I henhold til lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.
Lokalplanens formål er,
1.1 at fastlægge områdets anvendelse til centerformål og blandede byformål,
1.2 at sikre vejadgang og stiforbindelser som nævnt i § 5,
1.3 at ny bebyggelse udføres i harmoni med det omkringliggende område,
1.4 at fastlægge bebyggelsens højde/omfang/placering/facaderytme/materialer/farve/variation i tage,
1.5 at sikre en struktur for beplantningen i området,
1.6 at fastholde væsentlig eksisterende beplantning, der bidrager til områdets karakter,
1.7 at varetage klimahensyn, herunder at lokalplanen kan håndtere regnvand på terræn ved kraftige regnhændelser og at oversvømmelsesrisici ikke forøges i områderne omkring lokalplanen,
1.8 at sikre, at der kommer udadvendte funktioner som nævnt i § 8,6
1.9 at sikre at bebyggelsens stueetage, markeret som udadvendte funktioner på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (8c) indrettes til erhvervsformål i form af cafeer, mindre butikker, beboerhus/fælleslokale, liberale erhverv, kontorer og lignende let erhverv, eller en erhvervsbolig med erhverv mod parken/promenade/gade, og bolig mod gårdrum.
1.10 at sikre offentlighedens adgang til området,
Lokalplanens formål er at give mulighed for blandede byformål i alt fra etageboliger, parkering i konstruktion, kontor- og liberalt erhverv, opholdsarealer, udvalgsvarebutikker, café med mere.
2.1 Lokalplanens område afgrænses som vist på kortbilag 1, og omfatter en del af matr. nr. 746g, 746h, 746i, 746m, 746e, 746l, 746k og nr. 7000v Horsens Bygrunde. Lokalplanen omfatter også alle parceller, der efter den 01.01.2025 udstykkes inden for lokalplanområdet.
2.2 Området skal forblive i byzone.
3.1 Områdets anvendelse fastlægges til centerformål med blandede byfunktioner, som mindre butikker, caféer, kontorer, boliger, liberale erhverv, parkering, parkeringshus til områdets forsyning, fælles funktioner for beboerne og udadvendte funktioner, inden for byggefelterne, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
3.2 Områdets anvendelse fastlægges til rekreative formål, som opholdsarealer og park/bypark.
3.3 Områdets anvendelse fastlægges til veje og stier.
3.4 Inden for lokalplanområdet kan der opføres transformerstation, tekniske anlæg, LAR-løsninger, regnbede, nedsivning, forsinkelsesbassiner og lignende til områdets forsyning.
3.5 Området kan anvendes til udvalgsvarebutikker med et maksimalt butiksareal på 650 m2 inden for området.
3.6 Alene virksomheder inden for miljøklasse 1 - 3 kan etablere sig inden for delområdet.
3.7 Byggefelt R8 (p-hus), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, kan ikke anvendes til boliger.
Områdets anvendelse fastlægges til centerformål med blandede byfunktioner, som boliger, liberale erhverv, udvalgsvarebutikker, café, kontorer, parkering, parkering i konstruktion/til områdets forsyning, restaurant, spisesal/fælleslokale, med mere inden for byggefelter, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
Uden for byggefelter skal området anvendes til rekreative formål som park/bypark, vandhåndtering på terræn, veje, stier med mere.
4.1 Området må udstykkes til sokkelgrunde inkl. kantzoner og til fælles friarealer.
4.2 Området må udstykkes til veje, stier, pladser og tekniske anlæg.
Området kan udstykkes til sokkelgrunde, med en andel af fælles friarealer. Det gør det muligt at overholde en bebyggelsesprocent på under 200% jf. kommuneplanrammen.
5.1 Der skal anlægges stiforbindelse gennem området mellem O-P, R-Q, X-Q, F-R, Y-Z, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
5.2 Sti O-P, skal udlægges som promenade i min. 5 m bredde. Stier skal udføres i enten granit, tegl, betonsten eller lignende belægningssten, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 10 ubebyggede arealer (kortbilag 10k).
5.3 Sti R-Q, X-Q og F-R, skal udlægges med en stibanebredde på minimum 1,5 m. Stier skal udføres i enten asfalt med OB, granit, tegl, betonsten eller lignende belægningssten, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 10 ubebyggede arealer (kortbilag 10k).
5.4 Sti Y-Z, skal udlægges med en stibanebredde på minimum 3 m. Stier skal udføres i enten asfalt med OB, granit, tegl, betonsten eller lignende belægningssten, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 10 ubebyggede arealer (kortbilag 10k).
