Bestemmelser

I henhold til lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.

Formålet med lokalplanen er:

1.1 At fastlægge lokalplanområdets anvendelse til teknisk anlæg som vej og dæmningsanlæg herunder klimasikring.

1.2 At muliggøre at der inden for lokalplanafgrænsningen på havnearealerne nord for udløbet ved Bygholm Å fortsat kan drives havnerelaterede aktiviteter på de arealer, der ikke anvendes til vej.

1.3 At udlægge tilstrækkelige arealer til anlæggelse af Ringvej Syd, etape 2 og 3, herunder broer, dæmningsanlæg med højvandsporte/pumper og højvandssluse/stoplogs, pumpehuse, stier, sti- og vejtilslutninger, parkeringsanlæg, vejskråningsanlæg, støjdæmpende foranstaltninger, regnvandsbassiner, faunapassager samt andre tekniske anlæg i tilknytning til ringvejen.

1.4 At sikre plangrundlaget for nedrivning af bygninger på følgende ejendomme inden for lokalplanområdet: Nordrevej 80 og 88.

1.5 At sikre mulighed for tilslutning til eksisterende stinet samt adgang til eksisterende og nye rekreative områder.

1.6 At der inden for lokalplanområdet kan etableres støjdæmpende foranstaltninger til at sikre, at Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj kan overholdes mod omkringliggende boliger og anden støjfølsom anvendelse.

1.7 At vejanlægget udformes under hensyntagen til støjgener, dyreliv, miljø-, natur- og fredningsinteresser. 

Redegørelse

1.3 Dæmningsanlæg med tilhørende reguleringsmekanismer indgår i klimasikring af Horsens by i situationer med stormflod samt generelle havvandsstigninger.

1.4 En bygning, der er udpeget som bevaringsværdig i kommuneplanen, må i henhold til loven (Bekendtgørelse af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer) ikke nedrives, før nedrivningsanmeldelsen har været offentligt bekendtgjort og byrådet har meddelt ejeren, om der efter planlovens § 14 vil blive nedlagt forbud mod nedrivning.

To bygninger på ejendommen Nordrevej 88 er registreret med SAVE-værdi 3 og er dermed udpeget som bevaringsværdig bebyggelse med høj bevaringsværdi (1-4) i kommuneplanen. 

Realisering af lokalplanen forudsætter ligeledes nedrivning af bygninger på ejendommen Nordrevej 80. Her er tre bygninger registreret med SAVE-værdier på henholdsvis 5, 7 og 7. Bygninger på Nordrevej 80 er således ikke omfattet af kommuneplanens bestemmelser om bevaringsværdige bygninger, men forudsættes nedrevet i forbindelse med planens realisering. 

2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på Kortbilag 1, Lokalplanafgrænsning og zoneforhold, og omfatter dele af følgende nre.:

  • 7y, 6a, 5a, 4v, 4g, 4y, 1f, 1g, 1ac, 1c, 1cæ, 19f, 20d, 33a, 33e, 34e 7000a, 7000b, 7000n Tyrsted by, Tyrsted
  • 1t, 1ac, 1ad, 1dp, 1ø, 1aa, 1eb, 1æ, 1cf, 1cg, 1eh, 1eg, 7000b, 7000e, 7000d Boller Hgd, Uth
  • 880a Horsens Markjorder
  • 1135a, 1135i, 1135h, 1135l, 1135m Horsens Bygrunde

2.2 Områder i landzone forbliver i landzone, mens områder i byzone forbliver i byzone.

Redegørelse

2.2 Anlæg og ændret anvendelse i landzone kræver landzonetilladelse. Dette omfatter f.eks. støjvolde, regnvandsbassiner, faunapassager og pumpehuse/sluseanlæg. Selve vejanlægget forudsætter ikke landzonetilladelse.

3.1 Lokalplanområdet må alene anvendes til tekniske anlæg i form af vej- og stianlæg i tilknytning til Ringvej Syd, etape 2 og 3, med tilhørende sideanlæg, herunder broer, dæmningsanlæg med højvandsporte og pumper, pumpehuse, sti- og vejtilslutninger, parkeringsanlæg, vejskråningsanlæg, støjdæmpende foranstaltninger, regnvandsbassiner, faunapassager samt andre tekniske anlæg i tilknytning til ringvejen.

