Tilladelser fra andre myndigheder

Skovbyggelinje

Der er ingen skovbyggelinje inden for området.

Å-beskyttelseslinje

Der er ingen å-beskyttelseslinje inden for området.

Sø-beskyttelseslinje

Der er ingen sø-beskyttelseslinje inden for området.

Tilladelser og godkendelser af husdyrbrug

Der er ingen husdyrbrug i nærheden af området.

Strandbeskyttelseslinjen

Der er ingen strandbeskyttelseslinje inden for området.

Trafikregulering

Der kan ikke uden samtykke fra politiet gives tilladelse til udførelse af vejanlæg m.m., Der kan have væsentlig betydning for færdslens sikkerhed og afvikling (se Færdselslovens § 100).

Museumsloven

Horsens Museum skal kontaktes inden anlægsarbejdet påbegyndes, for at give museet mulighed for at foretage arkæologiske prøvegravninger til vurdering af om der er skjulte fortidsminder, som skal udgraves. Der skal derfor afsættes tid til, at museet kan nå at foretage disse undersøgelser, inden jordarbejde påbegyndes. I henhold til Museumslovens § 27, stk. 2 og 3 Skal anlæg og byggeri standses, hvis der under jordarbejde findes grave, gravpladser, bopladser, ruiner eller andre jordfaste fortidsminder, og Horsens Museum skal underrettes om fundet.

Arkivalsk kontrol

Bygherre eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, kan forud for et anlægsarbejde indhente en udtalelse om arkæologiske interesser jf. museumslovens § 25. Herved har bygherre de bedste muligheder for at undgå standsning af anlægsarbejdet samt undgå udgifter til arkæologiske undersøgelser jf. museumslovens § 27. Vurderer museet i sin udtalelse, at der ikke findes væsentlige arkæologiske interesser på arealet, og der mod forventning alligevel gøres fund af fortidsminder, skal eventuelle udgifter til nødvendig arkæologisk undersøgelse betales af Kulturministeren jf. museumslovens § 27 stk. 5.
En udtalelse fra museet om, at der forventeligt ikke findes fortidsminder fritager ikke bygherre/entreprenør for forpligtelsen til at standse anlægsarbejdet og underrette museet, hvis arkæologiske levn alligevel påtræffes jf. museumslovens § 27 stk. 2, men den fritager altså bygherre for udgifterne til den arkæologiske undersøgelse.

Sammenfatning

Åen har historisk set været byens ”industrikvarter”, med handel, praktisk anvendelse og småerhverv. Byens ansigt ud ad til var byens hovedgader – særligt Søndergade. Før opfyldningen af åen var bebyggelsen således præget af pakhuse og småhuse. Området syd for åen har været uegnet til bebyggelse langt op i tid og området bebygges først i væsentlig grad i løbet af 1900-tallet i takt med at den lavbundede Horsens Fjord blev indvundet (herunder anlæggelse af jernbanen).

Arkæologi generelt
Museets vurdering er, at der i hele planområdet kan være risiko for at påtræffe jordfaste fortidsminder. Museet anbefaler, at der forud for anlægsarbejde og byggeri indhentes en udtalelse fra museet til vurdering af, om der ved det konkrete anlægsarbejde vil være risiko for at påtræffe skjulte, jordfaste fortidsminder jf. museumslovens paragraf 25-27.

Lovgivning

Fortidsminder er beskyttet af kapitel 8 i museumsloven.
Findes der under jordarbejde spor efter fortidsminder, skal arbejdet standses, i det omfang det berører fortidsmindet. Fortidsmindet skal straks anmeldes til Museum Horsens jf. museumslovens § 27 stk. 2.
Museum Horsens: 7629 2350 eller horsensmuseum@horsens.dk.
Læs mere om museumsloven på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Fortidsminder

Der er ingen fortidsmindebeskyttelseslinje inden for området.

Beskyttede jord- og stendiger 

Der er ingen jord- og stendiger inden for området.

Særlige kirkeomgivelser - Provst Exner-fredning 

Der er ingen særlige kirkeomgivelser inden for området.

Kirkebyggelinje

Der er ingen kirkebyggelinje inden for området.

Servitutter

Ejere og bygherrer må selv sikre sig overblik over tinglyste servitutter, der har betydning for bygge og anlægsarbejder. Man skal være opmærksom på, at ikke alle rør, kabler eller ledninger er tinglyst.

Derfor bør relevante forsyningsselskaber høres, inden jordarbejder påbegyndes. Det kan fx dreje sig om elkabler, telefon-, tele- og tv-kabler, vandledninger, fjernvarmeledninger, gasledninger og spildevandsledninger. Kommunen kan være behjælpelig med at oplyse, hvilke forsyningsselskaber, der dækker det pågældende område.