5.5 Adgang til lokalplanområdet skal ske fra J. Chr. Juliussens Vej (F) og Ribersgade (A), principielt som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
5.6 Vej A-B (Ribersgade), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal udlægges i en bredde på minimum 20,2 m, undtaget er sammenkoblinger med andre vejprofiler, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen:
5.7 Vej C-D (Forlagt Ribersgade og Jens Chr. Juliussens Vej Syd), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 6, Snit og opstalter, skal udlægges i en bredde på minimum 14,5 m, undtaget er sammenkoblinger med andre vejprofiler, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen:
5.8 Vej E-F (Jens Chr. Juliussens Vej Nord), som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 6, Snit og opstalter, skal udlægges i en bredde på minimum 11 m, undtaget er sammenkoblinger med andre vejprofiler, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen:
5.9 Der skal sikres adgang til ind- og udkørsler G, H, I, J, K, L, M og N som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
5.10 Det skal sikres at lastbiler, herunder også renovationsvogn og biler med varelevering mv., kan komme sikkert ind, rundt og ud af området, herunder at de kan standse og parkere sikkert og uden væsentlig gene for fremkommeligheden, i forbindelse med servicering af området ved varelevering, pumpestation mv. Såfremt det bliver nødvendigt at bakke med lastbiler skal der etableres vendeplads i henhold til vejreglerne.
5.11 Veje, fortove og stier skal, kote og udlægsmæssigt, være i princip kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 6, Snit og opstalter (6g). Dette for at sikre at overgange mellem gulvkoter på byggeri og indgange bliver tilgængelige uden brug af rampeanlæg fra fortove.
5.12 Gulvkoten på indgange skal følge terrænet så der ikke er behov for etablering af ramper, undtaget er den nordlige facade på R2 og R8 mod Rådhustorvet og R3 mod J. Chr. Juliussens Vej, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 6, Snit og opstalter (kortbilag 6c, 6e og 6g).
5.13 Der skal sikres areal til brandredning i princippet som vist på kortbilag 7, Veje, stier og parkering (kortbilag 7e)
Stier og veje skal følge princippet på kortbilag 7, Veje, stier og Parkering (7a).
Stier og veje er indrettet og dimensioneret efter at nedsætte antallet af biler i området og at fremme cykler og gående. Dette sker blandt andet ved at vejene indrettes til lav hastighed, veje omlægges og vejadgange lukkes eller ensrettes. Dette er i overensstemmelse med forslag til Mobilitetsplan 2035.
Der skal sikres oversigt ved overkørsler og vejtilslutninger i overensstemmelse med vejreglernes håndbog Vejkryds i byer.
6.1 Inden for området kan der kun etableres parkering i p-hus eller i parkeringskælder/-plint under byggefelt R3 og parkeringshuset i R8, som vist på kortbilag 7, Veje, Stier og parkering (7b og 7c). Undtaget er enkelte kantparkeringspladser langs veje, som vist på kortbilag 7, Veje, Stier og parkering (7d).
6.2 Parkering af biler skal ske i nærhed til lokalplanområdet, men kan etableres uden for lokalplanområdet.
6.3 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af personbils-parkeringspladser svarende til:
6.4 Der kan etableres delebilsparkeringspladser inden for området. 1 delebilsparkeringsplads, kan i opgørelsen af parkeringspladser gøre det ud for 4 almindelige parkeringspladser. Opgørelsen af parkering gælder maksimalt for 3 delebilspladser.
6.5 Der skal til byggeriets anvendelse, sikres et minimum af handicap-parkeringspladser svarende til minimum 3 handicapbiler og 3 handicapbusser til hele områdets forsyning. Parkeringsbehovet udløses af de enkelte byggefelters ibrugtagning:
6.6 Der skal sikres et minimum af cykel-parkeringspladser svarende til:
6.7 Cykelparkering skal placeres i nærhed til indgange.
6.8 Der skal etableres overdækket cykelparkering svarende til minimum 50% af parkeringsbehovet. Cykelparkering skal ske i kældre, p-huset i R8 eller bygningsintegreret inden for bygningsrids, markeret på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
Krav til antal parkeringspladser tager udgangspunkt i Horsens Kommunes gældende parkeringsnorm.
For at fremme delebiler og grøn mobilitet er det muligt at etablere 1 parkeringsplads til delebilsordning, frem for 4 almindelige parkeringspladser. Opgørelsen af parkering gælder maksimalt for 3 delebilspladser. Delebilsordningen skal tinglyses inden for området.
Parkering af cykler med 1-4 pl. pr. 100 m², skal ske efter en vurdering af det konkrete behov. Cykelparkering skal ske i nærhed til indgange.
For at fremme cyklisme sættes krav til antal, minimums andel af overdækket cykelparkering, samt placering i nærhed til indgange.
Handicapparkering tager udgangspunkt i Horsens Kommunes gældende parkeringsnorm. Hvor at det er vurderet at der inden for Rådhuskvarteret skal sikres minimum 4 handicapbiler og 4 handicapbusser, svarende til 201-500 parkeringspladser, gældende for R2, R3, (R4, R5 etape 2) R6, R7 og R8, som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen (4b). I lokalplan 436 skal minimum etableres 3 handicapbiler og 3 handicapbusser, hvor at der i etape 2 for Rådhuskvarteret minimum skal etableres 1 handicapbil og 1 handicapbus.
