Jord

Jordhåndtering

Inden for lokalområdet kan jorden genanvendes, til eksempelvis terrænhævning for klimasikring, flexzoner langs veje med mere, som princippet vist på kortbilag 8, Snit og opstalter.

Jordforurening

Størstedelen af lokalplanområdet er omfattet af områdeklassificeringen. Det kan derfor forventes at de områder, der ikke er kortlagt efter jordforureningsloven på vidensniveau 1 og 2, er lettere forurenet. De stoffer og koncentrationsniveauer, som kendetegner lettere forurenet jord, er typisk et resultat af såkaldt diffus forurening. Den diffuse jordforurening er opstået gennem længere tids spredning, opblanding eller fortynding af forureningsbidrag, som typisk stammer fra flere forureningskilder.

Områdeklassificeringen medfører følgende begrænsninger og pligter:

  • I forbindelse med håndtering af samt bortskaffelse af overskudsjord skal der udtages og analyseres jordprøver, jf. jordflytningsbekendtgørelsen. Bortskaffelse af jord fra områdeklassificerede arealer skal anmeldes til Horsens Kommune jf. kommunens jordflytningsregulativ.

Dele er lokalplanområdet er desuden kortlagt på vidensniveau 2 efter jordforureningsloven. I loven anvendes ordet ”kortlægning” i betydningen ”registrering.” Dette betyder, at der er tilvejebragt et dokumentationsgrundlag, der gør, at det med høj grad af sikkerhed kan lægges til grund, at der på arealet er en jordforurening af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og miljø.

Kortlægningen efter jordforureningsloven medfører følgende begrænsninger og pligter:

  • der skal søges om tilladelse ved Horsens Kommune, hvis arealanvendelsen ønskes ændret til bolig, børneinstitution, offentlig legeplads, rekreativt område, alment tilgængeligt område, kolonihave eller sommerhusgrund.
  • der skal søges om tilladelse ved Horsens Kommune før der bygges, graves eller foretages andet anlægsarbejde. I særlige situationer gælder der andre regler, som der kan fås oplysninger om hos Horsens Kommune.
  • I forbindelse med håndtering af samt bortskaffelse af overskudsjord skal der udtages og analyseres jordprøver, jf. jordflytningsbekendtgørelsen. Bortskaffelse af jord fra kortlagte arealer skal anmeldes til Horsens Kommune jf. kommunens jordregulativ.
  • Der skal laves en jordhåndteringsplan for de områder der er kortlagt, hvis der skal graves i området.

For hele området gælder det at hvis der under bygge- eller jordarbejdet på et areal, konstateres en forurening af jorden, skal arbejdet standses og kommunen skal underrettes.

Hvis jorden ønskes genanvendt, skal dette tænkes ind så tidligt som muligt, hvordan opgravet jord kan genanvendes.

Der gøres i den forbindelse opmærksom på at det er Miljøstyrelsen, der træffer afgørelse om jord er affald eller et biprodukt, se her: https://mst.dk/erhverv/groen-produktion-og-affald/affald-og-genanvendelse/klassificering-af-affald/jord.

Jorden kan klassificeres som enten affald eller biprodukt af Miljøstyrelsen.

  • Hvis Miljøstyrelsen klassificerer jorden som affald, kræver det en §33 miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven at nyttiggøre jorden til projektet.
  • Hvis Miljøstyrelsen træffer afgørelse om at jorden er et biprodukt kræver dette ikke yderligere godkendelse af genanvende jorden i projektet.