I henhold til lovbekendtgørelse nr. 223 af 1. marts 2024 om planlægning med senere lovændringer fastlægges hermed følgende bestemmelser for det i § 2 nævnte område.
Lokalplanens formål er,
1.1 at fastlægge områdets anvendelse til offentlige formål og erhvervsformål,
1.2 at fastlægge bebyggelsesregulerende bestemmelser, der sikrer opførelse af nyt byggeri i udlagte byggefelter samt sikrer at eksisterende bebyggelse kan tilbygges.
1.3 at der varetages klimahensyn gennem bestemmelse om afløbstal samt ved klimatilpasning af området, så området er robust overfor oversvømmelse fra ekstremregn og ikke forøger oversvømmelsesrisikoen opstrøms- og nedstrøms lokalplanen.
Nærværende lokalplans § 1 om formål erstatter i sin helhed § 1 i lokalplan 2017-04.
Formålet er, at udvide anvendelsesmulighederne indenfor delområde 2 i Lokalplan 2017-04, svarende til lokalplanområdet for nærværende lokalplan, således at anvendelsen til offentlige formål ikke er begrænset til ”uddannelses-, sundheds-, social-, kulturelle-, administrative formål, som f.eks. rådhus”. Derudover er det formålet at fastholde muligheden for erhverv indenfor lokalplanområdet.
2.1 Lokalplanområdet afgrænses som vist på kortbilag nr. 1 Lokalplanafgrænsning og omfatter en del af matr.nr. 83-c samt hele matr.nr. 83-n begge Horsens Markjorder, samt alle parceller, der efter den 1. januar 2024 udstykkes fra de nævnte ejendomme. Derudover omfatter lokalplanen dele af vejlitra 7000-i og 7000-gq Horsens Markjorder.
2.2 Lokalplanområdet ligger i byzone og fastholdes med nærværende lokalplan i byzone.
Nærværende lokalplans § 2 om område og zonestatus erstatter i sin helhed § 2 i lokalplan 2017-04.
2.1 Nærværende lokalplanområde er identisk med delområde 2 i Lokalplan 2017-04.
2.2 Området ligger i dag i byzone, hvilket fastholdes med denne lokalplan, for at sikre den fortsatte anvendelse af området til byformål.
3.1 Lokalplanområdets anvendelse fastlægges til offentlige formål og erhvervsformål.
3.2 Indenfor lokalplanområdet må der kun etableres aktiviteter indenfor miljøklasse 1-4.
Nærværende lokalplans § 3 om anvendelse erstatter i sin helhed § 3 i lokalplan 2017-04.
Anvendelsesmulighederne for lokalplanområdet gøres brede for at sikre muligheder for, at den store bebyggelse på Chr M Østergaards Vej både kan anvendes til offentlige formål uden tilknytning til undervisningsformål mv. samt til liberale erhverv.
4.1 Der kan foretages matrikulære ændringer, der er i overensstemmelse med bebyggelsens brug i henhold til lokalplanens retningslinjer og principper.
4.2 Området kan udstykkes i mindre grunde med en minimumsstørrelse på 1800 m², hvis dette er nødvendigt for områdets indretning og anvendelse.
4.3 Der er mulighed for at udstykke mindre sokkelgrunde + 1,5 meter hele vejen rundt herom til tekniske anlæg til områdets forsyning og lignende.
Nærværende lokalplans § 4 om udstykning erstatter i sin helhed § 4 i lokalplan 2017-04.
Udstykningsmulighederne gives for at sikre, at de enkelte bygninger kan udnyttes fornuftigt i henhold til f.eks. byggelovgivningen.
5.1 Vejadgang til området skal ske fra Chr M Østergaards Vej og Kollegievænget.
5.2 Vejadgang til området må kun ske via de nye og eksisterende overkørsler, som er vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold. Derudover kan der etableres overkørsler i forbindelse med etablering af brandveje.
