varieret sortering og nye teglsten. Der skal laves detaljer i murværket samt forsætninger heraf.
9.5 Facader i træ skal fremstå enten i sin naturlige farve, sort som f.eks. brændt træ eller i farverne dodenkop eller mørk umbra.
9.6 Vinduer og døre skal fremstå i træ i sin naturlige farve, sort, dodenkop eller mørk umbra og / eller aluminium.
9.7 Der må ikke anvendes kompositmaterialer.
9.8 Faste legeredskaber må ikke være i signalfarver og skal primært fremstå i træ i sin naturlige farve.
9.9 Facadeskilte må opsættes som enkeltstående logo/bogstaver der er maksimalt 20 X 50 cm (h x l) Der må ikke ske digital skiltning herunder LED-skærme og lysskilte.
9.10 Solceller skal integreres i selve tagfladen eller facaden, så solcellerne er en del af byggeriets arkitektur.
9.11 Solceller på tage og facader skal være antirefleksbehandlede, og rammer og solceller skal have samme farve/sorte. På tage skal de opsættes i en firkant med samme hældning som taget, på facader i hele firkanter/i en hel firkant.
9.12 Udvendige tekniske installationer, som f.eks. ventilationsafkast skal opføres som afskærmede arkitektoniske elementer på bebyggelsens facader og tagflader.
9.13 Elskabe og andre tekniske anlæg skal placeres så de ikke er til gene for opholdsarealer og stiforbindelser.
For at sikre et mindre CO2 aftryk samt for at indpasse byggeri og fastholde et dæmpet præg fastsættes bestemmelser om at byggeri primært skal opføres i tegl og træ i farver, der fremstår naturlig i overgangen til det åbne landskab. Grønne tage kan bidrage til øget biodiversitet i området. Bygningsudtrykket skal sikre, at bygningen indgår som et arkitektonisk element i landskabet og ikke stikker ud med iøjnefaldende farver. Tekniske installationer skal indarbejdes i konstruktionen og tagformen.
Vandhåndtering
10.1 Området klimatilpasses og regnvand kan håndteres på terræn, hvor lavninger og strømningsveje naturligt giver mulighed for dette.
10.2 Der skal tages højde for eksisterende terræn ved valg af metode for regnvandshåndtering samt i forbindelse med dimensionering af vandhåndteringsløsningen.
10.3 Ekstremregn skal kunne håndteres på terræn i rekreative grønne korridorer med flad bund og skråningsanlæg 1:5 -1:10 og uden at gøre skade på bygninger og tekniske anlæg og håndteres i henhold til princip for afstrømning af vand på terræn jf. kortbilag 6. Hvor regnvand håndteres på terræn skal bassiner og vandrender udformes med en landskabelig bearbejdning, så de fremstår som en naturlig del af området. Der skal i forbindelse med detailplanlægning laves en specifik vandhåndteringsplan, der følger kommunens vejledning.
10.4 Anlæg til regnvandshåndtering skal udformes så de naturligt indgår i de grønne arealer, legeplads, parkeringsarealer og kan f.eks. udføres som åbne grøfter/trug. Langs veje og stier kan synlig regnvandshåndtering ske i grøfter, trug eller faste vandrender, f.eks. af beton. Lokalplanområdet skal indrettes til, at kunne håndtere regnvand på terræn/håndtere vand fra ekstreme regnhændelser efter et princip om neutral vandhåndtering.
På kortbilag 3 og 6 fremgår det, hvor vandet skal strømme inde i lokalplanområdet, hvor det skal strømme hen, hvor skybrudsvolumner og regnvandsbassin placeres med cirka afgrænsning.
Beplantning
10.5 Beplantningsbæltet på kortbilag 3 fremtidige forhold skal forstærke det eksisterende beplantningsbælte langs skellet mod eksisterende daginstitution. Beplantningsbæltet skal etableres som et fler-/3-rækket hegn bestående af følgende arter: almindelig tjørn (Crataegus laevigata), skovhassel (Corylus avellana), syren (Syringa vulgaris), rødel (Alnus glutinosa) og paradisæble (Malus ”Braendkjaer”) Beplantningsbæltet skal variere i bredde, så det skaber mindre rum i bølgende former.
