Lokalplanens formål
Som følge af det vedtagne Tematillæg for byudvikling fra 2021 har en privat lodsejer indgivet ønske om planlægning af et projektforslag indenfor boligrammen 33BO11. Boligrammen er udlagt til byudvikling i kommuneplanen. Horsens Kommune har vurderet, at planlægningen er lokalplanpligtig. Der laves kun byggeretsgivende bestemmelser for del af matrikel 1ac, som ligger indenfor lokalplanafgrænsningen - den resterende del kræver ny lokalplan for at kunne realiseres fremtidigt.
Planlægningen kræver reduktion af eller dispensation fra den nuværende skovbygge- og åbeskyttelseslinje. Dette er beskrevet nærmere under Tilladelser fra andre myndigheder.
Lokalplanområdet grænser op til et allerede fuldt udbygget boligområde i Gedved (Præstehøj og Frydenslund). Lokalplanens formål tager afsæt i fem kernetemaer med følgende hovedpointer:
- Landskab og terræn - sikring af det overordnede landskab og dens karakter
- Grønne fællesarealer - sikring af en ubebygget og fælles rekreativ grøn kile der samler området
- Håndtering af regn- og klimavand - sikring for håndtering af vandet som en ressource
- Delområder, typologier og placering - sikre et harmonisk boligområde der forbinder Gedved og landskabet
- Mobilitet - Sikre gode forbindelser bydelen imellem såvel som relationen til byen og naturen omkring.
Uddybning af kernetemaerne såvel som afgrænsningen af lokalplanområdet fremgår af det følgende.
Kortbilag 1 - Lokalplanområdet og dets matrikler.
Hvad er en lokalplan?
Lokalplanen er det led i planlægningen, der udtrykker de konkrete rammer for realisering af de mål, der er indeholdt i kommunens overordnede planlægning - Kommuneplanen.
En lokalplan er en detaljeret fysisk plan, som fastlægger et områdes anvendelse, bebyggelsens omfang og placering, samt veje, stier, friarealer mv. inden for lokalplanens område. Ifølge Lov om planlægning kan Byrådet altid beslutte at tilvejebringe en lokalplan. Desuden siger loven, at Byrådet skal udarbejde en lokalplan, før der gennemføres større udstykninger eller større bygge- og anlægsarbejder. Hensigten hermed er at sikre en sammenhæng i planlægningen. Inden Byrådet vedtager en lokalplan endeligt, offentliggøres et forslag til lokalplan i minimum 4 uger. Formålet med offentliggørelsen er, at borgerne skal kunne forholde sig til lokalplanen og eventuelt fremkomme med bemærkninger, ændringsforslag eller indsigelser.
Når Byrådet har behandlet borgernes synspunkter, kan lokalplanen vedtages endeligt, hvorefter den kan ses på plansystemdk.dk og får bindende virkning for grundejere og brugere i området.
En lokalplan hindrer ikke, at eksisterende lovlig anvendelse af en ejendom kan fortsætte som hidtil. Lokalplanen består af bestemmelser, redegørelser og geografiske udpegninger.
Bestemmelserne udgør den lovmæssige del af planen, mens redegørelsen beskriver baggrund, formål med planen og uddyber hvad der menes med de enkelte bestemmelser.
Temaer i lokalplanen
Landskab og terræn - når bebyggelsen møder landskabet
Landskabet er særligt karakterfuldt i den østlige del af Gedved, hvor lokalplanområdet er placeret. Særligt karakteristisk er det markante og skrånende terræn mod sydøst (terrænet falder 18 m fra det nordvestlige til det sydøstlige hjørne) ned til Tolstrup Å og Hansted Skov, som grænser op til området. Lokalplanen har til hensigt at varetage landskabets særlige karakter og i minimal grad tillade terrænreguleringer, som påvirker landskabets geologiske sammensætning og udtryk. Terrænets fald mod Tolstrup Å og ådalen bevirker en smuk og gennemgående visuel forbindelse til det omkringliggende bakkelandskab og omgivelser generelt. Bebyggelsen indenfor området skal understøtte og synliggøre terrænets forløb og det kig der naturligt skabes for mere eller mindre hele lokalplanområdet til enten ådalen eller Hansted skov, og bakkelandskabet generelt. For at sikre en god fysisk sammenhæng mellem det eksisterende Gedved, områdets bebyggelse og landskabet som helhed, er det væsenligt at den nye bebyggelse placeres både nænsom og med en gradvis nedtrapning i etagehøjden mod byranden og de grønne samlende fællesarealer.
Bearbejdningen af landskabet er dybt funderet i arkitekturpolitikken og målet om at forbinde til grønne og blå korridorer, såvel som at bygge med stedets kvaliteter, som en del af 'Styrk hele Horsens'.
Foruden det karakteriske landskab og geologiske forhold, rummer lokalplanområdet et fredet dige, som er et delvist gammelt ejerlavsdige. Diget er endnu et karaktergivende og landskabeligt træk i området, som skal bevares, og ses som en styrke for bydelens identitet og fysiske fremtoning. Diget bliver et markant og gennemgående landskabeligt element, der samtidig naturligt nedbryder lokalplanområdet i en større og mindre del, nord og syd for diget.
