Øvrig planlægning

Trafikplanlægning

Krydset Højagergårdsvej / Bjerrevej udbygges med svingbaner og trafiksignaleres. Den østligste del af Højagergårdsvej udvides mod syd (ved bydelscentret). Den nord- sydgående adgangsvej er omfattet og reguleret af den eksisterende Lokalplan 2015-14, Boliger, Ørnstrup Møllevej, Horsens.

Vandområde- & Natura 2000 planer

Lov om vandplanlægning

Jævnfør lov om vandplanlægning, fastlægger miljø- og fødevareministeren miljømål for vandområdedistrikternes enkelte overfladevandområder og grundvandsforekomster gennem vandområdeplaner. For alle vandforekomster er miljømålet ’god tilstand’ og for kunstige og stærkt modificerede overfladevandområder er miljømålet et godt økologisk potentiale og en god kemisk tilstand.

Samtidig skal forringelse af tilstanden af alle overfladevandområder og af alle grundvandsforekomster forebygges, og balancen mellem indvinding og grundvandsdannelse sikres.

Det planlagte har en neutral påvirkning på de miljømål, som gennem lov om vandplanlægning er fastlagt for overfaldevand og grundvand.

Internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af bilag IV-arter

Der gælder særlige krav til redegørelsen til planforslag, som enten i sig selv eller i forbindelse med andre planer kan påvirke et internationalt naturbeskyttelsesområde væsentligt, jf. Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter, § 3.

Her skal der, under hensyn til bevaringsmålsætningen for området, indgå en vurdering af forslagets virkninger på det internationale naturbeskyttelsesområde.

Hvis vurderingen viser, at planen vil skade det internationale naturbeskyttelsesområdes integritet, kan planen ikke gennemføres, jf. Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale naturbeskyttelsesområder samt beskyttelse af visse arter, § 3, stk. 2.

Det skal også fremgå af lokalplanforslaget, om det kan indebære påvirkning af visse dyrearter, såvel i som uden for de internationale naturbeskyttelsesområder.

Planer kan ikke vedtages, hvis de kan beskadige eller ødelægge yngle- eller rasteområder for arter der er optaget i habitatdirektivets bilag IV, jf. ovenstående bekendtgørelses § 7, stk. 2.

Natura 2000

Projektområdet ligger ca. 8 km fra nærmeste Natura 2000 område, som er Natura 2000 område nr. 56 (Habitatområde H52, Horsens Fjord, havet øst for og Endelave og fuglebeskyttelsesområde F36, Horsens Fjord og Endelave).

Udpegningsgrundlaget for området fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside:

https://mst.dk/natur-vand/natur/natura-2000/natura-2000-omraaderne/udpegningsgrundlag/

Alene på baggrund af den store afstand til det internationale naturbeskyttelsesområde og projektets beskedne omfang er det Horsens Kommunes vurdering, at det kan udelukkes, at projektet kan skade arter eller naturtyper, som udgør udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området. Der er vedtaget en Natura 2000-plan for det internationale naturbeskyttelsesområde og projektet vurderes at være foreneligt med planens bevaringsmålsætninger.

Bilag IV arter

En række arter af planter og dyr, de såkaldte bilag IV-arter, er omfattet af en særlig streng beskyttelse i alle EU-medlemsstater herunder Danmark. Det gælder for dyrearterne, at der er et generelt forbud mod at beskadige eller ødelægge yngle- og rasteområder i deres naturlige udbredelsesområde, mens der for plantearterne er forbud mod at ødelægge dem. Forbuddet gælder uanset om disse dyr og planter findes indenfor eller udenfor beskyttede naturområder.

Horsens Kommune har kendskab til, at der omkring projektområdet lever følgende bilag IV arter; odder, stor vandsalamander og arter af flagermus.

Lokalplansområdet anvendes i dag til omdriftsarealer. Lokalplansområdet vurderes ikke at være egnet som yngle- eller rasteområde for nogen af bilag IV-arterne.

Samlet vurdering vedr. udpegningsgrundlag og bilag IV arter

Horsens Kommune vurderer således samlet, at projektet kan realiseres uden at:

skade arter eller naturtyper som indgår i udpegningsgrundlaget for natura 2000 områder
indskrænke eller forringe egnede yngle- eller rastesteder for bilag IV arter i området

Grundvand

Lokalplanområdet ligger udenfor OSD-område og udenfor indvindingsopland til vandværk.

