Planforslaget er omfattet af lov om miljøvurdering. Loven medfører, at der skal foretages miljøvurdering af planer og programmer, hvis gennemførelse kan få væsentlig indvirkning på miljøet.
Horsens Kommune har foretaget en screening af områderne efter kriterierne i loven og vurderet, at planforslaget ikke vil påvirke miljøet væsentligt, hvorfor det ikke er nødvendigt at foretage en miljøvurdering af lokalplanen. Vurderingen af, at planforslaget ikke er omfattet af lovens krav om, at der skal foretages en miljøvurdering er en endelig afgørelse, der kan påklages til Planklagenævnet.
Afgørelse og begrundelse
Planlægningen giver udelukkende mulighed for anvendelse af et mindre område på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i det eksisterende plangrundlag, jævnfør lovens § 8, stk. 2, nr. 1. Planlægningen antages ikke at fastlægge rammer i øvrigt for fremtidige anlægstilladelser, som kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet, jævnfør lovens § 8, stk. 2, nr. 2.
Planlægningen omfatter eksisterende bevaringsværdig boligbebyggelse med tilhørende for- og baghaver og omhandler et mindre område på lokalt plan i byzone. Planforslaget sikrer bevaringsværdige bygninger i området og viderefører området som et boligområde.
Som hovedhensyn for afgørelsen har Horsens Kommune vurderet planens mulige påvirkning ud fra parametrene: Menneskers sundhed, klimatiske faktorer og kulturarv.
Påvirkningerne er vurderede til ikke at være væsentlige.
I forhold til menneskers sundhed er hovedhensynet, at den sydligste del af lokalplanområdet tættest på Spedalsø er udpeget som støjbelastet areal i kommuneplanen. Med planlægningen bevares den eksisterende boligbebyggelse. Der vil ikke være tale om udlæg af ny støjfølsom anvendelse.
I forhold til klimatiske faktorer er hovedhensynet, at området vedrørende overfladevand er omfattet af spildevandsplanen og gældende udledningstilladelse. Ved ekstremnedbør kan der være risiko for opstuvning af overfladevand i en mindre del af lokalplanområdet. Lokalplanen sikrer mulighed for lokal håndtering af ekstremregn/skybrud med opstuvningsmuligheder for overfladevand, så overfladevand i disse situationer kan forsinkes eller ledes væk fra bygninger.
I forhold til kulturarv beskyttes de kulturhistoriske interesser i videst muligt omfang med planlægningen med lokalplanbestemmelser for sikring af de bevaringsværdige bygninger og bevaringssammenhængene. Arkitektonisk vurderes mulighederne for vedligeholdelse, istandsættelse og ombygning af bebyggelsen tilpasset den eksisterende bevaringsværdige bebyggelse i området, ligesom bevaringen af områdets grønne struktur med for- og baghaver vurderes at have en positiv effekt på bevaringssammenhængene og bebyggelsens samlede fremtoning samt på det sociale liv i området.
Horsens Kommune har vurderet, at lokalplanen ikke er omfattet af krav om miljøvurdering, idet den ikke antages at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen heraf er truffet med hjemmel i miljøvurderingslovens § 10.