Der kan arbejdes med dobbeltudnyttelse af parkeringspladser, mellem erhverv og boliger, hvis det vurderes at være en reel dobbeltudnyttelse. Parkeringsbehovet og eventuel dobbeltudnyttelse skal dokumenteres ved ansøgning om byggetilladelse.
7.1 Belysningen må ikke være generende eller blændende for trafikanter eller beboere i området. Belysningen skal være nedadrettet.
7.2 Valg af belysningskilder skal vælges efter bymæssig sammenhæng, og eksisterende armaturer, som vist på kortbilag 10, Ubebyggede arealer (kortbilag 10i), så der sikres harmoni og sammenhæng i området.
7.3 Der skal etableres afskærmning af tekniske installationer og lignende, i form at beklædning i træ eller beplantning.
7.4 Området kan forsynes med kollektiv varmeforsyning.
8.1 Bebyggelse skal opføres i byggefelter, som vist på kortbilag 1A, Byggefelter og kortbilag 3, Fremtidige forhold. Undtaget er teknik og skure, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og som beskrevet i §8.10, §8.42 og §8.45.
8.2 Området må maksimum bebygges med 28.900 m2 / etagemeter, inklusiv bebyggelse, skure, orangeri og p-hus, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Undtaget er teknik, som pumpestation, transformerstationer og lignende.
8.3 Husholdningsaffald skal være fuldt nedgravede affaldsstationer, og placeres i gadeforløb i flexzonen som beskrevet i §5, og som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8d). De fuldt nedgravede affaldsstationer skal være i metal.
8.4 Erhvervsaffald skal integreres i byggeriet, som vist som bygningsrids og skure på kortbilag 3, Fremtidige forhold så det ikke er synligt fra gadeniveau.
8.5 Udnyttelsen af lokalplanområdet kan kun ske under overholdelse af Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafikstøj.
8.6 Der skal som minimum etableres udadvendte funktioner i stueplan, som erhverv, cafe, udsalgsvarebutik, beboerhus/fælleslokale eller en erhvervsbolig med erhverv mod parken/promenade/gade, og bolig mod gårdrum, med minimum 50% åbninger i facaden, markeret på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8c).
8.7 Der skal etableres hovedindgange fra gadesiden på boliger, og der må etableres sekundær adgang fra gårdsiden.
8.8 Bebyggelsens form skal følge bygningsrids som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9b og 9e)
8.9 Der må ikke etableres sekundærbebyggelse, i form af skure, overdækket cykelparkering, drivhuse eller lignende på terræn, som ikke er bygningsintegreret, inden for området. Undtaget er skure og orangeri, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.10 Gulvkoten fastsættes til minimum kote 2,1 DVR90, undtaget er indgange, skure, kældre, parkeringskældre/-plinte, parkeringshus og lignende.
8.11 Den maksimale gulvkote på stueplan for udadvendte funktioner/ aktive facader er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e og 8g). Der skal sikres niveaufri adgang til udadvendte funktioner/ aktive facader.
8.12 Hovedindgange til boliger skal ligge i niveau med omkringliggende terræn/gadeniveau, som princippet vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6b, 6d, 6e, 6i, 6j, 6k og 6l).
8.13 Der skal etableres minimum 2,5 m2 depot pr. bolig, integreret i byggeri, kælder eller bolig.
8.14 Området må maksimum bebygges med 2.200 m2 / etagemeter, som vist som "bygningsrids", på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.15 Området må maksimum bebygges med 2.700 m2 / etagemeter, hvis ikke muligheden for et skur og en varegård etableres og et hammerhoved etableres jf. servitut på ejendommen, som vist som "bygningsrids - servitut", på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.16 Den maksimale gulvkote på stueplan uden kælder er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.17 Den maksimale gulvkote på stueplan med kælder er kote 2,5 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.18 Byggeri skal fremstå som et længehus som princippet bygningsrids vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.19 Bebyggelsen må opføres i maksimum 4 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må været hævet mere end kote 19,5 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6b og 6c).
8.20 Facadehøjden må ikke være hævet mere end kote 15,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6b og 6c).
8.21 Området må maksimum bebygges med 5.500 m2 / etagemeter.
8.22 Den maksimale gulvkote på stueplan med parkeringskælder/-plint under, er kote 3,0 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.23 Den maksimale gulvkote på stueplan uden parkeringskælder/-plint under, er kote 2,5 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.24 Den maksimale gulvkote på stueplan for boliger mod parken/promenaden er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.25 Byggeri skal fremstå som en karré, som princippet bygningsrids vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag .
8.26 Bebyggelsen må opføres i maksimum 5 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må været hævet mere end kote 22,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6d og 6e).
