Hvad er en lokalplan?
Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens overordnede planlægning - Kommuneplanen.
En lokalplan er en detaljeret fysisk plan, som fastlægger et områdes anvendelse, bebyggelsens omfang og placering, samt veje, stier, friarealer mv. inden for lokalplanens område. Ifølge Lov om planlægning kan Byrådet altid beslutte at tilvejebringe en lokalplan. Desuden siger loven, at Byrådet skal udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder. Hensigten hermed er at sikre en sammenhæng i planlægningen. Inden Byrådet vedtager en lokalplan endeligt, offentliggøres et forslag til lokalplan i minimum 4 uger. Formålet med offentliggørelsen er, at borgerne skal kunne forholde sig til lokalplanen og eventuelt fremkomme med bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser.
Når Byrådet har behandlet borgernes synspunkter, kan lokalplanen vedtages endeligt, hvorefter den kan ses på plandata.dk og får bindende virkning for grundejere og brugere i området.
En lokalplan hindrer ikke, at eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen består af bestemmelser, redegørelser og geografiske udpegninger.
Bestemmelserne udgør den lovmæssige del af planen, mens redegørelsen beskriver baggrund, formål med planen og uddyber hvad der menes med de enkelte bestemmelser.
Lokalplanens formål
Formålet med planlægningen er at lave en samlet byggeretsgivende lokalplan for den nordlige del af Rådhuskvarteret (Etape 1), herunder fordeling af byggeriets etagemeter og højder på bygninger, vejforløb og beplantning.
Området udlægges til centerformål til blandede byformål, i overensstemmelse med kommuneplanen.
Rådhuskvarteret er et delområde i udviklingsplanen for Åkvarteret. Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med intentionerne i udviklingsplanen for Åkvarteret.
Planlægningen skal give mulighed for, at der kan etableres boliger, erhverv, et p-hus samt grønne byrum og vandhåndtering på terræn.
Lokalplanen vil ikke blive byggeretsgivende for åen, men vil muliggøre regnvandhåndtering på terræn, der placeres, hvor åens fremtidige forløb forventes at skulle være. På et senere tidspunkt kan forløbet omdannes til et å-forløb, og i den forbindelse skal der lokalplanlægges for hele åens forløb gennem Åkvarteret.
Området vil primært blive udviklet af en privat bygherre, mens Horsens Kommune er bygherre på kommunale veje og stier, og fremtidig også etableringen af åen.
Etape 2, den sydlige del af Rådhuskvarteret, vil blive lokalplanlagt på et senere tidspunkt. Se kortbilag.
Illustrationsplan over lokalplanens område og Rådhuskvarterets etape 1, uden en å. Lokalplan 436 er byggeretsgivende for etape 1.
Illustrationsplan over Rådhuskvarterets etape 1 og 2, med åen og udviklingsplanens principper. Lokalplanen sikrer areal til at kunne gennemføre udviklingsplanen for Åkvarterets principper, men lokalplan 436 omfatter ikke åen eller etape 2 for Rådhuskvarteret, det vil kræve en ny lokalplan før det kan realiseres.