Spildevandsplan 2012 - 2015

Lokalplanområdet er ikke omfattet af Horsens Kommunes gældende spildevandsplan 2012 - 2015. Der skal derfor udarbejdet et nyt tillæg til spildevandsplanen, der indarbejder lokalplanområdet i denne.

Lokalplanområdet skal separatkloakeres. Den maksimale befæstelsesgrad skal fastsættes til 0,8 jf. Tillæg 22 til Horsens Kommunes gældende spildevandsplan 2012 – 2015. Overstiger befæstelsesgraden 0,8 på den enkelte matrikel indenfor lokalplanområdet, skal der etableres intern forsinkelse af regnvand.

Sanitært spildevand ledes til rensning på Horsens Centralrenseanlæg.​

Regnvand fra området skal tilsluttes Samn Forsynings regnvandsledning, der afvander til regnvandsbassin A439_1BR. Regnvandsbassin A439_1BR beliggende på matrikel 7ap, er ikke dimensioneret til at rense og forsinke regnvand fra dette lokalplanområde hvorfor regnvandet skal renses og forsinkes til naturlig afstrømning inden udledning til Horsens Vands regnvandsledning. Rensning og forsinkelse skal ske indenfor lokalplanområdet inden det skal ledes til Klokkedal Å og den en naturlige afstrømning hertil er 0,77 l/s/bef.ha.

Tilslutning af regnvand kræver tilladelse efter miljøbeskyttelsesloven. Tilladelsen ansøges hos Horsens Kommune, Natur og miljø.

Samn Forsyning skal anvise tilslutningspunkt for regn- og spildevand.

TEKNISKE ANLÆG

Elforsyning

Lokalplanområdet forsynes med el efter gældende regler.

Varmeforsyning 

Alle ejendomme inden for lokalplanområdet skal tilsluttes den kollektive varmeforsyning.

Der kan gives tilladelse til udnyttelse af procesvarme som opvarmningsform i den enkelte virksomhed.

Vandforsyning

Området vandforsynes fra et alment vandværk.

Renovation

Det skal sikres, at der er plads til en rationel affaldssortering og opbevaring. Renovationen skal overholde Horsens Kommunes til en hver tid gældende ”Regulativ for erhvervsaffald”.

Erhverv skal være tilmeldt restaffald til den kommunale indsamlingsordning. Virksomheder beliggende i ejendomme med både husholdninger og virksomheder kan efter nærmere aftale med Affald og Genbrug tilmelde sig ordninger for dagrenovation for husholdninger, såfremt der er tale om affald, der i art og mængde svarer til en almindelig husholdning jf. § 9 og § 28 - § 30 i Regulativ for husholdningsaffald. Som standard materiel kan benyttes følgende:

  • Sækkestativer til 110 l. sække. Til stativer skal de udleverede 110 l. sække med Horsens Kommunes logo benyttes.
  • Affaldsbeholdere på 140 l., 240 l., 360 l., 400 l. og 660 l.
  • Midicontainere (vippecontainere) omfatter størrelserne 4 - 12 m3.
  • Lukkede maxi- og pressecontainere i størrelsen 10 – 25 m3. Maxi- og pressecontainere skal være lukkede og kunne afhentes med kroghejs.

Lastbilen, der tømmer affaldsbeholdere /-containere skal kunne køre ind på matriklen og ud igen uden at skulle vende (medmindre der opføres en vendeplads som lever op til kravene i vores vejledning til nedgravede).

Støj fra virksomheder

I forbindelse med miljøgodkendelse af virksomheder vil der blive stillet krav til, hvor meget virksomheden må bidrage med til støjniveauet i skel.

Jordbalance

Inden for lokalområdet skal der så vidt muligt etableres jordbalance. Det vil sige, at overskydende jord, skal søges nyttiggjort i projektet i det omfang det er muligt. Nyttiggørelse af jord kan kræve særskilt tilladelse.

Jordforurening

Lokalplanområdet er ikke kortlagt efter jordforureningsloven. Såfremt der under bygge- eller jordarbejdet på et areal, der ikke er kortlagt, konstateres en forurening af jorden, skal arbejdet standses og kommunen skal underrettes. Tilsvarende gælder på et kortlagt areal, såfremt den konstaterede forurening ikke er beskrevet i kortlægningen.

Når et areal overgår fra landzone til byzone bliver området omfattet af områdeklassificering med mindre området udtages fra områdeklassificeringen, jf. jordforureningsloven.

Med baggrunde i kommunens eksisterende kendskab til lokalplanområdet vurderes der ikke at have været aktiviteter i området, som kan have givet anledning til diffus forurening af arealet. Området er ikke omfattet af områdeklassificering.