8.27 Facadehøjden må ikke være hævet mere end kote 19,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6d og 6e).
8.28 Bebyggelsen skal opføres i en variation af højde fra 3 etager mod parken til maksimum 5 etager mod gaden, med en fordeling i princippet som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (8b).
8.29 Området må maksimum bebygges med 10.900 m2 / etagemeter, inkl. orangeri, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.30 Den maksimale gulvkote på stueplan er kote 2,5 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.31 Den maksimale gulvkote på stueplan for boliger mod parken/promenaden er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.32 Byggeri skal fremstå som en karré, som princippet bygningsrids vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.33 Bebyggelsen må opføres i maksimum 6 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må været hævet mere end kote 24,5 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6i, 6j, 6k og 6l).
8.34 Facadehøjden må ikke være hævet mere end kote 22,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6f og 6g).
8.35 Bebyggelsen skal opføres i en variation af højde fra 3 etager mod parken til maksimum 6 etager mod gaden, med en fordeling i princippet som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (8b).
8.36 Der må ikke etableres sekundærbebyggelse, undtaget er et orangeri på maksimum 100 m2, som vist som bygningsrids på kortbilag 3, fremtidige forhold.
8.37 Der skal sikres en åbning uden bebyggelse mellem R6 og R7 på minimum 12 m mod Ribersgade, og 28 m mod promenaden og parken, med mulighed for et orangeri i glas i den nordlige passage, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8f).
8.38 Området må maksimum bebygges med 1.900 m2 / etagemeter.
8.39 Den maksimale gulvkote på stueplan er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Omfang og placering (kortbilag 8e).
8.40 Byggeri skal fremstå som et længehus med mansardtag som princippet bygningsrids vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.41 Bebyggelsen må opføres i maksimum 5 etager. Intet punkt af en bygnings ydervæg eller tagflade må været hævet mere end kote 20,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6f og 6g).
8.42 Facadehøjden må maksimalt være 3 etager, før der sker et knæk til mansardtaget med 2 udnyttede etager, svarende til at facaden på de 3 etager ikke må være hævet mere end kote 14,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og opstalter (kortbilag 6f og 6g).
8.43 Området må maksimum bebygges med 7.750 m2 / etagemeter, ekskl. skure, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.44 Den maksimale gulvkote på stueplan er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Omfang og placering (kortbilag 8e).
8.45 Intet punkt af bygningens ydervæg eller tagflade må været hævet mere end kote 22,0 DVR90, undtaget er to trappe/elevatortårne med en maksimal topkote på 24,0 DVR90, som vist på kortbilag 6 Snit og Opstalter (kortbilag 6h).
8.46 Der må etableres maksimalt 3 skure på maksimum 50 m2 / etagemeter pr skur, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
8.47 Den maksimale gulvkote på stueplan er kote 2,1 DVR90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (kortbilag 8e).
8.48 Skure må maks. opføres i én etage og ikke overstige en højde på 4 meter over naturligt terræn.
8.49 Der må etableres nødvendige tekniske anlæg som transformerstationer og pumpestationer uden for byggefelter, til områdets forsyning.
Lokalplanområdet (Etape 1 af Rådhuskvarteret) må bebygges med 28.900 m2, inklusiv parkeringshus og sekundær bebyggelse, hvor at der gives mulighed for 12.300 m2 i etape 2 af Rådhuskvarteret, hvilket er i overensstemmelse med udviklingsplanen for Åkvarteret.
Lokalplanen fastsætter en gulvkote på minimum 2,1 DVR 90, som vist på kortbilag 8, Bebyggelsens omfang og placering (8e). Lokalplanens bestemmelser er baseret på en forudsætning om at Horsens Kommune inden år 2050 har etableret en højvandssikring til kote 2,6 DVR90.
Der fastsættes en maksimal kote på byggeri, for at sikre sig at bebyggelsen tilpasser sig den eksisterende bebyggelse.
Der skal arbejdes med en variation i højder på byggeri, tilpasset den eksisterende bebyggelse og udviklinglplanen for Åkvarterets intentioner.
Der må maksimalt være 75 m fra den fjerneste hoveddør hen til affaldsstationen. Denne afstand skal måles som gangsti.
Depoter og overdækket cykelparkering skal ske i kælder eller bygningsintegreret i byggeri, som en del bygningsrids på kortbilag 3, fremtidige forhold.
9.1 Bebyggelse skal fremstå med høj detaljering og arkitektonisk kvalitet, som princippet vist på kortbilag 9 Bebyggelsens udseende (9f, 9g, og 9h) og kortbilag 11, Visualiseringer (11b, 11c, 11d og 11e).