5.3 Der skal gennem lokalplanområdet ud- og anlægges et fortov i mindst 1,5 meters bredde efter strukturerne som vist på Kortbilag 3, Fremtidige forhold.
Nærværende lokalplans § 5 om vej og sti erstatter i sin helhed § 5 i lokalplan 2017-04.
§§ 5.1 og 5.2 Adgangen til området må kun ske fra Chr M Østergaards Vej og Kollegievænget, for at sikre trafiksikkerheden.
§ 5.3 I lokalplanen udlægges der et byggefelt henover eksisterende fortov. Bestemmelsen skal derfor sikre, at der fortsat er en fortovsforbindelse gennem området mellem Chr M Østergaards Vej og rådhuset. Fortovet er delvist allerede anlagt langs med de eksisterende bygninger.
Ingen bestemmelser. Forholdet er reguleret i Lokalplan 2017-04 §6.
Der henvises til "§ 6 - Parkeringsforhold" i lokalplan 2017-04. Parkeringsnormen skal således være opfyldt inden for lokalplanområde 2017-04.
Ingen bestemmelser. Forholdet er reguleret i Lokalplan 2017-04 §7.
Der henvises til "§ 7 - Ledningsanlæg & Belysning" i lokalplan 2017-04.
8.1 Ny bebyggelse skal placeres indenfor de på Kortbilag 3, Fremtidige forhold viste byggefelter A og B. I forbindelse med endelig vedtagelse af nærværende lokalplan 424 aflyses byggefelt B i delområde 2 i gældende lokalplan 2017-04.
8.2 Inden for byggefelterne må der kun opføres garageanlæg, carport/overdækket parkeringsanlæg, skure og tekniske anlæg. Bebyggelse i byggefelt A, forbeholdt garageanlægget, må opføres i 1 etage i maksimalt 7 meters højde over naturligt terræn/niveauplan. Bebyggelse i byggefelt B, forbeholdt carport/overdækket parkeringsanlæg, må opføres i 1 etage i maksimalt 4 meters højde over naturligt terræn/niveauplan.
8.3 Bygninger med middel bevaringsværdi, SAVE 4-6 (se Kortbilag 5) må kun med tilladelse fra kommunalbestyrelsen nedrives.
8.4 Der kan, efter kommunalbestyrelsens tilladelse, foretages til- og ombygning af de eksisterende SAVE 4-6 bygninger uden for de viste byggefelter, dog kun i forbindelse med bygningsdetaljer som indgange, elevator og trappetårne, og kun maksimalt 40 m² bebygget areal for hvert sted. Om- og tilbygning må ikke øge etageantallet for eller højden af de eksisterende respektive bygninger. Tekniske installationer på tag kan etableres derudover, jf. tillige § 9.8 og i øvrigt efter kommunalbestyrelsens tilladelse.
8.5 Der kan uden for de viste byggefelter etableres tekniske bygninger og anlæg (f.eks. nødstrømsgenerator, transformerstation, køleanlæg og lignende).
8.6 Bebyggelsesprocenten for den enkelte ejendom må ikke overstige 75.
Nærværende lokalplans § 8 om bebyggelsens omfang og placering erstatter i sin helhed § 8 i lokalplan 2017-04.
§§ 8.1 og 8.2 Bestemmelserne skal sikre, at der indenfor lokalplanområdet kan opføres ny bebyggelse inden for afgrænsede områder.
§§ 8.3 og 8.4 Der henvises til Planlovens § 15, stk. 2, nr. 21 om kompetencenormer.
§ 8.3 Bestemmelsen skal sikre, at ansøgninger om nedrivning bliver vurderet i forhold til dels de bevaringsmæssige SAVE værdier, som de fremgår af Kortbilag 5 og dels af hensyn til klima og bæredygtighed. Bestemmelsen skal også sikre, at dele af den eksisterende bebyggelse kan nedrives bl.a. med henblik på etablering af ny adgangsvej.