3.2 På havnearealerne nord for udløbet fra Bygholm Å skal der inden for lokalplanafgrænsningen fortsat kunne drives havnerelaterede aktiviteter på de arealer, der ikke anvendes til vej. Se Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

3.1 Med til "andre tekniske anlæg" hører også mindre teknikbygninger, teknikskabe og lignende som nævnt i § 7.1. Dæmningsanlæg og eventuelle pumpehuse kan endvidere anvendes til rekreative formål og formidling.

4.1 Lokalplanområdet kan udskilles som én eller flere vejmatrikler. 

4.2 Sideanlæg såsom stier, regnvandsbassiner, pumpehuse mv. kan udstykkes særskilt.

Redegørelse

Ingen uddybende redegørelse til bestemmelsen.

5.1 Der udlægges areal til det samlede nye vejanlæg inklusive tilslutningsanlæg mv. med en udstrækning som vist i princippet på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.2 Inden for det viste arealudlæg kan ringvejen etableres i varierende bredde på maksimalt 13 meter, eksklusiv afvandingskonstruktioner, skråningsanlæg og svingbaner.

5.3 Mod syd skal ringvejen tilsluttes eksisterende ringvejsforbindelse vest for Bjerrevej og tilsluttes det eksisterende signalanlæg.

5.4 På strækningen fra Bjerrevej til Boller Overskov skal ringvejen fortrinsvist nedgraves. Ringvejen skal føres under Klokkedalsvej. Ved Nordrevej skal ringvejen hæves og føres over adgangsvejen til Uth Spejderhytte, Nordrevej 68.

5.5 På strækningen fra Bjerrevej til Boller Overskov skal der etableres cykel- og gangsti i eget tracé som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.6 På strækningen ved Bollervej skal ringvejen sænkes, så både ringvejen og cykel- og gangsti føres under Bollervej.

5.7 Der skal etableres et "hankeanlæg", der kobler ringvejen og Bollervej for både bilister og bløde trafikanter. Tilslutninger udlægges med en bredde på maksimalt 13 meter, eksklusiv afvandingskonstruktioner, skråningsanlæg og svingbaner, som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

5.8 På strækningen fra Nordrevej til Bollerstien skal der etableres cykel- og gangsti i eget tracé som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Stien skal føres under ringvejen, så der etableres adgang til/fra Bollerstien.

5.9 Ringvejen skal via dæmningsanlæg føres over Horsens Fjord ved udløbene for henholdsvis Dagnæs Bæk og Bygholm Å som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

5.10 Dæmningen ved Dagnæs Bæk-udløbet skal etableres med øvre kronekant i kote 5,5-7 (DVR90).

5.11 Dæmningen ved Bygholm Å-udløbet skal etableres med øvre kronekant i kote 3,5-4,5 (DVR90). 

5.12 Mod nord skal ringvejen og cykel- og gangstien tilsluttes Ove Jensens Allé som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

5.2 Ringvej Syd planlægges anlagt med varieret tværprofil indeholdende kørebane og rabatter. Omgivende skråningsanlæg og afvandingskonstruktioner varierer idet dele af strækningen ligger nedgravet i terrænet og andre dele hæves over terrænet.

5.7 Hankeanlægget består af til- og frakørselsramper som forbinder ringvejen til den eksisterende Bollervej.

Illustration af hankeanlæg.

Principiel illustrationsskitse af hankeanlæg.

 

5.9 Dæmningsanlægget ud for udløbet fra Bygholm Å skal udføres med højvandsporte og pumper. Dæmningsanlægget ud for udløbet fra Dagnæs Bæk skal udføres med stoplogs (mekanisme der regulerer vandstanden). Det samlede anlæg vil indgå som en vigtig del af klimasikringen af Horsens by ved at bidrage til at sikre bagvedliggende arealer mod oversvømmelse ved stormflod. Højvandsportene kan lukkes i tilfælde af stormflod "udefra", og pumperne kan pumpe regnvand og åvand i Horsens Fjord "indefra".  

For at sikre passage for både, etableres begge dæmninger med gennemsejlingsåbning med en bredde på mindst 10 meter. 

Illustration af pumpehus og dæmning ved udløbet fra Bygholm Å.

Dæmningsanlæg, udløb ved Bygholm Å.

Illustration af dæmning ved udløb fra Dagnæs Bæk.

Dæmningsanlæg, udløb ved Dagnæs Bæk.

 

5.10 og 5.11

DVR90 henviser til Dansk Vertikal Reference 1990.