9.2 Der skal arbejdes med udnyttede tagetager, og der kan etableres kviste og ovenlys i taget.
9.3 Byggeri inden for hvert byggefelt skal opdeles i mindre bygningskroppe/facadestykker med variation i form af tagformer, højder, materialer, farver, detalje på murværk med mere, som kortbilag (kortbilag 9a, 9b, 9e og 9f). En bygningskrop/facadestykke skal have en facadelængde mellem 15-30 m, undtaget er bygningskroppen på R2 der maksimalt må være ca. 60 m, og R8 (P-hus) der maksimalt må være ca. 40 m, som vist som bygningsrids på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
9.4 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl, genanvendt tegl, skærmtegl, træ, metalplader eller pudset murværk og/ eller i en kombination af de nævnte materialer, i røde/brunlige nuancer, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9f og 9h) og kortbilag 11, Visualiseringer (11b, 11c, 11d og 11e). Undtaget er trappe-/elevatortårne til parkeringshuset, der hvis de er trukket tilbage fra facaden på taget, kan fremstå i beton, som vist på kortbilag 11, Visualiseringer (11c og 11d).
9.5 Der må ikke anvendes kompositmaterialer.
9.6 Der må opsættes sorte solceller på sorte tage og røde solceller på røde tage, i vinkel med taget. Solceller skal placeres i ét firkantet felt integreret i taget eller på en sort ramme, afstanden mellem ramme og tag må maksimalt være 10 cm. Solceller må ikke opdeles i mindre felter, og solceller må ikke være blå.
9.7 Tage skal udføres som sadeltage, mansardtage, ensidig taghældning i tegl/metal/betontagsten/tagpap/skifer/grønne-sedum tage, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9b, 9e og 9f).
9.8 Der må etableres flade tage på et facadestykke pr. byggefelt på maksimalt 20 m længde. Flade tage skal være aktive og skal have en tagterrasse til opholdsareal med fx et orangeri. Der må ikke etableres depoter eller boliger på de flade tage.
Hvis et byggefelt i 3 etager udnyttes med fladetage med tagterrasse, må der gerne etableres elevator-/trappetårn til taget, hvilket jf. bygningsreglementet anses for at være en 4 etage.
9.9 Mod gader/veje må der kun etableres fuldt integrerede altaner i facaden, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9c).
9.10 Mod gårdsiden og mod parkrummet må der etableres fuldt integrerede altaner, halvt indeliggende altaner og påhængte altaner, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9c, 9f og 9g). Halvt indeliggende og påhængte altaner må maksimalt have en dybde på 1,5 m og en længde på 3 m og må ikke understøttes af søjler. Undersider af altaner skal være i samme nuance som altaner, vinduesrammer eller døre.
9.11 Altaner skal være med balustre i metal i samme farve som vinduesrammer og døre, en kombination af klart glas og metalplader i samme farve som vinduesrammer og døre, eller en kombination af balustre i metal og metalplader i samme farve som vinduesrammer og døre, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9f og 9g). Der må benyttes galvaniseret stål til grå tage.
9.12 Maksimum 1/2 af facadens længde for hvert enkelt facadestykke, må være dækket af altaner. Mod parken skal afstanden, horisontalt, mellem hver påhængt eller halvtindeliggende altan, minimum være altanens bredde.
9.13 Der må kun etableres altaner fra 1. sal og op.
9.14 Byggeri skal have sadeltage, valmede tage, mansardtage eller tage med ensidig taghældning med mere end 15 grader, undtaget er en tagterrasse, som vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen og kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a).
9.15 Der må ikke etableres altangange. Der må etableres svalegange fuldtintegreret i byggeriet, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9d og 9g)
9.16 Der må ikke etableres svalegange mod veje/gader.
9.17 Byggeriet skal have en deltaljering i facaden som nedskalerer bebyggelsen, ved at arbejde med en differentieret stueetage, recesbånd mellem etager, eller lignende der giver bygningen en høj arkitektonisk kvalitet, som princippet vist på kortbilag 11, Visualisering (11c).
9.18 Bebyggelses skal have varierede tagformer/farver, som princippet på kortbilag 9, Bebyggelsens Udseende (9a og 9b), hvor tagmaterialet trækkes ned over facader, og bebyggelsen varierer mellem symmetriske og asymmetriske sadeltage, mansardtage, ensidig taghældning på mere end 15 grader, samt fladt tag.
9.19 Der skal minimum være 3 variationer i tage, heriblandt tagformer/materialer/farver, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9b, 9e og 9f).
9.20 Der skal minimum være 3 variationer i facader, heriblandt forskellige materialer/farver/reces i murværk/fugefarve, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9e og 9f).
9.21 Der må ikke være to tilstødende bygningskroppe/facadestykker der er ens. Der skal ske variation i tage og facader, mellem hver bygningskrop/facadestykke, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a).
9.22 Der skal ske en vandret forskydning på minimum 1 m mellem bygningskroppe/facadestykker, som vist som forskudte, markeret som bygningsrids på kortbilag 3, Fremtidige forhold, og kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a).
