Kommuneplanen

Kommuneplanen er en samlet plan for den fysiske udvikling i Horsens Kommune - både i byerne og i det åbne land. Kommuneplanen gælder som udgangspunkt i 12 år, men skal revideres hvert fjerde år.

Kommuneplanen indeholder:

  • En hovedstruktur, der fastlægger de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen,
  • Retningslinjer for arealanvendelsen, og
  • Rammer for lokalplanlægningen

En lokalplan skal være i overensstemmelse med kommuneplanen. Hvis der er uoverensstemmelse, kan lokalplanen kun gennemføres, hvis byrådets vedtager et tillæg til kommuneplanen, der muliggør lokalplanens indhold.

Lokalplanens indhold er i overensstemmelse med kommuneplanens hovedstruktur, retningslinjer og rammebestemmelser:

Hovedstruktur

Arealet ligger indenfor det fælles hovedstrukturbillede. Planlægningen er i overensstemmelse med hovedstrukturbilledet.

Bymønsteret har til formål at sikre udnyttelse af allerede foretagne investeringer i eksisterende infrastruktur og offentlig service samt forudsætninger om nødvendig ny infrastruktur.

Arealet ligger i tæt tilknytning til eksisterende offentlige formål, skole, daginstitution, idrætsfaciliteter og boligområder Hovedgård og vurderes at være en naturlig afrunding af byen mod sydvest.

Retningslinjer

Specifikke geologiske bevaringsværdier Søhøjlandet Hovedgård-Vedslet området:

Lokaliteten er et dødispræget landskab med store ler-fladbakker, beliggende øst for den Østjyske Israndslinje. Fladbakkerne består af smeltevandsler, der blev afsat i issøer omgivet af dødis. Der er også flere erosionskløfter i området, hvoraf mindst én af kløfterne menes at være opstået i forbindelse med tapning af en issø. Lokalplanen sikrer at det naturlige terræn fastholdes, hvor lavninger anvendes til skybrudsvolumen. Lokalplanen vurderes ikke at medføre en negativ påvirkning af de geologiske bevaringsværdier.

Område med særlige drikkevandsinteresser

Hovedgård by ligger inde midt i et stort område med særlige drikkevandsinteresser. Flere områder af byen ligger desuden indenfor et indvindingsopland til et alment vandværk. Umiddelbart vest for Hovedgård by, vurderes grundvandet at have en ringe beskyttelse bl.a. på grund af en begrænset lertykkelse over grundvandsmagasinet. Ved planlægning indenfor områder med særlige drikkevandsinteresser, indvindingsoplande og BNBO, skal det præciseres, hvilke tekniske tiltag der skal bidrage til at sikre beskyttelsen af grundvandet. Dette skal ske i forbindelse med lokalplanlægningen.

Lokalplanområdet ligger inden for område med særlige drikkevandsinteresser. Grundvandsressourcen vurderes ikke som sårbar på grund af et tykt lerdække over grundvandsmagasinet. Lokalplanen vurderes ikke at medføre en væsentlig risiko for negativ påvirkning af drikkevandsinteresser.

Rammer

Ønsket om planlægningen for offentlige formål er i overensstemmelse med Kommuneplanramme 34OF03, der er gældende for området og fastlægger områdets anvendelse til offentlige formål. Indenfor området kan der etableres skole, daginstitutioner, sports- og idrætsanlæg og andre uddannelses-, sundheds-, sociale-, kulturelle-, administrative formål og foreningsaktiviteter.

Området kan bebygges med en bebyggelsesprocent på max. 40 i op til 3 etager i max. 10 meters højde.

 

Kort over vedtagne kommuneplanrammer.

Kort over retningslinje specifikke geologiske bevaringsværdier

Kort over retningslinje område med særlige drikkevandsinteresser