10.6 Der skal etableres et beplantningsbælte langs lokalplanområdet nordlige skel, med et omfang og en placering i overensstemmelse med kortbilag 3, Fremtidige forhold. Beplantningsbæltet skal etableres som et fler-/3-rækket hegn bestående af følgende arter: almindelig tjørn (Crataegus laevigata), skovhassel (Corylus avellana), syren (Syringa vulgaris), rødel (Alnus glutinosa) og paradisæble (Malus ”Braendkjaer”) Beplantningsbæltet skal variere i bredde, så det skaber mindre rum i bølgende former. Der kan etableres "huller" i beplantningsbæltet, så der gives mulighed for kig og stiforbindelser.
10.7 Der skal plantes en række af træer langs den vestlige side af fordelingsvejen og langs den sydlige del af stamvejen i delområde 2, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
10.8 Parkeringspladser skal anlægges med beplantning i form af træer, buske eller hække, svarende til minimum 1 m² grønt pr. 5 parkeringspladser.
10.9 Der skal etableres grupper eller rækker af træer indenfor delområde 1.
10.10 Beplantning langs veje og indenfor delområderne skal være hjemmehørende arter fra den Østjyske Region og/eller i en kombination med frugttræer.
10.11 Delområde 3 udlægges i græs eller anden bevoksning, hvor biodiversitet fremmes.
10.12 Hegn i skel må alene udføres som levende hegn. Mod vej, sti og fællesarealer skal hegnet plantes på egen grund.
I forbindelse med byggemodning af lokalplanområdet skal der etableres et system, der kan transportere, forsinke, nedsive og fordampe regnvand samt lede vand fra kraftig regn og skybrud til skybrudsvolumnerne. Regnvandsløsningen skal udnytte naturlige strømningsveje og udarbejdes ud fra en række formål, der både tilgodeser kapacitet og afledning, men også bidrager til at skabe spændende og rekreative forløb i området med landskabelige lavninger, render og beplantninger.
Anlæg til regnvandshåndtering skal udformes så de naturligt indgår i de grønne arealer og kan f.eks. udføres som åbne grøfter/trug og regnbede. Langs veje, stier og bebyggelse kan synlig regnvandshåndtering ske i grøfter, trug eller faste vandrender, f.eks. af beton.
De grønne tage gør det muligt at forsinke og fordampe en del af tagarealet.
Udvalgte træer og buske der er naturligt hjemmehørende (eller er meget gamle kulturplanter) i Danmark, og som normalt bliver højere end ca. 1,5 meter (mistelten undtaget): Skovfyr, Ene, Taks, Storbladet Elm, Bøg, Stilkeg, Vinter-eg, Vorte-birk, Dun-birk, Rød-el, Hassel, Avnbøg, Storbladet lind, Småbladet lind, Seljepil, Femhannet Pil, Grå Pil, Bævreasp, Hunde-rose, Blågrøn rose, Æble-rose (gammel dansk kulturplante), Alm. Røn, Seljerøn, Skov-abild (= Skov-æble), Pære (gammel dansk kulturplante), Hvidtjørn (3 hjemmehørende arter), Slåen, Kræge (gammel dansk kulturplante), Mirabel (gammel dansk kulturplante), Fugle-kirsebær, Almindelig Hæg (= Majtræ), Havtorn, Rød kornel, Benved, Kristtorn, Vrietorn, Tørst, Spids-løn, Navr, Vedbend, Ask, Alm. Hyld, Kvalkved, Vedvindel (= Vild kaprifolie) og Dunet Gedeblad og Mistelten.
Ny bebyggelse/området inden for det enkelte delområde må ikke tages i brug før end:
11.1 at beplantningerne som nævnt i § 10 er etableret.
11.2 der er sikret afledning af regnvand, enten til nedsivning eller til områdets regnbede / regnvandsbassiner.
11.3 der er sikret kontrolleret afledning af regnvand ved skybrudshændelser.
11.4 end anlæg og installationer til håndtering af ekstrem regn er etableret.
11.5 der er etableret veje, stier og parkeringspladser, som nævnt i §§ 5, 6 og 10.
Redegørelse til § 11.1 Beplantning kan afvente 6 måneder fra ibrugtagningstidspunktet, af hensyn til vækstbetingelserne på plantningstidspunktet.
12.1 Ingen bestemmelser.
13.1 Ingen bestemmelser.
14.1 Den del af lokalplan 10-2007 Børnehave på Ørridslevvej, Hovedgård, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.
15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.
15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.