Detailhandel

Efter § 16, stk. 6, skal der i redegørelsen til lokalplanforslag, der muliggør etablering af butikker, gøres rede for bebyggelsens påvirkning af bymiljøet, herunder den eksisterende bebyggelse i området, friarealer og trafikale forhold.

Butikker til særligt pladskrævende varegrupper

Butikker til særligt pladskrævende varegrupper etableres, hvor der både er stor synlighed delvis mod Hattingvej og mod Ringvejen. Detailhandelsarealet må maks. være på 30.000 m2, og den enkelte butik på 12.000 m2. 

Uden for detailhandelsstrukturen, som den er fastlagt i kommuneplanen kan der ske engroshandel, etableres netbutikker/e-handel og udlægges arealer til mindre butikker til salg af egen produktion.

Fælles for dem alle er: at de kun må generere ubetydelige kundestrømme. Hvis deres salgsareal skaber mere end ubetydelige kundestrømme, betragtes de som detailhandel og skal placeres inden for kommuneplanens detailhandelsstruktur.

Definition af ubetydeligt salg:

Vejledning om detailhandel og Kommuneplanens generelle rammer definerer ”ubetydeligt” salg: 

Det vurderes, at der er tale om et ubetydeligt salg til privatpersoner – og dermed ikke en butik med detailsalg - hvis:

  • Der ikke er indrettet en egentlig butik med salgsareal, facadeskiltning, vinduesudstilling, kunderådgivning og kasselinje i e-handelsvirksomheden.
  • Der ikke er opstillet pc’er, hvor man kan bestille varen på stedet, og derefter hente den på lageret.
  • E-handelsvirksomheden ikke annoncerer eller skilter med salg og åbningstider i en fysisk butik.
  • At langt den overvejende del af e-handelsvirksomhedens årlige omsætning udgøres af ren e-handel.

Inden for delområderne 3, 5, 6 og 7 kan der derudover ske skal salg fra egen produktion.

Inden for delområderne 1, 2, 4 og 8 kan der alene etableres udstillling af varer fra produtkionen og ingen salg til private.

Arealet til detailhandel er i dag bebygget, og lokalplanen medfører ikke ændringer i omfang, bygningshøjde, men reducerer bebyggelsesprocenten til 55 for disse områder.