9.23 Der må ikke etableres svalegange/altangange, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9d).
9.24 Bebyggelses skal have varierede tagformer/farver, som princippet på kortbilag 9, Bebyggelsens Udseende (9a og 9b), hvor at tagmaterialet trækkes ned over facader, og bebyggelsen varierer mellem symmetriske og asymmetriske sadeltage og mansardtage.
9.25 Der skal minimum være 3 variationer i tage, heriblandt tagformer/materialer/farver, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9b, 9e og 9f).
9.26 Der skal minimum være 3 variationer i facader, heriblandt forskellige materialer/farver/reces i murværk/fugefarve, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a, 9e og 9f).
9.27 Der må ikke være to tilstødende bygningskroppe/facadestykker der er ens. Der skal ske variation i tage og facader, mellem hver bygningskrop/facadestykke, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a).
9.28 Der skal ske en vandret forskydning på minimum 1 m mellem bygningskroppe/facadestykker, som vist som forskudte, markeret som bygningsrids på kortbilag 3, Fremtidige forhold, og kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9a).
9.29 Der må ikke etableres svalegange/altangange, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9d).
9.30 Der må etableres et orangeri i glas og metal, som vist som orangeri, på kortbilag 3, Fremtidige forhold.
9.31 Byggeriet skal have en deltaljering i facaden som nedskalerer bebyggelsen, ved at arbejde med materialer, en differentieret stueetage med reces, indeliggende altaner med murede søjler og lignende der giver bygningen en høj arkitektonisk kvalitet, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9c) og kortbilag 11, Visualisering (11c).
9.32 Byggeriet skal have et mansardtag i 2 etager, i røde/brune nuancer, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9d) og kortbilag 11, Visualisering (11c).
9.33 Byggeriet skal have en deltaljering i facaden som nedskalerer bebyggelsen, ved at arbejde med en differentieret stueetage med stor åbningsgrad, kviste i samme materiale som taget eller lignende der giver bygningen en høj arkitektonisk kvalitet, som princippet vist på kortbilag 11, Visualisering (11c).
9.34 Der må kun etableres indeliggende altaner, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (kortbilag 9c), og kortbilag 11, Visualisering (11c).
9.35 Der må ikke etableres svalegange/altangange, som vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9d).
9.36 Der må etableres markiser i stueplan.
9.37 Byggeriet skal have en deltaljering i facaden som nedskalerer bebyggelsen, ved at arbejde med en differentieret stueetage i tegl med mønstermurværk, facadebeklædning med inddeling i mindre felter med recesvirkning, facadebeplantning med gode vækstbetingelser, eller lignende der giver bygningen en høj arkitektonisk kvalitet, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9h) og kortbilag 11, Visualisering (11b og 11c).
9.38 Bebyggelsens facader skal opføres i tegl, genanvendt tegl, ubehandlet træ, metal og/ eller i en kombination af de nævnte materialer, i røde/brunlige nuancer. Elevatortrappetårnet må ikke fremstå som ren beton.
9.39 Bebyggelsens facader skal have klatreplanter med gode vækstbetingelser, så bebyggelsen fremstår med store felter af beplantning, som princippet vist på kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9h) og kortbilag 11, Visualisering (11b og 11c). Minimum 10% af facadens areal, skal fremstå med facadebeplantning.
9.40 Stueetagen skal fremstå med en høj detaljering i stueetagen, som eksempelvis teglsten med mønstermurværk, med store åbninger i glas mod promenaden, som princippet vist på kortbilag 11, Visualisering (11b og 11c).
9.41 Bebyggelsens facader, eller mindre bygningselementer som trapper værn og lignende på facaden, må ikke være i galvaniseret stål.
9.42 Der må etableres en udvendig trappe på bebyggelsens facader, som princippet som kortbilag 9, Bebyggelsens udseende (9h).
9.43 Tage skal udføres som flade tage som sedum tage.
9.44 Bebyggelsen skal opføres i træ.
9.45 Tekniske anlæg som transformerstationer og pumpestationer skal beklædes i træ eller farvet metal, som er afstemt med omgivelserne og i en passende detaljering.
For at tilpasse byggeri til den eksisterende bebyggelse, er der fastsat bestemmelser for bebyggelsens højde, facadelængde, omfang og placering, samt materialer, farver og detaljering der sikrer en sammenhæng og kvalitet i området.
Facadelængden fastsættes til 15-30 m for at tilpasse byggeriet den eksisterende bys skala. R2 og R8 (p-hus) har mulighed for en længere facadelængde da, R2 i skala henvender sig til det eksisterende byggeri på J. Chr. Juliussens Vej, og R8 for at sikre et rationelt parkeringshus.
10.1 Der skal sikres areal til en fremtidig å, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen.
10.2 Der skal minimum etableres opholdsarealer som fælles gårdrum, private haver, private altaner, og fælles tagterrasser, som vist på kortbilag 10, Ubebyggede arealer (10c og 10l)
10.3 Opholdsarealer skal udgøre minimum 20% af det samlede etageareal for boligbebyggelse, undtaget er R2, hvis opholdsarealer skal udgøre minimum 10% af det samlede etageareal for boligbebyggelse.