6.1 Indenfor lokalplanområdet skal vejanlægget etableres med parkeringsanlæg, der skaber adgangsmuligheder til tilstødende områders naturværdier og muligheder for rekreativ udfoldelse. Parkeringsanlægget skal anlægges med placering som i princippet vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

Redegørelse

6.1 Formålet med bestemmelsen er at sikre muligheden for, at adgangen til områdets naturværdier og rekreative muligheder bevares og forbedres.

7.1 Inden for lokalplanområdet kan der opføres mindre teknikbygninger, teknikskabe og lignende, når det bebyggede areal ikke overstiger 10 m2 og højden ikke overstiger 3 meter fra omgivende terræn. Teknikbygninger skal udføres med vandrette tagflader beklædt med sort tagpap, alternativt kan tagflader udformes som grønne tagflader. Udvendige sider (vægge) skal beklædes med ubehandlet træ som lodret listebeklædning. Mindre teknikskabe og lignende skal så vidt muligt indpasses i omgivelserne. 

7.2 Der kan i forbindelse med vejanlægget etableres trafiksignalanlæg samt nødvendig belysning, master, vejskiltning med videre.

7.3 Trafiksignalanlæg, belysning og master kan etableres med en højde på op til 8,5 meter. Dog kan master etableres med en højde på op til 12 meter, når det er nødvendigt for vejskiltning og -belysning med mere, for eksempel ved vejkryds.

7.4 Der kan ikke opsættes antenner, mobilmaster og lignende inden for lokalplanområdet, som ikke er nødvendige for driften af Ringvej Syd.

7.5 Eventuel vejbelysning skal rettes nedad mod vejen og må ikke være direkte rettet mod bebyggelse eller skov- og naturområder. 

7.6 Der må ikke placeres belysning inden for flagemuskorridorerne. Der kan etableres belysning indvendigt i stitunneller. 

Redegørelse

7.1 Bestemmelser om størrelser, materialer og udformning har til formål at "bygningerne" så vidt muligt forsøges tilpasset de landskabelige omgivelser og fremstår som "neutrale elementer" inden for lokalplanområdet.

8.1 Ved dæmningen over Horsens Fjord ved Bygholm Å-udløbet kan der etableres et pumpehus med et maksimalt fodaftryk på 1.500 m2 hvoraf maksimalt 700 m2 kan overdækkes. Pumpehuset kan etableres med en maksimal bygningshøjde i kote 10 meter DVR90. 

8.2 Ved dæmningen over Horsens Fjord ved Dagnæs Bæk-udløbet kan etableres et anlæg med højvandsporte og stoplogs på maksimalt 300 m2 hvoraf hele arealet kan overdækkes. Anlæggets bebyggelse kan etableres med en maksimal bygningshøjde i kote 6 meter DVR90. 

8.3 På landareal nord for Bygholm Å kan etableres bygning til "indgående strøm"/elforsyning med videre på maksimalt 75 m2 med en maksimal bygningshøjde på 4,0 meter. 

Redegørelse

8.1 og 8.2

Bebyggelsen placeres i forbindelse med de to dæmningsanlæg og tilhørende højvandsporte. 

Bebyggelsen skal placeres og proportioneres under hensyntagen til den landskabelige indpasning og det valgte formsprog.

Øvrig bebyggelse inden for lokalplanområdet begrænser sig derudover til teknikbygninger, teknikskabe og lignende som beskrevet i § 7.1

Illustration af pumpehus og dæmning ved udløbet fra Bygholm Å.

Dæmningsanlæg, udløb ved Bygholm Å.

Illustration af dæmning ved udløb fra Dagnæs Bæk.

Dæmningsanlæg, udløb ved Dagnæs Bæk.

9.1 Bebyggelse (som nævnt i 8.1 og 8.2) skal fremtræde som enkle bygninger efter et samlet koncept med en klassisk eller en nutidig arkitektur som vist i eksempel under redegørelsen. Facader skal være tegl, glas, beton, stål eller træ i afdæmpede farver. 

9.2 Bygning til "indgående strøm" (som nævnt i § 8.3) skal fremtræde i formsprog beslægtet med bebyggelsen på dæmningsanlæggene eller tilpasses omgivelsernes arkitektur og landskab.

Redegørelse

9.1 Bebyggelsens størrelse og udformning afhænger af valg af pumper. Bebyggelsen skal have en klar og stedspecifik arkitektonisk form og udformes under stor hensyntagen til påvirkningen af landskabet. Bebyggelsen skal fremtræde enkle og velproportioneret for passerende bilister. Bebyggelse og nærarealerne skal udformes, så de indbyder til ophold for cyklister og gående.

