Lokalplanens indhold

Lokalplanområdet er udlagt til boligformål i form af tæt-lav boligbebyggelse. 

Med lokalplanen sikres de bærende bevaringsværdier i kulturmiljøet. De bærende værdier kan opsummeres til de bevaringsværdige bygninger med deres bygningsdetaljer, gadeforløb, passager samt for- og baghaver på langstrakte, smalle matrikler.

Netop dette sikres med lokalplanbestemmelser:

  • for bevaring af bebyggelse,
  • for fastholdelse af gadeforløb og smalle stier/passager,
  • med udlæg af for- og baghaver samt
  • med forbud mod udstykning.

De bevaringsmæssige interesser for bygningerne sikres, jf. Planlovens § 15, ved et forbud mod nedrivning og med bestemmelser om, at alle ændringer og ombygninger, der berører bygningens ydre fremtræden, kun må udføres med tilladelse fra Byrådet. Tilladelsen vil blive givet ud fra en vurdering af, om bygningens bevaringsmæssige stand opretholdes eller forbedres.

Hvis Horsens Kommune afslår at give tilladelse til nedrivning af en bygning, kan ejeren forlange ejendommen overtaget af kommunen mod erstatning.

For øvrige bygninger - det vil sige, for garager, carporte og skure samt et eventuelt fælleshus indeholder lokalplanen bebyggelsesregulerende bestemmelser.

Lokalplanen sikrer placeringen og omfanget af garager, carporte og skure ved fastlæggelse af byggelinjer, for at disse sekundære bygninger indgår i en helhed og ikke sammenbygges med de bevaringsværdige bygninger. Desuden sikres, at der alene må opføres 1 stk. garage, carport eller skur pr. bolig. Dette sker ud fra de foreskrifter, som 'Horsens Boligselskab' har vedtaget, og som er tinglyst for hver bolig.

Muligheden for et fælleshus skal ses i lyset af, at et fælleshus kan understøtte sammenholdet i bebyggelsen. Lokalplanen sikrer derfor bestemmelser for placering og omfang af et sådant fælleshus. Dette sker ved udlæg af et byggefelt for bebyggelse i 1 etage og med angivelse af maksimal bygningshøjde. Byggefeltet er placeret i den vestlige del af lokalplanområdet på et ubebygget areal, der i dag er fælles for bebyggelsen.

Bebyggelsens udseende

'Lille Amalienborg' er karakteriseret ved en stringent og ensartet fremtoning.

For at bevare bebyggelsens oprindelige byggeskik fastlægger lokalplanen, at de bevaringsværdige bygninger kan ombygges eller på anden måde ændres efter tilladelse fra Byrådet. Tilladelsen vil blive givet ud fra en vurdering af, om bygningernes bevaringsmæssige stand opretholdes eller forbedres. Desuden indeholder lokalplanen detaljerede bestemmelser for de bevaringsværdige bygningers udseende for netop at understøtte bebyggelsens særlige karakteristika. Det være sig både facade- og tagmaterialer samt bygningsdetaljer i øvrigt.

For den øvrige bebyggelse sikrer loklaplanen bestemmelser om udseende af garager, carporte og skure samt et eventuelt fælleshus.

Garager, carporte og skure skal fremstå som lette konstruktioner. Skure skal fremstå med sadeltage. Garager og carporte for den enkelte bolig skal fremstå med enten fladt tag eller med sadeltage. Facader skal fremstå i træ enten sortmalet eller malet i svenskrød farve. Dette er ligeledes fastlagt ud fra en helhedsbetragtning og ud fra de foreskrifter, som 'Horsens Boligselskab' har besluttet, og som er tinglyst for hver bolig.

Fælleshuset skal opføres med sadeltag og med et materialevalg, der harmonerer med både den bevaringsværdige bebyggelse og med de garager, carporte og skure, der er opført i bebyggelsen i dag. Lokalplanen sikrer, at dette skal ske med facader beklædt med sortmalet træ og tage beklædt med røde vingetegl eller tagpap med lister. Vinduer og døre skal fremstå med sprosser og med hvidmalede rammer.

Samtidig fastlægger lokalplanen bestemmelser om belysning og bestemmelser om, at skiltning og reklamering - udover almindelig nummer- og navneskiltning - på en ejendom kun må ske med tilladelse fra Byrådet i hvert enkelt tilfælde.

Ubebyggede arealer

Med lokalplanen udlægges for- og baghaver som private opholdsarealer.

Forhaverne udgør i dag et sammenhængende, landskabeligt træk langs Boligselskabet. Det understøttes med lokalplanbestemmelser om grøn fremtoning og lav beplantning. For eksempel må der ikke plantes træer eller hække, ligesom der ikke må plantes vækster op ad facader. Lokalplanbestemmelserne åbner dog mulighed for bunddække. Dette sker ligeledes ud fra en helhedsbetragtning og ud fra de foreskrifter, som 'Horsens Boligselskab' har besluttet.

Desuden udgør strukturen med baghaver som smalle, langstrakte haver brudt af smalle passager et karakteristisk og værdifuldt træk i bebyggelsen. Dette bevares med lokalplanens bestemmelser for grønne haveanlæg, særligt i forhold til lokalplanbestemmelser om hæk som hegn i naboskel og mod sti og vej.

Et andet vigtigt træk i kulturmiljøet er gadeforløbet, der åbner sig ved den ottekantede, begrønnede plads midt i bebyggelsen. Denne plads skal fortsat fremstå begrønnet, ligesom pladsen fortsat kan være indrettet med inventar som bænke, anlæg for affaldshåndtering m.m. Desuden åbner lokalplanen mulighed for, at pladsen kan indrettes med anlæg til håndtering af overfladevand.

I den sydlige del af lokalplanområdet ligger Spedalsø 51, der omfatter en ejendom, som indgår i kulturmiljøet. Denne ejendom er ikke bebygget med en bolig, men indgår i kulturmiljøets grønne fremtoning. Med lokalplanen sikres, at denne ejendom fortsat vil fremstå, som en del af kulturmiljøets grønne fremtoning.

Lokalplanen ændrer ikke på eksisterende forhold som vejadgang, stiforbindelser ect. Med lokalplanen bibeholdes disse forhold. Med hensyn til parkering sikrer lokalplanen alene, at der skal etableres parkering til driften af det eventuelle fælleshus. Lokalplanen stiller ikke krav om etablering af parkering for den enkelte bolig, da der ikke er tale om opførelse af nye boliger inden for lokalplanområdet. 

Fotos af eksisterende forhold - bevaringsværdig bebyggelse.

 

Fotos af eksisterende forhold - med grønne træk, smalle passager og garager i baghaver.