10.4 Der skal etableres permanente bede med stauder af stor artsvariation (minimum 5 forskellige arter). Ved nyanlæg bør overvejende plantes insektvenlige, hjemmehørende arter, med stor artsvariation og lang blomstringssæson. Staudebedet bør etableres med mindst 10 planter pr. m2. Herved forventes det, at planterne dækker jorden efter max 2 år.
10.5 Der skal etableres beplantning i form af mindre buske, og forskellige arter. Ved nyanlæg bør overvejende plantes insektvenlige hjemmehørende arter med høj artsvariation og et plantetal, så busketter og krat slutter tæt og dækker jorden i løbet af 2-3 år. Plantetal 1,5-3 planter/m2 afhængigt af arter.
10.6 Beplantning skal være af hjemmehørende arter fra den Østjyske Region. Se eksempelliste i redegørelsen, undtaget er eksisterende beplantning i området som vist på kortbilag 10, Ubebyggede arealer (kortbilag 10h).
10.7 I valg af beplantning skal biodiversiteten fremmes og begrønningen anlægges og vedligeholdes, så dette understøttes, som vist på referencer på kortbilag 10, Ubebyggede arealer (10j).
10.8 Der skal som minimum etableres træer som vist som "Træer" på kortbilag 3, Fremtidige forhold og kortbilag 4, Illustrationsplanen. Træernes stamme skal som minimum ved plantning være 14-16 cm i omkreds, målt en meter over terræn. Træets placering kan justeres, for at sikre bedre vækstbetingelser.
10.9 Der må ikke etableres støjvolde eller støjvægge inden for området.
10.10 Den eksisterende beplantning med "træer der bevares" på kortbilag 3, Fremtidige forhold må ikke fjernes. Beplantning må ved almindeligt vedligehold beskæres og suppleres med nye træer og buske. Ønskes træer vist som "træer der bevares" på kortbilag 3 - Fremtidige forhold fældet, kan dette kun ske med forudgående tilladelse fra kommunalbestyrelsen.
10.11 Vandhåndtering på terræn skal etableres som lavninger med beplantning af hjemmehørende arter til forsinkelse af regnvand.
10.12 Maksimum 50% af gårdrummets grundareal må bestå af belægning i form af opholdsarealer, belægningssten og lignende. Undtaget er græsarmering.
10.13 Minimum 50% af gårdrummets grundareal skal være beplantning, i form af bede, træer, græs, vandhåndtering på terræn og lignende.
10.14 Der skal sikres gode opholdsarealer på terræn, altaner og tagterrasser, som vist på kortbilag 10, Ubebyggede arealer, (10l).
10.15 Foran indgange skal etableres cykelparkering, samt beplantning.
10.16 Der skal som minimum etableres kantzoner, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold. Minimumsbredden er 1 m, men bredden skal variere, og minimum 50% af kantzoner skal have en bredde på minimum 2 m, for hvert byggefelt.
10.17 Minimum 50% af kantzoner skal bestå af beplantning, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold og princippet vist på kortbilag 4, Illustrationsplanen.
10.18 Ud for hver boligenhed skal der etableres en havezone i kantzonen.
10.19 Havezonen for hver boligenhed, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal have en bredde på minimum 4 m og en dybde på minimum 1,5 m. Havezoner skal indrettes til ophold på terræn.
10.20 Der skal etableres facadebeplantning på minimum 10% af bebyggelsens facade i byggefelt R8 - P-hus. For at give planterne de nødvendige vækstvilkår bør der for hver plante være en rodvækstzone på mindst 40 cm ud fra bygningens fundament, 1 m i bredden og min. 50 cm i dybden.
10.21 På facader uden åbninger, skal der etableres facadebeplantning.
10.22 Hverdagsregn skal håndteres på terræn, undtaget er enkelte rørføringer, som vist på kortbilag 12, vandhåndtering (12a, 12b og 12c).
10.23 Ekstreme regnhændelser (over T5-regn) skal ledes på terræn til regnvandsbassiner i skybrudssikre korridorer jf. vandhåndteringsplanens principper, som vist på kortbilag 12, vandhåndtering (12a, 12b og 12 c). Der skal minimum etableres et 550 m3 magasinvolumen til håndtering af ekstreme regnhændelser.
10.24 Den maksimale befæstelsesgrad for området er 0,6. Overskrides den maksimale befæstelsesgrad skal der etableres intern forsinkelse af regnvandet, før det tilsluttes kloak.