Visualisering af pumpehus ved udløbet fra Bygholm Å. Visualiseringen er alene et bud på hvordan pumpehuset kan se ud.

Visualisering af pumpehus ved udløbet fra Bygholm Å. Visualiseringen er alene et bud på hvordan pumpehuset kan se ud.

Visualisering af pumpehus ved udløbet fra Bygholm Å. Visualiseringen er alene et bud på hvordan pumpehuset kan se ud.

Eksempel på udformning af pumpehus ved Bygholm Ås udløb. Visualiseringer udarbejdet af LYTT/Atkins.

 

9.2 Bygning for teknik til elforsyning ("indgående strøm") skal fremtræde i formsprog beslægtet med pumpehuse eller tilpasses omgivelsernes arkitektur og landskab.

Bebyggelse begrænser sig derudover til teknikbygninger, teknikskabe og lignende som beskrevet i § 7.1.

Generelt

10.1 Der må ikke etableres beplantning inden for § 3-beskyttede naturtyper og strandbeskyttelseslinjen.

10.2 Plantedække skal indenfor lokalplanområdet opstå ved naturlig succession/naturlig frøspredning, og må maksimalt have en højde på 1 meter. Undtaget herfra er faunapassager, støjskærme samt erosionstruede skråningsanlæg.

 

Støjvold

10.3 Der udlægges arealer til støjvold på vestlig side af ringvejen i princippet som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

10.4 Der kan etableres støjvold i princippet som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Støjvolden placeres mellem vejens skråningsanlæg og cykelsti. Højden på støjvolden må ikke overstige 1 meter over planlagt cykelsti.

 

Regnvandshåndtering 

10.5 Der skal inden for lokalplanområdet etableres foranstaltninger til forsinkelse, rensning og afledning af regnvand som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

10.6 Der udlægges areal til regnvandsbassiner som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.

10.7 Regnvandsbassin 1 skal etableres som forsinkelsesbassin, hvorfra vandet ledes videre til regnvandsbassin 2. 

10.8 Regnvandsbassin 2 skal etableres som forsinkelsesbassin, hvorfra vandet ledes videre til regnvandsbassin 3. 

10.9 Regnvandsbassin 3 skal etableres, så regnvandet tilbageholdes og renses inden udledning til Horsens Fjord. 

10.10 Regnvandsbassin 4 skal opsamle vejvand fra strækningen nord for Dagnæs Bæk-udløbet. Bassinet skal etableres, så vandet forsinkes og renses inden udledning til Horsens Fjord.

10.11 Regnvandsbassinerne skal udføres med en maksimal hældning på 1:5.

10.12 Regnvandsbassin 1, 2 og 3 skal udføres med en naturlig, organisk udformning og så vidt muligt tilpasses landskabet. Regnvandsbassinerne skal så vidt muligt udføres med skrånings- og dybdevariation. Der kan udlægges sten ved bassinets kanter. 

10.13 Regnvandsbassinerne skal etableres med permanent vandspejl.

10.14 Plantedække omkring regnvandsbassiner skal fremspire fra områdets eksisterende frøpulje. Der må ikke plantes vedplanter, og der må ikke afsluttes med topmuld. Der kan etableres beplantning med hjemmehørende arter i bassinets omgivelser. Sammensætningen af arter til udsåning skal have fokus på lavtvoksende arter, som understøtter biodiversitet. 

 

Skråningsanlæg

10.15 Der kan etableres skråningsanlæg i tilknytning til vejanlæg og dæmningsanlæg. 

10.16 På skråninger i tilknytning til vejanlæg, hvor vejmyndigheden vurderer, at der er risiko for erosion, kan der udsås en frøblanding med hjemmehørende arter omfattende græsarter som stabiliserer og sikrer skråningsanlægget. Vegetationsdækket kan bestå af følgende arter: almindelig hundegræs, fåresvingel, almindelig hvene, fløjlsgræs, engrottehale, almindelig rapgræs, italiensk rajgræs, vellugtende gulaks, hjertegræs og tandbælg.

10.17 Skråningsanlæg i tilknytning til dæmninger afsluttes med dæksten. 

 

Faunapassager

10.18 Der skal etableres faunapasser som i princippet vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. 

10.19 Der skal etableres en faunapassage som underføring under ringvejen mellem Boller Overskov og Klokkedal Skov for blandt andet flagermus og rådyr. Faunapassagen skal indrettes i overensstemmelse med Vejdirektoratets vejledning om faunapassager.  

