Skovbyggelinje
Planområdet er omfattet af skovbyggelinjer omkring følgende skove:
- Hestehaveskov
- Åbjerg Skov
- Bygholm Lystskov
- Bygholm Park
- Skov på matr. nr. 12ay Torsted By, Torsted
- Skov på matr. nr. 1fy Bygholm Hgd., Hatting
Da planområdet er fuldt udbygget vil forbuddet alene berøre arealer mellem væsentlig bebyggelse og skoven (husrækken).
Lov om naturbeskyttelse fremhæver ”Husrækkereglen”, jf. § 17, stk. 3.
På strækninger, hvor der allerede findes væsentlig lovlig bebyggelse nærmere skoven end 300 meter, gælder forbuddet kun mellem bebyggelsen og skoven, jf. stk. 3. Bestemmelsen er indført ved en lovændring fra 201364. Bestemmelsen betyder, at forbuddet kun gælder mellem bebyggelsen og skoven, når der er en sammenhængende (lovlig) bebyggelse, ”husrække”, nærmere skoven end 300 meter, uanset hvornår bebyggelsen er opført. Det betyder, at forbuddet i stk. 1, ikke gælder på arealerne på den anden side af husrækken mellem husrækken og f.eks. en vej. Det vil sige, at byggelinjen reelt vil forløbe i den kortere afstand fra skoven og til den sammenhængende bebyggelse. Forbuddet i lovens § 17, stk. 1, vil kun gælde på arealer mellem husrækken og skoven.
Den generelle undtagelse kræver ikke en afgørelse fra kommunen, da den fremgår direkte af loven. Det præcise forløb af byggelinjen beror derimod på en nærmere vurdering, som må foretages af kommunen i forbindelse med en konkret sag om dispensation eller påbud, hvor det har aktuel betydning om et areal er omfattet af linjen eller ej. En sådan afgørelse vil kunne påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter reglerne i naturbeskyttelsesloven.
Dispensation fra skovbyggelinjen
300 meter skovbyggelinjer omkring Hestehaveskov, Åbjerg Skov, Bygholm Lystskov, Bygholm Park og skovområde på matr. nr. 2ay Torsted By, Torsted og 1fy Bygholm Hgd., Hatting berører planområdet. Der skal derfor søges om dispensation fra skovbyggelinjen hos Horsens Kommune.
Landbrugspligt
Der er landbrugspligt på matriklerne 1gp og 1gq begge af Bygholm Hgd., Hatting.
Matr.nr. 1gp er samnoteret med andre ejendomme, herunder matr.nr. 1gq.
Landbrugspligten er ikke til hindre for, at lokalplanen anviser stiadgange til matr.nr. 1gp, ligesom landbrugspligten heller ikke er til hinder for, at der etableres stier på matr.nr. 1gp.
Matrikel 1gq, Hatting Hgd., Hatting er omfattet af landbrugspligten. På trods af at ejendommen er under 2Ha, kan landbrugspligten ikke automatisk ophæves, da der ikke er en beboelsesejendom på ejendommen. Derfor skal landbrugsstyrelsen ansøge om ophævelse af landbrugspligten. Landbrugsstyrelsen vil formentlig tillade ophævelsen af landbrugspligten, da Horsens Kommune opfylder betingelsen om, at der er vedtaget lokalplan for ejendommen. Selve processen omkring ophævelsen sker ved, at Horsens Kommune udstykker matr.nr. 1gq og i den forbindelse ansøger om ophævelse af landbrugspligten for den matrikel.
Trafikregulering
Der kan ikke uden samtykke fra politiet gives tilladelse til udførelse af vejanlæg m.m., Der kan have væsentlig betydning for færdselens sikkerhed og afvikling (se Færdselslovens § 100).
Museumsloven
På baggrund af arkivalsk kontrol og tidligere fund af gravhøj vurderer Museum Horsens, at der kan være risiko for fortidsminder på ubebyggede arealer.
Horsens Museum skal kontaktes inden anlægsarbejdet påbegyndes, for at give museet mulighed for at foretage arkæologiske prøvegravninger til vurdering af, om der er skjulte fortidsminder, som skal udgraves. Der skal derfor afsættes tid til, at museet kan nå at foretage disse undersøgelser, inden jordarbejde påbegyndes. I henhold til Museumslovens § 27, stk. 2 og 3 skal anlæg og byggeri standses, hvis der under jordarbejde findes grave, gravpladser, bopladser, ruiner eller andre jordfaste fortidsminder, og Horsens Museum skal underrettes om fundet.
Fortidsminder
Jf. Naturbeskyttelseslovens § 18 og Museumslovens §§ 29e og 29f. Hvis der er en fortidsmindebeskyttelseslinje skal der tages stilling til, om der skal dispenseres fra den eller den skal ophæves.
Inden for planområdet er registeret kendte fortidsminder herunder gravhøjen SB 170403-200. Fortidsminderne er ikke omfattet af beskyttelseslinjer.
Selvom området er fuldt udbygget, oplyser Museum Horsens, at der inden for lokalplanområdet kan være risiko for at finde skjulte, jodfaste fortidsminder ved anlægs- og jordarbejde på arealerne. Museet anbefaler derfor, at der indhentes en udtalelse forud for jord- og anlægsprojekter inden for lokalplanoområdet.
Fortidsminder er beskyttet af kapitel 8 i musuemsloven. Findes der under jordarbejde spor efter fortidsminder, skal arbejdet standses i det omfang, det berører fortidsmindet. Fortidsmindet skal straks anmeldes til Museum Horsens jf. museumslovens § 27 stk. 2.
Museum Horsens: 7629 2350 eller e-mail: horsensmuseum@horsens.dk.
Læs mere om museumsloven på Slot- og Kulturstyrelsens hjemmeside.
Læs mere om arkæologiske udgravninger i guiden Bevar guldet, inden du graver.
Beskyttede jord- og stendiger
Lokalplanområdet grænser op til et dige omkring Hestehaveskov på matr. nr. 1fz, Bygholm Hgd., Hatting. Diget er beskyttet efter Museumslovens § 29 a, og såfremt lokalplanens vedtagelse forudsætter tilstandsændringer af diget kræve dette en dispensation efter museumslovens § 29 j stk. 2, jf. § 29 a.
Diget berøres ikke af lokalplanens aktiviteter, men lokalplanen stiller krav om afstand mellem diget og stier og lignende på mindst 5 meter.
Servitutter
Ejere og bygherrer må selv sikre sig overblik over tinglyste servitutter, der har betydning for bygge og anlægsarbejder. Man skal være opmærksom på, at ikke alle rør, kabler eller ledninger er tinglyst.
Derfor bør relevante forsyningsselskaber høres, inden jordarbejder påbegyndes. Det kan dreje sig om elkabler, telefon-, tele- og tv-kabler, vandledninger, fjernvarmeledninger, gasledninger og spildevandsledninger.
Kommunen kan være behjælpelig med at oplyse, hvilke forsyningsselskaber, der dækker det pågældende område.
Tilslutningstilladelse
Der skal søges tilslutning til offentlig kloak.
Ansøgninger om tilslutningstilladelse behandles af Horsens Kommune. Kontakt: spildevand@horsens.dk
Udledningstilladelse
Der skal søges tilladelse til udledning af regnvand.
Ansøgning om udledningstilladelse behandles af Horsens Kommune. Kontakt: spildevand@horsens.dk