Grønne fællesarealer - en grøn kile som forbinder og danner grøn byrand
Væsentligt for lokalplanområdet bliver en fastlagt og markant grøn/beplantet kile. Den grønne kile skal via stier koble sig til den nuværende byrand med Præstehøj og Frydenslund, og i sin karakter afspejle den eksisterende grønne kile mellem Præstehøj/Frydenslund og Gedved Villaby (Overtoften, Kildeager mv.). Den grønne kile skal indrettes som et naturligt og mangfoldigt uderum der understøtter Arkitekturpolitikken ved at give oplevelser i takt med årstiderne, såvel som at den skal rumme regnvandsløsninger der giver merværdi.
Med vedtagelsen af tematillæg for byudvikling, hvor boligrammen (som danner baggrund for lokalplangrænsen) blev udlagt, har der været stor fokus på, at sikre mødet med landskabet og skabe en delvis grøn/beplantet karakter af den nye byrand. Den grønne kile, som nyt grønt fællesareal, skal dermed i sin fysiske fremtoning danne en grøn og beplantet overgang mellem det bebyggede miljø og landskabet omkring.
Håndtering af regn- og klimavand - håndtering af vand på terræn
Lokalplanens regnvandshåntering er udarbejdet med afsæt i Kommuneplan 2021's retningslinje 8.1.3, som sikrer at regn- og klimavand håndteres på terræn. Vandet skal betragtes som en visuel og karakterfuld ressource, og bidrage til øget biodiversitet i området. Der skal ved overkørsler til stamveje, boligveje og indkørsler indarbejdes rendeløsninger til vandhåndtering på terræn. Stier, leg og fælles opholdsarealer skal placeres i tilknytning til de indplacerede regnvandsbassiner, således at områdets aktiviteter og åbenlyse herlighedsværdier samtænkes og -lokaliseres hvor det er muligt. Vandet skal ses og understøttes i planlægningen som en karakterfuld ressource, og understøtte arkitekturpolitikkens mål om at være en god nabo ved at medvirke i de lokale klimatiltag, og herunder at tænke i regnvandsløsninger der giver merværdi. Derudover skal fokusområdet ligeledes understøtte arkitekturpolitikkens mål om, at skabe herlighedsværdier.
Delområder, typologier og placering - et harmonisk boligområde der forbinder Gedved og landskabet
Lokalplanområdet ligger på kanten af byen og med visuel og fysisk fobindelse til den omkringliggende natur, kun adskilt af Lykkebjergvej og Skovvej. Det er formålet med planlægningen, at disponeringen af ny bebyggelse sker i overensstemmelse med stedets unikke karakter. Det er afgørende, at byggeri placeres, så der er bedst mulig udsyn til de omkringliggende naturkvaliteter, og at bebyggelseshøjden nedtrappes til landskabet, herunder den grønne kile. Lokalplanen skal sikre, at bebyggelsen alle steder indenfor afgrænsningen fremstår harmonisk med omgivelserne, ved hjælp af styrende principper.
Lokalplanen skal sikre rammerne for et boligområde der kan understøtte en blandet bolig- og borgersammensætning, som giver mulighed for flyttekæder internt i området, og Gedved som helhed. Dette skal bl.a. ske gennem fastsættelse af delområder der tilbyder varierende grundstørrelser og boligudbud.
Derudover skal der sikres rammer for omfang, kotering og placering, som udspringer af stedets karakter, og Arkitekturpolitikkens tre skalatrin som helhed - Styrk hele Horsens, Vær en god nabo og Byg til hverdagslivet. Lokalplanen skal sikre at ny bebyggelse og fællesarealer indpasses i landskabet og den eksisterende Gedved by. Dette både igennem respekt for og med brug af historien og stedets kvaliteter, såvel som at der sikres en stedsspecifik indpasning af bebyggelsen i landskabet. Fokus på bebyggelsens fysiske fremtoning, både ift. skala og områdets identitet, skal sikre god arkitektur på kanten af det karakteristiske Gedved bakkelandskab.
Mobilitet - Nye og forbedrede sammenhænge
Lokalplanen har til formål, at sikre den overordnede trafikdisponering. Dette inkludere fastlæggelse af en ny stamvej, boligveje og stiforbindelser i området. Områdets stistruktur skal i høj grad understøtte grønne vaner for beboerne i området, såvel som sikre et sikkert skole-stinetværk. Stiforbindelserne udlægges gennemgående og intuitive, og skal sikre arkitekturpolitikkens mål om, at understøtte grønne vaner, og gøre de grønne og sunde valg de lette. Samtidig skal stinetværket medvirke til at give oplevelser i området - i takt med årstidens skiften - og styrke de overordnede grønne fobindelser i det østlige Gedved som helhed. Stiforbindelserne skal koble sig på naboarealet og via lokalplanområdet skabe en ny og sikker forbindelse til Tolstrup Å og Hansted Skov. Der skabes dermed nye synergier mellem funktioner og aktiviteter, med lokalplanområdet som løftestang. Med nye og forbedrede sammengænge bliver naturen mere tilgængelig og færdsel til og fra bliver betydeligt mere sikker, for bløde trafikanter.
Stam-og boligveje skal bidrage til regnvandsløsningerne i område. Via begrønnede kantzoner skabes tryghed mellem trafikanter og øget herligshedsværdi af funktionelle og nødvendige trafikanlæg.