§ 8.4 Bestemmelsen skal sikre at bevaringsværdierne ikke går tabt eller sløres ved tilbygning.
§ 8.5 Bestemmelsen sikrer, at de tekniske anlæg kan etableres hvor det er mest hensigtsmæssigt.
9.1 Facademateriale på ny bebyggelse skal være blank murværk af røde mursten og glas evt. med partier af behandlede eller korroderede metaloverflader, grønne facader samt træ.
Facader på overdækket parkering, skure og tekniske anlæg i terræn kan i sin helhed udføres som ovenstående eller i andre materialer, f.eks. lakeret metal eller fibercementplader.
9.2 Tagmateriale på ny bebyggelse skal være sort tagpap, stålplader eller grønne tage .
9.3 Om- og tilbygning skal tilpasses de eksisterende bebyggelsers karakter, og skal ske med anvendelse af samme materialer og farver, som det eksisterende byggeri er opført i. Tage og facader kan derudover udføres i de materialer, der er nævnt i §§ 9.1 og 9.2.
9.4 Renovering af byggeriet skal ske med anvendelse af de samme materialer som det oprindelige byggeri er opført i.
9.5 Ved mindre bygningsdetaljer kan der anvendes lette materialer, som glas, træ og metal.
9.6 Ny bebyggelse skal opføres med flade tage.
9.7 Der kan etableres solcelleanlæg eller andre alternative energiformer på tag og facade, hvis disse tilpasses bebyggelsens arkitektur og udføres med antirefleksbehandlet overflade.
9.8 Solceller skal orienteres så de ikke virker blændende for naboer. Solcellerne skal være sorte, opsættes i sorte rammer og stativer, og skal placeres i kvadratiske eller rektangulære felter.
9.9 Udvendige tekniske anlæg/installationer i tilknytning til bebyggelsen, som f.eks. ventilationsafkast, skal opføres som afskærmede arkitektoniske elementer på bebyggelsens facader og tagflader.
9.10 Der kan ikke opsættes vindmøller indenfor lokalplanområdet.
Nærværende lokalplans § 9 om bebyggelsens udseende erstatter i sin helhed § 9 i lokalplan 2017-04.
§§ 9.1-9.6 Bebyggelsens ensartethed og farver er afgørende for områdets samlede udtryk, derfor skal bestemmelserne sikre, at nybyggeri samt om- og tilbygninger tilpasses den eksisterende bebyggelses karakter, så bebyggelsen opleves som en helhed.
§ 9.3 At til- og ombygninger skal tilpasses den eksisterende bebyggelses karakter, skal ikke være til hinder for, at der kan etableres grønne facader eller tage i området. Da det grønne udtryk vil harmonere godt med nærheden til Nørrestrand og Stensballe Sund og desuden har en positiv virkning i forhold til miljø og klimatilpasning, skal det være muligt at etablere grønne tage og forskellige variationer af grønne facader.
§ 9.7-9.9 Kravet om en antirefleksbehandlet overflade på solcelleanlæg eller andre alternative energiformer på tag og facade sker under hensyntagen til de omkringliggende landskaber og naturområder samt områdets naboer. At solcellerne udføres med en ensartethed i farve og opsættes i en simpel geometri sikrer et så roligt udtryk som muligt. Det samme gælder kravet om at tekniske anlæg skal sløres med en arkitektonisk bearbejdning.
10.1 Terrænregulering må ikke overstige +/0,5 meter medmindre det sker i forbindelse med etablering af de i §5.2 nævnte adgangsveje eller interne veje og parkeringsarealer.
10.2 Den maksimale befæstelsesgrad for hver enkelt kloakopland er fastsat til:
A109 – 0,40, svarende til et afløbstal på 16,7 l/s fra den del af kloakoplandet, som ligger i lokalplanområdet.