10.25 Området er omfattet spildevandsplanen kloakopland A39, som separatkloakeret kloakopland. Den maksimale afløbskoefficient for området er i henhold til spildevandsplanen 60 %. Overskrider den maksimale afløbskoefficient for kloakoplandet, skal regnvandet forsinkes internt før det tilsluttes til den offentlige kloak. Der skal oprettes et regnvandslaug, som forsinker regnvandet inden for lokalplanområdet, og tilsluttes i de anviste tilslutningspunkter jf. vandhåndteringsplanen - hhv. Jens Christian Juliussens Vej og Ribersgade. Matrikler inden for lokalplanen har pligt til at tilslutte sig regnvandslauget.
10.26 Flexzonen, som vist på kortbilag 3, Fremtidige forhold, skal fremstå grøn med træer og beplantning, som vist på kortbilag 6, Snit og opstalter.
10.27 Vejtræer skal opstammes så der sikres en frihøjde under trækronen på minimum 2,75 meter i frihøjde, for at sikre oversigtsforhold.
Opholdsarealer er altaner, gårdhaver, tagterrasser og fælles friarealer i parken, hvor der er mulighed for ophold. Kantzoner uden ophold, parkering, skure og lignende arealer der ikke giver mulighed for ophold, tæller ikke med i opgørelsen af opholdsarealer.
Beplantning i forbindelse med vandhåndteringsområderne må alene bestå af planter naturligt hjemmehørende i den østjyske region. Herved bidrager beplantningen til at øge biodiversiteten og give de forbipasserende noget grønt og frodigt at kigge på.
For at give planterne de nødvendige vækstvilkår bør der for hver plante være en rodvækstzone på mindst 40 cm ud fra bygningens fundament, 1 m i bredden og min. 50 cm i dybden.
Gode vækstvilkår i form af minimum 15 m3 god vækstjord pr. træ (30-50 cm muld og 50-70 cm løsnet mineraljord i dybden), samt at træer i befæstede arealer etableres med rodvenligt bærelag under belægningen.
Der må kun plantes og sås træer, buske, græsser og urter som er hjemmehørende i Danmark. Der kan for eksempel vælges arter fra det videnskabeligt udarbejdede plantekatalog med 127 hjemmehørende planter, der understøtter biodiversiteten: Strandberg, B., Bruus, M. & Axelsen, J.A. 2021. Plantekatalog. Planter, der understøtter biodiversitet. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 46 s. - Teknisk rapport nr. 193. Plantekatalog med 127 hjemmehørende planter, der understøtter biodiversiteten: Strandberg, B., Bruus, M. & Axelsen, J.A. 2021. Plantekatalog. Planter, der understøtter biodiversitet. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, 46 s. - Teknisk rapport nr. 193. https://dce2.au.dk/pub/TR193.pdf
Ved ekstremregn skal oversvømmelsesrisikoen håndteres lokalt og oversvømmelsesrisikoen må ikke forøges eller medføre oversvømmelse andre steder, jf. retningslinje 8.1.5 i kommuneplan 2021-2033.
Endelig tilslutning koordineres med myndigheden, men skal ske i overensstemmelse med vandhåndteringsplanen for lokalplanen, som vist på kortbilag 12, Vandhåndtering, herunder at:
11.1 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at beplantning, kantzoner og opholdsarealer som nævnt i § 10.13-10.21 er etableret, for det enkelte byggefelt.
11.2 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at stiforbindelser som nævnt i §5.1 er etableret. Undtaget er R2 og R8.
11.3 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at der er sikret kontrolleret afledning af regnvand, som nævnt i §10.22-10.25.
11.4 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før, at boliger er udformet og indrettet så de overholder Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, for indendørs og udendørs opholdsarealer.
11.5 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før affaldsløsninger til husholdningsaffald og erhvervsaffald, til det enkelte byggeri er etableret og godkendt.
11.6 Ny bebyggelse må ikke tages i brug før Ribersgades vejforløb er omlagt eller der er sikret adgang til det enkelte byggefelt.
Idet dele af området ligger i et støjbelastet areal, skal det sikres at byggetekniske løsninger, og ikke en støjvold eller støjvæg, kan sikre at boliger overholder Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, inden boliger må tages i brug. Det er eftervist i en støjrapport at de vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj kan overholdes.
12.1 Der skal oprettes en grundejerforening/regnvandslaug med medlemspligt for alle ejere af ejendomme indenfor lokalplanens område.
12.2 Grundejerforeningen/regnvandslaug skal forestå drift, vedligeholdelse, stier, parkrum, vandhåndtering på terræn uden for den enkelte sokkelgrund.
Området har fælles friarealer og fælles vandhåndtering, som skal driftes af en grundejerforening/regnvandslaug.
14.1 Den del af lokalplan 10.1, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.
14.2 Den del af lokalplan 26, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.
14.3 Den del af lokalplan 419, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.
14.4 Den del af lokalplan 2016-27, der ligger inden for lokalplanområdet ophæves ved den offentlige bekendtgørelse af den endeligt vedtagne lokalplan.
Lokalplan 436, ophæver de lokalplaner der ligger inden for området, undtaget er lokalplan 150-2013 der fastholdes.
15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.
15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.