10.20 Der skal etableres faunapassager i forbindelse med dæmningsanlæggene. Faunapassagerne skal indrettes i overensstemmelse med Vejdirektoratets vejledning om faunapassager med både våd og tør passagemulighed for odder. 

10.21 Når dæmningsanlægget ud for Dagnæs Bæk lukkes midlertidigt i tilfælde af høj vandstand, skal den tørre krydsningsmulighed være tilgængelig. 

10.22 I tilknytning til faunapassagen ved Boller Overskov og Klokkedal Skov kan der plantes ledebeplantning. Ledebeplantningen kan bestå af følgende arter: Almindelig hyld, almindelig hvidtjørn, slåen, benved, tørst, blågrøn rose, hunde rose og vildæble.

Redegørelse

Generelt (10.1 og 10.2)

Miljørapporten for Ringvej Syd, etape 2 og 3's etablering angiver hvorledes vejanlægget kan udformes, således ringvejsprojektet tilgodeser støjgener, dyreliv, miljø-, natur- og fredningsinteresser.

 

Støjvold (10.3-10.4)

Principskitse af støjvoldens placering i forhold til vejen. Støjvolden placeres mellem vejens skråningsanlæg og cykelstien.

Principskitse af støjvoldens placering i forhold til vej, skråningsanlæg og sti.

 

Regnvandsbassiner (10.5-10.14)

Regnvandsbassinerne anlægges med henblik på at de skal bidrage til landskabsoplevelsen og under hensyntagen til flora og fauna.

 

Skråningsanlæg (10.15)

Skråningsanlæg skal som udgangspunkt udføres som beskrevet i 10.2, og således er det kun erosionstruede anlæg, der kan tilsås som angivet i § 10.15.

 

Faunapassager (10.18-10.22)

Der etableres faunapassage mellem Boller Overskov og Klokkedal Skov med ledebeplantning. Ledebeplantningens formål er at forbinde faunapassagen med eksisterende skov eller andet natur (se skitse). 

Tegning der viser hvordan ledebeplantningen kan placeres ift. faunapassagen.

Eksempel på ledebeplantning.

Faunapassagernes formål beskrives nærmere under afsnittet Vandområdeplaner, Natura 2000 og Bilag IV-arter.

 

Ringvejsprojektet, etape 2 og 3 må alene åbnes og tages i anvendelse såfremt:

11.1 Støjvold jf. §§ 10.3-10.4 er etableret.

11.2 Regnvandshåndtering jf. §§ 10.5-10.14 er etableret.

11.3 Faunapassager jf. §§ 10.18-10.22 er etableret.

 

Redegørelse

Ingen uddybende redegørelse til bestemmelsen.

Ingen bestemmelser.

Der er ingen tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplanens formål.

Redegørelse

Ingen uddybende redegørelse til bestemmelsen.

14.1 Ved endelig vedtagelse af nærværende Lokalplan 441 aflyses Lokalplan nr. 85 og Lokalplan nr. 4-2009 for de arealer, der er sammenfaldende med lokalplanafgrænsningen for Ringvej Syd (Lokalplan 441, Ringvej Syd og klimatilpasning af midtbyen).

Redegørelse

Umiddelbart før Ringvej Syds tilslutning til Ove Jensens Allé føres vejen gennem to eksisterende lokalplanområder (Lokalplan 85 og Lokalplan 4-2009) for henholdsvis Erhvervshavnen og Endelavevej. De eksisterende lokalplaner ophæves delvist ved endelig vedtagelse af nærværende lokalplan.

15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.

15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.

15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.

15.4 Mere væsentlige afvigelser fra planen kan gennemføres ved tilvejebringelse af ny lokalplan. 

15.5 Private byggeservitutter og andre tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplanens formål, fortrænges af planen.

15.6 Andre servitutter kan eksproprieres, når det er nødvendigt for planens virkeliggørelse.

15.7 I henhold til 47 i Planloven kan der foretages ekspropriation af privates ejendomme eller rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelse af lokalplanen.

15.8 Såfremt byggeforholdene i øvrigt ikke er reguleret i nærværende lokalplan, gælder Planlovens og Byggelovens bestemmelser. 

Redegørelse

Ingen uddybende redegørelse til bestemmelsen.