A130 – 0,50, svarende til et afløbstal på 29,6 l/s fra den del af kloakoplandet, som ligger i lokalplanområdet.
A133 – 0,50, svarende til et afløbstal på 54,3 l/s fra den del af kloakoplandet, som ligger i lokalplanområdet.
Befæstelsesgraden skal overholdes inden for den eksisterende lokalplanafgrænsning, Lokalplan 2017-04 og håndteres i det private regnvandslaug, som nærværende lokalplan fortsat er en del af. Nye afløbsforhold skal der redegøres for i ansøgning om tilslutningstilladelser for kloak.
10.3 Skiltning indenfor lokalplanområderne 2017-04 og 424 skal samordnes.
10.4 Der må opstilles 1 pylon til skiltning indenfor lokalplanområdet. Pylonen må højest være 3,5 meter høj x 1 meter bred.
10.5 Der kan indenfor lokalplanområdet etableres 1 facadeskilt med fritstående bogstaver eller logo på maksimalt 1 meters højde. Facadeskilt skal vende mod offentlig vej.
10.6 Skiltningens omfang skal begrænses til det nødvendige under hensyntagen til den aktuelle brug af bygningerne.
10.7 Indenfor lokalplanområdet må der opsættes 1 permanent flagstang. "Beachflag" kan ikke tillades.
10.8 Der skal i eller langs skel mod syd og vest hhv. Kollegievænget og Chr M Østergaards Vej plantes bøgehæk.
10.9 Mindst 15 % af arealet af facaden mod Chr M Østergaards Vej, Byggefelt A skal sikres at være begrønnet.
Nærværende lokalplans § 10 om ubebyggede arealer erstatter i sin helhed § 10 i lokalplan 2017-04.
Ny bebyggelse må ikke tages i brug før:
11.1 det i § 5.3 i nærværende lokalplan nævnte fortov er anlagt.
11.2 bestemmelserne i §§ 6.1, 6.2, 6.3, 7.1, 7.2 og 7.3 i Lokalplan 2017-04 er opfyldt.
Nærværende lokalplans § 11 om betingelser for at tage ny bebyggelse i brug erstatter i sin helhed § 11 i lokalplan 2017-04.
Ingen bestemmelser. Forholdet er reguleret i Lokalplan 2017-04 §12.
Der henvises til "§ 12 - Grundejerforening" i lokalplan 2017-04.
13.1 Private servitutter og andre tilstandsservitutter, der er uforenelige med lokalplanen, fortrænges af planen i henhold til planloven (planlovens § 18).
14.1 Der sker delvis ophævelse af den gældende Lokalplan idet Byggefelt B i delområde 2 i gældende Lokalplan 2017-04 aflyses i forbindelse med endelig vedtagelse af nærværende Lokalplan 424.
Lokalplan 2017-04 §§ 6, 7 og 12 vil fortsat være gældende indenfor nærværende lokalplans afgrænsning. De øvrige paragraffer er tilpasset den aktuelle anvendelse og byggeri og erstatter således i sin helhed bestemmelserne i lokalplan 2017-04 inden for nærværende lokalplans afgrænsning.
15.1 Efter Byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må de ejendomme, der er
omfattet af planen, ifølge planlovens § 18 kun udstykkes, bebygges eller i øvrigt anvendes i overensstemmelse med planens bestemmelser.
15.2 Den eksisterende lovlige anvendelse kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen medfører heller ikke i sig selv krav om etablering af de anlæg m.v. der er indeholdt i planen. Lokalplanen tinglyses ikke på de ejendomme, der er omfattet af planen, men indberettes til Plandata.
15.3 Byrådet kan meddele dispensation til mindre væsentlige lempelser af lokalplanens bestemmelser på betingelse af, at det ikke ændrer den særlige karakter af det område, der søges skabt ved lokalplanen. Mere væsentlige afvigelser fra lokalplanen kan kun gennemføres ved tilvejebringelse af en ny lokalplan.